[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Chimia apei  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

AtoM wrote:
MARELE ALB wrote:Testere se gasesc in PetShopuri mai rasarite. La pH-u' ala presupun ca apa ara o duritate uriasa.


In care PetShopuri rasarite? pentru ca eu am fost la Animax Turda si ei mi-au dat testul PH cu solutia lichida.
Vorbeam de testele pentru duritate. Tot cu picaturi.


clio wrote:eu ma chinui de 20 de ani sa dezleg tainele acvaristicei, care inseamna deopotriva chimie, biologie si restul stiintelor inrudite, si-mi pare ca esti putin cam nerabdator.
Situatia e asemanatoare cu reparatul unul mecanism: nu o poti face decit intelegind functionarea lui.


In legatura cu studierea forumului: Eu am citit TOATA sectiunea de plante (de pe forumu' vechi) de mai multe ori. Si sint acolo sute de pagini si mii de reply-uri. Asta pe linga multe alte site-uri straine. Nu poti intelege fenomenu' doar cu citeva raspunsuri precise date de cineva. Pricepi cu adevarat doar daca citesti mult si observi ce se intimpla in acvariu si mai mult.


In legatura cu ironiile: vorba lu' razvan: nu putem fi mereu incruntati ca ajungem la balamuc. Uneori o gluma te poate face sa repari o gresela mai eficient decit o tona de explicatii stiintifice.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Horea
Member

Joined: 24/02/2005 10:59:36
Messages: 144
Location: Medias
IP:
Offline

AtoM wrote:
Apa distilata as putea sa o iau in calcul....dar ce cantitate..sau ce procentaj. Am 130 L de lichid in bazin.
Sau pur si simplu scot din apa din bazin si completez cu cea distilata dupa care fac testul de PH pana ajunge la valori acceptabile?

Cu FIERBEREA am o mare dilema. Asa um ziceti voi tot timpul "pune ochiul si citeste" am vazut pe forum ca NU PREA E INDICAT sa fierbi apa...ca fierberea ar distruge microclimatul. ACUM care e VARIANTA cea buna? SE FIERBE APA inainte de a o pune in bazin SAU NU?

horea...CAUTA TU IN SEARCH pe forum :"apa dura", "duritatea apei", "dedurizare" si alte "keywords- uri" si spune-mi si mie cate posturi gasesti si daca cele 5 minute iti ajung sa obtii un raspuns...ca sa nu mai zic de search pe net.


IDEEA CU CITITUL SI RASFOITUL NU TINE "5 MINUTE" CUM ZICEA CINEVA.

Am vazut pe forumul acesta o atitudine destul de tensionata din partea MAI MARILOR sau a VETERANILOR forumului fata de incepatori care intr-un fel sau altul cauta rezolvari pe cat posibil rapide la problemele aparute, iar daca omul insista sa primeasca niste raspunsuri concrete atunci postul lui este blocat sau cine stie ce alte "amenzi" i se mai aplica.

Off topic ( oare ?!?)
Nu am avut deloc intentia sa te supar, iar daca am reusit cumva, imi cer public scuze. Trebuie sa remarc ca din punct de vedere al mandriei, esti ‘ardelean’ bine de tot. Totusi, zic eu, ramai numai la mandrie, iar prejudecatile lasa-le mai incolo…
Eu, intr-adevar , chiar daca sunt aproape un ‘nimeni’, niciodata nu m-am considerat ‘CINEVA’ . Mai trebuie sa cresc putintel …( desi la varsta asta cred ca e posibil numai in greutate si perimetru ). Cinci minute … Nu era vorba de a lua expresia asta ad literam… Stiu ce inseamna sa umbli la butonul ala conspirativ numit SEARCH, pana fumega monitorul in zona respectiva. Am vazut si eu in topicuri pareri contradictorii, atat intre ele, cat si cu cele care le stiam eu ca fiind adevaruri demonstrate. Nu accepti leme, foarte bine, asta insemnand ca scoala pe care ai facut-o, n-ai facut-o degeaba , dar n-ai nici timp, nici chef sa parcurgi ipoteza, demonstratia si concluzia unei teoreme. Vrei raspuns simplu, si concis la probleme ce contin chimie 96,5% , dar apar probleme in intelegerea unor chestii prea seci . E normal. Asa e chimia. Complexa, vasta , dar deosebit de frumoasa, dupa ce ajungi sa o intelegi. Poate nu ‘le ai’ cu chimia asa de bine, dar asta nu trebuie sa te faca sa fii iritat. Sunt o groaza cei care nu cunosc amanuntit chimia , aici pe forum, si nici unul nu manifesta reactii bazate pe complexe. Eu sunt mult in afara de ceea ce se numeste electronica, trigonometrie, informatica, si multe altele.In acvaristica, aproape ca ma pot incadra la ‘incepatori’… Chiar si in chimie, unde poate sunt un milimetru inaintea unora si avansat pana la calcaiul broastei, stiu doar ceva dintr-o felie foarte ingusta din tortul asta mare numit chimie.
Despre ironii… Nu trebuie sa te lasi dus de aparente, zic eu.. E doar o tenta de umor, mai greu de digerat, pana ii prinzi gustul ( ca la bere). Cu cateva luni in urma, cand am intrat si eu aici, de nevoie , am avut senzatia ca sunt ‘vizat’. Fals. Chiar daca am fost admonestat pentru ‘vorba lunga’ , am incercat sa ma adaptez la ‘conditiile de mediu locale’ , incercand sa fiu cat mai scurt. Pana azi… ( poate iar vad ca se spune : “ dupa n randuri ‘Horea wrote:’ …)

On topic ( sau asa cred eu)
Apa distilata se presupune a avea 0 saruri. Prin calcul simplu, dupa ce afli duritatea existenta printr-un mod sau altul, vei putea determina ce cantitate de apa distilata trebuie sa adaugi pentru a avea duritatea dorita. Va trebui , totusi, sa ajuti plantele cu ceva fertilizant. Apa de ploaie se presupune a avea foarte putine saruri dizolvate. Deci efectul ei e putin mai ‘sters’. Avantajos e ca apa de ploaie ar trebui sa aiba un pH mai scazut decat apa distilata, din cauza oxizilor dizolvati, iar asta ar trebui sa te ajute. Introducerea CO2 determina o scadere a pH-ului. Duritatea totala nu se va modifica, ci doar va creste cantitatea de bicarbonati prin scaderea in mod echivalent a carbonatilor.
Apa prin fierbere elimina clorul existent , precum si o gramada de bacterii si alte ‘maruntisuri’ biologice. Bicarbonatii existenti se descompun, iar carbonatii in exces se vor depune . Prin decantare la cald elimini astfel , din apa ce vrei sa o introduci proaspat, la schimbul de apa periodic, carbonatii depusi , adica vei introduce o apa mai putin dura in acvariu si n-o sa distrugi 'microclimatul' in mod sigur. Nu e deloc comod , insa, sa fierbi de fiecare data apa, doar ca sa pui apa fiarta si racita in acvariu . Pana sa ajung sa am apa distilata 'la discretie', am fiert la apa de fantana( care are duritatea de obicei mai mare decat cea de la robinet) pana mi-au sarit capacele...Si de la adaosul de apa fiarta si racita nu am constatat niciodata sa am probleme cu plantele sau cu pestii ( poate si pentru ca n-am avut niciodata cine-stie-ce plante si pesti ). Poti sa alegi si metoda ‘chimicalelor profi’ , de la firme de renume, daca nu ai timp si rabdare sa le faci tu pe toate . Eu ,totusi, agreez ideea : ‘nu dati bani pe tot ceea ce puteti face singuri’, din orgoliu si nu din zgarcenie. Venind vorba de bani, poti face si un bilant economic: pret de cost metode ‘cumparat Sera , Aqua-medic s.a.’ si pret de cost metode ‘batranesti’. Ca timp, balanta inclina in favoarea solutiilor profi . Ca satisfactie insa…
Oricum, vad si inteleg ca ai ales chimia complexa: ‘ghidul Sera’ . Dar poate te mai gandesti si la metodele 100% eco …
[Email]
paulc
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 14/01/2004 13:27:11
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acu' ma bag si eu in seama ca musca in ciorba: in ce zona a Bucurestiului este apa asa de dura? Este apa de robinet? Ma mir ca e asa dura.

Multe plante se supara la duritate mare, asa ca, daca esti convins ca apa de la robinet, proaspat recoltata, are pH=9, atunci iti recomand cu caldura dioxidul de carbon. Impusti 2 iepuri deodata: dai hrana la plante si scazi pH-ul.
Totusi, eu nu cred ca apa de la robinet poate avea pH=9 in Bucuresti. Poate a capatat ceva de la vasul cu pricina in care a fost la decantat.
Sau poate ai ceva scoici in apa, corali sau nisip calcaros. Sigur ai testat nisipul?

Chestia cu turba merge, gasesti la Animax, arata ca o cinepa dar e maro inchis. O speli si o pui in filtru.

Ai vreo doua plante mai pretentioase pentru care iti trebuie mai multa lumina (macar inca 2 tuburi TLD830 sau TLD827), turba in substrat si eventual fertilizant lichid in apa.

Iti recomand urmatoarele:
1. intii verifica apa de la robinet - s-ar putea sa ai o surpriza;
2. verifica nisipul;
3. elimina orice decor din bazin;
daca pina aici ai identificat clar sursa de pH=9 ca fiind apa de la robinet atunci:
4. baga CO2 daca inca pH>=8;
5. mai baga lumina.

Daca vinovata e apa de la robinet si ai o masina, exista mai multe izvoare in Bucuresti cu apa potabila si poti lua de acolo.

Atentie la neatentie...
[Yahoo!]
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 197
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

paulc wrote:Daca vinovata e apa de la robinet si ai o masina, exista mai multe izvoare in Bucuresti cu apa potabila si poti lua de acolo.


poate ne dezvalui si unde sunt aceste izvoare, nu de alta, dar poate nu stie omul unde sunt.
[Email]
AtoM
Junior member
[Avatar]

Joined: 24/06/2005 03:17:54
Messages: 23
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Horea wrote:

Off topic ( oare ?!?)
Nu am avut deloc intentia sa te supar......

On topic ( sau asa cred eu)
Apa distilata se presupune a avea 0 saruri…


..mersi pt detalii si pt lectia de moralitate....si ca o precizare....sunt "SUDIST" "get beget" ...si ca majoritatea nu prea agreez caterinca gratuita (cel putin asa o percepusem eu prima data - acum , asta e lipsa de comunicare)...

Cat despre solutii ieftine sau scumpe - nu sunt vreun Padishah ori ministru sau cine stie ce alta personalitate putred de bogata, ci pur si simplu alerg dupa "timp". mersi oricum...alegerea imi va apartine.

paulc wrote:Acu' ma bag si eu in seama ca musca in ciorba: in ce zona a Bucurestiului este apa asa de dura? Este apa de robinet? Ma mir ca e asa dura.


Acvariul nu este in Bucuresti, este in Alexandria - in Bucuresti imi desfasor "afacerile" si acolo ajung cam la 3 zile. Tocmai de asta tot sustin ca timpul este destul de pretios pt mine. Asta e - se pare ca am ales un hobby "pretentios" ca sa zic asa , dar acum nu mai pot da inapoi, "m-a prins" . Acolo apa de la robinet are PH-ul asta =9.

Nu stiu, zilele astea am sa cumpar un alt test pt ph si am sa mai incerc odata.

Oricum pot sa spun ca astazi cand am plecat de acolo plantele mele nu se simteau f bine. Au inceput sa aiba un aspect "gelatinos" (unele dintre ele), iar unele se inegresc.


paulc wrote:
Daca vinovata e apa de la robinet si ai o masina, exista mai multe izvoare in Bucuresti cu apa potabila si poti lua de acolo.


Daca apa de izvor este o solutie, atunci asta nu e o problema. In zona sunt destule izvoare si e f simplu sa fac schimbul.
Cam ce pret are o instalatie de CO2?
Mersi
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

AtoM wrote:Oricum pot sa spun ca astazi cand am plecat de acolo plantele mele nu se simteau f bine. Au inceput sa aiba un aspect "gelatinos" (unele dintre ele), iar unele se inegresc.
Probabil ca pH-u' de 9 e vinovat. Pina nu vei afla exact duritatea, nu stim nimic exact. Doar presupunem.


AtoM wrote:Cam ce pret are o instalatie de CO2?

CO2

Poze: smilie ... Poze cu plante
AtoM
Junior member
[Avatar]

Joined: 24/06/2005 03:17:54
Messages: 23
Location: Bucuresti
IP:
Offline

MARELE ALB wrote:Probabil ca pH-u' de 9 e vinovat. Pina nu vei afla exact duritatea, nu stim nimic exact. Doar presupunem.


Problema e grava rau. Dupa 7 zile de functionare bazinul meu a devenit o mlastina. Cand am ajuns acasa toti peretii bazinului erau acoperiti de niste pete mari de culoare maroniu-gelatinos....iar plantele erau acoperite de un strat negru verzui (cele care au mai ramas).

Dezamagit , a trecut la operatiuniea de refacere a intregului ecosistem. Am scos tot, am spalat... (fiecare frunzulitza a platelor ramase - vad ca au revenit la forma si culoarea originala - nu credeam ca mai este posibil), nisipul , pietrisul...si am refacut tot aranjamentul de la inceput (iar, o jumatate de zi de munca).

Problema este ca APA are din nou PH=9. Am pus in filtru, turba de filtrare (am vazut ca e special pt Fluval), in apa am pus PH/KH Minus de la Tetra plus doua pastile de Bactozim pt a ajuta la formarea coloniilor de bacterii. Dupa 1 zi si jumatate de la "innoire" apa are tot un aspect tulbure (nu ma ingirjoreaza asa tare deocamdata) si are TOT PH=9 (asta ma nemultumeste). Am facut si testul de duritate (cel cu picatura de la Tetra - care, sincer ,mi se pare cam ciudat pt ca este "f relativ, sau subiectiv" din punctul meu de vedere) si dupa spusele si indicatiile lor, apa ar avea o duritate de 17 grade (aici nu sunt sigur si am nevoie de ajutor. Pe test sunt specificate 2 variabile:

QH - care schimba culoarea din ROSU in VERDE
KH - care schimba culoarea din ALBASTRU in GALBEN)

Acum ,mie testul, dupa 17 picaturi, mi-a indicat variabila QH - culoarea apei s-a schimbat din rosu in verde.

Daca imi puteti spune ceva in acest sens...niste lamuriri.

Oricum maine am sa cumpar niste apa distilata si sa o inlocuiesc. Sper sa ii dau de cap pt ca altfel cred ca o iau razna.

PS: O intrebare IDIOATA : Nu am pus pesti in acvariu din dorinta de a nu-i ucide. Ar schimba situatia (s-ar regla ceva in chimismul apei) prezenta pestilor?

Astept "incurajari". Mersi.
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

AtoM wrote:Acum ,mie testul, dupa 17 picaturi, mi-a indicat variabila QH - culoarea apei s-a schimbat din rosu in verde.
QH-u' ala e GH . Duritatea totala. Ai citit gresit pe tester.
E mare de tot GH=17. Pentru ca pH=9, presupun ca ai in majoritate carbonati acolo. Incearca si un test pentru KH.

Daca nu gasesti test de KH sau n-ai chef sa dai bani pe el, iti sugerez sa fierbi intr-un mic vas inox niste apa. Cind fierbe mai cu pofta, torni un pic in alt vas si o lasi la racit. Apoi masori duritatea "fierturii". Daca e mai mica, inseamna ca ai multi carbonati.

AtoM wrote:Nu am pus pesti in acvariu din dorinta de a nu-i ucide. Ar schimba situatia (s-ar regla ceva in chimismul apei) prezenta pestilor?
Duritatea nu s-ar modifica.

AtoM wrote:Astept "incurajari".
Uite-le: :alright:

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com