[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
idee despre substrat  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

lazarginel wrote:Laterita se formeaza numai in anumite regiuni de pe glob si chiar acolo unde se gaseste laterita nu toata este buna

Din cate am citit eu se pare ca se formeaza si la tropice si in zonele temperate. Cu aplicatii in acvaristica ar fi cele care se formeaza la tropice.
lazarginel wrote:acolo se vede clar diferenta dintre ele si de ce laterita de Dupla este printre cele mai bune

Daca informatiile care le-am gasit sunt reale si acest nisip absorbant este din laterita atunci faptul ca nu este de cea mai buna calitate nu este asa important. Va avea totusi capacitatea de a retine ionii de K si Mg si un continut ridicat de Fe. Sunt convins ca Dupla nu vinde un produs prost dar avand in vedere pretul....Sunt convins ca Dupla are de asemenea un marketing puternic capabil sa convinga.
lazarginel wrote:am sa caut adresa de site si am sa vo comunic celor interesati

astept cu interes

mobile in mobile
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Scuze cu intarzierea am fost ocupat cu tulburelul cel mai tare "fertilizant " Cu privire la ,nisipul absorbant pentru pisici , acesta mai contine si alte substante ,parfumuri si alte chestii care nu sunt bune in acvariu si veti avea probleme mari mai bine puneti turba Cu privire la laterita de Dupla este cam scumpa dar este tare eu o folosesc de 2 ani si este buna dar chiar si asa nu tine mai mult de un an inca nu sa descoperit solul "miraculos" aruncati o privire si aici si poate va vin idei NU? http://home.infinet.net/teban/jamie.htm

Ogar batrin dar.... cu miros fin
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

bun si interesant articolul si linkul, dar mai aproape de noi, pe la cogealac, dolhasca, motatei... ;) , nu s-ar gasi asemenea "paminturi"?
ii zisesem cuiva de pe forum de un deal , pe la comarnic, parca, in drum spre sinaia-predeal-brasov, unde se tot surpa, iar lutul este rosiatic (suspect de concentratie destul de mare de fe)
de asemenea pe la pestera scarisoara, am mai vazut un asemenea sol...

a luat omul, a facut "mixtura", adica a facut niste batoane din lutul respectiv, pe care le-a bagat in substrat, si dupa aia ma injura ca s-a umplut de alge, ca e prea fertil ...
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Daca zici ca tipul a gasit ,un asa ziz lut la culoare rosu trebuie neaparat facut o analiza la el chiar sunt curios , poate sa mai fie si o concetratie prea mare de cupru si asta nu este bine deloc , de are culoarea de rosu intens Poate intru si eu in posesia unei asemenea bucati de lut ? Cu privire la faptul ca are o concetratie prea mare de fier si ca tipul sa ales cu alge nu este acesta motivul ,laterita daca te uiti pe site-ul pe care l-am dat mai inainte are undeva la 80.000 si eu nu am facut alge si in Romania nu exista nici un sol cu o concetratie naturala mai mare de 50.000 m-am interesat la Facultatea de geologie din Iasi,concetratii mai mari de 80.000 se formeaza numai in zonele tropicale [si zic ca daca gasesti in Romania concetratii de pana la 50.000 esti "beton"],asa ca lutul respectiv are concetratii peste limita la : nitriti, nitrati, materie organica si alte elemente care favorizeaza cresterea algelor Dar trebuie facut o analiza si sar putea face ceva ,aceptabil cu el Si sa stii aparitia algelor depinde si de mana si priceperea acvaristului

Ogar batrin dar.... cu miros fin
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

in cazul asta, il rog pe lukaboy sa precizeze mai exact de unde a "cules" lutul respectiv, eu i-am zis "din amintiri" locatia, el a gasit-o la sigur.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Nimic mai corect decat cele spuse de lazarginel...nu tot ce zboara se mananca` traiv-ar aviara .
Pai hai sa va dau eu iexemplu de un sol rosu ca`n tropicele din poze da` care-i vai de stelutza lui smilie

Aia de va doimaiti vara stiti ca avem un versant ce se surpa`n mare intre Vama si 2 Mai....ce lasa sa se vada un rosu tropical ce se zgaieste vara la soare si iarna la val....nu va mai obositi cu solu` ala...nu are sens smilie

D`aia va zic cand aflati de secretu solurilor lu` vasilica preparate aici pe la noi ...mai subtireanu cu entuziasmul

Ce zice lazarginel acolo cu concentratia, e doar o parte din analize de care se ocupa unii de au mai studiat pedologie(nu pedofilie ma obsedatilor ).
Va recomand asa pentru interesati un institut ii zice ICPA Bucuresti.

Daca unu` din astia care va vand zeama si pamant la punga ar fi facut macar fru`n curs la seral pe la ei si nu s`ar da autodidact va zic io ca se lasa de meserie de mult....
Altfel cu tupeu va pot si eu vinde cele mai bune soluri, totul e sa gasesc fraieirii care sa ma creada.
Din pacate de multe ori fraierii se gasesc...multi au fost gasiti chiar de pe forumul nostru
Pacalela insa nu e chiar asa de sesizabila pentru neshte pifani, caci daca ai crescut niste plante intr-un nisip chior firesc ca apare o usoara ameliorare a situatiei cand pui un pic de pamant.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

SI haideti sa va m-ai spun ceva tare am acasa carte lui Christel Kaselmann creatie si intretinerea acvariului ,scrisa in 2005 comanda facuta de mine acum 2 saptamani de la amazon.com,si el recomanda pentu fertilizarea substratului [printre altele] ce credeti ?? LUTUL ,dar nu specifica de unde lut din Romania sau din Sri Lanka

Ogar batrin dar.... cu miros fin
bozeta
Member
[Avatar]

Joined: 13/02/2004 21:38:03
Messages: 264
Location: Iasi
IP:
Offline

razvan wrote:..... dolhasca, motatei... ;) , nu s-ar gasi asemenea "paminturi"?

O parte din solurile pe care le folosesc in acvariu sunt luate de undeva de langa Dolhasca , este vorba de un lut rosu (despre care am mai pomenit in topicurile de pe vechiul forum) si are aceiasi "aspect,culoare, granulatie" (zici ca sunt identice)cu laterita adusa din africa .Deasemenea nu am vazut diferente spectaculoase in dezvoltarea plantelor crescute pe lut rosu respectiv laterita.
Nu am avut pana acum curiozitatea sa duc cateva probe pt analiza, sper ca in cateva saptamaniu sa aduc cateva date concrete despre cantitatea de fier din solurile pe care le folosesc.
Diana Walstadt in cartea ei "Ecology f the planted aquarium" spune ca 10 kg de sol obisnuit intr-un acvariu de 50 de galoane, distribue plantelor necesarul de fier pentru 330,000 ( nu stiu cum sta treaba cu virgula la americani) de luni.
Deasemenea in cercetarile ei ajunge la concluizia ca principalul factor de limitare al cresterii algelor este reprezentat de fier si in special fierul liber.
Asadar iata o situatie la care noi acvaristi trebuie sa gasim o cale de mijloc.Prea mult fier =riscul aparitiei algelor, prea putin=o dezvoltare lenta a plantelor.
[Yahoo!] [ICQ]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

hai sa vin (viu, prezint, expun) oaresce mici precizari referitoare la lutul ala de pe valea prahovei.

NU AM TESTAT, NUAM EXPERIMENTAT, HABAR NU AM DE COMPOZITIA CHIMICA.

insa am presupus anumite caracteristici ("calitati") care m-au determinat sa propun SPRE STUDIU, numitul lut.(relativ asemanator cazului cu "substratul" pentru pisici )
daca la lukaboy a dar roade, exista MAREA posibilitate ca nu numai baghetele respective, bagate in substrat sa fie cele care au "inviorat" plantele.

subliniez, totul a fost o presupunere, care in anumite conditii a dat oarecare roade.
MihaiCalin
Membru de baza

Joined: 19/10/2002 15:28:40
Messages: 317
Location: iasi
IP:
Offline

Pana una alta eu zic ca practica vorbeste de la sine...Pana acuma rezultatele cela mai bune le-am obtinut cu turba (rosie) si cu pamant negru. De ceva timp folosesc si laterita (de aia scumpa) dar sincer mare diferenta nu se observa...si acolo unde am doar pamant (si un start de cuartita deasupra) deja plantele nu mai incap in bazin ...nu-s eu singurul care face asa, va asigur...
[Email] [Yahoo!]
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Am gasit aceste teste comparative. Se pare ca nisipul absorbant pentru pisici are o concentratie mai mult decat suficienta de Fe. Parerea mea ar fi ca merita incercat. Exista test si pentru Dupla laterite. Problema ar fi daca concentratia prea mare de Fe nu va duce la aparitia algelor asa cum spunea bozeta.

mobile in mobile
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Adresa de site am data-o eu acuma vreo 3 zile in urma tot in aceiasi problema , tu incearca cu chestia aia pentru pisici ,si eu incerc cu ADEVARATA LATERITA ma doare buricile degetelor cat am batut la tastatura sa va spun ca in ROMANIA NU EXISTA LATERITA si laterita de la Dupla are 80.000 mg/kg si eu nu am alge deloc. Cred ca fierul din laterita l-am vandut la fier vechi de nu am alge Cred ca asa a facut si Takashi Ammano si Christel Kasselman au vandut toti fierul de au pus laterita si nu au alge , problema nu este de cat fier contine respectivul sol ci DE CARE FIER CONTINE care ajuta la dezvoltarea algelor

Ogar batrin dar.... cu miros fin
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Da ai dreptate e acelasi link. Scuzele de rigoare. Sunt convins ca ai dreptate referitor la laterita Dupla da' din pacate eu n-am prea vazut de vanzare prin Romania asa ca n-am cum sa o incerc.

mobile in mobile
bozeta
Member
[Avatar]

Joined: 13/02/2004 21:38:03
Messages: 264
Location: Iasi
IP:
Offline

mausmann wrote: Problema ar fi daca concentratia prea mare de Fe nu va duce la aparitia algelor asa cum spunea bozeta.

Algele se folosesc in metabolismul lor doar de fierul liber Fe2+ si Fe3+ care in mod normal se gaeste in cantitati f mici in apa dar in urma unui proces numit "fotoreductia fierului" , acesta este "smuls" din substart si eliberat in apa.
Asadar trebuie evitat contactul dintre substratul bogat in fier si lumina si asta se poate face f simplu acoperindul cu un strat de pietris sau nisip .
Deasemenea trebuie acoperite si marginile de jos ale acvariului cu o banda neagra pt a nu permite contactul cu lumina naturala sau cea artificiala din incapere.
[Yahoo!] [ICQ]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

ma grabesc sa beau un tulburel am sa -ti dau niste adrese care expediaza laterita in romania sau cauta tu pe google.com DUPLARIT G SAU DUPLARIT K SI SA STII CA NU M-AM SUPARATpe tine de aceea am sa beau mai mult tulburel

Ogar batrin dar.... cu miros fin
rally
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/10/2005 08:35:10
Messages: 41
Location: galati
IP:
Offline

experienta cu nisipul absorbant pt pisici, tocmai am initiat-o.
va anunt cand voi avea rezultate (fie ele si negative)
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Sper ca ai pus d'ala pe baza de bentonita si fara lavanda. Asteptam rezultatele.

mobile in mobile
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com