Voi incepe aici jurnalul unui acvariu cu specific Tanganyika. Bazinul si echipamentele asa cum probabil le stiti din celalalt jurnal sunt:
bazin 125 x 50 x 60, sticla 10mm
Filtrare: 2 externe 1200 lph + 2000 lph pline in mare parte cu Siporax si un Resul SP 2500.
Incalzire: 2 Eheim Jager 200W
Lumina: 2 x Hagen Aqua-Glo 40W
Alte: surface skimmer + pompa valuri 6000 lph
Am tot cautat variante de populare a acvariului si am ajuns la concluzia ca pe meleagurile mioritice oferta de Tanganyika este foarte slaba. Partea buna este ca asta ma forteaza sa-mi indrept atentia spre alte meleaguri iar asta inseamna ca aproape nicio specie nu mai e imposibil de gasit. O sa va prezint speciile despre care am citit si mi s-au parut interesante, grupate pe categorii si asezate in ordinea preferintelor personale. Va astept si pe voi sa va dati cu parerea.
Shell dwellers Neolamprologus ocellatus 'gold'
Altolamprologus compressiceps 'sumbu shell
Open water Ophthalmotilapia ventralis
Paracyprichromis nigripinnis
Cyprichromis sp. "Leptosoma Jumbo" (Tricolor)
Rock dwellers neolamprologus leleupi orange
Julidochromis regani (Kipili)
This message was edited 1 time. Last update was at 09/11/2012 09:29:36
Mai exista un aspect: preturile care la exemplarele de calitate sunt destul de mari.
Probabil ca imi voi lua pui / adolescenti si incet, incet sper si eu sa am cat mai multe din ele si poate chiar si altele daca ma mai intalnesc cu ceva interesant.
P.S.: daca cineva in masura citeste asta, il rog sa modifice titlul in Tanganyika 375, nu stiu unde imi era gandul aseara
This message was edited 1 time. Last update was at 09/11/2012 09:16:19
Super initiativa, de mult asteptam asa ceva.
Acum cateva intrebari/comentarii:
1.Shell-dwellers: Vrei sa folosesti toate speciile enumerate sau sa alegi cate una pe fiecare nisa? Daca le vrei pe toate eu unul cred ca sunt prea multe, mai ales daca vei achizitiona pui pentru inceput. (Ex. ar trebui sa iei minim 5 buc ca sa te alegi cu o pereche la Julies, Leleupi si Alto; Ocellatus tot vreo 5 si sa-ti ramana sa zicem un trio 1M+2F. Aglomeratia va fi destul de mare, Julies, Leleupi si chiar Alto se hranesc ocazional cu pui de Ocellatus cat sunt ei razboinici si e pacat. In plus Alto sunt tot shell-dwellers si in general nu se recomanda doua specii pe nisa asta decat in acvarii mari. Variantele de shell-dwellers care traiesc in colonie nu-ti plac (multifasciatus sau similis)? Mai ales ca ii gasesti relativ usor si la noi si nu te costa asa mult? In plus se inmultesc chiar daca mai pierd ceva pui (la mine perechea de julidochromis incearca sa tina populatia de multifasciatus sub control... ) Alegerea ta, Ocellatus mi se pare cea mai buna: e un peste frumos cu o atitudine razboinica "speciala"... (iti ataca mana daca esti prea aproape de teritoriul lui)
2. Pentru zona de open water, singurii cu adevarat open water sunt Cyprichromisii. Paracyprichromisii stau mai mult pe panga pietre si incep sa concureze cu ceilalti Rock-dwellers. Ophthalmotilapia sunt oarecum open water, dupa carte ei fac parte din grupa featherfins si au nevoie de acvarii mari. Sunt foarte frumosi nimic de zis (nu am avut, aici vorbesc doar din carti - acvarii mari, depun pe nisip, vor vecini linistiti - aici poti avea o problema cu leleupi care mi se par mai agitati. Eu votez cu Cypricromisii (dar nu jumbo ci normali). Si pe astia ii gasesti la noi, se inmultesc usor, au un comportament interesant, sunt cu adevarat open water si cel mai important prezenta lor in acvariu are un efect linistitor asupra celorlalti pesti care prind curaj si ies din ascunzatori mult mai des. Eu de cand am adaugat Cyprichromisi am ajuns sa vad Multis venind pana aproape de suprafata dupa mancare.
3. Rock-dwellers. Mie imi plac ambele specii, problema e ca trebuie sa incepi cu min 5, alegi cate o pereche din fiecare si ii dai pe ceilalti pentru ca altfel iese rau dupa formarea unei perechi (aici am experienta personala cu julidochromisii... in plus chiar dupa alegerea perechii daca redecorezi risti sa se desparta)
Scuze de lungimea postului, dar ma pasioneaza Tanganyika si ma bucur sa vad asa un proiect. Bafta multa si eu unul astept cu nerabdare sa vad produsul final.
din cele peste 250 de specii din lacul Tanganyika, eu as vrea cel putin 200 dar sunt constrans de doua aspecte: spatiul si finantele asa ca o sa incep treptat, cate o specie in functie de ce gasesc si ce imi permit. Cele pe care le-am enumerat sunt cele la care m-am uitat in ultimul timp si mi s-au parut interesante.
Prima mea tinta este Ocellatus gold, sper chiar astazi sa achizitionez o pereche si apoi sa mai iau vreo 4 - 6 bucati. Chiar daca nu sunt pesti de colonie, spatiul este suficient pentru un grup mai mare. Ceilalti shell-dwellers, Alto sumbu shell sunt si ei printre speciile pe care mi le doresc dar ii voi lasa pe mai incolo.
Urmatoarele tinte sunt Cyprichromis si Neolamprologus leleupi. Apropo de Cyprichromis, de ce spui ca nu jumbo? Mie imi plac infinit mai mult decat leptosoma (banuiesc ca la ei te referi cand zici "normali") iar faptul ca nu se gasesc pe la noi ma motiveaza si mai tare
Celelalte specii ... vom vedea la timpul potrivit.
Apropo de achizitii din import, a cumparat vreo cineva de la nevertebrate.ro, ce impresii aveti, care e calitatea pestilor ?
-Valentin
This message was edited 2 times. Last update was at 09/11/2012 13:13:15
Ocellatusul e primul tanganyikan pe care l-am vazut si mi-a placut din prima asa ca te inteleg. Nu stiu cat de bine se vor intelege la numarul pe care il vrei, dar daca-i iei de mici ai o sansa. Pentru dimensiunea lor sunt extrem de batausi si nu ezita sa atace orice le pare o amenintare.
Referitor la Cyprichromisi, cand am spus normali vorbeam de leptostoma, pentru ca jumbo se fac mai mari si teoretic au nevoie de lungime mai mare 150+ (Nu cred ca e imposibil, nu am avut jumbo, aici vorbesc iar din carti...) . Oricum sunt multe variante frumos colorate, totul e sa gasesti pe undeva. Cea mai accesibila (pe care o am si eu) e Mplungu dar nu e asa frumos colorata precum Utinta sau Kitumba de exemplu. Aici , ca sa revin la experienta proprie, raportul mascul/femela e important si are doua aspecte: femelele nu sunt colorate si nu dau asa bine, dar daca nu ai min 3 femele la un mascul, femelele vor fi alergate si vor sta mai tot timpul ascunse in cate un colt cu capul in jos. Eu unul as lua 3M + 9F si de aici incolo garantat vei avea pui la greu, fara probleme... Apropos, daca tin bine minte acvariul din postul vechi, parca nu are capac. La Cyprichromisi e musai sa-l acoperi cu ceva plasa, sticla, whatever... ce vrei tu pentru ca sar des... am patit-o!
Cu leleupi nu sunt probleme, cu putin noroc gasesti la noi si perechi gata formate.
Personal, de la nevertebrate am luat doar creveti, asa ca nu stiu cum se prezinta pestii, dar sigur vei gasi si oameni cu experienta in directia asta.
Daca mai vrei si alte surse de tanganyikani da-mi un pm si iti mai zic acolo.
Bafta si asteptam continuarea cat mai curand...
Vesti bune: aseara am introdus primii pesti, o pereche de Neolamprologus ocellatus 'gold'. Din pacate abia acum cand le-am dat niste ciclopi congelati au inceput sa iasa de pe sub pietre asa ca nu pot sa le fac poze sau sa-i filmez dar promit ca o voi face cu prima ocazie.
Adineauri am facut si niste teste de apa, am avut aceleasi rezultate si la cea din acvariu si la cea de la robinet ceea ce era de asteptat avand in vedere ca de marti, de la ultimul schimb de vreo 60% nu am mai avut locatari in acvariu.
Rezultatele zic asa:
pH: 8.0
GH: 11 dGH
KH: 9 dGH
Sa incerc oare sa mai cresc duritatea cu niste bicarbonat?
Am o multime de melci de substrat, am realizat chestia asta intr-o dimineata cand i-am vazut cum umblau nestingheriti prin tot acvariul pentru ca nu erau pesti care sa-i deranjeze. Intrebarea mea, cum influenteaza acestia duritatea? Pe de o parte, ma gandesc ca folosesc calciu si magneziu pentru cochilii dar pe de alta parte ma gandesc ca cochiliile ramase goale ajuta la cresterea duritatii.
@Schtutz: multumesc pentru raspunsuri. La acvariul asta am capac, celalalt de 600 de litri are lampa dar si acolo am improvizat niste plase. Urmatorul pas va fi probabil sa comand inca 4 - 6 ocallatus de la nevertebrate.ro si dupa ca-i vad in acvariu o sa ma decid la urmatoarele specii.
Si uite ca uneori chiar vine muntele la Mahomed. Am mutat cochiliile langa pietre si cum le-au vazut pe aproape le-au si ocupat. Masculul a inceput sa le mute , sa le ingroape si sa le aseze dupa bunul plac.
Am stat cu ochii pe ei mai nerabdator decat fiica-mea de doi ani jumate. Si pana la urma i-am prins si intr-un filmulet.
Si doua poze facute cu o sapuniera pe care am avut-o la indemana.
In sfarsit un tanganyikan! Sunt mare fan al acestor ciclide chiar daca pana acum nu am avut un setup de tanganyika. Astept cu nerabdare alegerea pestilor si definitivarea setupului tau
M-am intalnit astazi prin targ cu un mare iubitor de ciclide iesean: @detritus care mi-a zis ca are de dat un grup de 16 Neolamprologus pulcher "daffodil". Ce ziceti de varianta asta?
Cu cat citesc mai mult despre ei, cu atat mi se pare mai interesanti si ma atrage mai mult un acvariu dedicat lor. (la ocellatusi oricum nu renunt dar, probabil ar fi eclipsati de o colonie numeroase de narcise ("daffodil")).
This message was edited 1 time. Last update was at 11/11/2012 23:07:27
Sincer varianta ta e mult mai atractiva decat cea cu Neolamprologus.
Acum daca vrei sa ai un acvariu fara griji si pui cu nemiluita de diferite generatii si dimensiuni poti sa mergi pe narcise. Dar gandestete ca la un moment dat va trebui sa mai dai din ei si nu stiu daca vei gasi amatori pentru ca sunt destul de stersi la culoare.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/11/2012 07:50:47
Sa-ti traiasca Ocellatusii, sunt foarte frumosi! Apropos, de unde ai achizitionat perechea?
Referitor la Neolamprologus pulcher (ca dealtfel toate speciile din asa-zisul Brichardi group): se inmultesc foarte rapid si apoi toata familia participa la apararea teritoriului fiind capabili sa puna stapanire pe tot acvariul. Daca ii vrei neaparat trebuie planificata atent operatia. Da o cautare dupa "Brichardi death squad" sa vezi experientele altora.
Eu as achizitiona la pasul doi grupul de Cyprichromisi si in felul asta o sa te bucuri de Ocellatusi care vor prinde mult mai mult curaj.
Bafta in continuare si asteptam evolutia.
A aparut si a doua specie de pesti in acvariu, Cyprichromis leptosoma jumbo yellow.
Avand in vedere ultimele comentarii as putea spune ca alegerea a fost la cererea publicului dar de fapt, povestea e mai lung?.
Am incercat niste fotografii intr-o noapte acum cateva zile, la vreo doua ore dupa inchiderea luminii, o perioada in care melcii de substrat sunt activi ... stiam ca am multi dar nu chiar asa Nu stiu daca sa incep lupta impotriva lor (n-as putea spune ca ma deranjeaza) si mai ales nu stiu cum as putea sa lupt eficient cu ei.