Stiu, o solutie perpetua este sa cureti des furtunele

ceea ce nu am chef sa fac.
Problema o am cu filtrul extern de la acvariul marin, si este o problema deoarece la filtrul acela umblu cel mult la 2 saptamani. Recunosc, la filtrele pentru apa dulce umblu mult mai rar si prin urmare problema aproape nu exista.
Scenariul era asa:
1) inchid robinetele de la furtune, si curat filtrul (schimb pad-ul, curat un pic plasticele inauntru), impachetez la loc si conectez inapoi la acvariu.
2) dau drumul la robinete, apa incepe sa curga in filtru prin in-ul filtrului in timp ce pe out iese aer.
3) pe masura ce apa ajunge inapoi in furtunul de out, antreneaza cu ea mizeria de pe furtun.
4) actionand manerul de amorsare, o gramada de mizerie iese de pe furtun direct in acvariu.
5) completez cu apa ca sa nu scada prea mult nivelul, si dau drumul la filtru.
Cand sa zic si wow ce acvariu bec, a DOUA gramada de mizerie (acum mult mai "grosa") de pe furtun se varsa in acvariu, antrenata de microbulele de aer fericit antrenate de elice.
AAAAAh
Eh, in seara asta mi-a picat fisa si am testat, 0 jeg in acvariu, fara sa curat furtunul - haaaaahahahah
Povestea incepe cu acelasi pas 1.
2) INAINTE de a da drumul la robinete, out-ul filtrulul extern se pune intr-o galeata.
3) Se deschid robinetele, apa incepe sa curga in filtru. Din cauza diferentei mari acum intre unde e acvariul (sus) si unde e Out-ul filtrului (jos) face ca filtrul sa se amorseze singur, fara sa actionezi pompa.
4) se asteapta pana ce apa incepe sa iasa pe "out" si sa curge 15-20 de secunde in galeata - filtrul e amorsat (aici atentie, cum apa curge in galeata, posibilitatea ca acvariul sa se goleasca este foarte mare

asa ca atentie).
5) se inchide robineteul de out si se mai asteapta 5 minute - sa zicem sa mai se adune eventuale bule de aer ramase prin filtru..
6) temporar se deschide robinetul in timp ce filtrul e pus in priza pentru 5 secunde. Asta scoate ultimile bule si restul de mizerie in galeata. Se scoate filtrul si se inchide robinetul.
Se duce apoi in-ul sus (cu tot cu spray bar am facut operatia deci doar l-am suit in acvariu), se curata cele cateva picaturi de apa, se deschide robinetul si se conecteaza filtrul. AM vazut doar minibule si nu si tot jegul care curgea, ala e acum totul in galeata!
TLDR: se "amorseaza" cu out-ul filtrului temporar pus intr-o galeata; cu atentie sa nu se goleasca prea repede acvariul. Nu mai trebuie folsit mecanismul de amorsare deoarece filtrul se va umple tot de apa. Mult mai putin aer iese cand se da drumul, si prin urmare, mizeria de pe furtun se varsa in acvariu, si nu mai sunt suficiente bule de aer care s-o rupa pe cea ramasa si s-o intoarca inapoi.