[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
mael222
Junior member

IP:

Va salut!
Am luat un sistem JBL m602, deci cel cu butelie reincarcabila si dupa un 12 ore pe zi la 1 bula pe sec m-a tinut vreo 3 luni. Asta e o medie, eu am facut diferite teste de iluminare, etc. Acul imi era mereu la 60 de atm, cu mici devieri in functie de temperatura din casa. Vorbesc cu cineva de la un centru de reincarcari. Butelia mea dupa ce 2-3 luni avea doar 60 atm, a inceput sa scada brusc, in 3 zile avand vreo 20. O duc la reincarcare, ii zic sa bage 400 gr. Platesc 5 lei, si o pun jos in spate, adica la picioarele celor din spate, si dau climatizare doar la picioare, afara erau 38 grade. De acolo mi s-a zis ca pentru a pusca siguranta e nevoie de temperatura crescuta peste o ora, iar ce am citit pe internet ca butelia s-ar invarti prin casa, acestia mi-au zis ca sunt prostii, si astfel de supape de siguranta sunt de gasit usor si ieftin, chiar la ei.
Bun. Faza tare e ca smecherii aveau un numarator electronic de ordinul sutelor de grame, si uimit cat de greu crestea greutatea CO2 in tub i-am zis acestuia cat sta la un tub de 50 kg, cat au cele mari. Acesta mi-a zis ca asa permite valva buteliei mele.
Buun. Ei aici faza cu intrebare: Cand sa plec acesta imi zice ca daca butelia ajunge la 80 atm va pusca siguranta. Eu stiind ca am avut 60 atm mereu, ii zic: marja e fff mica, la mine in masina pot sa se faca si 75 grade. Acesta mi-a zis ca presiunea normala e de 40 atm, iar cea de 60 a fost de la temperatura din casa. Sa fim seriosi, la mine in casa temperatura e ultraconstanta, atat vara cat si iarna,de la, la 22-24. Am dus butelia cu climatizare maxima la picioare unde era ea, am adus-o direct acasa, in fine, conectata: 40 atm. Acum dupa 12 ore, arata 35. Asta sa fi bagat chiar numai gaz? Oricum butelia mi se parea mai grea la mana. Astept butelia din aluminiu de 8 kg, insa va rog sa-mi spuneti cum interpretati.

Am 30 atm, asta nu a bagat in butelie nici macar sa duca gazul in lichid. Incredibil. Si am vazut cu ochii mei 0,1 kg pe aparat. Faza proasta. Trebuie sa studiez fizica co2.

This message was edited 3 times. Last update was at 04/07/2012 07:30:45

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sint convins ca a bagat in butelie foarte putin gaz, altfel presiunea ar fi de vreo 60 bari, nu 30.
Fizica gazelor spune ca la temperatura camerei, daca ai in butelie CO2 lichid si gazos presiunea trebuie sa fie pe la 50 - 60 bari (cu mici variatii in functie de temperatura) ....... daca e mai mica inseamna ca n-a bagat suficient CO2 incit sa lichefieze.

Poze: smilie ... Poze cu plante
ezatemi
Member

IP:

In butelia aceea a pus...o lingura de co2 lichefiat.
Ideea este ca pompa de frig folosita in statiile CO2 se uzeaza excesiv in cazul buteliilor mici. A pus un pic de gaz, destul cat sa arate ceva manometrul de pe reductor si...gata.
Fura la cantar.
Butelia mea are 6,5 litri (5 kg CO2 lichefiat). Niciodata nu a pus in ea mai mult de 4 kg individul de la statia CO2.
Am cantarit butelia goala fiind si am notat pe ea. O cantaresc de fiecare data cand o aduc acasa incarcata. Problema este ca nu pot face scandal deoarece respectiva firma este relativ OK in comparatie cu celelalte similare din oras.
Inca un lucru: incarcarea buteliilor CO2 se efectueaza la temperatura de -25 grade C, pompa de frig lucrand la presiunea de 40 atm. Pe masura ce butelia ajunge la temperatura mediului ambiant, creste si presiunea. O incarcare standard (0,7 kg CO2 lichefiat/litru) conduce la o presiune finala de 55 bari (800 psi) la temperatura de 21 grade C.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Japca pe fata. Eu cand incarc butelia, nici nu concepe omul sa-mi ia bani). Zice ca nu are pe ce, pe 3 kg? Cand o incarca, intradevar nu iti arata mai mult de 40atmosfere, dar dupa 12ore ar trebui sa ai 60, poate si mai mult. Insa ma intreb, daca ai avut totusi 40 de etmosfere cand ai ajuns acasa, normal era sa creasca. Nu cumva pierzi co2 pe undeva pe traseu, poate pe la garnitura, eu zic ca ar trebui sa verifici. Fiind butelia mica, scade repede daca ai pierderi mari.
[ICQ]
bitanu
Senior member
[Avatar]

IP:

Membrana metalica (acea siguranta) se ,,pusca,, la peste 140-150 atm. La 30 atm. te mai tine max. o saptamana. Nu cumva ai pierderi de gaz pe la garnitura / o-ring-ul de cauciuc al reductorului de presiune?

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
mael222
Junior member

IP:

Sa raspund:

ezatemi: incarcarea buteliilor CO2 se efectueaza la temperatura de -25 grade C, pompa de frig lucrand la presiunea de 40 atm. Pe masura ce butelia ajunge la temperatura mediului ambiant, creste si presiunea. O incarcare standard (0,7 kg CO2 lichefiat/litru) conduce la o presiune finala de 55 bari (800 psi) la temperatura de 21 grade C.

Cred ca astia de la incarcari la asta se refereau cand ziceau de cele 40 atm cu care m-au innebunit si acum, a doua oara. Si intr-adevar, verificau mereu acea pompa de frig.

Te intreb, sa nu mor tampit: Care e rolul acelei pompe de frig? Bun, scadem temperatura, automat avem nevoie de o presiune mai mica pt a tine gazul lichefiat. Sa reziste conectica?

narcis: vezi raspunsul lui ezatemi ce mi se pare corect. Acea transformare din 40 in 60 atm se produce instantaneu.

bitanu: si mie mi se pare putin 80 atm, la o butelie testata la 250 atm, si cu manometru ce accepta 160 atm. Dupa ce acul a plecat de la locul lui aproximativ fix, 60 atm, in 3 zile a ajuns pe la 15 atm (2- 3 bule pe sec, numarate direct pe reactor Taifun). Sper ca te referi tot la o butelie de 500 gr.

Ei, si acum solutia: Ieri am ajuns la 10 atm. Ma duc la baieti. Deci ca sunt de nota 10 nu comentez. Ma vede cel ce mi-a bagat... --S-a golit? --Da, cat ai bagat in ea? --300 gr, hai ca bagam iar. Mie acum mi-e mila de ei ca la scoaterea cuplei aceleia, stropea cu CO2, deci pt 5 lei, era asa mai mult de bun simt. In fine, eu am avut o alta butelie mai mare, am dat-o, acum astept una noua de aluminiu. Si va spun de ce. Se spune ca unul dintre cele 2 tipuri de biofilm se face de la fier.
Acel cantar electronic ce cantareste din suta in suta de grame cantareste de fapt butelia+ cutii+ tot ce au pus ei acolo sa stabilizeze mica mizerie. In fine, am repetat faza cu frigul din masina, ajung acasa, cuplez: acul in jur de 60 atm. Mentionez ca am climatizare, in casa erau vreo 22 grade. Acum au bagat sub ochii mei: 500 gr, deci fara frica la cine are asa ceva, sa nu bage mai mult numai.
Am dat din nou 5 lei, s-a uitat urat, acum 5 lei e chiar putin, de fapt s-au facut 10, insa 10 Kg costa 35 lei.

Imi permit o ultima intrebare: credeti ca CO2 se pierde prin oxigenul ce intra in apa prin valuirea creata de pompa? Parerile sunt f impartite si chiar am citit pe tema. Am mai citit ca Easy Carbo, de ex., nu s-ar pierde din apa indiferent de oxigenarea apei. Pe foarte multe forumuri am citit ca pt a obtine perlarea plantelor trebuie sa ai mult oxigen in apa, lucru sustinut chiar de Takashi Amano. Mie plantele nu imi perleaza, adica ceva in bataie de joc, si am avut si 5 bule pe sec la 100l, insa le merge bine.
Ideea este daca O2 introdus in apa rupe legatura CO2.

Faza ultratare, acum ca am lasat-o mai moale cu climatizarea, am in casa vreo 25, imi arata 75 atm. La 22 imi arata 55. Cu buteliile astea mici nu e de lucrat. Hm, astia de la JBL ce au bagat in ea de era totul perfect, am primit-o incarcata?... Poate conteaza puritatea CO2. E durere, e ultima oara cand o incarc. Ma costa curentul de nu face+ ca familia sta pe balcon sa se incalzeasca... E ora 7 dimineata...

Gata... I-am dat 10 bule/ sec. O sa-mi perleze si melcii, ca scoici n-am. Oricum Taifunul meu, cred ca are vreo 35 cm, va risipi cam totul. Am dat climatizarea pe turbo. Scuze, merg in alta camera.

Daca pusca la 80 atm, va anunt... M-am intors la 70 dupa scaderea cu 0,5 grade.
Nu am sa uit privirea sotiei. Trebuie sa am o discutie, mai vorbim (poate). Va salut!

This message was edited 8 times. Last update was at 06/07/2012 07:34:54

mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

mael222 wrote:..
Nu am sa uit privirea sotiei. Trebuie sa am o discutie, ....

Tare! asteptam deznodamantul
(celor 10 bule/sec!!! - pare f mult.. dar poate si a discutie - poate ramai fara acvariu ) )

in curand
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

mael222 wrote:Acel cantar electronic ce cantareste din suta in suta de grame cantareste de fapt butelia+ cutii+ tot ce au pus ei acolo sa stabilizeze mica mizerie.

Asta face imposibila incarcarea cu precizie a buteliilor de 500 grame, dupa ce emrgi cu ea la incarcat ....... primesti ori prea mult ori prea putin gaz. Daca esti foarte-foarte norocos pleci acasa cu (aproape) fix 500 grame .

Poze: smilie ... Poze cu plante
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Inca o data imi dau cu parerea. Trecerea de la o presiune la alta, nu este instantanee, insa conteaza si cantitatea de co2 din butelie. Incearca cu o butelie mai mare sa ezi diferenta. Daca la tine cu testerul de co2 (daca ai) iti indica o cantitate suficienta de co2 in apa, cum bagi tu 10 bule? nu ai vietati?
Cat despre perlare, sunt multi mai multi factori care duc acolo, nu merge doar sa aruncam co2 grupa mare si gata.
Bineinteles ca se pierde co2 prin valuire, dar si aici depinde de valuire, de volumul de apa, de cantitatea de co2 introdusa. Testerul iti va zice mereu cum stai. Easycarbo si co2 sunt 2 lucruri total diferite, nu poti sa faci comparatie intre ele.
[ICQ]
mael222
Junior member

IP:

Test de PH dependent de CO2 il am dar nu-l mai folosesc, era mereu la fel, si pestii erau cu gurile innebunite. Practic astia 5 lei sunt prea putin. Hai ca am sa dau 10, ca vad ca nu ma mai cauta smecherul cu aluminiu, si acum am dat 4 bule/ sec; am convingerea ca ma tine o luna cel putin. Eu mi-am pus in primul plan, siguranta familiei. Cand ai copii mici cat acea butelie de 500 gr, nu te joci.
Si Porc nenorocit, asa e, la 500 gr un 50 gr mi-a facut figura. Porcule, noi mai vorbim dupa Craciun, in Lumea Porcilor se spune ca nu mai exista viata dupa Craciun. Este o gluma.
Mosule, sa stai linistit, o femeie adevarata sta cu tine indiferent. Si a mea sta... Insa, nu prea mult. O duc la mare, am hranitor automat, butelia s-a stabilizat, deci am dat 10 bule, insa tocmai ce schimbasem apa 10%, asta o fac zilnic deoarece am biofilm instant, insa, am luat un aparat de ozonificare. Am 7 neoni si un labeo in 100l. Aparatul de ozonificare l-am dat sa sterilizeze bacteriile de biofilm. Pana la ora asta e bine, si am dat putin, ozonul direct in acvariu pastreaza un reziduu, o intreaga poveste.

This message was edited 6 times. Last update was at 09/07/2012 09:59:37

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: