[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cum sa faci un background  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
xerxe
Junior member

IP:

As dori sa ajut si eu pe altii cum am fost eu ajutat si voi descrie modul in care mi-am facut eu backgroundul.
Pentru inceput am cumparat:
- un tub de silicon pentru acvarii BISON-170 de mii-
-un cutter mai bun- 25 de mii-
- doua placi de polistiren extrudat de 2 cm, 80 de mii placa, erau si de 5 cm dar nu aveam destui bani-
- 8 kg de ciment 5000 kg parca
-5 pungulite de oxid de fier negru 15000 pungulita-
-manusi chirurgicale 2 perechi, 5000 perechea.
Si am inceput. Acvariul are 120 cm lungime si 50 inaltime, si am taiat prima placa de 105 cm Lungime si 47 cm latime, ca sa ramana un colt unde sa maschez filtrul.
Am taiat eu prima bucata si am inceput sa sculptez, iar apoi resturile ramase de la taierea primei bucati le-am lipit deasupra.
image
image
image
Dupa cum se vede si in imagine este trasa o linie.Acolo urmeaza sa fie coltul care sa mascheze filtrul. Deoarece placile de polistiren extrudat erau prea subtiri am mai pus si o bucata de polistiren normal de 10 cm si le-am lipit una de alta.
image
Apoi le-am lipit de placa. Aveti grija sa masurati corect pentru a nu se putea strecura pestii pe langa placa.
image
Pune-ti mult silicon deoarece mie mi s-a desprins dupa prima mana de ciment si e destul de neplacut Pentru mai multa siguranta am mai pus si bete de scobitoare. :-P image
Apoi am facut gaura pentru a circula apa la filtru si am mai sculptat un pic placile. De preferat cele pe care le veti lipi pe placa principala sa lesculptati innainte. E mult mai usor decat sa va chinuiti cand ele sunt lipite pe placa.
image
image
image
image
image
image
Chiar daca pare prea colturos nu va faceti griji ca dupa doua maini de ciment nu se mai cunoaste nimic
Am lasat sa se usuce siliconul o zi. Apoi prima mana de ciment. Din alte informatii despre backgrounduri trebuia sa fie o parte nisip si trei parti ciment, amestecul sa fie foarte subtire sa poate fi dat cu pensula. Am facut si eu la fel. Dar dupa ce s-a uscat am observat ca sa lua foarte usor cu degetul, imi imaginam ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost in apa.
image
image
image
Am incercat pe un mic rest si am dat doar cu ciment si am observat ca era mult mai rezistent. Si am continuat asa si toate straturile le-am dat cu ciment, fara nisip deloc!
Dupa o zi de uscare am dat al doilea strat, mult mai gros, la inceput l-am pus cu mana goala, si din cauza oxidului de fier mi-am facut niste maini de miner de toate frumusetea smilie si asa au ramas timp de vro saptamana, in ciuda faptului ca aveam atestatul la informatica si mergea super cu sacoul meu negru .
Incercati sa dati din cand in cand cu apa pe deasupra c-o stropitoare din aia, deoarece se usuca foarte repede cimentul si apar crapaturi. Si cel mai important sa nu il lasati la soare, ci intr-un loc aerisit, mai umbros.
Dupa o zi am luat backgorundul si l-am lipit de acvariu. Am pus fasii groase groase din 5 in 5 cm si verticale si orizontale. Puneti cat mai mult deoarece exista riscul sa vi se desprinda. Apoi am pus si pe margini ca sa fiu sigur si am presat impreuna cu taicamiu iar apoi am pus multe multe carti. Aveti grija ca siliconul degaja un miros foarte neplacut in cantitati mari, sa stati cu geamurile deschise. Am lipit acuma backgroundul de acvariu deoarece se mai deformeaza si apar crapaturi la intinderea lui.
Am mai lasat o zi la uscat si am dat al treilea strat in care am pus tot numai ciment dar si ultimele 3 pungute de oxid de fier (celelalte le-am pus la al doilea strat).
Si acesta la fel de gros dar de data asta am folosit manusi chirugicale. :-) si cam asa a iesit intr-un final. Tinand cont ca nu am experienta deloc zic ca a iesit cat de cat rezonabil. Decat o banala folie neagra si sa am filtrul la vedere mai bine asa nu?
Vreau sa le multumesc tuturor care m--au ajutat si celor de pe acest forum pentru munca lor si nu in ultimul rand lui AT pentru detaliile date. Sper ca am ajutat la fel de mult cum am fost ajutat.
image
image
image
imi cer scuze pentru neclaritatea pozelor dar sunt facute cu telefonu. [/u]
barosanu
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut! Eu unul, iti multumesc in primul rand pt aceste detalii si te asigur ca te voi urma. Nu am vut curajul sa ma apuc dar acum o voi face. A iesit misto al tau, si sper sa iasa si al meu asa!

Sa nu promiti niciodata ce nu poti face!!!
xerxe
Junior member

IP:

np ma bucur ca te-am putut ajuta. spor la treaba si mai experimenteaza si tu nu e batut in cuie acest model. poti sa faci cum vrei doar imaginatie sa ai.
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

ps.. la gaurile pt Filtru ! fa niste bare din scobitori sau orice ca sa nu intre pestii !
Eu am experienta cu unii .. ca se baga intre geam si sistemul de prindere a filtrului si nu mai pot iesi .. treb sa ii scot eu ! asa ca de fiecare daca ta cand ma uit in acvariu numar pestisorii

Vand Pui vijla maghiar ! Pt detalii PM !
[WWW] [Yahoo!] [MSN]
xerxe
Junior member

IP:

da stiu am sa pun plasa de tantari mai groasa normal ca nu lasam asa dar nu gasisem ce sa pun.
xerxe
Junior member

IP:

rog un moderator sa mute postu la hardware...cum a zis el
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

nu pt ca filtru nu iti mai trage de loc din excrementele lor .. se opresc in plasa .... treb sa fac cu patratele mari in cat sa nu iti intre pestii ! sau daca intra sa aibe pe unde sa ieasa ;))
Eu partea de la background care acopera filtru .. pot sa o scot ca sa nu am probleme !

ce am obs e ca te-ai complicat sa faci bucati de pietre si pe urma sa le lipesti
Data viitoare foloseste Polisitren expandat de 5cm ! sau mai mare .. daca faci cu 10cm poti face sa para 2 straturi de bolovani :-)

[WWW] [Yahoo!] [MSN]
xerxe
Junior member

IP:

da stiu dar nu mai aveam bani ca prima oara imi luasem polistiren normal de 10 cm si am cam dat-n bara si mi-am luat din asta
xerxe
Junior member

IP:

din cate stiu eu nu este toxic, majoritatea de pe forumuri folosesc acest oxid pentru a da o nuanta anume cimentului. si partea cu lipitul...in primul rand iti trebuie foarte mult silicon si iti iese foarte greu acel decor, da-ti seama daca vrei sa mai pui si pietre mai mari, cum am facut eu unele pasaje, nu cred ca o sa tina siliconul ala asa pietre mari, si iti ingreunezi foarte mult acvariul. dar fiecare poate sa faca ce vrea
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

nu e toxic ! daca respecti "regulamentul"
de a cicla acvariu vro 3 sapt !
In timpul acela se elimina...
Treb sa astepti sa se intareasca si ramane ciment il spargi cu dalta .
Ipsosul in apa se imoaie ;D

Azi fac testul la acvariu si la background ....

[WWW] [Yahoo!] [MSN]
xerxe
Junior member

IP:

apropo am bagat si eu apa in acvariu dupa ce am lasat sa se usuce 11 zile backgroundu, azi ma duc sa imi iau filtru si substrat. u ce intelegi prin ciclare? ciclarea obisnuita cu filtru cu tot, sau doar las in apa backgroundu si astept vro 3 saptamani apoi pun substratu filtru si pietrele si mai astept iara 3 saptamani sa se formeze nitratii etc? cum faci tu?
florin0_2001
Member
[Avatar]

IP:

Nu confundati ciclarea cu lasarea background-ului in apa pentru eliminarea substantelor toxice din ciment. Intai se pune background-ul sa stea in apa vre-o doua saptamani (cel putin) cu schimburi TOTALE de apa cat mai dese. Puteti face asta in cada si astfel schimburile totale de apa vor fi zilnice... ca de.. trebuie sa mai faceti si dus.
Abia apoi se monteaza backgroud-ul in acvariu, se pun substratul, plantele, apa. Si abia apoi se lasa sa se cicleze.
Sper ca ati prins diferenta. Bafta!

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: