Stimate @flo77, in primul rand imi cer scuze ca-mi permit sa reproduc unele pasaje din ce mi-ai scris, cu toate ca nu-i tocmai ceva corect. Sper sa nu fi afectat negativ din cauza asta si te inteleg daca vei cere cuiva sa stearga postul.
O fac pentru ca daca nu reproduc ce mi-ai scris nu se va intelege o mare parte a celor ce le-am scris mai jos, despre care cred ca ar fi pacat sa-i privez pe unii colegi, pe care i-ar putea interesa.
flo77 wrote: Desi va port un respect deosebit
Multumesc

flo77 wrote:nu pot fi de accord cu faptul ca ati mentionat ca tineti atatia discusi(chiar si daca sunt fff tineri. De ce?:
1. Cred ca rationamentul multor incepatori ar fi “daca un crescator experimentat ca dl Ioan procedeaza asa , eu de ce n-as face-o?”Credeti ca faptul ca ati mentionat despre discusii dv i-ar aduce pe calea
cea buna?
Pentru ca nu-i experimentat?
Trebuie sa fii oarecum paralel cu situatia sa crezi ca se pot tine 65 de discusi, altii decat larve, sau de cel mult 1 cm, in 10 l de apa, fara masuri de precautie si control permanent.
Sau sa nu fi azit inca niciodata ceva despre ei.
De altfel eu ii tin nu in vas de 10 L, ci de unul singur, umplut pe jumatate. Adica in 500 ml. Asta dupa ce au mancat! In timp ce mananca stau in 250ml. Si nu doar 65, ci vreo 80. Asta fac de 12 ani si obtin discusi de 17-18 cm. Raspunsul pe care-l banuiesti la intrebarea pe care ti-o pui citind asta e corect: cand cred ca nu le mai pot asigura conditii optime de viata in acel vas, ii mut in altul.
Convins fiind ca colegul nostru @Hegedusalin intelege aluzia la faptul ca nu neaparat volumul apei influenteaza dezvoltarea pestilor, ci calitatea ei, am scris astfel.
flo77 wrote: 2.Sunteti un crescator experimentat de discusi si desigur ati remarcat ce diferenta mare in dezvoltare o au puii in functie de volumul acvariului in care au fost crescuti.
Da, am avut timp sa ma conving de contrariu

, dar la intrebarea asta am raspuns deja mai pe larg.
flo77 wrote: Eu unul nu as cumpara discusi daca as sti ca au fost crescut in 10L de apa, chiar si pentru o saptamana.
Cand cumpar eu discusi nu mai are importanta in ce conditii au crescut, ci cum se prezinta in momentul cumpararii.
flo77 wrote: 3.N-ati mentionat ce alte “munci” mai trebuie sa faceti pentru a creste acei discusi in 10L de apa.
OK. mentionez acum: Creez parintilor conditiile cele mai bune de care sunt eu in stare ca sa-i "oblig" sa depuna icre, scot icrele si le pun in alt vas la eclozat, cu alta apa decat cea in care au fost depuse, optimizata pentru eclozare, las larvele 2 zile in vasul in care au eclozat, in a treia zi le aspir si le mut in vasul de 1 L cu alta apa, potrivita pentru varsta lor.
Dupa ce incep sa inoate le ofer galbenus de ou fiert si-l schimb odata cu o parte din apa, la fiecare 4-6 ore. Daca sunt la munca ii tin in apa mai multa si fac schimbarea totala a apei cand ajung acasa. Asta ca sa fie lamurit si mitul cu alterarea galbenusului!
Se altereaza, intr-adevar, dar asta nu stiu larvele si-l mananca alterat cu si mai multa placere. Asta nu inseamna ca e apa deja toxica! Aici intervine o oarecare nevoie de experienta, pentru a aprecia cat mai corect cat timp pot fi lasate larvele in cata apa, cu cata hrana, fara sa se treaca granita dupa care apar efecte daunatoare.
Dupa 3-5 zile au crescut destul de mari ca sa poata inghiti nauplii. Din acest moment trebuie hraniti la interval de 2-4 ore. Eu las nauplii sa cada la baza petului, ii scot cu o pipeta lunga, astept sa se adune la baza pipetei si las sa cada cateva picaturi cu nauplii in apa cu larvele. Asa, cu apa sarata in care au eclozat.
Dupa ce au mancat cat cred eu ca le ajunge,
nu cat vor ei!, aspir restul de nauplii, adaug apa cata cred ca au nevoie si pun furtunul pentru aerisire in vas, pe care l-am scos ca sa nu fie nevoite larvele sa inoate mult dupa hrana.
Procedura se continua cu mici modificari, cateva saptamani, pana incep sa manance mixtura. De ce? Pentru ca unii parinti, de la care vreau eu neaparat pui, gasesc ca icrele sunt mai gustoase decat hrana zilnica.