[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Marushka's Reef  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
mugurel
Senior member
[Avatar]

Joined: 13/02/2014 14:48:53
Messages: 1300
Location: IASI
IP:
Offline

Bicarbonat de sodiu, chiar si alimentar, la schimbul de apa sau in apa de completare, dar urmareste kH sa nu treaca de 10 si sigur va urca pH-ul peste 8

Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
maruska
Member
[Avatar]

Joined: 05/10/2015 21:34:58
Messages: 120
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Revin cu update, am observat ca s-au schimbat multe de la ultima postare.

Cea mai vizibila schimbare este reamenajatul pietrelor incat sa avem mai mult spatiu pentru corali, spatiu de care am abuzat la maxim.

Corali noi:
- Hammer - deja are cam 3 luni in acvariu si ii merge bine, a venit cu 7 capete iar acum toate s-au dublat.
- Seriatopora - are cam 1 luna de cand a fost introdus si incepe sa se vada o crestere.
- Acani verzi si duncan verde - sunt introdusi de cateva zile.

Cand am luat Hammerul a venit cu 2 scoici pe el, una a plecat prin acvariu (n-am mai vazut-o) si una a ramas, mai schimba din cand in cand ramura pe care sta dar pare ca se simte bine.
Asa ca ne-am hotarat sa luam si o scoica mare. E in acvariu de 1 luna, se deschide frumos si nu s-a miscat foarte mult de acolo. I-am pus niste pietricele de care sa se prinda, ca sa nu se prinda de geam.

Azi am luat niste sun coral care a fost neglijat si pe care speram sa "il punem pe picioare", o sa postez si progresul lor. Momentan sunt la aclimatizat si asteapta baita cu coral RX.

Parametri sunt ok, facem toate testele aproape saptamanal iar KH, Ca si Mg aproape zilnic. Se pare ca acum au inceput sa creasca toti si mananca foarte mult Ca si Mg.
In maxim 1 an sper sa putem face un acvariu mult mai mare in care dozarea si completarea sa se faca automat si sa ne usureze munca.

[Thumb - IMG_7815b.jpg]

[Email] [WWW]
maruska
Member
[Avatar]

Joined: 05/10/2015 21:34:58
Messages: 120
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna!

Avand in vedere ca peste 3 zile se face 1 an de la prima mea postare in acest mic jurnal, iar acvariul a facut deja 1 an, apreciez ca merita un update!
Probabil ultimul update pentru acest acvariu deoarece am inceput constructia pentru unul mai mare (400l) unde vor fi mutati toti, in timp.

Lucrurile merg foarte bine, chiar nesperat de bine avand in vedere dotarile foarte limitate pe care le are acest acvariu plug&play (Aquael Reefmax 60) asa ca voi detalia "reteta" mea, poate va ajuta pe viitor pe cineva care opteaza pentru acest sistem.

Acvariul vine dotat in partea din spate cu 4 camere (25l) si display de 80l:
- prima camera in care intra apa contine 3 cosuri cu bio balls pe care le-am aruncat din prima clipa, iar in locul lor am pus siporax in cele 2 cosurile de jos, in cel de sus cam pus un sac de RemoPhos Grotech si unul de ActivCarbon Grotech pe care le schimb cam la o luna. Peste ele este pusa o bucata de pasla cu densitate mare pe care o schimb saptamanal (sau chiar mai repede daca se murdareste).
- urmatoarea camera este cea a skimmerului cu care vine acvariul, este un skimmer acceptabil care isi face treaba si ramane setat cat timp nu bagi mana in acvariu (ca mine)
- camera a3a este cea a incalzitorului, l-am folosit pe cel cu care a venit acvariul (foarte slim si din plastic) si nu am avut probleme cu el.
- camera a4a este prevazuta cu 4 sosete din pasla, am decis sa nu rup portofelul cumparand sosetele originale cu care trebuiesc inlocuite si am cumparat pasla "la metru" din care decupez cat material imi trebuie si il prind pe fiecare picior cu 4 elastice, o data la o luna le schimb.

Tot la filtrare cred ca ajuta si piatra vie, cam 10 kg.

Prima camera imi ofera vizual nivelul de apa, aici am pus un semn sa vad pana unde trebuie sa completez cu osmoza, acest lucru il fac zilnic.

Schimburile de apa le fac saptamanal, in fiecare weekend. Folosesc sare Grotech si schimb aproximativ 20l. Dupa 24h in care sta la amestecat cu o pompa koralia nano si un incalzitor, testez apa (Ca, Mg, Kh, Ph) si dozez ce este necesar astfel incat apa sa fie perfecta. In cursul saptamanii, mai testez o data Ca, Kh si Mg si mai dozez daca este necesar. Apa din acvariu o trag in special in a4a camera unde am observat ca se depun niste "resturi", apoi trag din acvariu cat mai trebuie pana la 20l.

Pompa de valuri este Jebao RW4, a treia pompa incercata si cea pe care as recomanda-o oricand. Este amplasata in partea din dreapta a acvariului fiind partea unde reintra apa in display, ca sa poata impinge apa spre prima camera. Am aplasat-o destul de dus ca sa miste apa de la suprafata dar si sa imi ofere zone cu flow diferit pentru ca in trecut am pierdut cativa corali doar datorita flow-ului foarte mare din acvariu generat de o pompa nepotrivita pentru acest acvariu.

Ultima schimbare a fost inlocuirea neoanelor din dotare cu neoane ATI, eu am facut inlocuirea treptat pentru ca deja aveam corali in acvariu dar daca as fi stiut diferenta dintre ele, probabil as fi schimbat de cand am instalat acvariul.

Bioload-ul este considerat probabil foarte mare pentru un acvariu atat de mic (acesta este si motivul pentru care trecem la un acvariu mai mare).
Corali: 2 tipuri de hammer, torch portocaliu, 2 tipuri de acanthastrea, 3 tipuri acanthophyllia, 2 tipuri de trompet, sun coral portocaliu si galben, alveopora, duncan, xenia, leather, montipore, palythoasi, zoasi
Vietati: steaua de mare din grecia (de la care a pornit toata nebunia cu acvariul acum 1 an), un arici (il am de 1 an, ii suplimentez dieta cu alge pentru pesti prinse in clips, 1 alga/saptamana), 2 blue legged hermits (1an), 2 melci trochus (1an) si o gramada de melci din grecia (1,5 luni), 1 fire shrimp (1an) si 1 cleaner shrimp (1an), o scoica (4 luni), o gramada de stelute si viermi in piatra vie.
Pesti: 1 "nemo" maroon, 1 cardinal, 1 goby alb, 1 scooter blenny si 1 peste din grecia care semana cu lawnmower blenny dar nu cred ca e.

Toti pestii si steaua mananca artemia + mysis. Opresc pompele si ii hranesc cu o pipeta de 30 cm (de la Coralis) ca sa nu poluez tot acvariul cu mancare, la fel sunt hraniti si coralii.

In acest an nu am avut probleme cu acvariul in afara de cateva fire de alge care apar ocazional in partea de sus a acvariului si care sunt consumate de arici sau melci, am pus asta pe seama neoanelor proaste de la Aquael pe care le-am si schimbat. In rest totul este stabil si colorat, lucru care pentru mine este incredibil avand in vedere dotariile minime pe care le am.

Tot acvariul:
image

Steluta din grecia:
image

Pestele din grecia:

image

Un crevete care a venit acum 1 an cu o piatra vie, traieste in piatra facand galerii si nu deranjeaza pe nimeni, ocazional il gasesc cand mai sparg o piata si il bag inapoi. Din cand in cand face un zgomot ca o unghiera dar pe mine nu ma deranjeaza.
image

Scoica
image

2 dintre coralii care se vad incredibil noaptea:
- Orange Torch
image

- Montipora
image


Ceilalti corali:
image
image
image
image
image
image
image

Majoritatea coralilor sunt de la Coralis iar montiporele de la colegul @xxx caruia ii multumesc pentru coralii superbi dar si pentru sfaturi!


Povesteam in postul anterior ca am achizitionat cativa sun coral in incercarea de a-i pune pe picioare.

Trebuie sa mentionez ca mai am un acvariu, unul mic de 20l.
Ca filtrare folosesc 2 filtre, unul cu burete si altul cu o "cutie" in care am bagat putin siporax, putin activ carbon si putin remophos, pe care le-am schimbat o singura data in 10 luni, cu toate acestea nu am alge (doar cateva pe geam, probabil si pentru ca nu a mai fost sters geamul in ultimele 4 luni ca sa nu distrug viermii spirorbid). Schimbul de apa este tot saptamanal, aproximativ 9l. Toate testele ies foarte bine si totul este stabil.
Filtrele tin loc si de pompa de valuri.
Este in functiune de 10 luni si a fost "creat" ca un acvariu spital, apoi a devenit acvariul lui nemo pana cand a inceput sa sara din el si a trebuit sa il mut inapoi in acvariul de 100l. Din pacate nu s-a inteles cu Anthiasul iar acum locuieste momentan in acvariul mic. NU va ramane in acest acvariu, este o masura provizorie pana se termina ciclarea acvariului nou dar este fericit ca poate manca de 3 ori pe zi si nu il deranjeaza nimeni, iar daca incepe sa para stresat il vom muta inapoi in cel de 100l sub observatie. Din "cercetarile mele", antiasii nu necesita sa stea in bancuri in acvariu dar in cel nou va primi si un mascul ca sa nu se simta singur.

In acest acvariu au ajuns si sun coralii, nefiind corali photosintetici nu ii deranjeaza lipsa luminii care aici este oferita de cateva leduri ce sigur nu sunt destinate pentru acvariile marine.
Ma ajuta acvariul mic pentru ca ii pot hrani foarte usor si fara sa le fure altcineva mancarea. Ii hranesc zilnic cu pipeta catre fiecare polip desi cred ca pot fi hraniti si doar de 2-3 ori pe saptamana fara probleme dar in acest moment vreau sa promovez cresterea lor. Raspunsul lor la hrana este instant asa ca nu dureaza foarte mult aceasta operatiune dar nu sunt niste corali pe care i-as recomanda persoanelor mai "lenese".
Evolutia lor este buna, nu am pierdut niciun polip insa am obervat ca nu le creste "carnea" inapoi pe schelete ci mai degraba formeaza polipi noi pe cei existenti asa ca i-am fraguit cat am putut astfel incat sa aiba loc de crestere.

Acvariul "spital" plin de viermi spirorbid care ajuta si ei la filtrare si da, aia este o anemona majano care mie imi place foarte mult si cu care nu am avut probleme pana acum, in 10 luni de zile nu a facut pui/divizat sau intepat coralii.
image

Polipi noi crescuti pe polipi vechi de sun coral
image

Cam asa arata un sun coral crescut dintr-un singur polip
image

Tot aici tin si un leather sarcophyton caruia am fost nevoiti sa ii taiem tulpina pentru ca era mare iar acum tulpina a inceput sa faca alta "palarie".

image
image



Cam asta a fost povestea celor 2 acvarii slab dotate dar cu rezultate bune (zic eu) si voi incepe un topic nou (in sfarsit la bazine mari) cu noul acvariu dupa ce fac schitele lui.

Multumesc oricui a avut rabdarea sa citeasca aceasta postare!









This message was edited 1 time. Last update was at 20/10/2016 02:24:04

[Email] [WWW]
rubenbristian
Junior member

Joined: 01/06/2016 15:51:53
Messages: 75
Location: Floresti, Cluj-Napoca
IP:
Offline

Superb! Bravo, imi place foarte mult cum arata bazinul tau.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De departe, as putea spune ca asta este cel mai frumos bazin mic pe care l-am vazut in ultima vreme.
Felicitarile mele, chiar imi place mult de tot!

Dupa mine, succesul bazinului tau se datoreaza unui cumul de lucruri simple (da' bine facute):
- NU este suprapopulat cu pesti!
- beneficiaza de schimburi regulate de apa... 20 litri/saptamanal inseamna cam 20% din apa acvariului (daca am retinut bine).
- este intretinut cu atentie si migala (NU este genul de bazin recomandat lenesilor).

Bravo, superb, jos palaria!


PS: Fotografiile sunt extrem de reusite, poate iti faci timp sa detaliezi putin toate amanuntele legate de asta. Una peste alta, bazinul e un exemplu de Asa DA!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
bulan77
Senior member

Joined: 30/06/2014 08:57:46
Messages: 577
Location: Sibiu
IP:
Offline

foarte reusit bazinul smilie



Dan Hincea
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/12/2010 12:30:15
Messages: 602
Location: Bucuresti
IP:
Offline

SUPERB!!!
o frumusete de acvariu!

pestele din grecia e un peacock blenny sau sphynx blenny si sunt si la noi in marea neagra. am prins eu cativa anul asta si ii poti vedea la batman in bazin, unde fiind mai multi (vreo 6) formeaza o gasca de nesatui!
maruska
Member
[Avatar]

Joined: 05/10/2015 21:34:58
Messages: 120
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@rubenbristian, @bulan77

Multumesc frumos!

@hadul

Mersic mult!!! Am tot cautat cum se numeste pana am renuntat. In primele zile nu manca si imi faceam griji dar acum e cot la cot cu pestii mari, exact cum spui si tu...nesatul!

@koala

Pozele sunt facute cu telefonul, Samsung S6 Edge Plus. Cele pe timp de zi sunt facute in modul Auto dar cele de noapte sunt facute in modul Pro unde poti sa setezi orice, ca la un DSLR bun. Avand moonlight, am setat shutter la 1/6, iso la 250, WB la 10000k, distanta focala manual si poti schimba chiar temperatura culorii (are mai multe optiune decat DSLR-ul meu). S7 si Iphone 7 au camere mult mai bune
[Email] [WWW]
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com