Dragi acvaristi priceputi,
Se poate sa imi fi murit o femela sanitar pentru ca nu a depus icre niciodata? O aveam de vreo 4 ani si mi s-a spus ca nu e neaparat nevoie sa fie pusa cu un mascul la imperechere, doar ca e recomandat acest lucru. Azi parea ca e bine, apoi in cateva ore s-a ridicat la suprafata, i s-a umflat abdomenul, apoi s-a rasucit cu burta in sus, in timp ce papila i s-a largit foarte mult de parea ca o sa crape, tot abomenul s-a umflat, s-a inrosit si apoi in 3 ore a murit.
In tot acest timp n-a dat semne de boala, era vivace si plina de energie si de dorinta de a ajunge din nou pe fundul bazinului, inota cu furie si se agata de viata cu disperare. Mai am inca doua, cumparate in acelasi timp cu cea care a murit, si ma tem sa nu pateasca la fel. In acvariu am 2 femele sanitar maro si inca 2 gurami masculi. Am avut un sanitar mascul insa atat de mult le-a curtat pe cele 6 fete (la momentul respectiv) incat, dupa ce timp de cateva saptamani a tot facut spume la suprafata apei, a dat ortul popii intr-o zi.
Ce ma sfatuiti? Am trei intrebari:
1. De ce a murit femela sanitar (o chema Smaranda, by the way, deci macar a fost iubita)
2. Ce sa fac sa nu pateasca si celelalte la fel? (si pe ele le cheama tot Smaranda, ca sa nu se supere)
si 3. Guramii aia n-o sa faca si ei bube pe coada daca n-au femele din specia lor?
Va multumesc. Cu tristete, (Smaranda e inca cu burta in sus),
Anca
|