[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"El Grande"  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Cred ca am descoperit motivul pentru care nu cresc plantele. Sunt stresate.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/12/2014 23:51:31

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Apropos, ti-am editat eu postul sa se vada filmuletul direct in topic.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Merci Stefan.
In fiecare zi iese la "vanatoare" de cel putin 5-6 ori, indiferent daca e aprinsa sau nu lumina.
Am vrut sa vi-l arat si voua, sa ne amuzam putin.

[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Sunt sigur ca nu asta e motivul, uite si dovada

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:Sunt sigur ca nu asta e motivul, uite si dovada

Cre ca depinde si de matza. A mea e neagra si in cerul gurii.

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:E o legatura dubioasa discipol-maestru
Al naibii legaturi dubioase, esti al doilea cu care patesc fenomenu' gindirii paralele, cu primu' se intimpla atit de des incit a devenit inspaimintator

Ancamarketing wrote:dupa ce m am chinuit sa strang banii sa i au o instalatie de iluminat completa si buna, voi imi spuneti ca mai bine sa o folosesc la jumatate din capacitate.
Si io zic ca-i bine sa ai instalatia completa si s-o folosesti cum e corect .

Si daca tot m-am apucat zilele astea de cotrobait prin cotloanele istoriei am mai gasit ceva interesant. E un post de-al Tatucului Nostru, Patronul Nostru Spiritual, Cel care Ne pastoreste cu intelepciune , ati ghicit e vorba de Big Boss, mosu. Postu' e din perioada 2002-2003, pe cind mosu era om serios si avea acvariu plantat iar salvatorii acvaristicii romanesti se antrenau pentru producerea pipiplantului prin nisip .

Cititi cu atentie ce zicea mosu in 2002-2003, nu s-a schimbat nimic de atunci pentru ca nici plantele nu s-au schimbat, au aceleasi necesitati si asa va ramine. Lectura placuta:

"pai uite, cam asa:

adaugi lumina la acvariu. si plantele cresc mai bine. Mai adaugi. Si mai bine.

Mai adaugi. parca nu se mai intampla nimic. Maresti doza de fertilizant. Eh parca se simte din nou. Mai maresti lumina. Hm, parca nu se simte. Bagi fertilizant mai mult. Nici acum, poate doar niste alge...
Bagi CO2 si totul explodeaza.

Pai mah fratilor, lucrurile stau asa:

plantele ca sa creasca tre sa manance. Ca sa poata sa manance a nevoie de lumina si hrana. Hrana adica micronutrient / macronutrienti (din astea sunt in apa si in fertilizanti) si de Carbon gasit in mai multe forme (de la bicarbonat la CO2). Si CO2 si bicarbionati sunt in apa intr-o anume concentratie.
Dar marind concentratia de CO2, DACA e suficienta lumina, planta poate asimila mai mult. Asupra plantelor chestia asta va avea efecte diferite:

unele cresc mai repede si mai bine (de genul 'vazand cu ochii') altele ceva mai repede, altele vor avea colorit mai bun, vor fi mai viguroase...

Un alt factor foarte important este AGITATIA apei. Este foarte important ca apa sa fie un pic agitata. Am cetit cateva materiale in care se explica treaba asta foarte stiintific, pe scurt e cam asa: la suprafata de contact cu frunza se formeaza un strat de circa juma' de mm in care apa nu se prea misca. aici au loc schimburi de gaze si din nu stiu ce motiv in acest juma de mm nu apuca sa se dizolve suficient CO2 cat ar dori / putea planta. Asa ca deranjarea acestui strat de necirculatie a apei este f importanta, permite schimbul de substante.

Acum daca as face eu un top al pasilor ce trebuiesc facuti asta ar fi:

1.

mai multa lumina. din ce am constatat eu in .ro lumea este foarte zgarcita la curent sau needucata. Peste tot se recomanda MACAR 0,5W/litru. intre 0,5 si 1W este considerata lumina de intensitate medie in acvaristica. Sub 0.5 este lumina slaba.

hai sa luam aici exemple:
96 litri, (80x30x40) - stil juwell sau chiar raspandita marca /capac. Dotare standar: un tub de 18 W

18/ 80 (ca doar nu e plin pana in buza) = 0,225 W/litru. Putzin coane, f putzin.
heheh dar oamenii iti recomanda si reflector care in teorie imbunatateste cu 40% intensitatea (din amintiri). hehe ajungem la 0,315. Dar tineti cont ca si reflectorul si tubul se jegosesc se depun diverse.. tubul oboseste in timp...

Asa ca 2 tuburi + reflector in teorie ar face un 0.6 W/litru in acvariul etalon
cu 2 reflectoare bunicele. Da' nu e chiar asa. La un astfel de bazin eu recomand 3 tuburi.

Eu la 200 litri am 6 tuburi de 18W (al dracului un suport e defect ca as avea 7)
asta inseamna cam 0,54. Mai mult de atat nu prea imi incape (as putea sa le reasez.) Nu va ganditi ca asta e semn ca e de ajuns (adica bah nene nu mai ai loc sa bagi precis ajunge sau e prea mult ) - gresit! Afara se folosesc si altfel de chestii pentru iluminat: tuburi VHO (adica au cam dimensiuni de tub abisnuit dar au putere dubla, vine de la Very High Output cred), sau Metal Halide sau tuburi TriPhosphor dar asta nu e subiectul discutiei. Si da, un capac daca se incinge de la 'prea mlte' tuburi se ventileaza. Si se duce dracului si aburul si veti putea sa va faceti fericiti capacul din lemn/pal.
Luati aminte si la acvariul lui Hans. F multi zeceati ca v-a placut. Vedeti ca a zis omu' ce lumina are.

2.
Agitatia apei. Nu as sti sa cuantific importnata, dar se simte. Si e usor de obtinut. Daca nu va prostiti cumparand Aquaelul cu putearea care teoretic satisface nevoile (adica scrie pe el ca e pentru acvarii de pana la 100 si voi aveti de 96!) si cumparati ceva mai maricel ... din start investitia va va fi resplatita. Ati vazut poate ca nu sunt singurul nebun care va recomanda asta (hehe si Lucian si altii v-au mai zis ... merita un fluval 304 pt ceva de 100 litri! mai tarziu va duce si un 200l). Eu am desisul cam mare as ca am desfiintat o pompa AquaEl de unde nu mai facea fata si am plasat-o intr-un colt doar pentru a agita un pic apa si acolo...

3. Fertilizantul - asta este la indemana, nu e o complicatzenie, exista mai multe solutii si unele sunt si f ieftine si bune
Ideal (parerea mea) sa combinati fertilizantii, in niste cicluri (eu cam la 2 saptamani schimb fertilizantul. adica am cateva pe care le rotesc)

4. CO2. Asta poate fi si ieftin (DIY) cu dezavantajele de rigoare, dar si scump catre f scump.

Solutiile profi au avantajul ca se pot cumpara componente pe parcurs.
Exemplu: se incepe cu un basic set (eventual, asta si pe motive financiare) adica butelie (poate fi si Romaneasca asta inseamna mai ieftin sau mai mare la aceiasi bani) + reductor de presiune (asta e o chestie f importanta) + firele pentru CO2 (sunt din cauciuc pur sau au componente speciale care nu sunt distruse de acidul carbonic) + reactor.

Daca bazinul este f mare reactorul se poate prelungi sau se foloseste un alt tip de reactor cu power head - teoretic fara pierderi de CO2
.
Eh si asta o controlati cam ca pe DIY, doar ca mai bine: se poate opri la comanda butelia

Ulterior (sau de la inceput) se poate pune si o valva solenoid (asta stie sa inchida) care atasata unui timer poate opri instalatia odata cu lumnina.

Solenoidul poate fi controlat de un pH-metru electronic, cu senzor - asta poate opri aditia CO2 daca pH-ul scade sub o valoare dorita. Chestia cu pH Controllerul costa cam cat costa instalatia de pana acum, da fac vise frumoase posesorilor

Eh ar mai intr in calcul si culoarea tuburilor folosite dar asta ar fi subiect la alt examen

Da, se poate si fara toate aceste conditii dar: niciodata nu veti putea alege orice planta (va invit sa incercati: rotala macranda, micrantemoides, umbrossum ludwigia inclinata, amania gracilis, rotala wallici, mayaca si chiar althernantera!) Echin. cordifolius e o planta care rezista, deci nu va mandriti cu asa ceva. Unele cryptocorine o duc binisor la lumina mai putina. Anubiasul, microsorium la fel. s-a mai discutat si despre asta.

heheh si incercati si glosostigma intr-un bazin cu 1 tub (hai fie de la mine 2), ceva plante pa langa si bazin de 100 litri.s-ar putea sa nu vrea chiar daca nu moare...

Probabil ca nu am atins toate punctele, si nici explicatiile nu sunt stiintifice

astept pareri postez asta si in alta parte
ah am presupus ca apa are parametroi normali sau acceptabili, exista un substrat obisnuit (neimbogatit, desi asta nu ar rezolva decat un aspect al problemei)

PS: am vazut aditie de CO2 in acvariu de 2,7 litri. Era un concurs japanez de mini. Avea si 2 pesti, o specie mini sau micro.
"

Poze: smilie ... Poze cu plante
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Foarte interesanta lectura, multumesc Faraoane'.

Chestia cu valurirea apei nu o stiam, adica auzisem ca e bine sa fie ceva curenti, dar nu stiam de ce. Acum am priceput.

Incep sa strang banii ptr o instalatie de CO2, poate il conving pe sotul meu sa spargem contul lui de poker . Mi a promis 50 $ de acolo, dar poate, poate ......ca ce sa fac cu banii aia.

[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Ancamarketing wrote:Foarte interesanta lectura

Da, intr-adevar este, d-asta am pastrat aceasta parte din intelepciunea mosului si tot de asta il urasc pentru ca s-a lasat de plante .

Ancamarketing wrote:Chestia cu valurirea apei nu o stiam, adica auzisem ca e bine sa fie ceva curenti, dar nu stiam de ce. Acum am priceput.

Sa zicem "agitatie" in loc de "valurire" (cind spun valurire ma gindesc la niste valuri, adica la suprafata apei), e vorba de miscarea apei de la nivelu' frunzelor:
"la suprafata de contact cu frunza se formeaza un strat de circa juma' de mm in care apa nu se prea misca. aici au loc schimburi de gaze"

Treaba cu agitatia e un aspect destul de neglijat da' sa stii ca importanta e mare, chiar se simte. Am senzatia ca acel strat de apa, stationar de la suprafata frunzelor, e si un pic mai sarac in nutrienti (pe linga ca e sarac in CO2). Ceea ce face ca plantele sa se comporte ca si cum nu ar fi nutrienti (inclusiv CO2) in apa desi ai pus cu galeata.
Cu cit e mai aglomerat acvariu cu plante cu atit efectu' e mai intens.

Nu te apuca sa faci furtuna in acvariu , discusii nu apreciaza si plantele tale-s destul de putine, inca nu cred ca ai o problema cu agitatia apei.

Chiar daca sticla cu drojdie nu-i cea mai buna rezolvare eu zic ca poti s-o incerci (pina reusesti spargerea contului ). Daca ai timp, nervi, chef si rabdare sa obtii 1-2 bule/secunda eu cred c-ar fi de folos, e putin da' ajuta. Pentru un debit mai mic nu cred ca merita efortu', acvariu e mare si nu se simte.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

uite aici un filmulet interesant cu dinamica fluidelor si cu acea portiune de la suprafata frunzelor unde apa nu se misca (se numeste "boundary layer")

http://ukaps.org/forum/threads/inline-devices.2965/#post-32127

This message was edited 1 time. Last update was at 09/12/2014 13:33:08

stefanp
Moderator

IP:

Porcu wrote:
Nu te apuca sa faci furtuna in acvariu , discusii nu apreciaza si plantele tale-s destul de putine, inca nu cred ca ai o problema cu agitatia apei.

Si pe langa asta, BBA-ul iubeste curentii puternici de apa.

@Humbert: Sa traiesti pt link!

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Normal ca nu am sa fac centrifuga in bazin. Si deja stiu ca o valurire mai accentuata scoate mai repede co2 ul din apa( cand il voi avea). Mai citesc si eu de pe la altii
Mai bine mai astept sa cumpar butelia, decât sa încep iar cu bombele. Am avut vre o 3 variante pana acum, nesatisfacatoare.

Foarte clara explicatia din link Humbert. Merci.

[Email] [Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

M am hotarat sa imi achizitionez o instalatie de CO2 presurizat.
Si cum bugetul este low spre very low, dar bineanteles ca vreau ceva bun, vin cu urmatorul link:
http://www.co2art.co.uk/collections/single-stage-regulators/products/aquarium-co2-regulator-dual-gauged-solenoid-magnetic-valve
Ce parere aveti? Ma gandesc ca e nou si , poate, nu e chinezesc.
Multumesc.

[Email] [Yahoo!]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Arata ok, pretul este foarte bun si are si elevtrovalva. Si daca e chinezesc nu il mai vrei? Eu am unul chinezesc si merge fara probleme pana acum.
[ICQ]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Merci Narcis.
Nu am nici o problema cu produsele chinezesti, dar cred ca tine mai mult daca nu e chinezesc sau sunt riscuri mai mici de accidente. Nu stiu.

[Email] [Yahoo!]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

@anca, majoritatea produselor sunt made in China, doar cu via Hamburg Problema apare cu garantia si posibilitatea returnarii produsului in cazul in care are defect. Este mai costisitor si peste mana sa returnezi inapoi produsul. Eu totusi as cauta in Ro, gasesti destule, si noi, si second. http://www.nevertebrate.ro/Reductoare-si-adaptoare
Eu am doua reductoare, unul Sera iar unul Dennerle Quantum, amandoua second, nu am nici o problema cu ele.
[Thumb - m_sera-co2-nyomascsokkento-kulso-szelephez-201012151308469010.jpg]

[Thumb - Unknown.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 16/12/2014 14:27:11

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Deocamdata la cei din UK transportul e gratuit, si produsul e nou, deci beneficiaza de garantie. Si daca aleg varianta pana in 5 zile de transport e undeva la 4 lire, deci daca trimit inapoi la reparat ma costa transportul tot atat cat costa si curieratul in RO, doar ca e timpul de asteptare mai lung. Oricum plecam de la premisa ca e un produs nou, care ar trebui sa functioneze mai mult timp decat un produs sh.
Daca i au ceva sh nu am garantie, si sincer nici nu am gasit, sau sunt mai scumpe decat cel nou de la ART CO2.
Si ce sa mai spun ca nu am vazut si nici nu am montat niciodata asa ceva, iar daca as vrea ceva sh nici nu as sti la ce sa ma uit, ar trebui sa cred vanzatorul pe cuvant. hmmmm...traim in Romania totusi.
Cred ca varianta cu riscurile cele mai mici e sa cumpar ceva nou, iar la noi nu am gasit nimic in jurul sumei de 200 lei care sa aiba si valva solenoid inclusa.

@Qwerty- poti sa mi spui parerea ta vis-avis de reductorul din link?
Multumesc

[Email] [Yahoo!]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

@anca nu as putea sa-ti dau o parere avizata. Avand in vedere ca este nou si are multe feedback-uri inseamna ca este in regula. Eu nu am folosit reductor cu electrovalva, deci nu stiu cat de fiabil poate fi. Singura piesa care se poate defecta mai repede este electrovalva. Am mai citit pe forum, niste colegi au renuntat de a mai folosi sistemul de controler Ph din cauza ca se incalzea prea tare electrovalva. Pareri vor fi multe, si impartite. Daca pretul este ok pentru tine atunci ia-l. Ai siguranta ca este nou si esti si tu linistita in privinta sigurantei tale si a familiei.

P.S. Cumpar foarte mult online din Ro, si multe SH, dar nu am patit pana acum sa fiu pacalit. Am produse Sh si cu valoare de 3000 lei, obiective foto, aparate, si altecele, multe luate fara garantie. Totus mai sunt oameni si in Ro.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/12/2014 16:20:30

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Deocamdata nu am gasit in Romania sh un reductor cu pret mai bun decat acesta, ori au acelasi pret sau sunt cu 30 lei mai ieftine, dar toate sunt no name.
UPS - acum se naste o noua intrebare - imi trebuie oare neaparat electrovalva? ca daca nu, au un model si fara electrovalva mai ieftin.

ufff greu tare

[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Da, ai nevoie si de electrovalva, ca sa poti opri aditia de codoi pe timpul noptii.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:Da, ai nevoie si de electrovalva, ca sa poti opri aditia de codoi pe timpul noptii.

Merci.

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: