[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtrarea cea mai buna/ Schimb de apa  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

adi_ci23 wrote:
450l/min??? , poate ai cumparat pompele unguriilor cu care scoteau apa din Banat

A zis parca - nu era chiar sigur...
Ce rai suntem! :sic:
scuze pentru off-topic
borisan
Junior member

Joined: 18/05/2005 19:58:45
Messages: 5
Location: Bucuresti
IP:
Offline

450 L/ora
Va multumesc pt raspunsuri. Am inteles ce am de facut
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

eek! wrote:Parerea mea este ca daca filtrul este supradimensionat fata de acvariu, veti avea dreptul la mai multe "greseli", ca a mea cand am scapat prea multa mancare si am oprit filtrul peste noapte din greseala.


Greseala asta a ta a fost una mica de tot. DA NU se compara cu a turna apa minerala in acvariu!!! Poti sa ai si Eheim 2028 (probabil cel mai bun filtru extern al momentului) tot o sa dea cineva din acvariul ala de - ghici cine!?

Parerea mea este ca parerea ta nu este prea buna...

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
eek!
Junior member
[Avatar]

Joined: 01/03/2005 11:09:55
Messages: 72
Location: McTropolis
IP:
Offline

450l/ora :-) , asa e
Evacuarea apei se face spre suprafata, pentru oxigenare, nu am bule. Daca l-as lasa altfel s-ar plimba plantele in ciorba ca la centrifuga .
Io ziceam ca te ajuta ceva o supradimensionare a filtrului. Te ajuta destul de mult, parerea mea.
Acuma cu apa minerala... trebuie sa eviti greselile, nu poti spune ca daca ai filtru mare e totul ok. Daca tot ai zis ca ideea mea nu e buna zi tu cum scoti apa minerala din acvariu :-) . Daca se poate spune-mi cum scoti benzina din apa (asta vreau neaparat sa stiu, insa numai benzina de cel putin CO 95 si fara plumb ! ) .
Horea
Member

Joined: 24/02/2005 10:59:36
Messages: 144
Location: Medias
IP:
Offline

Sunt nedumerit... Prea vehement condamnati apa minerala. Mai ca nu-mi mai vine sa o mai beau nici eu. De ce ?
E asa de usor sa zici NU.
Revin cu intrebarea : de ce ? Luati-ma incet, ca-s ardelean. Chiar daca nu sunt eu “stapanul atotstiutor al chimiilor” , posibilitatea de a intelege un fenomen explicat corect si complet, o am . Chiar daca nu am, dupa parerea mea, cunostinte suficiente ( atat in chimie cat si ) in acvaristica ( si de multe ori sunt si eu om , deci vorbesc prostii) , inteleg ca pot sa apara efecte drastice la socuri de pH, compozitie a apei, temperatura. Asta accept ca lema. In rest, duritate temporara si duritate permanenta, pH,ca valoare, compozitie a apei data…, imi pare rau, dar astea-s pentru mine teoreme, asa ca am nevoie de demonstratie.

Pentru o buna dezvoltare a plantelor e absolut obligatorie prezenta microelementelor ( pai astea nu-s altceva decat de-alea din tabelul ala cu 8 grupe principale, alte cateva secundare, si oaresice perioade). Sunt o lista serioasa, chiar si retete in vechiul forum, si se gasesc sub forma de solutii apoase sau sub forma solida , ca pastile de diferite forme, de vanzare ca produse ale unor firme ce au renume in lumea acvaristicii. In topicuri de tipul ‘nu-mi cresc plantele’, gasesc o groaza de nume de produse.
Dar cine imi poate spune continutul de magneziu optim in apa, pentru o crestere buna a plantelor ? Dar de zinc , potasiu sau orice altceva ? Daca va uitati pe o reteta , veti vedea ca sunt acolo mult mai multe elemente decat cele prezente in apa minerala obisnuita.
Tot pentru crestere , povestim mult despre adaos de bioxid de carbon. Si pe asta il are apa minerala… Mai povestim vehement despre pH, dar oare ne-ar folosi la ceva faptul ca putem sa calculam, in functie de solubilitatea in apa a gazelor, la o anumita temperatura, cu cat ar trebui sa se modifice pH-ul la un adaus constant de x ml CO2/ora ?( Pentru CO2, la presiune normala si 15 grade Celsius solubilitatea este de aproximativ 2g / l , dupa cursul de Bazele Tehnologiei Chimice , facut in anul 3. Mai putem aminti despre bioxidul de carbon aferent si cel agresiv, din aceleasi surse ‘de inspiratie’). Sunt foarte multe cele pe care nu le stiu sau nu le-am retinut, dar stiu unde sa le caut , mai mult in ceea ce priveste chimia. Cu acvaristica stau mult mai slab… Si pe masura ce stii mai multe, iti dai seama ca stii prea putin… De-asta nu vad rostul vehementei…Vreau, daca poate cineva intr-adevar, sa-mi spuna “CE ANUME” din apa minerala produce dezastre, chiar si in cantitati infime.
Recunosc ca am folosit apa minerala cam 75-80 ml / 22 litri apa, saptamanal, in ceea ce numeam eu ‘crescatoria de valisneria si elodeea’, un acvariu fara pesti, numai pentru crescut plante. Mai recunosc ca , tot acolo, in aceleasi conditii, adaugam cu siringa de plastic 2ml / luna solutie de 1% azotat de amoniu si potasiu, proportie 1:1 masa amestec saruri pure ( puritate p.a.). Si cresteau plantele, fratilor, ca fat-frumos. Mai recunosc si faptul ca atunci cand le schimbam conditiile, mutandu-le in acvariile cu pesti, dezvoltarea lor tindea asimptotic spre zero. Am tras atunci unele concluzii . Acum nu mai am “crescatoria”, si nici apa minerala nu mai folosesc. Nu mai sunt dispus sa fac experiente, posibil dure, pe solzii pestilor mei, daca am cea mai mica banuiala.
Sunt foarte multi cei care , in urma celor experimentate de ei , a rezultatelor obtinute, trag anumite concluzii. In afara de faptul ca sunt strict personale, sa nu neglijam subiectivitatea lor. Nu va suparati pe mine ca intreb ‘de ce ?’. O fac pentru ca vreau sa inteleg. Din tot ceea ce intelegi, o parte retii, iar din tot ceea ce retii, o parte aplici in practica, mai departe.
Eu unul sunt convins insa de ceea ce inseamna dozaj corect. Pentru orice e valabil. Ceea ce nu stiu eu este : ‘care e acest dozaj corect ?’ Pentru CO2, K, P, e.t.c. Asta e unul din motivele care ma aduc aici, pe acvariu.ro .
Sper sa fiu inteles corect.
Sunt constient ca iar am scris mult, dar sper sa nu fiu acuzat iar de ‘lipsa de consistenta’.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu ma bag in 'disputa" referitoare la apele minerale decat sa spun ca mie mi se par "in general" prea dure si "unele" din ele cu un continut prea mare de sulfuri... Dar ca sa aveti o discutie mai productiva eu va propun sa se discute pe un "subiect" precis ( o marca de apa) altfel daca se discuta in general despre ape minerale mi se pare ca se va incepe sa se compare mere cu pere :p

‘care e acest dozaj corect ?’

Daca ar fi stiut cineva o reteta universala,...ehei... ce bine i-ar fi fost. Si asta nu doar pentru ca nu se poate masura ci doar pentru ca fiecare planta are necesitatile ei iar noi vorbim despre o reteta din acvarii. Ori noi in acvarii avem o palida copie a naturii. Ce vreau sa spun este ca trebuie pornit de la a studia mediul natural in care creste planta. Atunci vom observa ca NU putem oferii aceleasi conditii in acvariile noastre. Nu se pot oferii nutrientii din natura deoarece acolo se gasesc sub forme chelate natural, sub forma de acizi humici, etc. iar noi vrem sa obtinem aceleasi rezultate punand Xppm fier cat gasim in raul Z numai ca acolo fierul se gasea tot in concentratia X dar ... sub alta forma. Nu mai vorbesc de depanedenta dintre toate elementele si microelementele necesare.
Exista cateva exemple mai studiate cum ar fi relatia dintre Ca, Mg si K...

Mai jos dau cateva date referitoare la subiect extrase din diverse surse:
Fe ~ 0.1mg/ltr (ppm) (unii recomanda pana la 0.3 ppm, iar altii spun ca peste 0.2ppm apar probleme...)
NO3 3 - 5mG/ltr (ppm)
P (phosphate) 0.02 mG/ltr (ppm)
Mg++ : ~8 ppm
Raportul de Ca:Mg in jur de 3:1 - 4:1

South Thailand (Cryptocoryne area).
Cryptocoryne
Area
Cations:
Ca/Mg 27%
Na 56%
K 17%
Anions:
HCO3 41%
SO4 8%
Cl 51%

Humic Acids in Nature by James Purchase, Toronto, Ontario
KMnO4-consumption in mg/l:
up to 12 low, gun-laying data for dringking-water
20 to 56 biotope of Red Neon
26 to 59 biotope of Discus Heckel
13 to 27 biotope of "Brown Discus"
> 100, up to 250 max. biotope of labyrinth fish is eas- and west (asia)

David Whittaker, Control of Algae in Planted Aquaria, Canada
0.8 ppm potassium
2.3 ppm magnesium

Kevin Conlin, Aquatic-Plants
0.1ppm Fe,
0.5ppm Mg,
0.02ppm B,
0.03ppm Mn,
0.001ppm Mo,
0.006ppm Zn,
0.001ppm Cu
15-40 ppm nitrate

Paul Sears, Aquatic Gardeners Association, Rotala frustrations
...up to at least 50 ppm potassium

Roger Miller
A high potassium concentration is ok (max 60 ppm), but it needs to be accompanied by proportional amounts of magnesium and calcium.
The following table is based on data from the Feb, 1988 "Today's Aquarium, the International Magazine of the Optimum Aquarium", ("Aquarium Heute" in German), published by Aquadocumenta Verlag GmbH.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com