[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bule misterioase  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

daca vrei diferenta de 10 grade ia-ti un chiller si ai rezolvat problema cu temperatura. Mai ramane sa vezi cat platesti la curent, in rest totul e ok

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu am multa experienta in acest domeniu dar stiu ca, reducerea temperaturii unei suprafete fluide prin actiunea unui flux de aer este produsa de fenomenul de convectie.
Convectia este procesul prin care are loc un transfer de caldura dinspre partea mai calda a fluidului catre partea mai rece. Convectia are loc mai ales in fluidele aflate in miscare
si este direct proportionala cu diferenta de temperatura dintre fluide. Asadar, un flux de aer pe suprafata apei va produce reducerea temperaturii acelei suprafete dar eficienta
racirii este data de viteza de miscare a fluidului (apa). Deci, cum bine a scris scorpionul, fara o miscare accentuata a apei, prin ventilarea suprafetei, fenomenul de convectie
este minim. Prin valurirea mai pronuntata a apei, miscarea din interiorul fluidului (apa) va imbunatati rata transferului de caldura. In absenta miscarii fluidului, transferul de caldura
are loc numai prin conductie (cazul corpurilor solide). De aceea, cred, eficienta ventilatoarelor este variabila si fiecare are o alta perceptie a eficientei utilizarii lor. In plus,
ventilarea unei suprafete de apa accentueaza evaporatia, un alt mijloc de racire a suprafetelor. Pozitionarea ventilatoarelor la 45 de grade sau mai mult, fata de suprafata apei si
in apropierea zonei de valurire a apei, cred ca ar imbunatati eficienta acestora.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Ca sa racesti/incalzesti 1gram de apa sau 1 gram de aer ai nevoie cu aproximatie de aceeasi cantitate de caldura. Vezi ce diferente de volum sint intre ele. La care mai adoagi si tranferul de caldura mic intre aer si apa. Cu foarte mare aproximatie 1 metru cub de aer are 1,3g. Ca sa racesti 1 metru cub de aer cu 1 grad ai nevoie de aceeasi cantitate de caldura cu care ai putea raci 1 gram de apa cu 1 grad. Strict fizic. Evaporarea apei extrage mult mai multa caldura din apa decit racirea directa cu aer - mai sint si alte fenomene fizice implicate.

@Silviu - La interfata gaz/lichid/solid (apa/aer) sint mult mai multe fenomene implicate decit convectia si conductia. Chiar depasesc posibilitatile noastre de calcul. Racirea apei la interfata lichid/gaz e asigurata in primul rind de transformarea lichid ->gaz care absoarbe o cantitate gigantica de caldura. La presiuni scazute apa fierbe mai greu avind nevoie de o cantitate de caldura mai mare ca sa se transforme in gaz - vezi exemple cu facutul ceiului pe Everest.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2017 22:10:50

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Corect, Liv! Din pacate, nu ne putem baza pe evaporatie in acvariu, tot convectia este cea mai la indemina.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Oameni buni eu ceea ce am afirmat a fost din experienta proprie nu din teorie, eu am folosit ventilatoarele mari la marine unde vara diferenta de 2-4 grade inseamna granita de viata si moarte pentru corali, iar treaba functioneaza de ani de zile(oricum nici eu si nici cei la care ingrijesc de marine nu ar vrea sa investeasca intr-un chiller).Asta imi aduce aminte de perioada aparitiei Miracle Mud-lui era combatut de multa lume pe forumuri(pe afara ,2005) dar nu il folosise nici unul din ei , se luau dupa tot felul de analize aparute pe net, eu l-am luat si l-am incercat-si a functionat(daca de documentezi si aplici cum trebuie)...teoria mai trebuie si probata(sau combatuta) prin practica

This message was edited 2 times. Last update was at 05/07/2017 19:17:17

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Si eu folosesc ventilatoare (4 de 14cm), iar diferenta de temperatura e de la 26-27 de grade cu ventilatoare la 29=30 de grade fara (experienta facuta fara sa vreau - s-a defectat sursa de la ventilatoare cind nu eram acasa- din fericire nu am avut pierderi).

Decit sa iau un chiler, mai bine as baga banii intr-un aer conditionat.

Am vrut doar sa subliniez ca a raci apa si a raci aerul sint 2 lucruri diferite.

Problema suplimentara - am ramas cu impresia ca in ultimii 10-15 ani temperaturile maxime iarna si vara au crescut. Cel putin in Bucuresti.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2017 20:06:10

adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

nu stiu ce sa zic... nu te contrazic,eu ma gindeam ca ,o ventilare puternica imi va aduce pierderi mari de aer rece,v-a scoate mult afara,prin orificiile capacului.. am 2 spreybaruri care sunt orientate in sus pentru valurire iar ventilatoarele bat exact unde e valurira mai puternica... ma gindeam ca ,cu aceste ventilatoare ,mai mici v-oi putea mentine mai mult timp temperatura rece sub capac,deoarece nu ar elimina asa mult prin orificiile capacului

Da a raci apa e una ,a raci aerul e alta dar nu pot raci apa daca nu am aer mai rece decit ea,aerul rece imi scade temperatura apei

This message was edited 1 time. Last update was at 06/07/2017 00:06:11

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Gresesti. Ai aerul mai cald decit apa deja. In plus aerul de sub capac e incalzit si de sistemul de iluminat, deci probabil e mai cald decit aerul din camera.

Nu aerul raceste apa (mai exact o poate face foarte putin), apa prin evapoararea ei in aer se raceste. Cantitatea de caldura necesara pt. transformarea de faza apa->vapori e mult mai mare decit cantitatea de caldura care poate fi facuta de aerul mai rece (daca ai avea) catre apa, iar caldura respectiva e luata din apa.

Esti chiar interesat sa elimini aerul de sub capac deoarece peste o anumita valoare a vaporilor de apa in aer nu se mai poate evapoara destula.

Nu stiu daca pe acolo se practica, dar pe aici sint din ce in ce mai multi care monteaza duze de pulverizarea a apei pe terase. In zonele respective temperatura e mult mai mica decit in jur, desi sint complet deschise. E o metoda foarte ieftina de racire, cu dezavantajul ca mai ajunge si apa pe jos. Doar ca asta e o metoda de racire a aerului nu a apei.

This message was edited 2 times. Last update was at 06/07/2017 05:43:28

Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Chillerul nu scoate si el caldura in incapere?
Liv
Ultrahigh member

IP:

Va incalzi incaperea si va raci acvariul.
Vezi aerele conditionate. Toate au iesirea (aerul cald) nu scos din camera, ci scos din casa.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/07/2017 06:56:17

Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Pai... asta am întrebat si eu. În incapere nu din
Liv
Ultrahigh member

IP:

Scuze - am reformulat raspunsul.

Chilerul raceste acvariul, dar daca are iesirea aerului in aceeasi camera va incalzi incaperea. Care incapere va reincalzi acvariul.
Ca sa fie mai eficient ar trebui ca aerul cald din chiler sa fie scos din incapere - preferabil scos din casa. In plus cei citeva sute de wati consumati de chiler vor incalzi tot incaperea in care iese aerul din chiler.

This message was edited 3 times. Last update was at 06/07/2017 07:01:17

Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Dap. Îmi spusese si onorabilul domn Pavelescu de treaba cu încalzirea.

Situatia la mine este asa: vreo 8 zile acvariul va ramâne de capul lui. Am comandat 4 ventilatoare de 92X92 (atât îmi permite capacul sa montez, a se vedea postarea mea de pagina 1) cu CFM 44,16/ventilator. Ele vor fi dispuse perpendicular pe suprafata apei (ma refer ca fluxul de aer va fi perpendicular), la o distanta de vreo 4-5 cm de luciul apei. Habar nu am daca voi face vreo brânza cu ele dar încerc.

Nu am nicio idee (si aici mi-ar fi de mare ajutor niste sfaturi din experienta) cum sa le montez. Adica toate 4 sa bage aer sau doua sa bage si daua sa scoata sau...
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Liv wrote:Doar cu ventilatoare nu o sa poti. Diferenta de temperatura e prea mare. M-as bucura sa nu am dreptate. 3-4 grade sa scada la 200 litri da. Mai mult ai nevoie de un transfer al caldurii mult mai bun si mai rapid.

Pfffff!! Pai 3-4 grade ar fi parfum!!! A ajuns la 31 temperetura in aceste zile toride. Caraseii mei au rezistat eroic. Nu tu solzi sbârliti, nu tu apatie, nu tu nimic schimbat.

Am cca 150 utili iar cu 3-4 grade mai putin as fi linistit.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

sunt de parere ca da,2 sa scoata si 2 sa bage ar fi cea mai ok chestie,insa nu stiu cum ar fi mai util....2 intr.o parte si 2in alta sau 1 sa bage si unul sa scoata 1sa bage si1 sa scoatade.a lungul acvariului....cred ca asta ar fi mai eficient,s.ar distribuii circulatia in mod egal,pe cand daca ar intra pe o parte si ar iesi pe alta,ar fi mai cald intr.o parte_asta in situatua in care ai capac. Si mai bine ar fi suspendarea a4 coolere deasupra acvariului si lasarea lui fara capac.....atunci 4 coolere vor fi de.ajuns pt racire clar

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am uitat sa specific acvariile mele sunt open top, deci fara capace

This message was edited 1 time. Last update was at 06/07/2017 13:45:14

[Email]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

si 2 coolere sunt suficiente mai ales daca lungimea lor nu depaseste 90cm lungime

[Email] [Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

paradoxx wrote:si 2 coolere sunt suficiente mai ales daca lungimea lor nu depaseste 90cm lungime?

super tare

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ma refeream la acvarii )) intelegem noi,ca de.aia suntem profesionisti

[Email] [Yahoo!]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:
paradoxx wrote:si 2 coolere sunt suficiente mai ales daca lungimea lor nu depaseste 90cm lungime?

super tare

Io deja catam rezolvarea la doua probeleme:
1. sa gasesc un cooler cu lungimea de 90 cm (latimea nu ma interesa)
2. Avand in vedere ca acvariul meu are 100 cm lungime... hai ca un cooler aveam unde sa-l pun dar al doilea?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: