Am avut si eu problema asta, iar pana la urma mi-a si murit un rasbora. Problema la bombe, sau cel putin la ambele pe care le-am folosit, este ca presiunea nu este constanta, ci scade continuu, iar tu trebuie sa stai sa faci reglaje. Mi s-a intamplat chiar sa am fluctuatii pozitive, adica sa imi bage dintr-odata mai mult C02, motiv pentru care am si avut pierderi.
Eu nu mai folosesc bomba de aproape 4 luni, plantele mele o duc bine, doar Alternanthera reineckii si-a pierdut din culoarea puternica rosie pe care o avea pe cand faceam aditie CO2. In rest, am gasit un echilibru nutrienti-CO2 lichid-lumina , care functioneaza. Plantele cresc mai greu, dar ma avantajeaza pentru ca nu mai trebuie sa le tund o data la 2 saptamani, iar acvariul se umpluse de vegetatie pe cand am tinut bomba, asa ca nu am nevoie sa am crestere. In acelasi timp, nu mai am probleme cu alge de genul Black Beard sau Green Spot si ce naiba ma invada cand a fost tentativa de high tech. In principiu, cand ai low tech, tot ce tine de vegetatie se dezvolta mai lent, inclusiv problemele, si le poti controla mai usor.
Un lucru foarte important. In perioada in care plantele nu au lumina, ar fi ideal sa opresti bomba, pentru ca plantele, fara lumina, consuma oxigen si produc dioxid de carbon. Ti se acumuleaza prea mult CO2 si iti adorm pestii. Daca oprirea aditiei nu rezolva nimic, cred ca va trebui sa scazi fluxul CO2. Vezi si tu pana unde se simt confortabil pestii, si mentine-l acolo.
|