Scriu dupa o oarecare absenta generata de lipsa de timp, revin cu un nou proiect, unul legat de africani, ceea ce e cu totul nou pentru mine.
Este primul meu acvariu cu specific Malawi si voi avea nevoie de ajutor de la cei mai experimentati. Am scos deja lemnele de cand era populat cu severumi si am pus pietrele la apa. Inca lucrez la decorul final; nu sunt foarte multumit de cel actual si caut si cateva roci tip xilopetra (am vazut acvarii superbe cu astfel de pietre).
Nefiind potrivit pentru grupuri mai mari, am stabilit ca 2 specii vor reprezenta limita maxima.
Am ales deja 3 Aulonocara Baenschi Benga (1M+2F), pe care ii am deja de o saptamana.
Voiam sa va cer parerea legata de a 2-a specie. Am vazut ca cu mbuna nu ar trebui sa ii asociez, dar inteleg ca Acei Msuli sunt pasnici.
Din speciile recomandate ar face parte Haplochromis (dar cresc cam mari pentru ce am eu), Copadichromis borleyi si Otopharynx lithobates.
Ma gandeam la Otopharynx lithobates.
Dupa cateva teste de apa au iesit urmatoarele rezultate:
- NH4 0.05 ppm
- NO2 sub 0.05 ppm
Dupa alte cercetari, ma indrept usor spre concluzia ca nu ar fi bine sa tin Auloncocara cu Otopharynx, existand risc de hibrizare.
Ma gandesc sa iau o specie erbivora, care ar putea rezolva o eventuala problema a algelor - Pseudotropheus Acei Msuli sau Labidochromis Caeruleus. Fiind si specii mai pasnice, nu cred ca vor fi conflicte in acvariu.
Cred ca Acei ar fi mai potriviti datorita culorii. Cam cate femele imi recomandati minim? Le fel si la Aulonocara, sa mai iau una?
Va las si un film facut ieri cu acvariul. Decor simplu, pietre luate de pe transfagarasan, care fiind putine si mici pentru malawi dupa parerea mea, am compensat cu 2 ghivece ceramice care mai ridica un pic nivelul rocilor si le ofera si 2 locuri in plus de retragere. Am incercat de data asta sa fac astfel incat sa para mai naturala asezarea pietrelor. Astept comentariile voastre - piatra din mijloc parca deranjeaza un pic la vedere?
EDIT: ce mancare suplimentara obisnuiti sa le mai dati africanilor? Vad ca exista retete diverse, dar nici nu ii vad pe aulonocara foarte mancaciosi (nu ca americanii cel putin).
This message was edited 1 time. Last update was at 02/05/2015 11:03:49
JBL Novo Malawi le-am luat, dar momentan, nu e prea populara in acvariu, Aulonocara fiind mai putin interesati de tot ce e pe baza de alge.
NLS am vazut ca e apreciata pe forum, dar nu prea am vazut in magazine (eventual, doar de comandat de pe net).
Privind a 2-a specie, cred ca ramane un card de Acei Msuli.
Buna alegere, acei sunt foarte pasnici si se vor intelege bine. Acei adora sa "pasca" algele de pe pietre :d.
Nls poti cumpara la vrac, nu este asa scump, eu cumpar de la tucradio. Sa nu ii hranesti foarte mult, au tendinta sa fie lenesi daca sunt bine hraniti sau cel putin ai mei).
Am vazut, imi plac foarte mult. Sunt mici dar animeaza foarte mult acvariul de cand au venit. S-au aclimatizat de azi dimineata, si au iesit si pe langa Aulonocara.
Nu ma asteptam sa fie deja atat de interesati de ascunzatori. Se baga peste tot. Am vazut mai putin asta la americani.
Sper sa manance si algele, vad ca incet incet imi cresc algele (brune). Sper sa le faca cu ochiul.
Am vazut site-ul si din ce mi-ai zis, pare a fi o oferta buna cea la vrac.
Asa e, filtrul recomandat de tine e foarte eficient. Trage bine si la un acvariu de aceste dimeniuni actioneaza si ca mini pompa de valuri, strangand sau macar acumuland mizeria intr-un loc (cam singura mizerie cu care am avut probleme era cea lasata de un pleco care se pare ca manca foarte bine.. ).
Puii aia mici sunt extrem de interesanti (sincer de cand cu H. Lifalili - tot pui - nu am mai avut acest sentiment). Cand am aprins de dimineata lumina, nu era nimci. Dupa 5 min incepusera sa iasa si sa se zbenguie prin acvariu.
Nu stiu daca sa mai iau un filtru extern suplimentar pe viitor. Momentan am un JBL e901 in functiune de prin noiembrie 2014. Cred ca ar fi timpul sa mai spal materialul filtrant, corect?
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3451
Location: Prin tara
IP:
Offline
In legatura cu filtrarea,consider ca la cati pesti ai,nu cred ca mai trebuie adaugat neaparat vreo filtrare,decat daca stai bine cu bugetul si vrei sa o dai in egocentrisme Glumeam,sti ca oricand e binevenit un filtru,in special extern,caci filtrare mecanica ai la sigur,dar acum depinde cum stai si cu banii EU zic ca e ok Materialul filtrant din extern,vezi si tu cat de murdar e,daca e nevoie de curatare,schimbare,etc.Aici tine de fiecare acvariu si de pestii din el.Stai linistit,toti ancistrusii/pleco si astfel de rase de pesti de fund,lasa in urma lor "cacatei"lungi,deoarece asae sistemul lor excretor,matele lor fiind foarte lungi.La alge nu ma pricep,las colegii sa comenteze la acest capitol
Salut! In legatura cu algele verzi , eu zic sa ai rabdare ca vor aparea ele , depinde de cat de mult ai pornit sistemul de iluminat si temperatura apei.
Succes!
This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2015 14:50:48
Frumosi pesti sa te bucuri de ei!
Temperatura influentiaza aparitia algelor , daca ai o temperatura constanta (eu am observat ca la 26 de grade) si un neon cu spectru albastru , algele verzi apar foarte repede.
De temperatura nu stiam. De neoanele albastre am citit de curand ca pot favoriza cresterea algelor - aparent, exista unii care vor alge in acvariu Sigur, atat timp cat nu e plantat.
Din pacate se lasa si un covor de alge pe nisip. O le iau la urmatorul schimb de apa..
Dupa cateva zile au venit si algele mai verzi se vede o diferenta fata de filmul in care pietrele erau curate. Tin cont de sfat si le dau mai putina mancare de atunci, plus ca vad ca inca de dimineata sunt pe geamul din spate al acvariului la ciugulit de alge.
Trecand week end ul asta prin piata, am vazut un Labidochromis Caeruleus stand printre niste hemichromisi imensi. L-am luat acasa si acum s-a alaturat echipei de halit verdeata.