[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu IntensE - Primul meu acvariu (cu mici probleme)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
intense
Junior member

IP:

Va salut din Timisoara, citesc de ceva vreme forumul dar nu am postat deloc pana acum, asa ca m-am decis sa ma prezint comunitatii.

Am un acvariu 50x30x30
Echipament:
Mini Filtru Intern Resun (aprox 200L/h)
2 Neoane de 18W JBL Solar Tropical 4000K si JBL Solar Natur 9000K
CO2: JBL Bioflora80 - e pe moarte, am sa trec pe bomba CO2

Substrat:
JBL Aquabasis plus
JBL Manado
Pietris 2-4mm in colturi

Plante:
Echinodorus
Java moss
Ludwigia Repens
Vallisneria
Rotala
Anubias nana, anubias nana petite
Althernanthera Cardinalis

Pesti:
4 Raspbora
5 Neon
1 Xifo
1 Molly
2 Guppy

==============

Problemele mele :
Plantele incep sa faca gauri, si mor frunzele. E deficienta de potasiu ? Si daca da, ce sa fac ?

Mentionez ca adaug zilnic 2picaturi de JBL Ferropol 24, si la schimbul saptamanal de apa (30% in mod normal, acum de cand am probleme 50%) adaug si Ferropol simplu.

Atasez niste poze:
image

image

image

This message was edited 8 times. Last update was at 24/04/2014 12:26:43

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Este ca la om: cand ti-e sete, bei apa (sau o bere, depinde de ce ai la indemana ).
Daca ai cerente de potasiu introduci potasiu. Gasesti din gama Easy Life. Plantele tale necesita si macroelemente nu numai Fier si microelemente... Si toate astea cu masura astfel incat sa ajungi la niste limite general valabile (vezi mai jos). Cand ne spui: "adaug si Ferropol simplu" nu ne spune nimic pana nu ne spui cati mg/l sau ppm adaugi la fiecare aditie.
Parametrii recomandati:
pH : 6.0 - 7.0
KH : 3 - 6 degrees
GH : 2 - 8 degrees
NO3 : 5 - 15 ppm
PO4 : 0.5 - 2.0 ppm
Fe : 0.2 - 0.7 ppm
K : 10 - 30 ppm

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

IP:

Bine ai venit la noi!

Am impresia ca ne-am "conversat" pe facebook nu? (acvablog ro e contul meu)

Precum ziceam si acolo, nu scade doza de ferropol, las-o asa.
Ia niste Easy Life Kalium si dozeaza conform recomandarilor si niste Easy Life Nitro (ziceai ca ai concentratia 1 ppm), ca sa ajungi la macar 5, daca nu 10 ppm NO3.

Cu concentratia de co2 cum stai?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
intense
Junior member

IP:

Salut stefanp, mersi de raspunsuri pe facebook !

Am cumparat acuma Kalium si Nitro si am administrat cum scrie acolo (1 data pe saptamana).

Am sa mai fac niste teste maine sa vad cum sta treaba.

Si cu CO2-ul eram in parametrii normali, acuma chiar azi mi s-a terminat "reactia" dar am luat si un refill pentru Bioflora80.

Mersi, am sa revin !
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Ati uitat de fosfati si nu e bine. O sa vezi ca vor apare pete mici verzi pe geamuri

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

IP:

Sa fie cu noroc!

Ti-a dat si Lucian mai sus niste valori medii de respectat (acu' am observat ca am postat aproape in acelasi timp ).

Acu' sunt mai ager si observ ca a postat intre timp Lucian din nou .
Asa e, n-am zis nimic de fosfati, partial pentru ca n-ai testat apa si nu stim o valoare. Cel mai probabil sunt mici si Lucian zice bine de ei. Dar n-ar strica daca poti face rost de un test, e bun si pe viitor.

Te asteptam si cu alte intrebari aici

This message was edited 1 time. Last update was at 24/04/2014 23:25:39

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Lucian wrote:Ati uitat de fosfati si nu e bine. O sa vezi ca vor apare pete mici verzi pe geamuri

De la fosfati apar petele alea? Cu ce reusesc sa scap de ele si de fosfati?

0771 496 835 Lucian
intense
Junior member

IP:

Salut Lucian, mersi de raspunsuri, astea sunt rezultatele la testele ce le-am facut azi dimineata.

pH: 7
KH: 11
NO2: 0,05
NO3: 1
FE: 0,6

Am sa revin si maine cu noi valori.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Este o alga GSA si apare din cauza dezechilibrului dintre nitrati si fosfati. Ea apare in maxim o ora de la aparitia acestui dezechilibru Dispare la fel de repede daca se reface echilibrul...

LE: Testul de nitrati mi se pare suspect. Ce test utilizezi. Fa un test si la apa potabila

This message was edited 1 time. Last update was at 25/04/2014 00:36:03

intense
Junior member

IP:

JBL Combiset :

image

This message was edited 1 time. Last update was at 25/04/2014 00:42:36

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Mi se pare suspect de mica concentratia de nitrati si de asta ar fi bine sa faci un test si la apa e la retea. Daca da la fel mie imi pare ca substantele testului sunt expirate.
Dupa perioada de asteptare data trebuie sa scuturi flaconul pentru ca substanta nedizolvata sa cada pe o margine astfel incat sa se poata vedea prin transparenta probele de culoare.

intense
Junior member

IP:

Salut !

Astea sunt rezultatele de la testele de azi:

pH: 7
KH: 11
NO2: 0,1
NO3: 4
Fe: 0,2

A crescut NO3, si Fe a scazut, asta dupa ce ieri am adaugat 1ml Easylife Nitro si 5ml Easy Life Kallium.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Hai sa ne invatam sa discutam in aport de substanta nutrient nu in cantitati de solutie introdusa in acvariu care noua tuturor nu le spune nimic. Mai exact 1ml de EL Nitro pentru bazinul meu este nimic pe cand pentru un nano poate sa fie o supradoza. De aceea vorbim in ppm sau mg/l si aceste unitati de masura sunt independente de volumul bazinului.
Acum revenind la bazinul tau in primul rand sa stabilim volumul real. Am aproximat ca volumul real ar fi 49x29x27cm de unde ar rezulta 38.4litri. Intri pe http://calc.petalphile.com/ punem volumul calculat anterior, alegem Fertilizant comercial, alegem Easy Life Nitro, "rezultatul dozei mele", in casuta 'adaug" treci 1 cu unitatea de masura "ml" si apesi butonul de calcul. In dreapta va apare calculul pentru bazinul tau... si de aici vom intelege cu totii fara sa stin si sa tinem minte ce bazin ai tu ca tocmai ai adaugat 2,44ppm NO3 si ~5ppm K. La asta daca adaugam 1ppm cat aveai inainte rezulta cam cat ai masurat tu
Potasiu ar trebui sa adaugi cate 5ppm de 3 ori pe saptamana iar NO3 ar trebui sa-l pastrezi pe la 10ppm.
Mai trebuie sa iti cumperi EL Fosfo, test pentru Fosfati si incepem discutam pe date concrete

intense
Junior member

IP:

Genial site Lucian, mersi !

Bun, pai in cazul asta am sa mai adaug si maine 5ppm K sau sa adaug si azi si maine, are ceva? Si de saptamana urmatoare de 3 ori pe saptamana, si am sa revin cu noi calcule.

Am cumparat si Glossostigma Elatinoides pentru ca imi doream foarte mult sa am un covor in fata peste manado, o sa caut si HC Cuba, momentan asa arata:

image

La urmatorul buget o sa iau si teste de PO4 si easy life fosfo, momentan s-au dus fondurile.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Cu nutritia nu sta chiar asa ca in matematica - daca adaug acum de 3 ori mai mult se pune? Iti trebuie rabdare, schimbarile se fac cate putin si incet, fiind atent tot timpul ce se intampla Nu exista solutii universale, nu exista solutii rapide...
Cand am spus de 3 ori pe sapatamana am uitat sa spun ca nu se pun in zile consecutive smilie Si chiar daca nu ai teste de PO4 iti recomand sa incepi sa pui cate 0.2ppm de PO4 tot de 3 ori pe saptamana - cum vezi mai jos
Deoarece fosfatii fac reactie cu fierul facand ca acesta sa precipite se recomanda ca fierul si fosfatii sa se adauge in zile diferite. De aceea vei gasi in multe locuri urmatoarea schema de fertilizare:
luni - micronutrienti cu fier + micronutrienti picaturi zilnice (gen JBL JBL Ferropol 24)
marti - macronutrienti + micronutrienti picaturi zilnice
miercuri - micronutrienti cu fier + micronutrienti picaturi zilnice
joi - macronutrienti + micronutrienti picaturi zilnice
vineri - micronutrienti cu fier + micronutrienti picaturi zilnice
sambata - macronutrienti + micronutrienti picaturi zilnice
duminica - pauza la nutrienti, curatenie, schimb apa, masuratori, facut planul de nutritie pentru saptamana urmatoare

Viziteaza http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page unde vei gasi mai multe articole legate de fertilizare si cresterea plantelor.

intense
Junior member

IP:

Am mai citit pe aici pe forum si cred ca ce mi-ar trebui ar fi PPS-Pro (macro) si Trace mix (micro).

Daca e asa, cum ar trebui administrate astea 2? Din ce am citit pe net sunt mult mai concentrate si mai bune decat Ferropol. Sa renunt la Ferropol si administrez doar astea?
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Deci vrei sa renunti la nutrienti de firma pentru amestecuri facute-n spatele casei Ai citit si de dezechilibrele pe care pot sa le produca chestiile alea?
Si ce intelegi tu prin "sunt mult mai concentrate si mai bune decat Ferropol"?

intense
Junior member

IP:

pai nu stiu asa am citit peste tot, si toata lumea se pare ca lauda astea...

eu nu vreau neaparat sa renunt, vreau sa fac cea mai buna alegere si habar nu am care e aia

This message was edited 1 time. Last update was at 26/04/2014 00:42:07

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Pai tocmai ai inceput bine si ai luat ce trebuie, cel putin pana acum... Mai ai de luat EL Fosfo iar can ti se termina JBL Ferropol poti sa iei EL ProFito si mergi pe o singura linie de fertilizanti.

Asta cu "am citit peste tot" depinde de ce citesti si unde citesti

This message was edited 1 time. Last update was at 26/04/2014 01:01:00

intense
Junior member

IP:

Lucian o intrebare:
La easy life potassium producatorul zice: "10 ml per 100 litres raises the K+-concentration with 4 ppm = 4 mg/l" dar pe siteul asta: http://calc.petalphile.com/ro/ imi zice ca daca bag 10ml imi da 10ppm

Care e cea buna ?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: