Multe intrebari deodata

... N-am sa raspund eu in detaliu la toate...
1. Capacul din panel sau PVC (Eu personal am unul -2 ani- din PAL taiat si executat la marea arta, lasand la o parte greselile

realizat de o mare firma de mobilier. Concluzia? Va trebui sa-l schimb... dar daca e executat si hidroizolat cum trebuie s-ar putea sa tina mult mai mult.)
Cauta pe forum ca s-a tot discutat si rasdiscutat... erau si schite/tutoriale (din pacate pe forumul vechi).
2. La volumul bazinului tau, de circa 130l brut, si daca nu vei suprapopula acvariul... eu inca as merge pe un filtru intern. Mai multe nu zic ca nu stiu din proprie experienta. Si sunt prea multe marci dintre care poti alege. Silentioase sunt mai toate, cel putin cat sunt noi. ("Sa nu faca prea mult zgomot e un termen relativ"). Dar parca un Fluval 104 sau un TetraTec te scapa de:
a baga mana prea des in bazin,
volumul ocupat in bazin,
necesitatea de a-l masca.
Pompa de aer nu e obligatorie.
Apropos... cati discusi vrei sa tii acolo?
3. Zici ca vrei sa plantezi mult acvariul... hmm... la 38cm profunzime daca mai scazi vreo 3-4cm minim fundalul (desi polistirenul nu va avea rezistenta daca il mai si scrijelesti/sculptezi/scobesti) ramai cu o nimica toata... un tablou... despre care nu stiu ce vor zice discusii

. Mai bine o hartie neagra in spate.
4. Incalzitor de 100 sau 150W (se merge de obicei pe 1W/l dar
depinde si de diferenta de temperatura dintre ambient si temperatura dorita a apei). Alt link
aici. Personal folosesc un Scuba de 250W(cred) de mai bine de 2,5 ani si un Aquael de 50W de mai bine de 1,5 ani. Aquael-ul e scufundat complet iar Scuba depinde.... la sfarsit de saptamana, cand vine vremea completarii nivelului, pe langa schimbarea de apa, are tija de reglare "la aer" iar dupa aceea e "imersat" complet.
Acu', se zic vorbe faine despre Tronic... daca te poti "infige" la pretul acela cu atat mai bine.
5. Plasa nu scoate mizeria... ofera-mi un link unde scrie despre obligativitatea plasei.
Poti sa pornesti acvariul cu 2x18W dar n-o sa-ti ajunga (revin din nou la intentia ta de "a planta acvariul f. mult")
Nu vad ce-i de explicat mai mult la procesul de ciclare al unui acvariu. Procedeul si necesitatea aplicarii sale este explicat in detaliu in
articolul lui Lucian. E daca vrei, proba de foc pentru un acvarist... are rabdare si porneste cu dreptul sau vrea neaparat sa testeze cu capul rezistenta pragulului de sus. Prin ciclare se ajunge la stabilirea unui echilibru biochimic necesar supravietuirii pestilor (in special) dar si a nevertebratelor si chiar plantelor.
Later edit: Ai si PM si un mail cu poze. Toate meritele materialului trimis revin lui akademik_79 care a le-a publicat in 111 Mai 2004. Dealtfel si intrebarile aferente tot lui ar trebui sa i le pui.