[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
primul meu acvariu marin (80L)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Salutare tuturor,

Imi place acest formum si pentru ca impartasim acelasi hobby , doresc sa deschid acest topic aici .
Este primul meu acvariu marin si am inca foarte multe neclaritati , insa sper ca de-a lungul timpului , cu ajutorul vostru, voi reusi sa aduc acest acvariu pe fagasul cel bun.
Acvariul este porni de 2 saptamani si jumatate pentru ciclare. in acvariu am piatra vie , piatra uscata si pietris fin .
Ca si hardware :
-acvariu are un skimmer (turbo flotor blue 500),
-un saculet in care am pus carbolit de 4mm de la Aqua Medic si antiphos Fe tot de la acelasi producator
-o pompa de curenti pentru apa
-un heater de 100W
-un sistem ATO de la Tunze
Am mai adaugat in acvariu si Ultra Marine Bakto Blend de la Fauna Marin.
Cand am pornit acvariu , am folosit apa de osmoza.
Probabil ca am gresit facand acest pas , insa am in acvariu 2 creveti (Lysmata amboinensis si Lysmata debelius).Vietuitoarele sunt in acvariu de aproximativ o zi si inca par vioaie.
Am si eu 2 intrebari pentru inceput daca ma puteti ajuta:
1)Problema care o am in acest moment cu acvariu este ca tot acvariu este plin cu o alga maronie. Din ce am mai citit pe internet , ar fi normal , insa nu sunt sigur. Imi puteti spune daca este normal sa am aceasta alga maro si daca ar trebuii sa fac ceva pentru inlaturarea ei?
2)pentru cei 2 creveti am cumparat Crusta Granules de la Tetra. Este buna(potrivita) aceasta mancare pentru cei 2 creveti?Daca DA , cam cate granule ar trebuii sa pun in acvariu si la ce perioada?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sugestii si va doresc o zi libera de 1 Mai cat mai frumoasa!

image

This message was edited 2 times. Last update was at 01/05/2014 10:37:28

Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Servus si bine ai venit!

Daca tot am stat acasa de ziua muncii, incerc eu un raspuns:

1. Da, este absolut normal. Algele maro pe care le ai se numesc diatome si sunt aproape inevitabile in etapa de ciclare. Ele ar trebui insa sa dispara in cateva zile de la sine, fara sa le faci nimica. Daca persista, atunci e o problema. Deobicei, persistenta diatomeelor este cauzata de concentratii mari de silicat. Nu ne-ai spus exact ce substrat ai folosit. Pietris fin, la ce te referi? Deasemenea, nu ne-ai zis nimica despre iluminat si cum l-ai programat pe perioada ciclarii. E foarte important sa nu ai lumina, sau sa fie foarte putina si redusa in intensitate pe perioada ciclarii, urmand a fi crescuta treptat dupa ce ai trecut de ciclare.

2. Da, da, ai drepate! Ai gresit cand ai introdus crevetii asa repede. Mai ales ca nevertebratele sunt chiar mai sensibile decat pestii. Despre hranire, in momentul in care bazinul functioneza si microfauna este stabila, aproape ca nu e nevoie sa ii hranesti targeted. Ei se hrnesc cu resturi, chiar si cu paraziti ai pestilor (amboensis). Daca vrei sa te amuzi, ia o bucatica mica, mica de tot de crevete congelat, sau chiar o bucatica mica de peste oceanic cu o penseta si apropie-te usor cu ea de creveti. Atentie, debelius e mai fricos. Amboensis insa, dupa cateva zile va fi asa de bland ca iti va face si tie peeling la degetele daca il inveti. Oricum, nu exagera cu mancarea. In mod normal, o granula din hrana aleasa de tine pe zi ar trebui sa fie mai mult decat de ajuns.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Multumesc de raspuns.

Referitor la substrat , din pacate nu stiu ce detalii as putea sa dau. Arata exact ca un pietris fin de 3-4mm si este alb. Se vindea la sac , dar nu stiu cum se numeste pentru ca denumirea era trecuta in limba germana.
Lumina este cea care a venit odata cu acvariul.Se numeste AquaReefLed de 50 W , fiind tot de la Aqua Madic. De cand am pornit acvariul , lumina a stat aprinsa in fiecare zi exact 5 ore. Aceste diatome au aparut acum 3-4 zile si pana acum s-au accentuat. As fi pus o poza dar nu stiu cum sa fac acest lucru.

Crevetii inca traiesc si sunt vioi , dar cred ca am gresit cand am pus 2. Cel rosu a inceput sa iasa din ascunzatoare si sa il impunga pe cel mai mic (cel rosu e aproape dublu ca marime).Referitor la acea granula pentru creveti (stiu ca intrebarea va suna prosteste): trebuie sa o arunc pur si simplu in acvariul si o gaseste singur crevetele cand ii e foame ..sau trebuie intr-un fel sa o pun undeva foarte aproape de el?

Sa renunt complet la iluminat o perioada? \niste melci ar ajuta la rezolvarea problemei?Alte sfaturi?

Multumesc si o seara buna tuturor!

This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2014 21:01:14

Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Dar nispul e spartura de coral? Scria ceva gen aragonite sau calcialith? Caci daca e nisip de cuart obisnuit nu e bun. De unde l-ai luat? Poti merge pe nisip coralifer uscat sau live sand.

Poti pune peletele unde vrei, le gasesc ei! Nu exagera cu hrana, asta e cel mai important la un marin. Nu stiu iluminatul, dar cred ce e ceva pe LED de la AM. Poate fi dimmat? Adica poti modifica intensitatea? Ca daca ai pus deja crevetii, cred ca se vor stresa la un blackout complet de cateva zile. Nu trebuia sa aprinzi lumina mai devreme de cateva (2-3) saptamani, ai fi trecut mai usor de problema cu algele.

Nu, melcii nu te ajuta cu diatomele. Trebuie sa ai rabdare, cel mai important lucru la un marin

This message was edited 1 time. Last update was at 01/05/2014 23:40:33


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Din pacate nu au reusit sa ajung la acel magazin sa vad ce scrie pe sac. Eu un magazin mare in orasul in care locuiesc eu in Germania , dar pentru ca am unele dificultati cu aceasta limba , nu pot intreba absolut orice imi doresc.
Lumina este dimmabila , insa contolerul pentru led-uri imi soseste abia in 3-4 zile.

Care ar fi cea mai simpla varianta pentru a putea atasa poze pe acest forum?
Rabdare trebuie sa am ..oricum nu am incotro,dar maroniul asta din orice coltisor al acvariului ma streseaza
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

image

Salutare,
Dupa o saptamana , crevetii mei supravietuiesc.
Intre timp am mai adaugat 3 crabi mici rosii si 3 melci (cred ca sunt Asteria).
Astazi mi-a naparlit unul din creveti. Acea piele trebuie scoasa afara din acvariu sau este mai bine sa o las acolo?
Tot nu am scapat de diatome. Melcii ajuta la curatenie , insa nu fac fata. Sa fac un schim de apa sau sa mai astept?

Multumesc pentru sugestii si ajutor.

PS:ma poate ajuta cineva sa poestez si eu poze pe acest forum?

This message was edited 2 times. Last update was at 06/05/2014 15:26:58

Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sub caseta de editare text ai un buton care se numeste "Attachments". Daca apesi pe el apare un buton "Browse..." pe care apesi si va apare fereastra de selectie a unei poze de pe calculator (dimensiunea maxima, lungime sau inaltime, sa fie de 1200 pixeli), dupa ce ai selectat-o apesi pe butonul "Open", se pot atasa pana la 5 poze (apasand succesiv pe butonul "Add another file"). Cand ai terminat de selectat fisierele si de editat textul se apasa normal butonul Submit.
Atentie, pozele atasate unui post se vor afisa la sfarsitul textului. Se pot atasa poze postate pe alte site-uri care permit copierea link-ului pozei dand click dreapta pe poza si selectand "Copy Link" dupa care exact ce ai facut tu cu poza...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Nu trebuia sa adaugi niciun animal in perioada de ciclare. Nu ai gresit ca ai adaugat doi creveti, ai gresit ca ai adaugat creveti. Si peste asta ai mai pus si melci.

In acvaristica marina e nevoie de rabdare.

Nevertebratele (melci, creveti, stelute de mare, arici de mare, corali, anemone) au nevoie de un acvariu stabil si matur. Cand incepi un acvariu au loc tot felul de procese care duc parametrii prin toate directiile, in afara posibilitatii tale de control. Cu timpul acvariul isi gaseste singur un echilibru, iar tu nu il ajuti adaugand animale si hranind in perioada de ciclare.

Banuiesc ca melcii au murit pana acum sau sunt in deathrow. Crevetii sunt mai rezistenti, dar nu cu mult.

Cand am inceput eu primul marin am pus nisip, apa si piatra si l-am lasat. Pentru primele sase saptamani nu m-am apropiat de el decat pentru a face poze la animalele care misunau prin piatra si ca sa completez apa evaporata (cu apa sarata din pacate, nimeni nu-mi spusese ca trebuie sa folosesc apa de osmoza si nici eu nu m-am gandit ca sarea nu se evapora, nici nu m-am prins ca de la evaporare mi-a scazut nivelul la apa). Apoi am gresit ca am tinut acvariul la 21ºC in loc de 25-26. Desigur ca am facut schimburi de apa inainte sa termin ciclarea, ceea ce nu e recomandat pentru ca prelungesti perioada de instabilitate adaugand si tu elemente de instabilitate la un acvariu inerent instabil.

Acum banii sunt ai tai si e treaba ta cum ii risipesti, dar sa stii ca acest hobby costa mai putin daca citesti mult inainte sa faci orice.

Stiu oameni care au citit luni inainte sa se apuce de marine. Probabil ca au gresit si ei, dar mai ieftin.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
mihutady
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/07/2012 13:16:53
Messages: 83
Location: timisoara
IP:
Offline

legat de ciclare.la noi in timisoara exista un magazin care pe langa vietati,piatra vie,etc pt acvariu marin vinde si apa gata ciclata(din tankul de marin) cu pretul de 1 leu.litru(parca atat era).nu e tare?
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Acvariul are putin peste o luna de cand este pornit si nu am nici un deces (nu stiu ce inseamna deathrow referitor la melci). Luminozitatea este tot 8h/zi,dar la o intensitate de 25%. Acum cateva zile am facut unschimb partial de apa (20 l) . NO3 sta momentan in jurul valorii de 5.
Din pacate nu reusesc sa adaug poze pe acest forum .
Ce ma deranjeaza momentan este prezenta diatomelor.
Ma gandesc sa adaug la echipa CUC un arici de mare si o stea de mare..dar nu stiu exact de care pentru ca nu vreau ceva care sa creasca prea mult (din considerente de spatiu).
Ceva sfaturi in ce directie sa continui cu acvariu?

Multumesc
angelfish
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 10:44:34
Messages: 561
Location: Bucuresti/Constanta
IP:
Offline

mihutady wrote:legat de ciclare.la noi in timisoara exista un magazin care pe langa vietati,piatra vie,etc pt acvariu marin vinde si apa gata ciclata(din tankul de marin) cu pretul de 1 leu.litru(parca atat era).nu e tare?


Nu e deloc tare.E chiar o pacaleala ieftina,o prostie.

In primul rand nu apa se cicleaza.Prin ciclare se intelege formarea mediilor bacteriene,atat cele aerobe cat si cele anaerobe ,care vor forma filtrul biologic al acvariului.Apa aia in 99% din cazuri este debalansata chimic(elementele chimice si microelementele nu sunt in proportiile corecte).

Prin adaugarea de apa dintr-un acvariu in functiune vei aduce de la inceput nitratii,fosfatii etc pe care ii contine acea apa "ciclata" si de multe ori si bolile specifice marinelor.

Asadar explica-i asta excrocului care vinde "apa ciclata" la 1 leu litrul si fereste te sa cumperi asa ceva.

Daca are vreum Mandarin prin magazin intreaba l de cate ori ii da sa manace pe zi fulgi si pelette de ii asa gras si ai sa te convingi cata meserie stie.

O zi buna
Cristi
[Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

razvy82 wrote:Acvariul are putin peste o luna de cand este pornit si nu am nici un deces (nu stiu ce inseamna deathrow referitor la melci). Luminozitatea este tot 8h/zi,dar la o intensitate de 25%. Acum cateva zile am facut unschimb partial de apa (20 l) . NO3 sta momentan in jurul valorii de 5.
Din pacate nu reusesc sa adaug poze pe acest forum .
Ce ma deranjeaza momentan este prezenta diatomelor.
Ma gandesc sa adaug la echipa CUC un arici de mare si o stea de mare..dar nu stiu exact de care pentru ca nu vreau ceva care sa creasca prea mult (din considerente de spatiu).
Ceva sfaturi in ce directie sa continui cu acvariu?

Multumesc


Iti dau (repet) eu un sfat: opreste-te din adaugat animale. Cu atat mai mult nevertebrate care sunt foarte sensibile.

Vrei sa stii ce mananca diatome si ciano? Un acvariu stabil, mentenanta la zi si multa rabdare.

Ca sa-ti faci o idee mai clara, iti redau conversatia pe care o am eu cu nevasta mea:
Ea: de ce nu isi gaseste acvariul un echilibru ca sa nu mai apara alge pe geam?
Eu: pentru ca acvariul e o cada cu apa sarata in care pui animale care fac caca, mancare la greu si pe deasupra adaugi si un incalzitor si niste lumini. Cum caca nu sare singur din acvariu, apar algele care il mananca.


Cu alte cuvinte, adaugam nutrienti si e nevoie de o metoda de export a lor (adica sa-i scoti fizic afara din acvariu). Parte este transformata de bacterii in NO3 si diluam NO3 cu schimburi de apa. Parte e scos de skimmer inainte sa apuce sa se descopuna la nivel de NH3. Parte e folosit de alge, dar daca nu scoatem o parte din alge tot in acvariu ramane. Poti folosi medii absorbante care iti extrag nutrientii din apa. Sau medii care favorizeaza popularea cu bacterii care reduc nitratii si fosfatii la un nivel la care nu mai pot fi folosite de alge (biopellets, dozare cu votka, otet, zahar etc.)

Pentru mihutady (cu apa ciclata), sper ca ai citit raspunsul de mai sus. Eu cand aduc un animal de la magazin nu stiu cum sa fac sa nu bag niciun pic de apa "contaminata", adica de aia ciclata. Dupa ce am avut o epidemie de oodinum care aproape mi-a curatat clownii (doar unul a scapat cu medicatie) de la adaugat cateva pungi cu copepozi, am ajuns sa scot si apa din corali inainte sa-i pun in acvariu de frica bolilor.
Ideea in sine nu e proasta, eu folosesc metoda intre acvariile mele (pun apa din cel mai matur in cele mai putin mature). Apa contine un procent minor din bacteriile care populeaza un acvariu marin si daca inlocuiesti toata apa dintr-un acvariu cu apa la aceeasi temperatura si pH iti promit ca nu vor fi perturbari ale ciclului azotului, chiar daca folosesti apa proaspat preparata (sterila).

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Salutare,
Revin dup? o perioad? lunga de inactivitate,perioada in care au avut loc câteva modific?ri.
Acvariul marin are acum capacitatea de 180litri (am f?cut rocada cu acvariul de apa dulce pe care îl mai am in casa.
in dulapul acvariului am ad?ugat un acvariu cu dimensiunile 60x30x30 ca sump (60L). Am ad?ugat un overflow box pe care scrie ca ar avea debitul de 2000l/h. In sump am pus o pompa Eheim,cu debit variabil,de 1000-2000l pentru a readuce apa in display. Am testat ieri sistemul cu sump si am observat cu debitul de apa din sump c?tre display ,este mai mare decât debitul de la display la sump.
Aveti vreo sugestie cum as putea rezolva usor si simplu aceasta problema?
in sump as vrea sa am puse 2 skimmere,un filtru cu media,incalzitorul si pompa de retur. Sump-ul fiind mic,cum ar fi recomandat sa fie impartit?
Multumesc
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Salutare,

Am refacut astazi testele si am urmatoarele rezultate:

NO3 = 1
No2= 0 (nedetectabil)
PO4 =0
NH4 = < 0.25

La ultimul dintre teste mi-a iesit o solutie alba , laptoasa. Nu sunt foarte sigur daca testul l-am facut ok.
Cred ca rezultatele sunt bune , insa o buna parte din substrat devine rosie (din loc in loc se vede ceva ca un fel de ata mica rosie) , iar piatra aceaa mare facuta ca un arc este plina de alge rosii si verzi.
Nu stiu cum sa pun poza ca sa va dati seama mai bine.
Aveti vreo idee care ar putea fi problema?

Multumesc anticipat de sfaturi!
Zsido
Clopotaru'
[Avatar]

Joined: 27/10/2012 11:43:45
Messages: 1046
Location: cluj
IP:
Offline

Verificati in primul rand osmozorul vezi daca apa care iese din el e ok si roaga pe cineva din zona care are un test de phosfati mai performant decat ai tu sa iti faca un test si nu im ultimul rand vezi sa nu ai silicati in bazin
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Testele arata prea bine, in mod normal am putea spune ca "apa e perfecta". Practic, nu stiu ce test folosesti (cat de precis este)... se poate ca fosfatul sa fie folosit de alge, si sa nici nu apara in teste.

- petele alea rosii sunt Cyano (o bacterie)... concureaza in mod direct cu celelalte tulpini de bacterii prezente in bazin.
- algele verzi, sunt doar alge.

In mod normal, trebuie sa le cureti (sa le aspiri) si sa mai reduci lumina/cantitatea de mancare... ele sunt un semn de dezechilibru, in acvariu. Dispar de la sine, daca respecti un program de mentenanta regulat si daca esti atent la mici amanunte: hrana putina, schimburi de apa, utilizarea unui produs antifosfat, reducerea duratei iluminarii etc.

Nu avem amanunte despre sistem:

- cati pesti ai inauntru?
- cata mancare le dai?... de care?
- cate ore merge lumina... ce fel de lumina?
- cand ai schimbat ultima oara apa... si, cat?
- ce ai in sump? Ce fel de acareturi?

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Salutare,

Toate cele 4 teste sunt de la Salifert.
Acvariu are 180L si de o luna de zile in acvariu am 9 pesti , 3 melci , o steluta , un arici de mare , 3 ciupercute si 2 creveti.
Schimbul de apa il fac saptamanal. Schimb aproximativ 10 litri de apa.
Sumpul are un volum de 60 litri si in el sunt urmatoarele jucarii:
- un skimmer tunze 9004 (pana la 250l spune producatorul)
- un skimmer Aqua Medic Turbo flotor 500 (tot pana la 250 litri)
-filtru soseta de 150 microni
-filtru media tunze (in el am aproximativ 500 ml de Antiphos (phospat remover de la Aqua Medic)
-cam 400 ml de Matrix aruncat pe fundul sumpului
-sistem "auto top off" (pentru recompletarea in urma evaporaii)
-pompa recirculatie Eheim compact 1000 (debit de 1000 litri/h)
-incalzitor eheim de 150w
- si ..am uitat cum ii spune la jucarie..iti porneste ventilatorul sau incalzitorul in functie de temperatura apei
-modul pompa dozaj care momentan adauga zilnic NOPOX
-un filtru canistra CristalProfi care se foloseste pentru acvarii de pana la 250 litrii. In acest filtru am un saculet de carbon activ , am un compartiment plin cu inele ceramice si 2 compartimente pline cu Matrix (cam 1,6 litri)

Iluminarea o fac cu 2 lampi cu leduri de la Aqua medic (50w/lampa). Intensitatea luminii este la 40% iar lumina sta aprinsa de la ora 13 la 22. Dupa aceasta ora mai stau aprinse doar ledurile albastre la o intensitate de 5% (pentru 2 ore).
Ca si hrana folosesc alternativ mancare inghetata (Artemia) si mancare ptr pesti sub forma de fulgi. Probabil ca exagerez cu mancarea.
Am avaut si un homar dar am renuntat la el dupa ca m-am convins ca imi manca pestii .
Ca si aditii : zilnic NOPOX si Ultra Marin Bakto Blend de la Fauna Marin (1 data/saptamana).
Sper ca am reusit sa aduc toate informatiile vitale si multumesc de sfaturi. Chiar nu stiu ce sa mai fac.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Trebuie sa ai rabdare.
- Cyano e o bacterie oportunista, care profita de faptul ca celelalte tulpini bacteriene nu s-au dezvoltat inca suficient... asa ca profita ea!
- Probabil ca le dai si prea mult sa manance pestilor (si eu fac la fel, asa ca inteleg ).

Alte observatii:

- 2 litri de matrix, la peste 200 de litri de apa, e insuficient.
- eu am 2 litri de matrix la bazinul mic (80 litri apa)
- in sistemul mare, la ~ 500 litri apa, am ~ 10 litri matrix+denitrate.
- schimbul ala de 10 litri/saptamana e cam degeaba... mai bine schimbi 50-60 litri/lunar.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Matrix as mai putea adauga direct in sump. Nu am alt loc ptr el. Ar fi ok?
Stiu ca 10 litri/saptamana nu e mult dar nu am unde sa stochez mai multa apa pentru schimburi. (ma omoara sotia ). Tinand ca NO3 este undeva in jurul valorii de 1-2 mai are rost sa adaug Matrix tinand cont ca folosesc si NOPOX?
Sa inteleg ca nu pot astepta decat sa treaca de la sine si sa dau ceva mai putin de mancare animalutelor?

La sfarsitul lunii plec 3 saptamani in concediu in Romania si ma apuca durerea de cap cu acvariu. Nici nu prea stiu cum sa il pregatesc ca sa fie mai bine.

Multumesc
razvy82
Junior member

Joined: 01/05/2014 10:03:55
Messages: 15
Location: Deutschland\Gelsenkirchen
IP:
Offline

Zsido wrote:Verificati in primul rand osmozorul vezi daca apa care iese din el e ok si roaga pe cineva din zona care are un test de phosfati mai performant decat ai tu sa iti faca un test si nu im ultimul rand vezi sa nu ai silicati in bazin


Nu stiu cum as putea verifica osmozorul. DIn pacate nu am pe cine sa rog sa fac un alt test pentru ca nu locuiesc in Romania si nu am prieteni care sa aiba acest hobby.
Vreo recomandare ce as putea verifica la el. Aparatul este marca Denerlle (nu stiu daca am scris coresc si daca are vreo importanta) iar ca vechime..nu are mai mult de 3-4 luni.

Vreo sugestie?

Multumesc
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com