[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Hop si eu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare tuturor!

Acum 3 zile am spalat vechiul Juwel de 180l, l-am umplut cu apa dulce in ideea de a-l popula cu ceva plante si pesti. Dupa un pishu scurt in el (pt ammonia fill ) si 3 zile de holbare am ajuns la concluzia ca pauza de peste 10ani in ale acvaristicii mi-a estompat dorinta si pasiunea de a continua tot in zona de freashwater. Asa ca brusc m-a apucat "nebuneala" si m-am sucit catre un bazin de apa sarata. Acum vreo luna am mai avut tentativa asta in gand si nu mi-a trecut.
Pentru ca spatiul este limitat, trebuie sa ma folosesc de ceea ce am si sa mai adaug ce se poate. Plec de la un Juwell 180 cu 6 muchii. Nu am cum sa realizez/ atasez la el un sump deci voi merge pe pe acareturi interne.

Ma gandesc sa folosesc filtrul intern- Am schimbat pompa originala de 500l/h cu una de 1000l/h. Filtrul umplut cu siporax.
Urmeaza sa adaug un skimmer - cu suportul oferit de kolala ma indrept catre un Tunze 9004 sau 9006 (la sugestia lui kolala sa fie unul mai puternic).
Ar fi de ajuns fara o filtrare mecanica? Ar mai exista optiunea sa adaug un filtru mecanic tot de la tunze sau cu ceva banuti in plus sa iau commline reefpack 505 care are un skimmer 9011/filtru mecanic 1650l/h + osmolatorul.
In rest , 2pompe waves, si "bolovanii"...
Din cate am inteles intr-un un astfel de setup as putea gazdui un maxim de 3 pestuci , un crevete , eventual o steluta si cam atat. Bune si astea
Astept orice sugestii.




This message was edited 4 times. Last update was at 26/06/2014 23:54:46


http://www.carmultimedia.ro
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Salut, excelenta idee cu marinul

Nu mi-e clar daca nu poti avea sump din cauza constructiei cu 6 muchii a acvariului, sau din cauza spatiului ?

Despre acel all in one, mi se pare ca are avantajul ca e compact si totul acolo, dar dezavantajul la AIO este ca daca o sa vrei sa umbli sa ai un skimmer mai bun de exemplu, nu poti sa vinzi doar skimmer-ul - va trebui sa cumperi si autocompletarea, samd. Principial m-ar enerva, caci imi place sa schimbe chestii .
Am patit-o cu Dennerle All In One (si pompa, si skimmer de suprafata, si filtrare mecanica) care a venit la pachet cu acvariul. Dupa ce am realizat ca filtrarea mecanica era enervanta - ca pompa era prea puternica, samd, acum e tras pe dreapta si am pus ce am avut nevoie. Si a fost enervant ca am dat banii degeaba pe el pana la urma.

In afara acvariului poti agata ceva ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Akaiule,

1) Nu te complica cu solutii "All-in-One", ca arunci banii pe geam! ... pentru ai' 3 pesti, de-i vrei tu, siporaxul + un skimmer decent reprezinta un compromis bun de tot.
2) Ai zis 2 clowni, iar eu ti-am supralicitat si cu 1 flavescens... pune piatra multa inauntru si aia e.

- flavescensul o sa aiba de un' sa ciuguleasca alge,
- pietrele vor dezvolta colonii de bacterii (te ajuta la nitrificare si, partial, denitrificare).
- siporaxul ala, cuplat cu pompa de 1000 /h, o sa faca doar nitrificare... daca pompa are reglaj de debit, poti incerca sa o "gatuiesti".

3) Niste creveti (inclusiv garizi de Marea Neagra), niste crabi hermit... chiar un crab mic, daca reusesti sa prinzi pe undeva.
- daca pui tuburi fluorescente de calitate, o sa poti tine acolo tot felu' de corali "lejeri": Xenia, GSP, Kenya tree, palythoa, zoanthusi, Gorgonia, tot soiu' de ciuperci...
- peste cateva luni, daca totul merge bine, poti sa bagi o anemona pentru clownii aia (nu e musai, da' imaginea cu ei "inauntru" face toti banii ).


Start-up:

- te apuci si strangi apa de osmoza... habar n-am cum curge la tine, da' instalatia mea scoate ~ 5 litri/ora. Deci, ai de asteptat oleaca.
- daca ai spatiu disponibil, atunci un butoi mare de plastic iti poate fi de ajutor la stocare si amestec...
- ia orice sare gasesti, mai ieftina si mai la indemana... dozajul e intre 28-35 grame sare/litru apa (functie de tipul de sare, scrie pe cutie),
- ia un salimetru... o saracie din aia plutitoare, ca un termometru mai mare, care-ti arata "cat de sarata e apa"... nu e foarte precis, dar iti faci treaba cu el (si eu tot din ala am).

- daca piatra e uscata, o poti aranja dinainte... daca piatra e "vie" (sau dintr-un bazin unde a stat ceva vreme), atunci trebuie sa o bagi direct in apa.
- nu e mare problema daca piatra vie sta "pe uscat" o juma de ora, pana aranjezi tu decorul... dar trebuie sa ai apa deja pregatita si amestecata cu sare.

a) Presupunem ca ai piatra uscata (cum am avut eu):

- pui nisipul si piatra... faci aranjamentul de stancarie asa cum iti place...
- cauta sa nu lasi foarte multa piatra pe nisip, pentru ca se strange mizerie pe dedesubt...
- in mod ideal, trebuie sa infigi in nisip 2-3 pietre mai mari... pe post de "baza". Iar apoi "sa construiesti" decorul peste ele.
- incearca sa faci decorul cat mai aerisit si cu goluri / gauri / arcade / coloane ... nu pune pietrele una peste alta, inghesuite ca niste caramizi intr-un perete.

Dupa ce ai terminat cu aranjatul pietrelor, poti umple bazinul cu apa... ideal ar fi sa ai apa deja amestecata cu sare.
Altfel, trebuie sa pui apa de osmoza si apoi sa incepi sa torni sare inauntru... daca faci asa, apa se limpezeste in cateva zile (pana se dizolva / amesteca toata sarea aia).

b) Daca pleci la drum cu piatra "vie", atunci secventa de lucru e urmatoarea:

- prepari dinainte apa + sare, ca sa fie gata amestecata si buna de pus in bazin.
- pui nisipul si aranjezi pietrele dupa gust... va trebui sa te misti "mai cu talent", ca sa nu se usuce pietrele alea... poti sa le stropesti cu apa, din cand in cand, daca aranjatul lor iti ia mai mult de juma' de ora.
- umpli bazinul cu apa deja pregatita la salinitate (1.023-1.025)

Daca iti iei salimetru din ala de care-ti zic eu, o sa vezi ca are gradatii si ca indica "zona verde" (adica zona aia unde apa e sarata atat cat trebuie).


Dupa ce ai acvariul plin cu apa si pietre, urmeaza perioada de ciclare... stii deja despre ce vorbim, asa ca nu intru in amanunte:

- te pisi in acvariu si astepti ca amoniacul sa se transforme in nitriti... apoi, nitritii aia sa se transforme in nitrati.
- in mod normal, perioada asta dureaza intre 2-3 saptamani si 1-2 luni... in functie de calitatea si numarul bacteriilor din bazin.
- daca pornesti cu piatra vie, ciclarea e mai scurta... daca nu, nu
- iti trebuie niste teste de apa... NO2, NO3, KH, pH ... cam atat (tinand cont ca nu vrei corali si fitze).

- la inceput, o sa vezi o crestere si-o descrestere a nivelului de nitriti (NO2),
- cum incep nitritii sa scada, ai sa vezi ca incepe sa creasca nivelul la nitrati (NO3),
- cand nitratii incep sa scada si ei, inseamna ca ciclarea e pe sfarsite...
- cam asta e tot.


Sa lasi lumina stinsa pe toata perioada ciclarii...
Dupa ce bagi pestii, poti incepe sa aprinzi lumina, o perioada redusa de timp (sa zicem, orele de seara - cand esti acasa si vrei sa belesti ochii la pesti).
Cresti durata de iluminare treptat, de la o saptamana la alta...

- in functie de cata lumina, cata mancare, cata curatenie, cata plm, o sa inceapa algele / diatomeele / cyano.
- toate acvariile trec prin fazele astea, pana cand ajung la echilibru si pana cand se stabilizeaza. Nu e o tragedie, totul se rezolva!


Dupa ce termini ciclarea, mai vorbim!



PS: Si filtrul si skimmerul trebuie montate / pornite de la inceput... si pompele de valuri.

This message was edited 2 times. Last update was at 29/06/2014 19:35:54


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asa o sa fac domnilor, daca ziceti dvs. ca AIOul nu merita iau doar skimmerul 9006. Dar intreb in continuare...fara o filtrare mecanica nu risc sa se umple de mizerire ? Daca la freshwater bagam furtunul si sifonam substratul, aici cum o sa fac?
La filtrul mecanic Tunze imi surade ideea ca s-ar curata relativ usor. Dar daca voi ziceti ca se poate si fara filtrare mecanica merg pe mana voastra.



http://www.carmultimedia.ro
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Care mizerie mah?

- vorbim de 3 pesti intr-un bazin de 180 litri... cu piatra multa si cu skimmer.
- teoretic, ar trebui sa poti mentine un echilibru biologic perfect... pesti putini = mancare putina = putina mizerie = nitrati mici = apa curata = pesti fericiti
- daca vrei neaparat, pune un burete / perlon in filtrul ala intern al tau... peste siporax... dar sa fii cu ochii pe el si sa-l speli regulat, ca altfel se transforma in fabrica de nitrati.


Edit: Si aici faci la fel... bagi furtunul si aspiri nisipul, daca vezi ca se umple de mizerie.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2014 09:27:13


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Succes cu proiectul!

My nano reef



[Email]
catalin_
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/06/2012 13:58:08
Messages: 540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Suna foarte interesant. Mi-ar fi placut un acvariu marin, dar ideea ca iti trebuie sump si tot felul de acareturi, diy, etc... Dar asa pare destul de simplu. Mi-a placut faza cu amoniul, de genul "ma pish in el de acvariu" )

um02122 wrote:
Legat de overflow-ul acela, ia-ti un senzor de apa pentru podea cu un sunet placut, ca sa nu adauge la stresul provocat de apa pe care o sa o ai pe jos la prima inundatie.

elven wrote:Piatra uscata pt un incepator in tainele marinelor este precum un ou Kinder fara surpriza.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai, nu e doar o "faza" ... ureea aia e amoniac pur, asa ca...

Akaiule, eu am 2 clowni + anemona in bazinul mic... 70-80 de litri de apa, pereti de piatra, skimmer Tunze 9002 si 2 litri Matrix.
Tu, intr-un bazin dublu, o sa mai bagi 1 peste (in plus, fata de ce am eu)... si acelasi gen de "acareturi"...


O sa mearga, nu-ti face probleme!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Akaiu wrote:Acum 3 zile am spalat vechiul Juwel de 180l

Citi ani are? Intreb pentru ca am relipit citeva acvarii Juwel mai vechi si-am ramas mirat de cit de usor am curatat siliconu'.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Porcu wrote:
Akaiu wrote:Acum 3 zile am spalat vechiul Juwel de 180l

Citi ani are? Intreb pentru ca am relipit citeva acvarii Juwel mai vechi si-am ramas mirat de cit de usor am curatat siliconu'.



1996 a fost anul in care l-am achizitionat.
Se tine foarte bine si acum.


@koala
A trecut colegul @fanta pe la mine si dupa ce a dat cu geana la el mi-a sugerat o varianta cu sump si un sistem prin care sa ajunga apa jos. Sa gaureasca rama de plastic care acopera sticla de geam. Asa imi voi permite ca in long term sa arunc si cate un coral, eventual inca 2-3 pesti in plus. Si vorba ta, totdeauna vrem mai mult asa ca daca-i o varianta fezabila o sa merg pe calea asta.

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Akaiu wrote:
Porcu wrote:
Akaiu wrote:Acum 3 zile am spalat vechiul Juwel de 180l

Citi ani are? Intreb pentru ca am relipit citeva acvarii Juwel mai vechi si-am ramas mirat de cit de usor am curatat siliconu'.



1996 a fost anul in care l-am achizitionat.
Se tine foarte bine si acum.

Cam vechi, mai bine il relipiti decat sa aveti probleme.

My nano reef



[Email]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline


Cam vechi, mai bine il relipiti decat sa aveti probleme.

Ce te face sa crezi ca ar putea aparea probleme? Bazinul a stat toti acesti ani cu apa in el si nu a dat niciun semn de oboseala Siliconul are aceeasi elasticitate ca atunci cand l-am luat. Nu exista urme de exfoliere sau desprindere de pe sticla.N-am nicio grija in priviinta asta.
Am avut o pauza de 4 ani cu bazilul mare de 380L care cred ca-i si mai batran. Cand l-am reumplut cu apa am avut o oarecare temere dar nu au fost probleme.L-a lipit koala cat sa tina 100ani

This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2014 18:38:25


http://www.carmultimedia.ro
[Email]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Am inteles!

My nano reef



[Email]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Coaja sta la plaja in curte de vreo 24 ore. Am resigilat /lipit pe interior rama de plastic superioara pentru ca existau zone pe unde patrundea umezeala si apareau picaturi de apa pe exterior. De cate ori a fost nevoie de sa-l mut, intodeauna l-am apucat de rama in loc de bottom asa cum ar fi fost corect.

Inca stau si ma gandesc pe ce cale sa o apuc ca si prima tentativa in zona de marin. Am citit si pataniile lui koala care a mers initial pe aceeasi cale cum am gandit si eu. Pe deoparte fiind prima incercare cred ca nu mi-ar prinde rau sa merg pe calea "cea mai easy" ca realizare. O sa ma familiarizez cu o parte din aspecte, o sa capat ceva experienta si daca va fi cazul voi alege varianta cu un overflow propusa de colegul fanta. Ce ma tine pe loc acum este faptul ca dulapiorul de sub acvariu este foarte mic si spatiu impartit aiurea. Ar trebui desfintat placa verticala care este de sustinere ceea ce nu prea ma incanta.
Sunt constient de importanta sumpului si de problemele care pot aparea fara existenta acestuia, dar voi incerca initial sa-mi fac cat de cat idee cu ce se mananca acvaristica marina si pe urma vad calea de urmat.

[Thumb - 2.JPG]

[Thumb - P1080571 [1024x768].JPG]

[Thumb - 1.JPG]


http://www.carmultimedia.ro
[Email]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Sau ati putea sa faceti un sump din 2 bazine, sa gauriti putin peretele despartitor si in gaura sa puneti un fiting prin care sa comunice bazinele sau varianta mai buna desfintati peretele despartitor si faceti niste intaritoare de fier pe interior.

My nano reef



[Email]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am comandat o mare parte dintre acareturi acum astep cumintel sa apara.
Ca skimmer am mers pe un Tunze 9006 luat de la sewatec. Tot de acolo am comandat si kiturile de test - salifert. Sper sa se miste asa cum se lauda cu delivery time 1-2days
In rest- bolovanii, nisipul, neoanele, matrixulm, sarea vor aparea next week.
Kent Marine-ul l-am instalat si l-am pus la produs apa.

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
angelfish
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 10:44:34
Messages: 561
Location: Bucuresti/Constanta
IP:
Offline

Andrei1234 wrote:Sau ati putea sa faceti un sump din 2 bazine, sa gauriti putin peretele despartitor si in gaura sa puneti un fiting prin care sa comunice bazinele sau varianta mai buna desfintati peretele despartitor si faceti niste intaritoare de fier pe interior.


Rog un Admin sa-l scoata pe Dragos din functia de DYI Master si sa-l avanseze Andrei1234.

Imi place din ce in ce mai mult forumul asta.
[Yahoo!]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

angelfish wrote:
Andrei1234 wrote:Sau ati putea sa faceti un sump din 2 bazine, sa gauriti putin peretele despartitor si in gaura sa puneti un fiting prin care sa comunice bazinele sau varianta mai buna desfintati peretele despartitor si faceti niste intaritoare de fier pe interior.


Rog un Admin sa-l scoata pe Dragos din functia de DYI Master si sa-l avanseze Andrei1234.

Imi place din ce in ce mai mult forumul asta.

Si daca nu vreau!
Am zis si eu parerea mea, oricine putea sa se gandeasca la ideea asta.

My nano reef



[Email]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Andrei, poate brevetezi un sump pe 3 sau 4 etaje! Poti face avere din asta.

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sosira mare parte dintre acareturi. Nemtalaii mi-au trimis mail cum ca ar fi expediat coletul, deci incep sa am ce face Dau cu karcherul pe pietre si le pun la inmuiat.
[Thumb - 2014704171720.jpg]

[Thumb - 2014704171625.jpg]


http://www.carmultimedia.ro
[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com