[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Trista istorie a unei femele-sanitar  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
ankootza
Unripe member

IP:

Dragi acvaristi priceputi,

Se poate sa imi fi murit o femela sanitar pentru ca nu a depus icre niciodata? O aveam de vreo 4 ani si mi s-a spus ca nu e neaparat nevoie sa fie pusa cu un mascul la imperechere, doar ca e recomandat acest lucru. Azi parea ca e bine, apoi in cateva ore s-a ridicat la suprafata, i s-a umflat abdomenul, apoi s-a rasucit cu burta in sus, in timp ce papila i s-a largit foarte mult de parea ca o sa crape, tot abomenul s-a umflat, s-a inrosit si apoi in 3 ore a murit.

In tot acest timp n-a dat semne de boala, era vivace si plina de energie si de dorinta de a ajunge din nou pe fundul bazinului, inota cu furie si se agata de viata cu disperare. Mai am inca doua, cumparate in acelasi timp cu cea care a murit, si ma tem sa nu pateasca la fel. In acvariu am 2 femele sanitar maro si inca 2 gurami masculi. Am avut un sanitar mascul insa atat de mult le-a curtat pe cele 6 fete (la momentul respectiv) incat, dupa ce timp de cateva saptamani a tot facut spume la suprafata apei, a dat ortul popii intr-o zi.

Ce ma sfatuiti? Am trei intrebari:
1. De ce a murit femela sanitar (o chema Smaranda, by the way, deci macar a fost iubita)
2. Ce sa fac sa nu pateasca si celelalte la fel? (si pe ele le cheama tot Smaranda, ca sa nu se supere)
si 3. Guramii aia n-o sa faca si ei bube pe coada daca n-au femele din specia lor?

Va multumesc. Cu tristete, (Smaranda e inca cu burta in sus),
Anca
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Moartea pestoaicei cred ca s-a datorat unui soc, mai ales ca starea ei s-a schimbat brusc in rau. Ceva de genul unei lovituri violente...
[Yahoo!]
ankootza
Unripe member

IP:

multumesc de raspuns. lovitura violenta chiar nu avea de unde sa primeasca saraca, sunt 4 pesti (acum) intr-un acvariu de 40 de litri, in coltul lor dintr-o camera mare, in care nu se doarme, unde nu exista sunete puternice... chiar nu inteleg. vazand-o cum se umfla si i se inroseste abdomenul, doar la icre m-am gandit. oare pot trai ok chiar daca nu depun niciodata icre? si chiar, cat traieste un sanitar, stie cineva?

anca
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Se putea lovi singur. Sanitarii ies uneori sa "ia o gura de aer" de la suprafata acvariului. Si asta o fac cu mare viteza. Probabil ca s-a lovit de un element de decor sau poate chiar de substrat.

Daca ar fi murit din cauza pietrificarii icrelor, starea lui proasta ar fi fost din ce in ce mai accentuata. Ar fi devenit apatic, ar fi stat intr-un singur loc, nu ar mai fi fost activ si, probabil, ai fi observat tot acest comportament anormal.

Un sanitar traieste aproximativ 10 ani. Hoplosternumii, de exemplu, traiesc in jur de 13 ani.
[Yahoo!]
ankootza
Unripe member

IP:

multumesc, alina. m-ai mai linistit. ma tot culpabilizam, insa sper sa ai dreptate...

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: