bibi wrote:Aoleu cat mi-ai scris, iti multumesc mult.
Am stat si am analizat cele scrise de tine.
Pentru putin.
Pai daca ai stat si ai analizat cele scrise de mine si continui sa vrei sa incepi sa pui Macro inseamna ca vrei sa faci teste, nu un acvariu plantat
bibi wrote:...Cel indicat de tine ProFito
Am retinut si valorile tinta superioare/inferioare recomandate de tine.
Daca te indrepti catre ProFito imparte ratia saptamanala la o ratie zilnica si pune zilnic. La bazinul tau cred ca iti trebuie o seringa mica...
Pentru inceput daca vrei sa testezi si daca iti permite bugetul cumpara-ti si un set de teste (KH, nitriti, nitrati, Fe, PO4) vezi ca sunt niste seturi de 6 teste sau cam asa ceva...
Dozele date de ei, unele sunt orientative, altele iti arata doar cat este aportul de substanta activa daca pui Xml de solutie. Ar trebui sa calculaezi tu cat trebuie sa pui ca sa-ti atingi tinta. Si ca sa vezi ca noi continuam sa te ajutam incearca sa te joci nitel cu
Nutrient Calculator
Da, raportul ideal la acvarii plantate este de 10 la 1.
Eu zic sa nu incepi sa pui Nitro pana nu sti cat ai acum in acvariu. Daca tu acum ai 50ppm NO3? Atata asteapta algele sa maresti NO3 si sa mai pui si niste fosfati
Teoretic, daca nu ai avea de loc nitrati in bazin si ai vrea sa ajungi la tinta de 10ppm NO3 pui cat scrie la carte. In acest caz, presupunand ca nu ai nici PO4, pui cat trebuie pentru tinta de 1ppm PO4. Aici se vede ca nu ai prin ideea cu solutiile si cu faptul ca nu are legatura raportul dintre cantitatile de substanta activa cu cantitatile de solutie pe care le introducem in acvariu sau cu alte cuvinte daca pui 10ml de Nitro nu trebuie sa pui 1 ml de Fosfo ci calculezi cat NO3 va fi in bazin dupa ce ai pus cele 10ml de Nitro, ACEA cantitate o imparti la 10 si abia acum vezi cata solutie de Fosfo trebuie sa pui ca sa ai in apa cantitatea de PO4 calculata anterior... UFFFF
Ce te faci insa ca plantele consuma, mult, putin ..

nu stim... Dupa o saptamana tot vom avea ceva nitrati reziduali (nu mai este scenariul din prima saptamana cand erau 0). Punem din nou tot atat? Si dupa 1-2 luni cat vom avea???
Potasiul nu trebuie neglijat. In acvariile "fortate" cu nutrienti regula de aur este echilibrul: NPK, CO2, lumina, Fe si micronutrienti. Orice dezechilibru in plus sau in minus te poate duce din zona carentelor in zona algelor.
bibi wrote:Legat de intrebarea ta de ce nu am mers pe trioul NPK, aici cred ca te-am prins
Te cam grabesti ca fata la maritat

Ia calculeaza cat potasiu rezidual adaugi tu la dozarea de 3ml de Nitro si cat este targhetul pentru potasiu?
Poti eventual sa incepi sa pui cam 1/3 din doza de fosfati si potasiu si dupa 1-2 saptamani vezi ce se intampla si mai vorbim. Pana si apa de la chiuveta ai nitrati

In acvariu ai pesti, carora le dai sa manance

Cu Nitro doar dupa ce faci macar un test sa vezi pe unde stai cu NO3-ul.