[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ecranare electromagnetica sonda ph  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
manipulantu
Junior member

IP:

Buna ziua,
Am vazut ca mai multi colegi s-au lovit de problema interferentelor electromagnetice cu campurile generate de sistemele de iluminat. A reusit cineva sa gaseasca o solutie la aceasta problema? Pe scurt, datele problemei mele sunt cam asa: o sonda de plastic legata la un pH controller functioneaza corect atata vreme cat luminile sunt stinse sau cat sonda se afla la o distanta de minim 50 cm fata de acvariu /sistemul de lumini. Cand este instalata in acvariu so functioneaza si neoanele, total o ia razna - in sensul ca la fiecare "refresh" (adica approx. la fiecare secunda) valoarea indicata se modifica cu pana la 0,5 ~ 0,6 pH . ceea ce face instrumentul de neutilizat.Lumina e data de o lampa juwel cu 2xT5x28w.
Va multumesc tuturor pentru eventualele sugestii sau solutii.
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

S-a mai discutat problema asta. In aproape toate cazurile impamantarea defectuoasa/inexistenta a prizei a fost de vina. Fa o cautare pe forum. Unii au impamantat acvariul punand ceva de metal in apa si legat la impamantare.
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

trebuie sa montezi impamantare la drosere sau o alternativa este sa montezi un fir de cablu in apa acvariului si celalalt fir legat la impamantarea unei prize.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
manipulantu
Junior member

IP:

Am facut urmatorul experiment: am luat o alta lampa (droser electronic + tub t5) si am verificat daca am aceleasi simptome (si erau...) si i-am refacut alimentarea cu una prevazuta cu impamantare , dupa care am alimentat dintr-o priza cu impamantarea verificata.
Rezultatul a fost dezamagitor: simptomele au persistat si in acest setup. Acest rezultat nu ma incurajeaza sa incerc acelasi lucru si cu lampa juwel - mai ales ca nu am nici cea mai mica idee cum as putea s-o desfac a.i. s-o pot reutiliza ulterior. Si cum in teoria impamantarii apei din bazin nu cred (apa nefiind nici emitatorul si nici receptorul radiatiilor emi sau rfi) probabil ca am sa utilizez controllerul doar pentru teste ocazionale cu lumina stinsa...
....sau poate mai are cine a vre-o idee?pentru ca citind pe forumuri nu am concluzionat ca ar fi gasit cineva vre-o rezolvare (practica-nu teoretica)
In orice caz vreau sa multumesc celor care mi-au raspuns , promit ca daca "rezolv" ceva, vin aici cu rezultatul..
adu
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ce ai rezolvat?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ca sa nu mai deschid alt topic pe acest subiect o sa va spun ce am facut eu pentru rezolvarea acestei probleme:

Subiect: capac cu 4 neoane, aprindere independenta 2x2

problema: la aprinderea a 2 neoane sonda functiona corect, iar cand aprindeam si celelalte 2 neoane sonda mea o lua razna instantaneu. Nu conta ordinea in care se aprindeau neoanele. M-am gandit la inceput ca vreunul din drosere influenteaza mai puternic decat celalalt si aici este cauza( am vazut mai tarziu ca aceasta parere este gresita). Ce este interesant e ca atunci cand tineam capacul ridicat si rabatat de perete chiar daca aprindeam toate neoanele, sonda functiona corect. M-am gandit pe urma ca probabil este un contact imperfect undeva si la lasarea capacului se intampla ce se intampla( nici aici nu am nimerit-o)

incercari nereusite de rezolvare( dar idei care ar putea sa mearga in unele situatii):

intoarcerea stecherului in priza, intoarcerea tuturor stecherelor care se alimentau din priza respectiva( nimic nu a mers)
schimbarea sondei ca zona( in prima faza ea avea firul pe langa celelalte fire care alimentau capacul). Am scos-o de acolo si am montat-o in zona din fata unde se inchidea capacul( nici asta nu a mers)
ecranarea firului sondei cu folie de aluminiu alimentar( folia de acoperit alimente, a nu se intelege din expresia de mai sus ca aluminiul se mai si mananca )

REZOLVARE: montarea unui fir de impamantare la reflectorul neoanelor( eu am reflector comun la cele 4 neoane). Asta a fost singura solutie care a mers, de aceea sfatul meu este in primul rand a se verifica legatura la pamant a droserelor( ceea ce la mine nu era cazul deoarece simtomul aparea doar la lasarea capacului( droserele nu isi schimbau pozitia), iar pasul urmator este a se lega la pamant reflectorul( daca este reflector comun) sau a fiecarui reflector in parte( daca neoanele au reflectoare individuale). Legarea la pamant se poate face legand la unul din suruburile de fixare ale reflectorului un fir care se leaga mai departe la legatura la pamant a intregii instalatii

sper ca aceste idei sa fie de folos cuiva

PS: as redenumi acest topic: Bruiare sau funtionare incorecta a sondei PH

This message was edited 2 times. Last update was at 22/12/2013 20:18:40

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: