[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Constipatie - cum tratez?  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Am hotarat ca o sa incerc sa-i fac o baie cum scrie in prospect la baktopur (ciudat e ca scrie doar pe prospectul in romana, cel in engleza nu). O pastila diluata deja in 2L de apa de acvariu, in care pun pestele
Scrie si in engleza, e undeva in dreapta .
Sper sa-i treaca, faza cu solzii imi suna a hidropizie .
Fa-i si azi tratamentu' de 30 minute, foloseste jumate de pastila la un litru - economie . Nu neglija aerarea puternica pe durata tratamentului de 30 min.

Poze: smilie ... Poze cu plante
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Dap, i-am facut. Cu pastila intreaga. Asta e. La cati bani si timp m-a costat doar pestele asta - puteam sa mai iau inca 10 cred. Macar sa-l salvez..

Azi parca fu un pic mai vioi (adica se misca de buna voie) dar tot umflat e si tot la dropsy ma gandesc si eu. N-am detectat constipatia/infectia cu paraziti la timp, si am ajuns aici...

Maine scot 40% din apa, si continui tratamentul. Au dreptate astia de la Sera, baktopur direct distruge bacteriile din acvariu - apa a inceput sa miroasa. Sunt in dilema daca sa il mut intr-un acvariu de carantina si sa il tratez acolo pentru ca deja mi-e cam frica de ceilalti pesti - pentru unul singur sa dezechilibrez tot acvariul.

Oare pot sa-l hranesc cu forta ? Sa strecor 2-3 fulgi. Mi-e mila de el saracu.. Poate daca o simti ca am asa grija de el, i-o veni mintea la cap

Nush ce sa mai fac.
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Oare pot sa-l hranesc cu forta ? Sa strecor 2-3 fulgi.
No way . Cind o sa se simta mai bine o sa manince el de buna voie. Nu moare de foame.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am incercat sa-i fac o poza de sus.. Sincer nu-mi dau seama daca este dropsy sau nu (n-am vazut niciodata un peste cu solzii desfacuti asa cum am vazut pe net).

image

In continuare nu mananca ci doar sta sau se mai muta dintr-un colt in altul.

Am schimbat apa azi, multa (40%), am completat cu bacteriutz de la Tetra. Maine ii dau iar sera baktopur.
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Update: pestele e inca viu si la fel de umflat, nu a mai mancat de vreo saptamana.
Am oprit tratamentul cu Baktopur, e clar ca nu avea nici un efect.

Tot am cautat in disperare ce ar putea fi - e clar ca nu e constipatie, e clar ca nu e [inca] dropsy / hidropizie.
Tot citind pe net (aici) oamenii descriu comportamente identice cu al meu. Dar fix la fel, pana si pozele seamana.

Din aproape in aproape, se pare ca gourami in zilele de azi sunt destul de bolnavi - un parazit numit Camallanus si care genereaza fix simtomele de mai sus (kk albicios si subtire, si apoi balonari).

Despre Camallanus: http://www.skepticalaquarist.com/docs/health/nematodes.shtml#camal

Acum sunt in cautare de levamisole hydrochloride sau Fenbendazole sau extract din usturoi (proaspat) dar nu stiu cum sa il servesc (caci pestele nu mananca).

Uf.
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

viulian wrote:levamisole hydrochloride
Il gasesti la farmacia veterinara.

Scoate pestele pe ceva lucios sa se zbata un pic, poate a inghitit aer si nu-l poate elimina, e ceva frecvent la anabantidae.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mda, deschisesem un topic separat pentru asta (caci nu parea constipatie pana la urma). A murit pestele, azi de dimineata l-am gasit printre plante.

Din pacate peste tot pe unde am cercetat pe internet, se vaita toti de aceiasi problema - dwarf gourami (al meu era colisa labiosa).
Se umfla incet, isi face nevoile alb, si pana la urma moare. Si incercasera toti cu baktopur, sau maracyn, sau maracyn II (un soi de eritromicina sau metrodinazol).
Solzii nu sunt in exterior, ci pur si simplu arata ca si cum ar fi inghitit o limonina - dar solzii pliati.

Si dupa ce posteaza unul problema asta, intra inca vreo 3-4 care zic ca la fel au murit si dwarf gouramii lor si ca n-au avut ce sa faca. Unii concluzioneaza ca ar fi un parazit care in ultima vreme cam isi bate joc de pesti. Adica traiesc cateva luni, juma de an, si dupa aceea acelasi lucru.

Multumesc pentru sfaturi, oricum.. as fi vrut sa-l salvez, dar nu am fost in stare
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Povestea putea fi in felul urmator: pestele era plin de icre, i-a scazut imunitatea pentru ca nu putea sa le depuna si nu avea pofta de mancare, s-au legat tot felul de paraziti de el din cauza asta si a inceput sa faca fecale albe sau s-a umflat cu aer si nu avea pofta de mancare din cauza asta, i-a scazut imunitatea si a inceput sa faca fecale albe.
Nu te mai arunca sa bagi o groaza de medicamente care sa scape pestele ca prin minune de boala pentru ca asta nu tine de cele mai multe ori, pestii slabesc imunitatea din cauza medicamentelor si daca tratamentul e prea lung sau bagi in apa kile de medicamente de toate felurile isi dau duhul fara sa se roage de tine prea mult.
La o boala cum ai avut-o tu pe asta medicamentele erau doar ultima solutie de urgenta, aveai mai multe posibilitati ortodoxe sa rezolvi problema.
Cel mai indicat este sa tii o calitate a apei perfecta si conditiile chimice ideale pentru apele din care provin pestii tai. O hranire variata si putine vitamine te ajuta foarte mult sa-ti tii pestii sanatosi.
[Email]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

RaresLuc wrote:
Cel mai indicat este sa tii o calitate a apei perfecta si conditiile chimice ideale pentru apele din care provin pestii tai. O hranire variata si putine vitamine te ajuta foarte mult sa-ti tii pestii sanatosi.

Asta de mai sus si ce spuneai cu evitarea abuzului de medicatie in acvariul comunitar sunt de retinut pentru tota lumea.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Da, am incercat initial si cu metode 'naturiste' - dar se umfla de la o zi la alta aproape.

Ce nu pricep io e cum de natura poate sa creeze o asa 'balba' si cand pestoaica nu poate sa depuna, brusc se deprima, nu mai mananca, se retrage, ii scade imunitatea samd. Ar trebui sa fie perfect mecanismul, iar in timpul imperecherii, sa fie mai puternici si mai vigurosi ca oricand.

Prea multe cauze, nu-mi dau seama.. am sa postez ultimile masuratori din acvariu (sper sa le mai am scrise pe undeva, daca nu, masor iar tonight).
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cum ziceam, iata:

kH - 4
pH - 6.5 spre 7.
GH - 15dGH
NO2 - 0.3mg/L
NH3,NH4 (total ammonia) - 3mg/L
Fe - 0.25 mg/L
Po4 - 0.10-0.25mg/L
Ca - 80mg/L

Voua vi se pare ceva suspect in cele de mai sus ?
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Amoniacul ar trebui sa nu fie dozabil, iar ce e important e ce nu se vede mai sus , adica flora patogena din apa, iar pentru asta o instalatie UV ar fi utila.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Thanks, ma interesez. [Amoniacul e mare, fiindca s-au dus si bacteriile bune in urma baktopur urmat la cateva zile si de eritromicina].
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Thanks, ma interesez. [Amoniacul e mare, fiindca s-au dus si bacteriile bune in urma baktopur urmat la cateva zile si de eritromicina].

Vezi, de asta spunea Rares (si nu numai el) sa nu bagati tratamentele in acvariul comunitar ci in acvariu - spital separat. Acum sunt stresati de deciclare si restul pestilor sanatosi sau aparent sanatosi.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mdap, mea culpa..
Stiam ca se va decicla (citisem ca eritromicina afecteaza mai mult bacteriile gram pozitive, insa cei care au folosit li se deciclasera acvariul - acele bacterii fiind insa gram negative). Dar eram chitit sa-l salvez pe pestiut.

Imi pare rau acum, si dupa peste, si pentru restul.
Abia acum e la ciclat un al doilea acvariu de carantina, iar din celalalt schimb 1/4 de apa in fiecare seara pana dispare mirosul. Am completat si cu Tetra SafeStart..
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Well, cam la o saptamana de cand s-a terminat nebunia [si inca nu am trecut de hop] am inteles ce s-a intamplat.

Acvariu suprapopulat + dat multa mancare cand pestii erau mici + sifonari insuficiente (credeam ca totul e ok - mai ales ca mai pusesem un filtru intern) au dus usor usor la cresterea concentratiei de toxine.

Pestii au inceput sa aibe probleme, eu [crezand in continuare ca apa e super ok] am inceput sa-i medicamentez, finalul fiind pana la urma o jumatate de dezastru.
Au murit 2 colise din 4, credeam ca am scapat, dar la cateva zile au murit 6 neoni din 7; de fapt 5, si a fost ciudat ca aveau cozile mancate - unul inca mai traia dar fara coada si epuizat (ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca si ceilalti au murit tot mancati cumva - caci nu aveau coada - initial am crezut ca le-a fost mancata dupa ce au murit); al 6-lea nu se mai putea lupta impotriva curentului de la filtru, asa ca .. i-am curmat suferinta).
Nu am inteles de ce erau cu cozile mancate (poate li s-a facut foame la ceilalti, ancistrus, cory, sau colisa?).

Oricum, cand am masurat, ammonia era super sus, si de o saptamana schimb 25% din apa zilnic, completez cu easy balance, cu safe start / sera nitrivec. Din pacate ammonia sta sus (3mg/L) si nu vrea sa coboare, se vede clar ca dupa ce schimb apa pestii sunt mult mai activi, iar seara cand vin acasa sunt letargici pe fundul acvariului.

Si am inteles ca dupa ce incepe sa scada ammonia, si cresc brusc nitritii - iar e un hop mare.

Ati avut dreptate cu totii (de la inceput cand m-ati avertizat ca e supra populat), apoi cand ati zis de medicamente si cu QT; si RaresLuc la vorba caruia ma gandesc continuu aproape cand ma uit la acvariu "Cel mai indicat este sa tii o calitate a apei perfecta". Corect.
Dar e aproape ca in iubire.. trebuie sa suferi, ca sa inveti sa apreciezi ceea ce ai.. (n-am fost dintre cei norocosi care sa nimereasca din prima).

Am inceput sa injectez CO2 drojdie, apa e mai limpede ca niciodata, ammonia e sus, dar schimb des si nu ma las, si sifonez in fiecare seara substratul.

Invat incet incet
[WWW]
olinno
Member

IP:

am avut si eu o problema asemanatoare. am avut scalari care se unflau la rand si mureau, si am gasait acest topic prea tarziu. Si la mine era a suprapopulare dar chiar in acest week-end am vrut sa dau scalarii. Teste de apa nu am facut, dar in curand o sa fac. Din 5 scalari au murit 3, la rand se unflau si peste o zi 2 erau morti. interesant era numai unu se inbolnavise deodata, dupa ce a murit am inceput sa observ simptomele pe celalalt... acuma am mai invatat ceva!ar fi trebuit sa fiu mai atent...pacat de pesti
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: