[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Moonlight - homemade  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
nemo
Member
[Avatar]

Joined: 04/06/2003 14:07:05
Messages: 180
Location: Timisoara
IP:
Offline

Moonlight - pentru necunoscatori este o sursa de lumina albastra, care imita lumina reflectata de luna.

image

Eu am fost cam sceptic ca o astfel de lumina nu deranjeaza pestii, dar mi-am schimbat parerea dupa ce mi-am vazut in sfarsit pestii nocturni in actiune.
Pentru cei care vor sa isi construiasca o sursa de lumina albastra pentru a ilumina acvariul pe timp de noapte, va propun o varianta ieftina si usor de realizat. Avand in vedere ca un bec vopsit albastru nu da rezultate foarte bune, vom folosi LEDuri albastre de intensitate mare.
In general in comert gasim LEDuri de intensitate mica (ex. vitacom LED albastru de 150MCD - 42.000 lei, cel mai puternic LED ), deci cea mai ieftina sursa de LEDuri de intensitate mare, sunt betele acelea luminoase de agatat in gat (licurici) cu lumina intermitenta albastra.
*MCD = milicandele, unitate de masura a intensitatii luminoase a LEDurilor
image
Aprox. 15.000 lei bucata si au LED de intenstate mare in ele ( peste 800MCD ). Daca nu ati gasit LEDuri de mare intensitate la un pret convenabil in comert, puteti merge pe varianta "licuricilor".
Asadar se extrage LEDul dintr-o astfel de instalatie (sa verificati la achizitie sa lumineze albastru, ca mai sunt si de culoare albastru-violet). Polartitatea LEDului se afla cel mai usor observand prin plasticul transparent terminalele metalice. Cel subtire e "plusul" iar cel lat e "minusul". De asemenea LEDul are o tesitura pe partea terminalului "minus"

image

Urmatorul pas este procurarea unui alimentator de curent continuu (merge si pe alternativ dar nu va garantez ca vibratia de 50Hz care o sa rezulte nu va deranja pestii. Mai bine cautati un alimentator care furnizeaza la iesire curent continuu). Spre deosebire de LEDurile obisniuite pe care avem o cadere de tensiune de aprox 1.8V , pe LEDurile albastre avem o cadere de tensiune de aprox 3V. Asta inseamna ca limitarea de curent se face cu rezistente mai mici pentru LEDuri albastre decat pentru LEDurile normale. O alta diferenta este ca pentru LEDurile albastre avem nevoie de un alimentator care sa furnizeze cel putin 4.5V cc, pentru a putea limita curentul ce va trece prin LED ca acesta sa nu se arda in timp. In imaginea urmatoare aveti valorile rezistentelor pentru tensiuni de 4.5 , 6 , 9 , 12 sau 15V cat si modul de contectare. (valori pentru intensitate maxima de ardere LED , aprox 20mA)

image
Formula de calcul a rezistentei este simpla, de ex. pentru o tensiune de 12V, stim ca pe LED avem o cadere de 3V, rezulta ca pe rezistenta raman 12-3=9V . Cu ajutorul formulei U = I * R (tensiunea este egala cu curentul ori rezistenta) putem afla rezistenta R = U / I . Stim ca pe rezistenta avem 9V (adica 9000mV) iar curentul vrem sa il limitam la 20mA. Rezulta R = 9000 / 20 = 450 ohmi. Cea mai apropiata valoare standard este de 470 ohmi. ( tot timpul cautati cea mai apropiata valoare mai mare.)

Daca doriti sa inseriati doua LEDuri veti avea nevoie de un alimentator care sa furnizeze minim 9V (necesar e peste 7.5 dar standard veti gasi de 9 probabil). Am calculat niste valori de rezistente si pentru doua LEDuri inseriate.

image
Formula de calcul este identica, diferenta fiind ca acum vor pica 6V pe cele doua LEDuri, deci pentru 12 V ramane pe rezistenta doar 6V (6000mV). R = 6000 / 20 = 300 ohmi. Cea mai apropiata valoare standard este de 330 ohmi.

Pentru acvarii mari, daca aveti nevoie de mai multe LEDuri, puteti sa legati in paralel mai multe grupuri de LEDuri cu rezistenta de limitare. Un exemplu in imaginea care urmeaza:

image

Daca doriti sa puteti regla intensitatea luminii emisa de LED, mai trebuie inserat in circuit un potentiometru in jurul valorii de 2.2K. Rezistenta fixa este necesara, pentru a seta curentul maxim admis de LED fara ca acesta sa se arda. Daca vom actiona potentiometrul, rezistenta totala va creste, astfel curentul prin LED scade si implicit lumina emisa de acesta.

image

O alta metoda de a putea regla intensitatea luminii emise de LED fara potentiometru, este folosirea unui adaptor universal reglabil (acelea cu intrerupator selector de tensiune de iesire 3V-4.5V-6V-9V-12V. Se va folosi o rezistenta de limitare pentru 12V (pentru cea mai mare tensiune furnizata de alimentator) si scazand tensiunea din intrerupatorul alimentatorului putem scadea intensitatea luminii emisa de LED.

Conteaza foarte mult ca rezistenta de limitare sa fie corect calculata, pentru ca daca veti depasi curentul nominal al LEDului respectiv (in general 20mA), LEDul va lumina sub luminozitatea maxima si isi va schimba si spectrul de culoare usor, iar peste un anumit curent se va arde.

Ca suport al LEDului putem folosi corpul original al "licuriciului de agatat in gat", rupand plasticul dispersor de lumina de pe partea metalica, sau LEDul se poate fixa direct in capacul acvariului practicand o gaura de 3mm capac in care vom fixa LEDul.

Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu LEDul pozitionat sa lumineze din lateral suprafata apei, mai ales daca aveti un filtru care agita apa se obtine un joc de umbre pe substrat foarte "natural". Acum la partea asta intervine artistul din fiecare. Eu am un singur LED infipt in laterala stanga a capacului, inclinat in jos in asa fel incat sa lumineze pana in mijlocul acvariului (acvariul in cm 110Lx25lx28H). Daca ii scot din inclinatie, lumineza aproape tot acvariul in lungime si imi face si umbre de pesti pe perete. Acum nu va asteptati sa fie iluminat ca ziua... doar e "lumina de noapte"

This message was edited 1 time. Last update was at 22/03/2013 15:27:01


Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com