| Author |
Message |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2016 17:46:21
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
adrian09
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/cc7d159d6ff3ea6f39b9419877dfc81f.jpg)
IP:
|
Buna ziua..
Nu am mai postat de mult si acum vreau sa fac ceva schimbari la acvariu...vreau sa scap de cele 2 plante artificiale ,me dispera dar daca nu e ceva verde in acvariu parca e borcan....
au aparut si ceva schimbari,su unele de nevoie nu ca as fi vrut neaparat
Deci acvariu - 100 l
pesti - 2 caeasi Shubunkins.1 caras auriu,2 guppy. 1 ancistrus cred..
substrat-pietris
ornamente- 2 pietre mai mari si o bucata de lemn
filtrare - 1 EDEN501 si un AEF-302,deocamdata,fiecare cu mediul filtrant din livrare
EDEN 501 mediul filtrant cu ceramica si burete,AEF-302 cu ceramica,coton si bio-balls
iluminare un neon 20w normal
plante - 2 anubias de care vad ca nici nu se ating caraseii...
si inca un caras care este la izolare ,inca...
Deci,in primul rind vreau sa schimb substratul cu nisip de cariera de granulatie 2-4 mm si poate ,inca nu sunt sigur sa il combin putin cu pietrisul alb pe care il am...dar nu sunt sigur de combinatie...
As vrea sa mai achizitionez niste plante ,cite una din fiecare ,as vrea eu mai multe dar nu imi permite acvariul,am doar 35cm latime
M-am gindit sa iau niste plante cu frunze mai dure sa zicem....poate nu le maninca haplea
-inca un anubias barteri ,mi sa parut frumoasa,altfel de cit cele care le am
-Stauragyne repens
-Alyternanthera reinekii roz,putina culoare
-Cryptocoryne beckettii
-Acorus gramineus
Am ales aceste plante pentru ca nu au o dificultate mare de intretinere, nevoi Ph 5-8, duritate pna in 20,temperaturi intre 18 si 25 C,conditii in care ma incadrez
ve trimit si un filmulet.stiu.plantele artificiale...am spus motivul...dar va promit ca saptamina care urmeaza le fac vint...
https://www.facebook.com/adii.adi.733/videos/1168097813270201/" target="_blank" rel="nofollow"> https://www.facebook.com/adii.adi.733/videos/1168097813270201/
This message was edited 1 time. Last update was at 06/11/2016 17:46:48
|
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple |
|
|
 |
euro2me
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2016 22:47:39
|
euro2me
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/6b8027f8d0ccac45349d84a80667a0bc.jpg)
IP:
|
salut, eu as pune in spate un perete de valisneria, la mijloc tufe de crypto si intr-un colt lemnul si piatra mare cu anubias pe ele.
nu pune multe tipuri de plante ca n-o sa arate bine si "haplea" o sa le jumuleasca oricum.
uita-te pe net la "aquascaping", iti vor veni multe idei
|
Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta. |
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 01:37:22
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
..da interesanta ideea cu kripto si valisneria..dar am o intrebare...cut e de gr=oasa sau cite fire are un puiet de valisneria...ca nu pot sa imi fac idee cam cite sa imi iau
|
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 07:59:31
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Vezi ca Acorus Gramineus nu e complet submersa. Are nevoie sa stea partial in atmosfera. Daca e complet scufundata se va distruge. E folosita pe marginea iazurilor la limita dintre apa si sol.
Valisneria (parca sint vreo 5 specii) creste la 1-2 cm diametru cu frunze foarte lungi de 5-6 mm latime- o sa pluteasca la suprafata apei. Daca iei Valisneria Gigantea - creste f. mare - 10-15 cm diametru si frunzele lungi de peste 1,5metri.
Alternanthera Reinickii nu are nici o sansa cu lumina care o ai acum. Ti-ar trebui cel putin 60W cu neoane.
Carasii care ii ai ajung in 2 ani la 20-30 cm - abia daca o sa poata sa dea din coada. Cind o sa creasca filtrele care le ai nu o sa faca fata. Le plac temperaturile sub 20 de grade Celsius (rezista si sub 10 grade), iar la 27 de grade se simt prost. Gupy si Ancistrus vor la 24-25 de grade - la limita care o suporta carasii. Ar trebui sa te hotarasti - vrei carasi sau pesti tropicali. Inainte sa inceapa sa moara din ei.
|
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede. |
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 10:43:56
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
mersi mult...
despre Acorus Gramineus,nu gasisem in romana si la traducere... nu am inteles prea bine....e clar ca o sa renunt la ea
Cu Valisneria...da am citit... eu ma gindeam la Valisneria spiralis.frunzele pina la 1m
da,am citit de Alternathera Reinikii ca are nevoie de lumina,si chiar saptamina trecuta,vuneri ,mi-am facut un fuport de neon la care pot adapta foarte repede,depide de cite neoane am nevoie,o piesa ca sa pun cite neoane am nevoie,si asta pentru ca stiam ca voi avea nevoie de lumina mai multa.
Am incercat sa evit plantele care au nevoie de aditie de CO2...cu sigutanta voi avea nevoie mai tirziu.pentru ca nu am cum sa ma opresc aici...imi plac foarte mult carasii si sunt constient ca acvariul este prea mic pentru ei si v-a trebui sa ai separ,sa achizitionez un acvariu mai mare.si automat si filtrarea
Pe partea cealalta,da as vre sa mai am unul cu ceva scalari ,neoane ,zebre....inca nu am hotarit dar am timp sa ma documentez....
Ce am acum,carasii aurii au venit la pachet cu acvariul...in ce conditii erau nu mai zic (si cite greseli am facut si eu cind i-am adus..la fel)un start cu foarte multe eroori...pentru care am de tras si acum...
Guppy i-am cumparat eu...nu stiam nimic despre acvaristica,erau 4 unul l-am omorit eu...accidental si unul murise dupa 2 zile.Cei 2 Shubunkins i-am achizitionat acum 2 saptamini,pentru ca ,cel auriu ,cum era singur,incepuse sa "inebuneasca" tot timpul agitat,inotatoarele deschise,parca era infoiat,miscari iuti,cind ma apropiam de acvariu parca veneam sa il omor....fugea in toate directiile.Si-a spart botul in pietre,acum are buza de jos putin iesita in evidenta,odata a intrat in laterala de la acvariu ca am auzit cum s-a lovit de sticla...dupa un timp statea numai ascuns..iesea sa manince putin si iar fugea dupa plantele acele ade plastic
Citisem ca acestia sunt pesti care nu le place sa fie singuri,trebuie sa fie in compania altora cam de marimea lor ...asa ca m-am hotarit sa iau acesti 2 Shubunkins.De a 2 -a zi deja a inceput sa iasa la plimbare cite putin apoi... a 3-a... nu mai statea ascunsa...cred ca asta a fost,era singura in acvariul comunitarguppy nu erau o companie potrivita pentru caeas
Despre ancistrus...am spus "cred" ca e ancistrus,ca nu mai stiam cum au trecut cei de la petshop,si dupa poze de pe net....am dedus ca e ancistrus.Acolo la pet, acesta era cu carasii,in acelasi bazin si l-am si inbtrebat pe vinzator despre temperatura si a spus ca acesta e pentru apa rece...si am gasit bonul,ei au scris ca e PLECO...eu ce sa mai zic.. cum am vazut pe poze seamana foarte bine cu ancistrus...se vede in filmulet...uite si o poza cu el...
|
This message was edited 1 time. Last update was at 07/11/2016 10:58:04
|
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 11:10:21
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Am vazut ce ai facut - oricum e mult mai bine fata de situatia in care erau.
Am vrut doar sa subliniez ce te asteapta.
Carasii fiind pesti mari se simt bine in bazine f. mari.
In acvariu traiesc pina la 10-12 ani. In iazuri pina la 20 de ani.
Daca ii ingrijesti bine sint destule sanse sa ii ai prin 2030.
Nu se vede destul de bine daca e ancistrus sau pleco. Daca o sa depaseasca 15cm e mai degraba pleco.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/11/2016 11:14:50
|
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 16:42:13
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
asa mi s-a spus ca va depasi 15 cm...in orice caz...ce ma bucur,pe o parte,vad si eu apa de acvariu....nu imi vine sa cred ce limpede e.....asta ma bucura..
Acum vreau sa rezolv cu plantele cu substratul si materialul filtrant.Vreau sa bag siporax sau piatra poncesa vad ce si cum gasesc si la ce preturi.Am inceput,sa vad daca imi place cum iese,un prefiltru pentru filtrul mare.Daca nu imiplace cred ca o sa cumpar unul ca sa pot pune in canistra numai biologic...
Acum o intrebare...ma omoara cu NO3-ul...il am mare in apa de la robinet,imi da peste 25G cu testele GBL...bine ,nu sunt teste dedicate dar totusi tind sa cred ca NO3 e minim 25G.Exista vreo metode ca sa il aduc macar pe la 10 g?
Care e treaba cu sumpul si cu apa de osmoza..ar putea avea vreun efect pentru NO3?
In legatura cu carasul care il am in carantina...am intrerupt tratamentul pentru o saptamina dupa o serie de 4 tratamente.are ceva pete negre pe el,a avut si pe inotatoarea de pe spate si ai aparuse si un punct negru pe cap.Punctul de pe cap si petele de pe inotatoarea de pe spate au disparut dar tot ai mai apare puf pe partea lezata.I-am oprit tratamentul ca m-am gindit ca e prea mult timp si ai trebuie si o pauza de revenire.Nu am gasit nicaieri sa scrie cit timp poti face tratamentul.Scrie ca la 3 zile se schimba 50% din apa si se pune si carbunele activ pentru minim 24 de ore... dar cit timp poti urma acest tratament....nu am gasit
Dupa o saptamina de pauza l-am bagat iar in tratament,e la a doua serie de 3 zile.Ma gindeam sa ai fac iarasi 3 serii si pauza de o saptamina...mi se pare foarte mult timp in tratament si totusi mai apare puf...si nu vad sa inceapa sa ai creasca initatoarele afectate
Tratamentul il fac cu bactopur direct,la inceputul si sfirsitul celor 3 zile cite o baie cu sare....nu stiu ce sa ai mai fac...
sa zicem ca e mult mai bine,maninca,inoata asa cu inotatoare doar pe o parte.se plimba dar...e si singur de atita timp si .....
|
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 18:27:51
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Siporax are raportul pret/eficienta mai bun. Mai bune decit el sint Matrix si Biorio - evident si mai scumpe. Sub el sint piatra ponce si spartura de lava - mai ieftine. Discutia e lungaaaa...
NO3 din apa de baut poate fi redus prin osmoza inversa sau schimbatoare de ioni - nu am experienta cu ele. Am trecut rapid peste paginile care le-am gasit mai mult informativ.
Sump e un filtru extern deschis. Se monteaza un acvariu mai mic sub acvariul principal (display) de cele mai multe ori (sau lateral mai rar). Apa curge din display prin cadere libera (sau prin Bean Animal) si e fortata pe un anumit traseu prin sicane. Intre sicane se pune materialul filtrant. Apa e intoarsa in display cu o pompa. Sint destul de multe de calculat la sump - vezi ca sint exemple calcul si executie in sectiune DIY.
Depre tratamente nu pot sa zic nimic. Am fost destul de norocos sa nu ajung la ele pina acum.
|
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2016 20:06:14
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
ok... trebuie sa vad cum e cu osmoza.....sa vad ce pot face....ma enerveaza sa am
NO3 asa mare
mersi inca odata....
mai astept raspunsuri sa vad si alte pareri cu tratamentul poate si cu osmoza....dar pina atunci mai caut.....mersi
sunt multe chesti...ciudate.. am inteles,daca nu cumva am inteles gresit,cind se face schimbul de apa cu osmoza,ar trebui sa bagi cam 20% apa declorinata in apa de osmoza.....ceea ce as evita dat fiind No3 mare in apa de la robinet...
This message was edited 1 time. Last update was at 07/11/2016 20:06:39
|
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/11/2016 09:16:00
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Uite un articol:
https://moleculah2o.wordpress.com/2013/05/29/ce-sunt-si-cum-functioneaza-filtrele-cu-osmoza-inversa/
E eliminat si clorul, metalele grele, particolele in suspensie, ... Din punct de vedere practic nu mai e nevoie sa o declorinezi sau sa folosesti solutii pentru tratarea apei. Din nefericire elimina si micronutrientii asa ca daca vrei plantat e obligatoriu sa ii adoagi
Vezi ca nu elimina complet nitratii - doar arox. 80%. Deci ar ramine vreo 5mg/l la tine.
Eu m-as uita dupa analize de apa facute de firma care va taxeaza pentru apa. Daca ai teste cu betisoare sint cam imprecise.
Calculele sint simple. Sa zicem ca amesteci 1l de apa de la robinet cu 25mg/l nitrati cu 2l de apa de osmoza cu 5mg/l nitrati. Cei 3 litri de apa au in total 35mg nitrati, deci sub 11,6mg/l nitrati. Ar fi bine sa faci si calcule de duritate a apei - va scadea mult si ea. Mai ales daca o sa vrei sa introduci CO2 pt. plante.
PS: Plantele au nevoie de nitrati.
This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2016 09:16:47
|
|
|
 |
|
|