Am inceput sa colectionez incet incet bucephalandre si saptamana trecuta am achizitionat inca doua, impreuna cu un pachet de plante. De obicei pun plantele noi aduse intr-un "dus" de solutie de apa oxigenata, preventiv, dar fiind vorba de niste plante mai deosebite, la care nu stiam efectele apei oxigenate, am sarit peste faza asta. In pachet era si putin moss, de care nu aveam nevoie in acvariul mare, asa ca a ramas intr-un castron pana ieri, cand am avut timp sa il pun intr-un nano unde tin un beta. Nano-ul fiind foarte luminat si cu fundal alb, am observat niste smoculete care seamana a bba (n-am avut niciodata bba, asa ca o stiu din poze). Imediat am verificat si acvariul mare, si am gasit cateva smoculete foarte mici pe o radacina de bucephalandra - pe care am taiat-o (planta mai avea si altele).
Acum, avand in vedere ca am fierul destul de mult, si curentul de apa nu e grozav in acvariul meu, ma gandesc ca ofer niste conditii de dezvoltare minunate daca prind niste bba. Intrebarea e cum reactioneaza bucephalandrele la o baie de solutie de apa oxigenata? Le-as scoate sa le tratez si pe ele si pe celelalte plante, desi de aproape o saptamana, posibil ca daca am luat minunea, sa se fi extins deja. Vizibila nu este, dar acvariul este bine plantat si are fundal negru oricum, asa ca nu as vedea decat cand e chiar evidenta. Pun o poza pe care am luat-o la moss.
This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2016 10:48:14
La capitolul alte probleme: am facut teste de apa si nitritii mei au sarit spectaculos. De cand am pus reactorul extern de co2, debitul la jbl a scazut spectaculos, si tare am eu senzatia ca filtrul respectiv a trecut in denitrificare, pentru ca nitritii sunt mai mari decat cand nu il aveam deloc.
Ca in programare:
- ai by-pass la reactor?
-------> daca da: inchide robinetul spre reactor si deschide-l pe traseul direct:
--------------> daca debitul contina sa fie scazut, scaderea debitului NU este de la reactor - spala furtunele
--------------> altfel (adica debitul revine normal) => scaderea este de la reactor
-------> daca nu ai by-pass - ghinion, nu te putem ajuta
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Nu am by-pass .
Am facut toate testele azi, si a iesit asa:
NH4<0.05, No2@0.6, NO3@20, Fe@1, PO4@>1.8 (maxim pe scala). KH@9, ph@7.2 - moment in care am concluzionat ca nici co2-ul meu probabil nu functioneaza, motivul putand fi scaderea prea mare a debitului (din moment ce chestiunea are nevoie de minim 700l/h). Ceva s-a schimbat la apa mea de retea, intrucat kh-ul este acum 9, de la 12 in vara. De fertilizat, fertilizez cu 10 ml/zi de Vimi - alternez all in one si all in red - unul are mai multi nitrati, altul mai mult fier. In ziua schimbului de apa nu fertilizez.
Pasul urmator a fost sa ma duc in oras sa caut niste fitinguri pentru reactor mai mari, sau un alt furtun ca sa scot reactorul cu totul. N-am avut succes pe nici un front. Ce-am facut a fost sa curat filtrul - nu prea inteleg de ce, jbl-ul era plin de mal, eheimul era practic curat. Ambele au burete pe in, acelasi burete. Am mai scos ceva piatra ponce din jbl, am inteles ca si mediile prea multe scad debitul. Dupa aceea am demontat reactorul si am scos buretele din el (se cam colmatase si ala un pic parca) - dar modificarea majora a fost sa tai niste fante mai largi in teava aceea care se duce pe fundul recipientului filtrului de apa, erau foarte inguste. Montat la loc, debitul a revenit la normal. Probabil ca nu mai am o dizolvare completa a co2-ului acum, am observat bule fine de gaz iesind pe out, dar momentan cred ca e mai bine asa decat sa nu functioneze filtrul. Am curatat si Eheimul, ca sa nu zic ca l-am desfacut degeaba, dar mare lucru nu avea mizerie in el, si are perlon, adica ar fi trebuit sa fie mult mai rau ca JBL-ul. Cred ca am sa vad de un prefiltru - intrebarea este - si astea reduc debitul cumva?
Acum debitul arata bine, am facut si un schimb sanatos de apa, plantele mele se misca usor, asa cum ar trebui - dar banuiesc ca nitritii o sa ia ceva timp sa coboare. La fapte diverse, am gasit un pui de guppy in reactorul de co2 si unul in filtru.
OanaR wrote:am observat niste smoculete care seamana a bba
Nu se vede prea clar, dar eu la Staghorn m-am gandit vazut imaginea.
Si eu vad cornite pe acolo nu perisori fini barbosi In afara de circulatia apei iluminatul trebuie sa fie de max 8 ore/zi (7 ar fi si mai bine) si scade nitritii pe la 10ppm si corespunzator si fosfatii.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR wrote:am observat niste smoculete care seamana a bba
Nu se vede prea clar, dar eu la Staghorn m-am gandit vazut imaginea.
E un curent acolo care sa faca apa sa circule cat de cat prin acvariu?
Respectivul moss nu provine din acvariul meu, l-am achizitionat recent impreuna cu alte plante - asa ca nu stiu cum circula apa unde s-a nascut el. Poza e facuta cu un macro puternic, deci algele sunt foarte mici si de culoare neagra - firisoarele alea au 2 mm lungime. Acum, eu nici staghorn, nici bba nu am vazut pe viu, asa ca poate stiti voi mai bine ce neam e! Oricum nu am sa folosesc respectivul moss, pachetul l-am cumparat pentru alte plante, restul nu par afectate (am gasit doar 2-3 smoculete pe o radacina de bucephalandra, pe care am si taiat-o).
La mine in acvariu pana ieri circulatia apei era destul de slaba, dupa modificarile la reactor eu zic ca e ok acum, am niste heteranthera in coltul opus filtrului care se misca usor. Am 2 filtre in 180 de litri, un eheim 2213 si un jbl e700. Nitratii nu prea mi-au scazut niciodata sub 15, chiar fertilizand cu Vimi all in red , care are destul de putini nitrati - dar am multi pesti, asa ca probabil asta e sursa si pentru nitrati si pentru fosfati. Am sa reduc fertilizarea, desi sunt deja sub limita data de EI: conform http://yanc.rotalabutterfly.com/, ar trebui sa dozez 27 ml de 2-4 ori pe saptamana, adica in medie 15 ml pe zi, eu dozez 10 ml, cu pauza de o zi la schimbul de apa. Lumina in acvariu are 9 ore inclusiv ramp-up/down-ul de 3 ore. Pana acum, singurele alge pe care le-am facut au fost fire verzi prin moss exclusiv (s-a redus mult de cand am crevetii, si la nivelul actual nu ma deranjeaza).
bobiciupe wrote:iti recomand sa nu mai cureti filtrele deodata. poti provoca o deciclare. exista 3 lucruri in viata unui acvariu care pot provoca alge:
1. amoniac
2. lipsa sau proasta distributie a co2
3. lumina prea puternica.
Asta a si fost intentia initiala, cand am mers pe doua filtre - sa nu le curat simultan. Problema a fost scaderea debitului masiva - mai mult la JBL. La Eheim, filtrul nu parea cine stie ce murdar, dar furtunele da. Poate din cauza ca sunt transparente? Planul este sa le curat alternativ, din cate vad, JBL-ul o sa aiba nevoie lunar. Probabil faptul ca am multi pesti este o problema - ieri am gasit sa donez vreo 50-60 de bucati, ce-i drept multi tineret, si mai am destui, dar inca nu am gasit o metoda sa limitez guppy-i prea bine. Posibil in timp sa renunt la ei pur si simplu.
Amoniac nu am avut peste practic 0 din saptamana a 2-a. Singurii care par sa mai fluctueze sunt nitritii. CO2-ul sper sa fie rezolvat acum. Fara burete in reactor mai vad din cand in cand bule fine pe out-ul filtrului, asa ca probabil dizolvarea nu e chiar 100%, dar mai bine asa decat sa-mi stranguleze filtrul. Din pacate, filtrul la limita ca putere nu merge prea grozav cu schema completa de reactor. Cu lumina, la LED lucrurile sunt mai greu de apreciat. Nu am gasit un par metru, am intrebat la facultate (fac un master in peisagistica si agronomia are tot felul de echipamente), dar ce au ei este ceva mult mai complicat, spectrometre care se ataseaza pe frunze - si nu cred ca sunt subacvatice. De par-metru nu a auzit nimeni.
Oricum, nu pot sa ma plang de alge - cele cateva fire verzi prin moss sunt ok, sa aiba si crevetii aia ce mesteca.
Am redus fertilizarea la 5 ml de Vimi zilnic, sa vad daca scad nitratii/fosfatii. Banuiala mea e totusi ca multi provin din hrana pestilor.
Pun niste poze, si stiu ca e cam nevoie de tuns, dar nu am reusit sa fac timp de vreo 2 saptamani. Vineri o sa aiba loc si operatiunea respectiva.
This message was edited 3 times. Last update was at 08/03/2016 13:29:59
La filtre o sa ti se tot infunde furtunurile din 2 motive :
- filtrele tale sunt prea mici ptr acvariul tau de 180 litri si bacteriile se depun pe unde apuca , adica in cazul tau pe furtunuri , am avut si e acvariu de 126 litri cu 2 Eheim 150 si spalam furtunurile tot la 3 saptanami ca altfel se infundau si scadea debitul drastic , indiferent de ce culoare au furtunurile
- filtrele au furtunuri de 12/16 mm care se colmateaza mult mai repede ca si cele de 16/22
Daca vrei sa nu mai ai probleme de genul trebuie sa le vinzi si sa-ti iei altele mai mari .
skija wrote:La filtre o sa ti se tot infunde furtunurile din 2 motive :
- filtrele tale sunt prea mici ptr acvariul tau de 180 litri si bacteriile se depun pe unde apuca , adica in cazul tau pe furtunuri , am avut si e acvariu de 126 litri cu 2 Eheim 150 si spalam furtunurile tot la 3 saptanami ca altfel se infundau si scadea debitul drastic , indiferent de ce culoare au furtunurile
- filtrele au furtunuri de 12/16 mm care se colmateaza mult mai repede ca si cele de 16/22
Daca vrei sa nu mai ai probleme de genul trebuie sa le vinzi si sa-ti iei altele mai mari .
Cam asa cam banuiam si eu. Probabil pana la urma asta o sa fie miscarea finala, dar vad ca pe masura ce folosesc niste echipamente, mai invat lucruri noi. Macar data viitoare am sa fiu ceva mai in cunostinta de cauza .
La partea vesti bune e ca nitritii mei au scazut dupa o saptamana de functionare normala a filtrelor la 0.1.
La partea vesti nu foarte bune este ca am gasit vreo doua smoculete mici de staghorn sau ce-ori fi smoculetele semnalate in posturile precedente. Nu semnificative, si am taiat pur si simplu frunzele afectate. Rotala - cred ca macrandra, pe care am adus-o in acvariu recent pare sa treaca printr-o perioada mai grea - frunzele de la baza s-au gaurit si par sa se resoarba, desi nitratii mei sunt la 15 (m-am straduit sa-i dau jos). Ma tem ca straduindu-ma sa dau jos nitratii/fosfatii/fierul, s-ar putea sa dau intr-o carenta de potasiu.
Cel mai bine o duce heteranthera: cand am primit planta, era destul de firava si am plantat-o in fata, ca sa aiba lumina fara competitie. Frunzele noi crescute sunt cred de 10 ori mai mari. Intentionez sa renunt la unul din lotusi, si unul produce umbra semnificativa si apoi oricum cel din spate e chinuit si sa mut heteranthera in spatiul mai gol din centru spate. Am cateva firisoare de rotala goias care ar merge mai bine in prim plan, sunt cam de talia micrantheumului. Rotala narrow leaf a crescut mult in lungime, a dat mai multe ramuri, dar face aceeasi chestiune cu varfurile mai mici ca rotala indica. Indica are unele ramuri normale, restul continua sa se ramifice foarte mult dar cu frunze foarte mici, dar mie a inceput sa imi placa mai mult asa. Bucephalandra pe care am primit-o imbobocita a inflorit, toate par a o duce ok, cele micute au facut frunze noi.
La teste:
NO2:0.1 (yay, de la 0.6)
NO3: 15
PO4: 1.8
Fe: 0.8
Ph:7.2
Kh: 9.
Pana la urma, cum e mai corect- sa opresc co2-ul noaptea, sau nu? De cate ori un argument ma convinge, cineva face un contraargument si raman la "si mata ai dreptate!".
Am donat 60 de guppy saptamana trecuta, saptamana asta le-am gasit casa numai la 15. Eu nu mai cred ca guppy-i sunt vivipari, cred ca sunt mai mult ca euglenele, se inmultesc prin diviziune cand nu te uiti la ei...Sincer, in timp vreau sa pastrez doar masculii, mai ales ca imi doresc foarte mult niste pestisori pe care i-am vazut acum ceva timp si mi s-au lipit de suflet - Pseudomugil furcatus.
Avand in vedere ca Vimi nu au potasiu separat, care ar fi dupa voi ideea cea mai buna ca sa suplimentez potasiul?
Ehh...chestia cu complicatul e relativa. M-am mutat de la Easy Life la Vimi pe ideea ca prefer o dozare mai simpla, dar de cand m-am apucat de hobby-ul asta, lucrurile s-au tot complicat ). Nu am cumparat un test de potasiu, asa ca nu stiu sigur daca asta e problema. Ceilalti parametri par ok. Gaurile din frunzele de rotala rosii ar putea fi o carenta masiva de potasiu, mai ales ca am si multe hygrophile, cunoscute mancatoare mari de potasiu. Alta varianta ar fi sa nu am destul co2. Intrebare: daca co2-ul meu vine prin reactorul cuplat la outul filtrului, si outul e cam la suprafata (asa sta piesa respectiva, dar banuiesc ca asa cam trebuie sa stea, sa miste suprafata), inseamna ca acel co2 are sanse sa se evapore majoritar, sau odata dizolvat (nu se vad bule de gaz iesind pe out) ajunge in general in apa de acvariu? Sa incerc sa cobor outul la filtru mai adanc? A doua chestiune: am un test de co2 din acela permanent, dar dupa o zi isi pierde complet culoarea. E normal asa, sau e sticla mea probabil expirata? (la cat stau pe rafturi, nu m-as mira).
Pe scurt, pot sa incerc si cu prafuri daca sunt mai bune. Daca e acelasi lucru calitativ, iau o sticla de Kallium.
Si inca un lucru: am cateva hygrophila difformis, carora le merge atat de bine, ca a trebuit sa le tai varful (ajunsesera groase de un deget si lungi de peste jumatate de metru, cu ramuri serioase). De la nodulii frunzelor din varf le-au dat plante noi, dar care nu seamana cu frunzele normale de hygro difformis. Vreo idee de ce?
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2016 10:20:48
La easy life kallium dozarea nu este complicata. Poti incepe cu o cantitate mai mica si daca nu mai apar gauri ramai asa. Daca plantele nu-si revin suplimentezi. Oricum nu am auzit ca un surplus de K sa provoace alge.
Cu privire la hygrophila difformis este posibil ca aceste varfuri sa fi fost umbrite de alte plante. Eu zic ca o sa revina la forma normala a frunzelor cand dau de lumina.
Uitandu-ma eu prin acvariu, am mai gasit cateva smocusoare de staghorn (stiati voi ce spuneti, oameni buni). Am indepartat frunzele afectate, dar intr-un acvariu ca al meu, cred ca e imposibil sa le vad pe toate. Cea mai mare concentratie am gasit-o in eternul moss, pe creanga de sus (cea de jos pare curata). Dupa ce-am citit mai multe articole pe tema staghorn, am vazut ca apare dupa un spike in amoniac. Eu spike in amoniac nu am observat, dar am avut un spike in nitriti in perioada cand filtrul meu era strangulat de reactor. Oricum, am decis sa aplic o doza sanatoasa de accelerator Vimi in mossul cu pricina, cu seringa. Dupa aplicare, un nor de guppy a tabarat pe moss: cat este de daunatoare glutaraldehida cu pricina la pesti? Acum ce sa spun, pareau sa fie foarte multumiti getting high acolo, dar sper sa nu ii doara capul sau stomacul sau ceva. Vad ca au trecut 10 minute, adultii s-au tirat, dar puii inca musca cu sete din moss.
A doua intrebare: cat e de contagioasa staghorn? Am trimis cuiva niste plante acum cateva zile, nu observasem nimic in neregula in acvariu, dar daca am eu ocazionale smoculete, posibil si respectivele sa aiba spori sau chiar vreun smoc neobservat si nu vreau sa fac vreo belea omului. De obicei sfatuiesc pe toata lumea sa faca o baie de 3 minute la plante cu solutie de apa oxigenata, ar fi suficient, ca masura de precautie?
La mine smoculetele erau in special pe frunze batrane de marsilea sau micrantheum (foarte putin). Am gasit 3-4 smoculete si pe hygrophila. Majoritatea pare sa fie totusi in moss, si moss eu nu dau nimanui, la mine e mereu cu alge verzi.
Am inceput sa tratez mossul afectat cu accelerator de la Vimi, am pus cu seringa pe el 10 ml in ultimele zile. Majoritatea algei vizibile s-a inrosit, ceea ce am auzit ca e ce ar trebui sa se intample. Din pacate astazi am gasit un guppy mort, dar nu stiu daca e neaparat legat de tratament, avand in vedere ca am foarte multi guppy si restul nu dau vreun semn negativ, iar 10 ml e cat spune Vimi sa pun in general ca fertilizare la volumul meu - doar ca eu l-am aplicat "concentrat" pe moss. Nu am oprit filtrele. Ceea ce am observat a fost reactia guppy-lor dupa ce tratez alga: foarte multi par sa "ciuguleasca" mossul, chestiune care m-a ingrijorat. Filmuletul e lung pentru ca am pus camera si m-am dus sa masor acceleratorul pentru dozare, dar daca vrea sa se uite cineva, pe la minutul 5-6 e mai interesant.
In rest, ma uit sa vad alte semne de alga, dar inafara de cele cateva frunze observate initial - care in general erau frunze batrane sau gaurite - nu am mai vazut. Am sfatuit pricum persoana care a luat plantele de la mine sa le faca o baie de 3-4 minute intr-o solutie de apa oxigenata de 1 ml/litru.
Inca o intrebare: incep sa ma gandesc la un ph controller, desi poate ca mai bine ar fi mai bine sa ma gandesc la un filtru mai mare. Teoretic acum cu 700l/h+380l/h (foarte teoretice debitele astea) ar trebui sa fie situatia in regula, dar oricum un filtru mai mare e in plan si el. Cu ce se mananca ph-cotrollerele astea? Am vazut ca am nevoie de ph cotrollerul propriu zis+sonda+solutii de calibrare. Mai este nevoie de electrovalva cu ele? Exista vreun "brand" testat mai convenabil ca pret?
Lucian: ti-am editat eu link-ul ca sa se vada aici filmul
This message was edited 2 times. Last update was at 17/03/2016 10:34:46