[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Start setup  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Am hotarat impreuna cu sotia sa ne luam un acvariu Juwel Korallux 60 (54 litri) echipat cu incalzitor, filtru (280 l/ora) si neon Twin-lite PL5 20 W. Am optat pentru acest model din considerente de spatiu si pentru ca vroiam un acvariu care sa aibe de toate fara sa ma pun eu sa confectionez capace si alte componente.

Odata cu acvariu am mai cumparat JBL AquaBasis Plus si substrat JBL Manado. Tot atunci mi-am cumparat si niste obiecte de decor cum ar fi 2 radacini de mangrove (cred sau mopani), o piatra care mie mi-a placut si pe care am testat-o sa vad daca este calcaroasa, un decor micut din ceramica , ca si o piatra. Cam atat la rubrica decoruri.
Apoi mi-am mai cumparat cateva plante dupa cum urmeaza: 2 anubiasi, 2 cryptocorine, o specie de iarba pe care intentionez sa o inmultesc ca si covor dar nu cred ca reusesc si cateva fire de bacopa (cred). Ulterior mi-am mai comandat un pot de marsilea hirsuta ca si alternativa la acea iarba.
Tot la rubrica achizitii mai pot sa trec un biotopol (cu care tratez apa pe care o introduc la schimburi in acvariu), 1 ferropol, 1 ferropol 24 si un Easy Carbo.
La rubrica teste (ca asa am citit ca trebuie) mi-am luat un 6 in 1 de la JBL , un test de fier dedicat de la JBL si un test de PO4 dedicat de la JBL.
In mare cam astea sunt achizitiile pe care le-am facut, aici nu am mai spus de o pompa manuala de schimbat apa, un mingioc si o priza electronica programabila .

Ciclarea acvariului am decis sa o fac natural fara denitrol sau alte substante si evident fara pesti.
AM pus in acvariu doar substratul, plantele si decorurile si am pornit toate echipamentele. Lumina 10 ore pe zi.

Dupa 1 luna in urma testelor am tras concluzia ca ciclarea ar trebui sa fie la final sau foarte aproape de final.
In fine am cumparat primii 2 pesti , 2 Guppy ambii masculi.
Plantele incet incet au inceput sa creasca, sa dea frunze noi, bacopa sa se inmulteasca.
Prima greseala pe care am facut-o a fost sa fertilizez cu ferropol si ferropol24 cu o cantitate exact la mililitru cum scrie pe prospect. Si mai grav a fost ca am facut asta exact o luna pana mi-am cumparat testul de fier.
Din pacate am sesizat prima tentativa de alge pe o frunza de anubias si pe cateva frunzulite de bacopa. Erau ca niste firisoare subtiri si scurte de culoare neagra crescute din mijlocul frunzelor. Abia cand am sesizat asta mi-am cumparat testul de fier pentru ca mi-am dat seama ca fierul ar putea sa fie problema. Temerea mi-a fost confirmata si la primul test , 0,8 mg/l adica nu mult ci exagerat pentru 2 anubiasi pentru ca celelalte plante aveau oricum fier in substratul fertil. Asta este, am decis sa opresc fertilizarea si sa fac schimburi de apa din 3 in 3 zile si dupa cateva schimburi (3-4) am reusit sa cobor fierul la 0,1-0,2 mg/l ce cred eu ca este suficient pentru plantele pe care le am.
Algele vad ca nu evolueaza, dar nici nu dispar deci raman cele cateva frunzulite de bacopa cu perisori din aia si frunza de anubias cu cateva firisoare negre-cenusii.

Cam asta este in mare, inceputul meu in acvaristica din care nu vreau sa fac performanta, doar sa am un acvariu frumos si curat si vreo 8 maxim 10 pestisori care sa nu depaseasca 3-5 cm.

Astept indicatii, sugestii, ce ar trebui sa fac in continuare, orice e bine-venit pentru un noob ca mine .
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

in primul rand tin sa te felicit ca mai intai ai citit si apoi te-ai apucat de treaba. Testele 6:1 sunt doar orientative. Decat nimic mai bine ele, dar te pot duce in eroare. Tot testele la picatura sunt cele mai aproape de adevar. Despre plante pot sa iti zic ca anubiasii au mai mereu alge datorita cresterii lor lente. Sa stii ca fertilizantii pe care ii pui in apa, daca nu sunt consumati de plante sunt consumati de alge si atunci incepe distractia. La inceput cel mai bine e sa ai multe plante rapide, acestea ajutand la ciclarea si consumarea mai rapida a supraalimentarii de fertilizanti. Daca mai ai posibilitatea si spatiu bineanteles, mai cumpara niste plante cu crestere rapida pe care le poti elimina sau rari fara probleme atunci cand acvariul se stabilizeaza. Ai grija la cryptocorine ca acestea fac radacini foarte mari si s-ar putea sa sufoce plantele de langa ele. Mai departe te asteptam si cu poze sa vedem cu te mandresti tu pe acolo. Bafta mai departe!

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Poti sa imi spui de ce test de apa am nevoie strict acum in faza in care sunt eu ?
Am primit de la e-mag comanda gresita (am comandat test de PO4 la picatura si mi-au trimis rezerve pentru PO4) si am posibilitatea sa aleg si alt test in afara de PO4 daca nu este necesar acum.
Multumescc frumos.
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

"Cei mai importanti parametrii pe care trebuie sa-i monitorizati sunt:
- pH : optim intre 6.5 - 7.5, dar conteaza ce specii de pesti aveti in acvariu. In functie de valorile pH-ului, apa este acida, neutra sau bazica:
sub pH 7 apa este acida (nu va faceti griji, acida nu inseamna ca apa contine acizi periculosi ci materii organice acide/acizi humici)
un pH 7 (de obicei intre 6.8 si 7.2) inseamna ca apa este neutra
peste pH 7 inseamna ca apa este bazica
- Kh : duritatea carbonatilor. In functie de acesta se calculeaza cantitatea optima de CO2 ce trebuie introdusa pentru scaderea pH-ului. Voi atasa tabelul aferent. Cresterea Kh-ului se face prin produse din comert (Kh+) fie prin adaugarea a � de lingurita de bicarbonat de sodiu la 100L de apa.
- Gh : duritateaa generala. Aceasta da "numele" tipului de apa pe care-l avem in acvariu. Astfel:
Gh intre 0 si 4 = apa foarte moale
Gh intre 4 si 8 = apa moale
Gh intre 8 si 12 = apa cu duritate medie
Gh intre 12 si 18 = apa cu duritate mare
Gh intre 18 si 30 = apa dura
Gh peste 30 = apa foarte dura
- NH3 / NH4 : amoniacul. Acesta este cel mai toxic produs ce apare in acvariul vostru. Valoarea optima si constanta trebuie sa fie 0 (zero)
- NO2 : nitritii, rezultatul interventiei bacteriilor si a oxigenului asupra amoniacului, deasemenea foarte toxic pentru pesti. Valoarea optima si constanta trebuie sa fie 0 (zero)
- NO3 : nitratii, rezultatul interventiei bacteriilor asupra nitritilor, mai putin toxici pentru pesti (in cantitati mici) si folositi ca fertilizanti de catre plante. Valoarea optima se invarte in jurul valorii de 20 (douazeci)

Ceilalti parametri sunt la fel de importanti, insa doar in cazul acvariilor plantate:

- NO3 : nitratii, recomandat intre 10 - 30
- Fe : fierul, recomandat intre 0,03 si 0,2
- PO4 : fosfatii, recomandat sa fie intre 0,02 si 0,5
- CO2 : dioxidul de carbon, in functie de duritatea carbonatilor. Optim intre 20 - 30

O atentie mare trebuie sa aveti si cu urmatorii parametrii, chiar daca nu trebuie sa testati foarte des:

- Cu : cuprul, care in valori peste 0,03 poate fi considerat otrava pentru pesti
- O2 : oxigenul, cu valori optime intre 3 si 6
"

aici am luat un citat dintr-un site, ca sa te poti orienta mai usor

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Da am citit asta si il am pus si la bookmarks.
Pai in cazul asta tinand cont ca multe dintre testele prezentate mai sus le am chiar daca in acel 6in1 JBL care nu este foarte precis dar totusi o ide imi pot face, raman pe testul de PO4 in prima faza pe care nu il am deloc.
Urmatorul test o sa fie un PH la picatura.
Incet incet o sa le cumpar pe cele mai importante separat.
Daca ai vreo sugestie si imi recomanzi un alt test acum in afara de PO4 iti multumesc.
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

JBL Test Permanent CO2 Plus pH , in cazul tau e absolut necesar

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Multumesc, acum trimit comanda pentru CO2 Permanent.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Am o mare problema si o nedumerire si vreau cateva pareri de la cei mai experimentati dar si de la cei care s-au confruntat cu o asemenea problema.

Am un acvariu Juwel Korallux 60 de 54 litri (61 x 31 x 38 cm) care a venit echipat cu o lampa Juwel Twin-lite PL5 20W.
Din pacate am trantit capacul acvariului si am stricat lampa, nu se mai aprinde nu mai merge.
Am cautat la toate shopurile on-line din Romania si nu am reusit niciunde sa gasesc acest model de lampa. MI s-a spus ca nu exista nici la furnizori deci probabil nu se mai fabrica.
Ca si alternativa (fara sa fac modificari capacului) am aceeasi lampa dar nu de 20 W ci de 15 W. Din ce am observat acum, mai toate acvariile de 54 litri vin echipate cu neoane de 15 W T8.

Pentru ca nu sunt adeptul improvizatiilor as vrea sa cer parerea celor mai experimentati si sa ma indrume in aceasta problema si anume:
1. Juwel Twin -Lite PL4 15 W sau
2. UN neon de 24 W T5 438 mm (caz in care trebuie sa improvizez)

Vreau sa fac mentiunea ca nu intentionez sa cresc plante pretentoase, nu vreau sa fac gradina botanica sau performanta din plante. Vreau un acvariu plantat normal, curat cu 8-10 pesti de dimensiuni mici.
Am 2 anubiasi, 2 cryptocorine si niste bacopa.

Va multumesc.
[Email]
cingo171179
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/11/2011 14:30:41
Messages: 744
Location: CONSTANTA
IP:
Offline

cred ca si in cazul tau ar fi necesar un minm 0.5-0.7w/l asta ar insemna un neon de 24 -30 w


pestisoru meu de aur
nicu.laita
Member

Joined: 08/08/2013 18:05:42
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

S-ar putea ca Juwel Twin-lite PL5 20W sa aiba un soclu diferit de Juwel Twin -Lite PL4 15 W si sa nu se potriveasca. Trebuie sa verifici.
O adaptare la 24W T5 este OK pt bazin.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

cingo171179 wrote:cred ca si in cazul tau ar fi necesar un minm 0.5-0.7w/l asta ar insemna un neon de 24 -30 w



as putea lua balastul asta http://www.happypets.ro/osram-balast-electronic-eco-1x1824w-p-3811.html?utm_campaign=direct_link&utm_medium=cpc&utm_source=shopmania pentru 1 neon T5 24 W ?
Imi poti recomanda si un neon T5 24 W (438 mm) ?
Multumesc frumos.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/01/2014 18:00:56

[Email]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Pentru balast osram (si neoane osram) -> http://marbotrade.bizoo.ro
Sunt mult mai ieftine

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

da sunt mai ieftine dar nu gasesc ce as vrea.
de exemplu nu am vazut balast pentru neon T5 de 24 W.

si nu am vazut osram T5 24 W 438 mm (asta daca exista asa ceva).

Totusi o parere la intrebarea mea ?

This message was edited 1 time. Last update was at 09/01/2014 21:21:15

[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

poate informatiile de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2163.page te ajuta cu ceva

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
cingo171179
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/11/2011 14:30:41
Messages: 744
Location: CONSTANTA
IP:
Offline

uite aici, deci poti merge cu el cu un sigur neon dar sa nu depasesca 54w , iti vor mai trebui si 2 socluri pt umezeala, plus o folie refectoare

http://www.bizoo.ro/firma/marbotrade/vanzare/226385/balast-electronic-osram-qtp5-1-x-54w-220-240

ce lungime are capacul la interior?(fara marginile de sprijin)

This message was edited 1 time. Last update was at 09/01/2014 21:38:23


pestisoru meu de aur
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

scorpionul wrote:poate informatiile de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2163.page te ajuta cu ceva

da am vazut postul asta dar nu este actualizat
de exemplu 24 W.......... 549...................................... 16
exista de 24 W si la 438 mm.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

cingo171179 wrote:uite aici, deci poti merge cu el cu un sigur neon dar sa nu depasesca 54w , iti vor mai trebui si 2 socluri pt umezeala, plus o folie refectoare

http://www.bizoo.ro/firma/marbotrade/vanzare/226385/balast-electronic-osram-qtp5-1-x-54w-220-240

ce lungime are capacul la interior?(fara marginile de sprijin)


Nu , nici vorba de 54 W la 45 litri efectiv de apa. Eu sunt in dubiu daca sa-mi iau lampa Juwel Twin-Lite PL4 15 W in loc de Juwel Twin-Lite PL5 20 W (pe care nu gasesc sa o cumpar aici in Romania). Inca nu sunt hotarat daca sa fac improvizatii la capac pentru 2 anubias, 2 cryptocorine si niste bacopa ...

Imi trebuie neon de 438 mm T5
Ce neon mi-ai recomanda in cazul asta ?
M-am gandit la http://www.nevertebrate.ro/Tub-Neon-T5-JBL-Solar-Tropic-Ultra .
Am vazut ca nu se scriu lucruri rele despre el.
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

eu am postat acolo ( mai jos) si varianta care spui tu ca nu exista. Daca mai sunt variante pe care le stie cineva si nu sunt trecute acolo spuneti si actualizam

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
cingo171179
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/11/2011 14:30:41
Messages: 744
Location: CONSTANTA
IP:
Offline

nu ai inteles

balastul respectiv merge cu un neon t5 de la 9 w la 50w max

deci tu poti pune un neon de 24w t5 pe balastul respectiv

pestisoru meu de aur
flavius2308
Membru de baza

Joined: 27/11/2013 23:53:50
Messages: 341
Location: Resita
IP:
Offline

Stii de ce ezist sa fac modificarea pe neon normal T5 ?
Totul doar din cauza acelui balast caruia trebuie sa-i gasesc si lui un loc pe undeva.
E chestie de estetica.
In rest cred ca as putea masca cumva. Ar trebui sa dau 2 gauri in capac ca sa prind clemele de sustinere cu 2 holsuruburi sau suruburi cu piulite si 2 gauri prin care sa scot firele care vin de la socluri si duc la balast.
[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com