[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Setup 180l - plantat  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Dupa 25 de ani de tinut cativa guppy intr-un acvariu de 20 l fara filtru la geam, acum cca 9 luni m-am gandit sa le fac un upgrade. Zis si facut, am cumparat un "kit" de 60 de litri, care la momentul respectiv mi s-a parut imens, si dintr-una in alta, am descoperit ciclul azotului. Au urmat multe lecturi si descoperirea aquascape-ului, care mi s-a parut extraordinar, si asa am ajuns la acvariul de 180 de litri inaugurat acum 10 zile, de data aceasta construit cu ceva mai multe cunostinte decat kitul din primavara.

Caracteristici:

- 180 l - Eheim, cumparat de la un coleg, gata colantat negru. As fi preferat alb, dar talentele mele la lipit colant nu sunt inca dezvoltate asa ca l-am lasat negru pentru moment.

- filtrul - Eheim 2213, cumparat to de la colegul cu acvariul, plin cu materiale filtrante tot Eheim. Aici am niste dubii si as avea nevoie de un sfat. Stiu ca filtrul este bine sa aiba minim de 4 ori volumul acvariului, si mai mult nu strica. Desi acest filtru mi s-a recomandat pentru acvariul de 180 de litri, pompa are doar 440l/h. Am mai cautat pareri ale altora, am mai citit pe forumuri despre filtre, si din ce am inteles, Eheim nu se bazeaza in mod deosebit pe debitul pompei, ci mai degraba pe volumul de materiale filtrante. Nu am mai avut niciodata un filtru extern, asa ca mi-e destul de neclar de ce exista diferente destul de mari intre filtrele recomandate pentru aceleasi acvarii - respectiv Eheim-ul 2213 mi s-a recomandat in aceeasi gama cu JBL e901, care are o pompa mult mai mare. Dincolo de chestiunea pompei, din experienta practica cu el: dupa ce l-am instalat, apa a fost perfect limpede pana a doua zi. Nu a ramas perfect limpede dupa introducerea pestilor, ceea ce imi sugereaza ca ar trebui sa suplimentez filtrarea, dar as avea nevoie de niste sfaturi privind modalitatea optima: sa renunt la filtrul actual si sa iau unul mai mare, sau sa mai iau unul similar sau un pic mai mare si sa mearga in paralel?

- substratul - Tropica plantsoil si Volcanit. Am avut ceva dubii cu Volcanitul din cauza corydorasilor, dar dupa ceva intrebari pe forumuri, am facut incercarea. Pana acum nu vad probleme, granulele sunt destul de mici si rotunjite, si-i vad miscandu-le cu usurinta. Am subestimat din pacate cantitatea de substrat, cam 18 kg in total nu au fost suficiente.

- hardscape - lemn de mopan si roca vulcanica. Momentan se vad in acvariu doua pietre diferite, sunt acolo ca sa-mi tina mopanul la fund (cam pluteste).

- lumina: lampa pe led-uri de putere, suspendata. Ledurile sunt cree, de 3W fiecare, montate pe un radiator de 100x20 cm pe 4 canale. 3 dintre canale cuprind lumina de zi si sunt compuse din leduri albe de 6500K si 4000K si leduri rosii de 660 nm, iar al 4-lea canal este cu leduri albastre 460 nm folosite atat in iluminatul de zi, cat si pentru moonlight. Cele 4 canale sunt puse pe un controller - respectiv acesta - http://coralux.net/?wpsc-product=storm-led-controller. Fiecare canal se poate regla independent ca intensitate, timp de ramp up (simulare de rasarit/apus), delay unul fata de celalalt. Teoretic se pot introduce coordonatele geografice si cred ca va simula fazele lunii/rasaritul/apusul corect, dar eu nu l-am folosit pana acum in acest mod. Este setat sa inceapa sa se aprinda la ora 10 dimineata, sa ajunga la intensitatea de zi in 90 de minute, sta aprins la maxim timp de 8 ore si apoi descreste pana la modul de noapte in alte 90 de minute. Lampa are 30 de leduri din care 16 albe 6500K, 8 albe 4000K, 4 albastre 460 nm si 2 rosii 660 nm. O folosesc la cca 15-20% din capacitatea ei maxima (canalele au un slider de la 1-250, eu le tin pe la 40). Una peste alta, lampa a fost un experiment in lumina LED, desi mi s-au recomandat neoanele ca fiind mai sigure. Pana acum plantele par sa reactioneze bine, toate au frunze noi cu o distanta nodala mai mica decat aveau inainte. Cele cateva fragment de marsilea si monte carlo recuperate din fostul acvariu (si care niciodata nu au vrut sa se dezvolte acolo) au frunzulite noi si sper sa se intinda suficient ca sa reziste celor 4 corydoras si 2 ancistrusi care au scos cu nonsalanta bucati din el in fata mea.

- fertilizare: momentan am linia Easy Life - compusa din Profito, Nitro, Phosfo si Kallium. De cand am setat acvariul am dat doar 5 ml de Profito si 3-4 de Kallium pe zi. Nu intentionez sa pastrez linia cand se termina actualele sticle, intrucat mi se pare complicata dozarea din atatea sticle si nu am plante atat de pretentioase sau teste de nutrienti ca sa merite dozarea separata. Mi s-a recomandat Vimi All-in-red si posibil sa o incerc pe aceea, dar sunt deschisa si la alte sugestii.

- co2 - presurizat, butelie de 2.2 kg, il tin la cam 2 bule pe secunda.

- plante: gazon marsilea, scos din fostul acvariu, unde datorita aglomerarii de plante, nu a avut niciodata destula lumina, asa ca a fost stagnant. Tot de acolo am recuperat fragmente din niste monte carlo. In rest: micrantheum, echinodorus aquartica, nymphaea, limnophila aromatica, higrophila diformis, higrophila polysperma, christmas moss, cred ca niste alternanthera rosie, hidrocotyle leucocephala, najas guadalupensis. Momentan vreau sa imi stabilesc un gazon sanatos, apoi mi-ar place sa incerc ceva plante rosii.

- fauna: 4 corydoras (2 pepper si 2 albino, dar par sa se inteleaga intre ei), 2 ancistrus (au fost cumparati de mici, si nu le-au crescut inca musteti ca sa imi dau seama daca sunt masculi sau femele), 8 neoni, nenumarati guppy (probabil vreo 40, inca nu i-am transferat pe toti din vechiul acvariu). Incerc sa donez guppy, sunt prea multi, si pe viitor nu m-ar deranja sa renunt complet la ei daca nu gasesc o metoda viabila sa tin populatia in frau. Se inmultesc ingrozitor. As vrea sa raman cu maxim 10-12. Mai am melci comunitari, de asemeni foarte prolifici, asa ca am achizitionat 10 melci asasini. Posibil 10 sa fie cam multi, dar m-am gandit ca dupa ce mai termina comunitarii, mai fac cadou din ei. Teoretic am avut niste pui de creveti in mossul cumparat, dar de cand le-am dat drumul in acvariu am vazut 2 extrem de accidental. Nu au fost luati cu intentie, dar nici conditii pentru ei nu aveam. Am auzit ca nu se inteleg bine cu co2-ul, si nici cu ph-ul mare, iar eu am de amandoua (ph parca usor sub 7.5, iar Kh 13 - apa este dura de la robinet). Pestii au fost pusi treptat in acvariu incepand de cateva zile, de cand testele de apa mi-au aratat nitritii si amoniacul 0. A fost cam rapid, dupa doar o saptamana, tot ce pot sa spun ca explicatie este ca: 1. am tinut filtrul extern mergand in paralel cu cel intern in acvariul vechi timp de 2 saptamani, iar inainte de asta a fost o saptamana intr-o galeata. 2. Fara pesti, probabil nu a fost foarte mult amoniac de la inceput. Am sa fac niste teste de apa zilele astea, sa vad cum stau dupa introducerea pestilor.

Cam asta e povestea. Sper ca reusesc sa il fac sa creasca in mod placut si poate sa incerc niste plante mai deosebite candva.

image
image
23.12.2015

image
image
image
image
24.12.2015
[img]
http://i.imgur.com/JjAbjLn.jpg[/img]
image
27.12.2015

image
image
30.12.2015

image
31.12.2015


2.01.2016

Sfaturi, critici si sugestii sunt binevenite.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/01/2016 17:00:37

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Felicitari, ai un acvariu frumos!
Se vede si rabdarea si dorinta de a face lucrurile cum trebuie. Si asta e mare lucru

Referitor la intrebarea ta cu filtrarea.
Eu as lua inca un filtru extern, sa zicem un JBL e901.
Eu as am procedat la acvariul meu cel mare.

Sugestii in privinta aranjamentului nu am deocamdata, sa-l mai lasam sa creasca si sa se intinda gazonul.

Cat te-a costat controllerul pentru lampa?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc, sper ca gazonul sa apuce sa se intinda candva, corry-i si ancistrusii nu par sa fie convinsi de necesitatea unui gazon. A scos unul o bucata de monte carlo uitandu-se in ochii mei.
Am sa ma uit dupa un JBL e901.
Controllerul a venit impreuna cu lampa, dar am intrebat si e cam 200 de lei.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Eu as renunta la pestii care scot gazonul . E prea frumos ce ai facut acolo ca sa nu ai si gazon .
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Inca niste intrebari, daca nu e cu suparare:

- filtrul al 2-lea daca il iau, voi avea 2 iesiri in acvariu sau se pot pune cumva in serie? Recomandari pentru materiale filtrante?

- despre fertilizare: deocamdata nu am pus nitro si fosfo in acvariu, doar profito (care din compozitie pare doar micro) si potasiu (pentru ca e o carenta care s-a facut simtita imediat in acvariul vechi cand am plecat de acasa). Am citit pareri impartite despre necesitatea fertilizarii cu nitrati si fosfati. Care ar fi parerea voastra?

- o solutie sa scap de reactorul de co2? E urat si zgomotos. Stiu de atomizor, este complicat de montat?

Gabi C wrote:Eu as renunta la pestii care scot gazonul . E prea frumos ce ai facut acolo ca sa nu ai si gazon .


Dar imi sunt simpatici . Sincer sper ca dupa ce se extinde sa fie suficient de ancorat ca sa nu-l mai scoata. Chiar ma gandeam sa pun peste el o plasa temporar sa-i dau timp sa se inradacineze.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2016 20:37:58

alin.calu
Member
[Avatar]
Joined: 13/12/2015 20:21:54
Messages: 227
Location: Brasov
IP:
Offline

Pfuu...pai eu sunt la pitici cu ligheanul meu.

Frumos, foarte frumos!

KEEP CALM AND FEED YOUR FISH!!!
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Eu tot i as scoate macar 2-3 saptamini.
La 2 filtre clar ai 2 intrari si 2 iesiri .
Eu pina nu am fertilizat cu nitrati si fosfati am avut foarte multe alge in acvariu. Sincer mi se par vitale ambele solutii .

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2016 20:45:41

OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Am facut azi teste de NH4 si NO2 - NH4 a iesit practic 0, dar NO2 destul de mult, nu era chiar 0.1, dar undeva intre 0.05-0.1. Am testat si apa de la robinet, si are si aceea cam 0.025 nitriti. Acum, banuiesc ca ceva nitriti nu sunt anormali la doar 2 saptamani de la startare, erau ei 0 saptamana trecuta, dar fara pesti. N-am mai stat sa fac si testul de nitrati, pentru ca azi am inceput si adaug si nitro+fosfo pentru fertilizare. Acum ca ma gandesc mai bine, trebuia sa testezi nitratii inainte, sa vad ce am fara fertilizare. Am sa fac teste de nitrati vineri inainte de schimbul de apa, si nu mai pun nitro pana atunci.

A descoperit cineva pentru ce fel de acvarii sunt recomandarile de pe sticlele de la Easy Life? Ei nu precizeaza pentru puternic/slab plantat.
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

La doua saptamani e cam normal daca ai niste nitriti, ar trebui sa scada in curand.

Recomandarile sunt undeva la un acvariu mediu ca sa zic asa.
Eu la un bazin full de plante, cand am folosit easy life am supradozat destul de puternic...si doza dubla.
Dar o iei cu usurelul si vezi pana unde ai nevoie sa cresti doza.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Azi am facut si testul de nitrati, erau 10.

As prefera sa gasesc o dozare cat de cat aproape de necesitati, am citit despre EI, dar schimburile alea de apa de 50% saptamanale nu prea ma atrag.
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Acvariul tau inca nu e ciclat, daca tu inca ai nitriti, inseamna ca abia incep sa se formeze nitratii (sau nici n-au inceput, dar apar la test datorita fertilizantului).
Vei putea stabili un ritm constant de fertilizare dupa ce se stabilizeaza bazinul.

Deocamdata nu te impacienta si nu "brusca" bazinul.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Am hotarat sa il las deocamdata in pace cu filtrarea asa cum e, atat timp cat valorile la teste se inscriu in limite acceptabile, pestii oricum veneau dintr-un acvariu de 3 ori mai mic. cu filtru intern. Vreau in timp sa mai donez din guppy oricum, pentru ca sunt prea multi. Ideal ar fi sa ii donez pe toti in timp si sa incerc alte specii. Am intelesc ca corydorele si ancistrusii contribie si ei la impuritatile din apa, si pe ei nu am cum sa-i "filtrez". Dupa ce trec 4-6 saptamani, si eventual mai scap de pesti, am sa ma uit dupa inca un filtru - inclin tot spre Eheim. As avea nevoie de niste sfaturi privind materialele filtrante.

Deocamdata fertilizez doar 5 ml de Profito pe zi, si mai pun 5 ml de fosfo/nitro/kallium fiecare in cate o zi. Co2-ul cred ca este pus la 2 bule pe secunda, cat sa fie drop checkerul verde ( e amplasat in partea opusa reactorului). Cateva poze, nu stiu daca e cine stie ce evolutie, si vineri va trebui sa replantez cateva fire pe care mi le-au scos sapatorii, dar in mare, nu sunt chiar foarte stricatori. Cand vine primavara, poate ma uit dupa niste plante rosii, acum nu as prea risca cu temperaturile, si oricum deocamdata sa ma prind eu ce si cum cu astea easy. Stiu ca nu am mare lucru gazon, dar am pornit cu foarte putin.

07.01.2016
image
image
image

O intrebare poate cam pretentioasa: am vazut prin posturi cu acvarii frumoase fenomenul de "pearling" - dar ale mele plante nu au avut nici o tendinta spre el. Care ar fi secretul?

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2016 20:18:09

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Pai dupa mine , trebuie sa fie ciclat acvariul , sa fertilizezi cu co2, micro si macro si sa ai un macar 0,5w pe litru . Cel putin la mine asa e ( de pa la 4 dupa amiaza pina se stinge lumina e plin de bule fine de oxigen in apa ) .

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2016 20:42:04

OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Merci, deci astept ciclarea. Cu wattii pe littru, mai greu, am led. Fertilizarea inca o gadil.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Eu pina sa intru pe forum nu fertilizam macro deloc . De cind fertilizez macro la acelasi debit de co2 pot zice ca s a dublat pearlingul . Am zis orientativ 0,5 w pe litru . Trebuie vazut citi lumeni ai la leduri . Oricum avind lampa suspendata cred ca mai pierzi ceva lumeni .

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2016 21:29:38

OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Am discutat un pic cu persoana care m-a ajutat cu lampa si am primit niste sfaturi referitoare la lumina. Am sa cresc intensitatea zilnic pana ajung cam la 60% din lampa (momentan e cam la 20%). Ledurile au 130lumeni/watt dupa spusele omului.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

OanaR wrote:Am discutat un pic cu persoana care m-a ajutat cu lampa si am primit niste sfaturi referitoare la lumina. Am sa cresc intensitatea zilnic pana ajung cam la 60% din lampa (momentan e cam la 20%). Ledurile au 130lumeni/watt dupa spusele omului.


Intensitatea luminii trebuie corelata cu celelalte componente ale sistemului altfel faci dezechilibre: Lumina/Macro/Micro/substrat/CO2. Ai susbtrat imbogatit. Acesta incepe sa se activeze dupa o perioada care poate dura si 1 luna... Eu as parcurge urmatorii pasi: as astepta sa fiu sigur ca ciclarea s-a terminat (masurand nivelul nitratilor care trebuie sa creasca si nitritii sa fie zero), dupa asta as aduce nivelul macro/micro la nivelele recomandate (Fe: 0,4 - 0,7ppm; NO3 : 5 - 30 ppm; PO4 : 0.2 - 2.0 ppm) dupa asta as creste nivelul de iluminare. Cresterea nivelului de iluminat fara ca plantele sa aiba ce asimila duce in mod inexorabil la aparitia algelor...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc, Lucian - trebuie sa iau niste teste de PO4 si Fe, momentan am doar Ph,Kh, NH4, NO2, NO3. De fertilizat fertilizez deja minim, dar ciclarea mai are.
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Inca o intrebare si sper ca nu va mai frec la cap un timp: am un reactor JBL pentru co2 si e destul de zgomotos, inafara faptului ca este inestetic (e o chestie din aia cilindrica cu spirale, Taifun). Sincer nici nu stiu cat e de eficient, pare sa stranga gazul in partea de sus, iar bulele sunt destul de mari. Din cauza ca a venit cu o singura ventuza, niciodata nu l-am putut fixa vertical - si nu pot sa ii suplimentez ventuzele pentru ca nu am un inel din plastic de dimensiunea aceea.

Merita sa iau un atomizor pe care sa-l montez pe filtru? Este vreun model existent pe piata noastra testat? Initial am avut un difuzor ceramic, mi se parea chiar frumusel - din sticla, dar a crapat la un moment dat fara nici un motiv aparent, si singurul lucru pe care l-am gasit in Iasi la momentul respectiv a fost acel reactor JBL.
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 11/11/2012 00:34:20
Messages: 329
Location: Bucuresti
IP:
Offline

eu am reactor facut din filtru de apa de genul asta : https://www.google.ro/search?q=filtru+apa&espv=2&biw=1920&bih=955&tbm=isch&imgil=AFEmk3ZXV2sG_M%253A%253BpRt0UI4GnenDpM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.apafiltrata.com%25252Ffiltru-dedurizare-apa-cu-polifosfat-pentru-boilrere-centrale-termice-masini-de-spalat-vase-rufe&source=iu&pf=m&fir=AFEmk3ZXV2sG_M%253A%252CpRt0UI4GnenDpM%252C_&usg=__z8S7Up0qrqmfef5cDxpBIVYDnVE%3D&ved=0ahUKEwjVzPz7nJrKAhUFIQ8KHaMNDJwQyjcIUg&ei=3qyPVtXlAoXCPKObsOAJ#imgrc=AFEmk3ZXV2sG_M%3A&usg=__z8S7Up0qrqmfef5cDxpBIVYDnVE%3D

plin cu bioballs si cu difuzor ceramic in interior, conectat la out-ul filtrului extern. nu vad gaz acumulat in el.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com