Author |
Message |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 00:01:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
iri
Junior member
IP:
|
Pot spune ca m-am indragostit de masculul meu betta din prima secunda...bla, bla...i-am luat o femela...poveste normala....a batu-o bine de tot (drept pt care surse bine intentionate mi-au spus ca si ea e...mascul)...o luna i-am tinut separati, apoi am citit pe net ca femelele au un punct alb pe burta...si i-am pus impreuna...a batu-o de-am spus c-o omoara  ...el a facut cuibul, s-au imperecheat...el a avut mare grija de icre, iar a doua zi EA l-a cotonogit  , rupandu-i aripioarele. L-am scos pe el de acolo, pt ca nu-l mai vedeam in stare sa aiba grija de icre. Acum ea este in bolul in care am cuibul, facand ce facea el inainte...Eu am tras concluzia ca s-au batut pe rolul de baby-sitter.E normal asemenea comportament?  Sa-i las impreuna dupa ce termina cu puii?E adevarat ca masculii trebuie tinuti in putina apa ca sa le creasca aripioarele? (ce CRUZIME)  Pls raspunde-ti, pt ca sunt o....incepatoare  !va multumesc mult
|
Lumea e visul unui pestisor betta |
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 01:31:43
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
IP:
|
Pe forumul vechi (RIP) pusesem un topic denumit (undeva prin aug.-sept. 2004): Comportament deviant la Betta splendens.
Pe scurt: Era vorba de o femela de Betta s. (cambodian) care a construit cuib si a eliberat spontan icre pe care le-a ingrijit.
Din pacate, la vremea respectiva nu aveam o camera digitala la indemana in permanenta.
Revenind, greseala a fost a ta pentru ca trebuia sa te documentezi si sa scoti femela din bazin. Masculul are mare grija de icre si timp de 2-3 zile (si nopti!) nu face altceva decat sa pazeasca cuibul si sa redepuna icrele cazute in el. (Se recomanda chiar sa ramana aprinsa o sursa slaba de lumina pe timpul noptii.)
Nu s-au batut pe rolul de baby-sitter ci a s-a refcut in timp ce el a ostenit  .
Nu trebuie sa lasi un adult in bazin dupa ce puii au eclozat si incep sa inoate activ (la orizontala) pentru ca vei ramane fara ei.
Nu exagera cu hrana si fa schimburi mici de apa zilnic (aspirand hrana cazuta pe fund si eventualii pui morti).
Mentine bazinul acoperit (puii isi formeaza aparatul labirintic dar pentru asta aerul de deasupra bazinului trebuie sa fie umed si la aceiasi temperatura).
Nu folosi un filtru puternic (de obicei unul cu burete dat la debit minim de aer e suficient pentru inceput).
La ultima intrebare, care imi pare o stupizenie/ineptie nu iti raspund (desi o falsa justificare exista). Dupa imperechere e indicat ca atat femela cat si masculul (in cazul tau) sa ii pui in bazine in care adaugi putin albastru de metil si/sau sare. Asta pentru ca ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor. Acu' ca am  as adauga si putin Fishtamin.
P.S. Superba semnatura ta.
P.P.S. Pune mana si documenteaza-te cu privire la Betta s. ca ai de unde.
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 10:35:03
|
iri
Junior member
IP:
|
Am intrebat daca betta trebuie tinuti in spatii mici si cu apa putina (ca sa nu spun in borcane ) intrucat asa sunt tinuti de studentii de la MEDICINA VETERINARA! Iar ei au insistat ca asa trebuie tinuti!Pe net n-am prea gasit nimic despre asta.In general se scrie doar despre colorit, imperechere, ma rog, chestii generale.Ideea e ca am gasit pe un site scris ca betta prefera o coloana de apa de 5-15 cm...ceea ce ma dus cu gandul la ...borcanele lor! Legat de femela mea...stiu ca nu am respectat regulile, dar ea are super-mare grija de cuib, iar el ... e batut mar si nu mai e in stare de nimic! Ma rog...poate mi se pare mie si este f posibil sa vad lucrurile prin prisma celorlalte pet-uri ale mele (2 cateluse).Si totusi...nicaieri nu mi se raspunde la o intrebare: Femela betta ar trebui sa stea in acelasi loc cu masculul?Multumesc mult pentru timpul acordat!
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 10:50:54
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
iri wrote: Femela betta ar trebui sa stea in acelasi loc cu masculul?
Cu conitia sa se tolereze unul pe celalalt, iar acvariul sa dispuna de multe ascunzisuri - cum ar fii grote, pesteri, bucati de ghivece care sa ofere protectie. In plus, acvariul trebuie extrem de bine plantat. Dar asta se face in general doar daca vrem sa-i reproducem. Chiar si 2 femele se pot lua de ciuf una pe cealalta.
Mai bine pastrai doar masculul de betta si ceva sanitari - corrydoras sau ancistrusi.
|
|
 |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:03:19
|
iri
Junior member
IP:
|
Imi plac pestisorii astia asa mult...ea mai ales, pt ca e frumoasa si prietenoasa.Dar pe cuvant ca ... nu mai citesc chestii de pe 1000 de site-uri!Pe un site scria ca betta nu tre sa aiba plante in acvariu...si drept pt care i-am dat planta din bolul lui vecinei... Am mai citit ca betta nu agreeaza apa prea adanca si ca sunt fericiti in boluri...am schimbat acvariul mare cu 3 boluri... nu stiu daca ma intelege cineva...  ....sunt mai mult decat dezorientata. Oricum, am ales forumul asta pt ca mi s-a parut cel mai friendly si cel mai bine documentat...si sper sa ma ajutati sa ies din..."cuibul de spuma" in care-am intrat. Multumesc mult. Promit ca nu mai citesc/ascult altceva!
|
|
 |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:07:31
|
iri
Junior member
IP:
|
As mai avea o intrebare...dar mai multe femele si un mascul?
Asta merge? Am citit pe un site ...dar chiar nu mai stiu care ...ca este preferabil sa existe intr-un acvariu 1 sau mai mult de 3 femele...pt ca se stabileste o ierarhie...e adevarat?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:10:15
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
iri wrote:...e adevarat? 
Oarecum. Dar sa stii ca daca o bate pe una, poate sa bata si 3 si 5, etc..
|
|
 |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:17:47
|
iri
Junior member
IP:
|
acum am vazut ca am o noua problema...stateam si ma uitam la bolul cu pui si...uf...am gresit...mama betta ...nu mai stie sa duca puii inapoi in cuib...si ei cad pe acolo...iar ea nu mai face bule de saliva...ce sa fac...sa-l readuc pe el? nu vreau sa moara puiutii  ...multumesc mult....
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:42:45
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
iri wrote:acum am vazut ca am o noua problema...stateam si ma uitam la bolul cu pui si...uf...am gresit...mama betta ...nu mai stie sa duca puii inapoi in cuib...si ei cad pe acolo...iar ea nu mai face bule de saliva...ce sa fac...sa-l readuc pe el? nu vreau sa moara puiutii  ...multumesc mult....
Betta tocmai iti explicase ca masculul are rolul de a se ingriji de pui si ca o face foarte bine. Tu stii pina la urma care e masculul si care este femela, ca eu n-as fi asa sigura.  Oricum, lucruri de acest gen se mai intimpla la prima ponta. Tine cont ca pe viitor sa scoti femela din bazin dupa ce depunerea s-a incheiat.
Baga mascul de urgenta inapoi in bazin si scoate femela. Nu are ce cauta acolo.
Si inca ceva - pestii nu se tin in boluri, ci in acvarii normale. Bolurile nu fac decit sa-i ameteasca, iar tu nu ii vei putea observa nicodata cum trebuie.
PS Te rog trece-ti locatia la Profile.
|
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 11:47:52
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
IP:
|
...intrucat asa sunt tinuti de studentii de la MEDICINA VETERINARA! Iar ei au insistat ca asa trebuie tinuti!
Asa le place studentilor... la inghesuiala ;) . Iar dansii sunt doar studenti... nu profi ori doctori. Si au de studiat tot regnul animal de interes pentru "umanitate". Cauta ceva despre habitatul natural al speciei Betta splendens! Ai sa vezi acolo ca desi provin din ape mici si maloase in nici un caz nu e vorba de 720ml de apa. Intradevar, in crescatorii, pentru selectii si din motive de spatiu (trebuiesc crescuti sute de masculi) sunt tinuti in borcane de 2-4 litri. Iti recomand un site user friendly care se ocupa numai de Betta s. : www.bettatalk.com
...ca este preferabil sa existe intr-un acvariu 1 sau mai mult de 3 femele...pentru ca se stabileste o ierarhie...e adevarat?
Nu este preferabil ci doar posibil. Daca sunt din aceiasi generatie si daca au crescut impreuna e posibil sa se tolereze. Dar cum zicea si Dolly e bine ca bazinul sa fie plantat. Si suficient de mare. Daca sunt mai mult de 2 pare sa fie mai bine pentru ca nu-i in permanenta un conflict intre aceleasi 2 exemplare.
...mama betta ...nu mai stie sa duca puii inapoi in cuib...si ei cad pe acolo...iar ea nu mai face bule de saliva...ce sa fac...sa-l readuc pe el?
Stiu ca nu vrei sa auzi asta... dar imi pare tardiv. Poti avea surpriza ca masculul epuizat sa caute sa manance alevinii. Cate ore au trecut de la imperechere/depunere? Cand au inceput sa eclozeze icrele?
E posibil ca parte din pui sa scape... ce coloana de apa ai? Daca e prea mare incearca sa o reduci scotand-o cu un furtun din acela subtire folosit la linia de aer.
Toti invatam din greseli. Mai degraba dintr-ale noastre decat ale altora. Data viitoare cu siguranta vei avea rezultate mai bune. Apropos? La ce le dai sa manance te-ai gandit?
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
iri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2006 12:04:05
|
iri
Junior member
IP:
|
coloana de apa are 10 cm.Am bagat din nou masculul, dar e obosit tare de tot si...cred c-a si mancat vreo 2-3 puiuti.Asa ca am re-adus-o pe ea.Si ...se chinuie sa stranga puiutii. Icrele sunt depuse de 48 de ore. Promit ca le iau acvariu mare! si....de eclozat....cred ca acum cateva ore au inceput...o sa va anunt daca mai raman pui...  . Multumesc mult pt tot! sunteti niste scumpi!
|
|
 |
|