andreic wrote:Aproape instant, cam in 24h au incept sa apara staghorn, alge specifice dezechilibrelor in fertilizarea mai ales macro(NO3 mic)
Staghorn, ca si BBA sunt alge rosii. Genul de alge care apar atunci cand ai variatii mari ale CO2. Cred ca e normal sa apara avand in vedere "miscarile" din acvariul ala. Pe de alta parte, eu am variatii mari ale CO2-ului la schimbul de apa si nu se intampla nimic.
Urmatorul lucru la care ma pot gandi este epuizarea unui nutrient (sa zicem NO3, ca sa discutam mai usor si pentru ca e cel mai probabil) din cauza mariri CO2-ului, plantele si-au marit ritmul de uptake. NO3 a devenit astfel nutrient limitativ, lucru care nu e o idee buna.
andreic wrote:Cred ca, cu cat ai CO2 mai mult in bazin peste o limita, sa zicem peste 50ppm trebuie sa cresti corespunzator si restul macro si microfertilizarii. nu stiu daca spun balarii, sau am dreptate, sau reinventez eu roata?
Ai dreptate cu siguranta. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca foloseai o alta metoda de fertilizare (sa zicem EI

) in care sa ai un surplus de nutrienti. Plantele ar fi avut in continuare de unde sa isi ia mancarea.
andreic wrote:Exista un triunghi ''amoros'' format din lumina, macro si micro fretilizanti
Da, exista un "triunghi amoros", (de fapt cred ca figura geometrica are mai multe unghiuri, dar pentru simplitate sa o lasam triunghi.

) dar doar in sensul ca trebuie sa ai de toate la dispozitia plantelor si nu o anumita ratie.
Suprafertilizarea in sine, in anumite limite, nu produce alge. Si zic in anumite limite pentru ca exista limite superioare de toxicitate pentru orice nutrient, dar ele sunt foarte departe si e greu sa ajungem la ele folosind chiar si "full" EI. Ca exemplu, 80ppm NO3, 4ppm PO4, 2ppm Fe si 180ppm CO2 teoretic,
conform tabelului nu au dus la nici o reactie toxica. Aceste concentratii le-am incercat eu. Sunt altii care s-au dus si mai sus si nu s-a intamplat nimic. Asta nu inseamna ca trebuie sa ajungem si noi atat de sus. Erau doar exemple.
Spuneam ca nutrientii in sine nu produc alge,
exista totusi o exceptie. Amoniacul. Atat
prezenta amoniacului cat si
variatiile de CO2, constituie semnale chimice pentru alge ca sunt conditii prielnice pentru ele si acestea incep sa produca si elmine spori. Acest lucru se poate intampla, de exemplu si intr-un acvariu stabil in momentul unui schimb de apa, cand se aspira substratul, cand se tund plante etc. De aceea, daca aveti o lampa UV-C, poate e o idee buna sa o aprindeti vreo 2 zile dupa schimbul de apa.
lazarginel wrote:Veti vedea ca nu fertilizeaza cu nimic .
Ba se poate si asa, daca o avea ADA Aqua Soil, de exemplu si o apa de robinet foarte bogata in nutrienti, ceea ce e foarte posibil, in unele locuri apa de robinet are concentratii impresionante de nitrati si fosfati. Ma rog... impresionante pentru o apa de baut. Sau are concentratii normale de nutrienti, sau se bazeaza pe ce produce acvariul in mod natural, daca e un acvariu vechi, si cu putin CO2, treaba merge ca pe roate. Ca pe niste roate octogonale, sau chiar hexagonale, pentru ca totul se va misca mult mai lent, dar totusi roate

. Viteza de crestere a plantelor va fi mult mai mica. Asa, sau chiar folosind o metoda FARA CO2, poti avea, daca iti face placere un acvariu de tip "tablou", cu schimburi rare de apa, intretinere minima, crestere lenta a plantelor, dar si tundere a plantelor rara etc.
Totul depinde doar de ce astepti de la acvariul tau.