[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebare CO2  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Pai vezi ca tocmai asta era ideea: avand CO2 fara controller e cam greu sa mentii ph-ul la o valoare constanta (avand in vedere ca creste exponential).De testele de ph rudimentare am inteles ca au niste erori destul de mari, iar in anumite conditii chiar valori eronate.
Eu m-am gandit sa iau toata instalatia in afara de ph controller, si pe timpul noptii sa nu am admisie de CO2, practic numai cat timp merge lumina sa mearga si CO2. Dar asta nu va duce la o variatie considerabila a pH-lui?
Sau daca las instalatia pornita si pe timpul noptii, din nou va varia prea mult pH-ul, deoarece plantele in lipsa luminii elibereaza si ele CO2 la care se mai adauga cel din butelie si poate rezulta o scadere destul de brusca a ph-lui si adio pesti...nu?
Acuma ce nu stiu este CAT variaza pH-ul ala? Asta tine si de alte caracteristici ale apei.
Daca as putea mentine un pH constant cat de cat (sa nu dauneze pestilor sau plantelor variatiile) nu as cumpara controlleru ala, dar daca trebuie sa stau toata ziua cu testele de Ph in apa, atunci raman la ideea sa mai investesc si in controller.
Astept parerile expertilor daca se poate sa tii cat de cat in echilibru un acvariu dotat cu CO2, dar fara controller sau e un efort mult prea mare.
Multumesc anticipat si scuze de postul asta asa lung.
bogdangh
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2002 14:05:15
Messages: 143
Location: Otopeni
IP:
Offline

Am doua butelii de CO2, una de 8 kg si una de 15kg, din experienta mea cu buteliile astea iti spun ca atunci cand este proaspat incarcata o butelie, concentratia de CO2 este mult mai mare intr-o bula decat spre terminarea ei, unde mai pui ca CO2-ul se duce inaintea scaderii presiunii buteliei si vei avea o perioada cand vei baga nu stiu cate bule pe secunda ca asa sti tu ca e bine dar de fapt nu mai bagi nuciun fel de CO2. De asta iti vei da seama cu timpul. Cu un ph computer te prinzi imediat pentru ca vezi ca nu mai inchide valva, bai mai mult ph-ul creste. Am stat mai bine de o luna cu impresia ca fac aditie de CO2 dar de fapt nu era decat aer, ph-ul urcase undeva la 8 si ceva. Eu unul votez pentru ph comnputer. Cine e pasionat si dispune si de bani... sa nu ezite .

Galerie Foto
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

m_3 wrote:Acuma ce nu stiu este CAT variaza pH-ul ala? Asta tine si de alte caracteristici ale apei.
Depinde de KH, de cit consuma plantele, de pesti, nu exista un raspuns universal , la fiecare acvariu e altfel. pH-controlleru' e o scula foarte utila care asigura stabilitate, se poate si fara el, poti regla debitu' de CO2 astfel incit sa mearga binisor acvariu, da' idoobitabil™ ca e mai bine cu pH-controller.

Poze: smilie ... Poze cu plante
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Pai raman pe varianta si cu pH controller, pana la urma nu e o avere 100 eur (altii baga cu miile in spoilere de masini ca sa aiba ce sparge nevestele in bordurile de pe langa coafoare, da ma rog ....fiecare cu placerea lui :-) )
La acvariu asta mic (100 litri volum real de apa) nu o sa introduc CO2. La cel mare care va avea in jur la 300 si ceva de litri o sa iau o instalatie profi.
O sa pun o intrebare referitoare si la ce plante cu pretentii mai "normale" as putea creste in acvariul mic, dar la sectiunea pentru plante.
Multumesc pentru toate sfaturie si pentru rabdarea pe care o aveti fata de novici.
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Exista si teste permanente pentru nivelul CO2 in acvariu si care sunt extrem de usor de folosit. Bineinteles ca precizia nu este atat de buna ca la controller si timpul de reactie este relativ mare, aprox. 30 min, dar mentinerea Ph-ului la un nivel exact este atat de importanta? In natura valorile ph-ului variaza fara sa afecteze major plantele sau pestii dar asta depinde foarte mult si de nivelul co2 pe care vrei sa-l menti in bazin. Te asigur ca la un nivel de 15 ppm plantele se vor dezvolta la fel de bine ca si la 30 ppm desi poate nu la fel de repede. Intotdeauna unul din cei 3 factori (nutrienti, lumina, co2) va fi limitativ dar nu neaparat in sensul negativ. Un nivel scazut->variatii mici, nivel mare->variatii mari. Pesti si plantele se pot adapta cu usurinta la variatii de 0.5-1 in cateva ore. Problemele mari apar la variatii bruste ale ph-ului.
Asa cum bine spunea faraonul nu exista un raspuns universal dar e bine ca incepi sa te gandesti la co2 si raman la parerea ca decat de loc mai bine fara controller.

mobile in mobile
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Am mai gasit o intrebare, poate cea mai stupida de pana acum,dar chiar nu stiu raspunsul: am citit ca in natura volumul de apa este atat de mare raportat la nr de pesti incat ecosistemul nu e afectat de plantele in descompunere, excrementele vietuitoarelor, samd.
Bun, dar in cazul asta cine asigura suplimentul ala de CO2 necesar pentru cresterea plantelor, deoarece in natura se dezvolta mult mai bine decat intr-un acvariu fara CO2? Doar nr pestilor si a altor vietuitoare e foarte mic in raport cu volumul apei (al unui lac de exemplu)?
Sau plantele nu se dezvilta asa frumos in natura cum o fac intr-un acvariu?
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

m_3 wrote:
Sau plantele nu se dezvolta asa frumos in natura cum o fac intr-un acvariu?


Daca dai peste fotografiile din expeditiile amazoniene ale lui Amano ai confirmarea ca raspunsul la intrebarea de mai sus este -da, in general in natura aspectul palntelor submerse e mai rau decat in acvariile noastre de show. E diferenta ca intre puii nostri de pe vremea comunista si puii americani de import dopati cu steroizi sau mai stiu eu cu ce... plus malul pe ele si altele. CO2-ul din natura este suficient nu prin concentratia mare, ci prin afluxul continuu - nu se epuizeaza cu una cu doua.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:CO2-ul din natura este suficient nu prin concentratia mare, ci prin afluxul continuu - nu se epuizeaza cu una cu doua.

Asa cred si io. Intr-un acvariu plantat bogat, daca se opreste aditia de CO2, concentratia scade spre 0 repede.

In plus, plantele din natura cresc aiurea, nu sint tunse sa arate bine ....... majoritatea plantelor din acvarii ies afara din apa si se "alimenteaza" din atmosfera.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Plus ca daca nu ma-nsel este mai usor de asimilat CO2-ul din atmosfera decat cel din apa (deci nu e nevoie de cantitati asa de mari), din cauza ca frunzele supraacvatice au membrana mai subtire decat cele subacvatice.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

A scuze... n-am citit cu atentie ce s-a postat anterior, si am interpretat "natura" cu viata terestra nu cea subacvatica.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Da, am vazut pozele lui Amano si am gasit raspunsul...(multumesc INTROS), m-am convins.
Daca aveti timpm si chef, va rog mult sa va uitati si la sectiunea "Plante" si sa imi dati un raspuns.

Va multumesc mult.
Toata stima si respectul.
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

As dori sa mai pun o intrebare legata de CO2 si ca sa nu mai deschid alt topic o pun tot aici. Ce parere aveti despre acest set?
Instalatie CO2
Taxele de transport ar fi de 25 euro, deci in total as ajunge la 165 euro. As putea gasi undeva mai ieftin?
Multumesc
cristi_ionescu_79
Member

Joined: 15/03/2006 13:14:37
Messages: 181
Location: bucuresti
IP:
Offline

butelia e cam mica, dar si mai important, asigura-te ca se poate reincarca
[Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

De incarcat se poate incarca. E un pic cam mica, dar am noroc ca nici orasul nu e foarte mare si exista o statie de incarcare destul de aproape de unde stau eu. Intrebam daca as putea gasi undeva mai ieftin (desi nu prea cred...), nu neaparat de aceeasi firma cu cea din link, dar sa aiba toate componentele care le are aceea (difuzorul si furtunul nu conteaza ca oricum o sa iau un reactor mai performant si furtunul il gasesc peste tot). Ma intereseaza butelia, reductorul cu manometre si reglaj fin si electrovalva.
Daca aveti alte sugestii, sunt bine venite.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com