[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
60 cm  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

"Nisip cosmetic" ) Colorado Sand este in fata
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut , stie cineva ce alge sunt acestea ?

Arata ca si cum ar fi niste puf , creste pe lemne , am avut si pe anubias si pe hygrophila pinnatifida , am taiat frunzele contaminate si au crescut altele sanatoase . Am tratat local cu H2O2 inainte de schimbul saptamanal de 50 % de apa . Nu sunt sigur daca este BBA .

Va sugerez sa downloadati pozele ca sa puteti mari in zona unde sunt algele , altfel nu se vede clar

Merci

[Thumb - 1.JPG]

[Thumb - 2.JPG]

MihaiCalin
Membru de baza

IP:

Salut.
Pare un inceput de BBA.
Am avut si eu. Nu stiu daca am scapat de tot. Am facut o baie cu H2O2 la decoruri.
Bafta in continuare.
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Sigur este BBA. Mai jos o sa dau si ce ti-am scris in PM ca sa impartasim si altora ce discutam
BBA-ul este o alga care teoretic apare din cauza unei debalansari Ca/Mg sau o lipsa de CO2. Local se poate trata cu Easy Carbo care aduce un aport bogat in CO2 local si are un efect algicid culmea datorita apei oxigenate Gluteraldehyda, substanta organica de baza se descompune la lumina si elibereaza carbonul. Pe langa carbon elibereaza si compusi hidrogen/oxigen care formeaza local o solutie de Hidrogen Peroxid => apa oxigenata. Tratamentul se face local cu o seringa 3-5 zile, dupa care BBA-ul trebuie sa inceapa sa se desprinda.
Asa cum am spus este un tratament local si temporar. Pastrezi aceleasi conditii alga va reveni.
Trebuie sa scazi procentul de Fe (are o actiune indirecta) si sa cresti concentratia de CO2. In mod cert ai o debalansare Ca/Mg - mai adauga putin magneziu (in general la noi in tara raportul Ca/Mg este debalansat in favoarea Ca. Ce GH/KH ai?

Tratata corect aceasta alga trebuie sa dispara singura - incepe sa se desprinda bucati din placile pufoase pe care le face...
Citeste neaparat articolul lui Christian Rubilar despre controlul debalansarilor, este de baza in intelegerea fenomenelor de nutritie http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/62516-method-controlled-imbalances-discussion-22.html

Daca vei pastra aceleasi conditii si aceleasi "obiceiuri" nu vei scapa de alga, ea va reapare. Imi spuneai in PM ca ai si GSA. Daca este GSA => pete verzi pe sticla, daca este un film subtire verde nu este GSA... GSA-ul se trateaza prin marirea dozei de PO4. Eu zic ca mai intai sa incepi sa scapi de GSA. Asta va dura 1-2 saptamani. Dupa ce ajungi la concentratia optima de PO4 si GSA-ul nu mai apare o sa vedem cum incercam sa scapam si de BBA. BBA-ul nu este o alga invaziva si care sa puna probleme prea mari. Daca ajungi la un echilibru in acvariu BBA-ul poate sa dispara fara ca sa il tratezi separat.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Merci ptr raspunsuri

Am inceput sa dozez PO4 de saptamana trecuta , insa testele de PO4 de la Tetra au tolerante foarte mari la masurarea PO4 , am comandat altele de la JBL , am zavut ca au scara de citire mai buna (cel putin asa parea in pozele de pe net)

O sa incerc sa ajung pe la 1 ppm cu PO4 , cred ca ar fi ok ptr inceput .

Acvariul are 9 saptamani de la start

PS : Am comandat si teste de Fe )

This message was edited 2 times. Last update was at 14/10/2015 20:28:46

hauserBZ
Membru de baza
[Avatar]

IP:

e foarte misto

Nisipul Rosu, Malawi 200L
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

la atingerea concentratiei bune de PO4 GSA-ul nu mai apare dupa curatarea sticlei, altfel in 24 de ore incep sa se formeze primele puncte verzi

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Au venit si testele azi

Foarte interesant articolul Lucian , mersi ptr info

Fe 0,3 - 0,4 nu pot sa aproximez mai bine , cam mult ptr MCI am citit ca trebuie sa fie in jur de 0,1

PO4 aprox 0,4

PO4 am bagat marti 5 ml , miercuri inca 5 ml si testul indica aprox 0,05 era aproape imposibil de citit valoarea testului , azi , adica joi am mai bagat 5 ml si dupa 2 ore testul indica aprox 0,4

Poate ca am masurat prea repede dar mai fac o masuratoare maine oricum .

Nu vreau sa supradozez PO4 . Apropo la ce valoare devine letal PO4 ptr pesti/creveti ?

Folosesc PO4 de la Easy Life , am bagat in total 15 ml , adevarat ca in decurs de 3 zile . Am mai citit ca anubias , micrososum si cryptocorynele sunt consumatoare mari de PO4 , pe langa astea eu mai am si MC , hygrophilla pinnatifida si staurogyne

Chiar atat de mult PO4 sa consume ?

Planul meu este sa vad daca scap de GSA la valorile astea , adica 0,4 sau poate trebuie sa mai crescPO4 si vreau sa scad Fe la 0,1

Interesant azi m-am uitat la BBA si nu creste pe lemnul care nu este expus la lumina , m-am uitat cu lanterna sub cioate )

Stie cineva din ce motiv ar putea sa se topeasca (melt) o parte din micranthemum monte carlo ? Abia azi am observat desi acvariul are 9 saptamani

Ce modificari am facut in ultimele 3 zile : am mutat un pic out flow-ul , am dozat dublu Easy Carbo si am crescut PO4

Merci
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Cu PO4 stai linistit ca eu l-am urcat si la 3ppm si nu s-a intamplat nimic . Totul este sa fie echilibrat cu NO3 si retul parametrilor altfel algele pandesc la colt

skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Ieri am studiat un pic de ce mi se topeste MC (monte carlo) si o parte din staurogyne . Asa ceva nu am mai vazut , am crescut co2 de la 2 bps la aprox 3 si tot nimic plantele nu perlau deloc

Drop check-erul era galben , pestii/crevetii ok dar tot nici o perlare . Am redus debitul filtrului la minim , adica nu era flow in acvariu deloc si in 2 minute MC a inceput sa perleze tare .

Nu mai inteleg nimic , adica daca bate outflow-ul filtrului spre MC nu perleaza fiindca este prea tare "curentul" care il produce filtrul ?

Altfel nu imi explic fenomenul ca in momentul in care am redus debitul filtrului foarte mult , aprox 90 % sa inceapa sa perleze MC .

Voi ce parere aveti ?
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu zic ca da , este un motiv . Cred ca e acelasi effect ca si cind ai current de aer si usuca hainele spalate . Cam aiurea comparatia dar asta mi a venit in minte .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Acelasi lucru l am observant si eu seara de ex daca dau mincare la pesti si am oprit filtru , creste perlarea la plante .
Cormoranul
Member
[Avatar]

IP:

Monte carlo nu am avut dar staurogynele se pot topi din cauza unei deficiente de potasiu. Cel putin la mine asa s-a intamplat. Poti creste semnificativ doza de potasiu si in 2 saptamani s-ar putea sa scapi de problema.
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Merci ptr info Dimi , dar tocmai inainte sa inceapa sa se topeasca am inceput sa dozez PO4 ptr GSA si cred ca se topesc din aceiasi cauza ca si MC , flow prea mare . Cel putin asa cred eu acum . Am 2 "tufe" de staurogyne care sunt chiar langa MC si doar acelea s-au topit , restul par ok . Daca este adevarat ce zice si Gabi inseamna ca un nu le place un flow foarte mare a apei.

Oricum mai astept si alte pareri
Cormoranul
Member
[Avatar]

IP:

Eu ma refeream la Kalium- potasiu cu simbolul chimic K si nu la fosfor cu simbolul chimic P. Din cate am observat eu la staurogyne fiind plante cu crestere mai lenta efectele nu se vad imediat. Eu am vazut o imbunatire abia dupa 2 saptamani.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu stiu daca le place flow ul sau nu , dar idea cu pearlingul cred ca e reala , din cauza flow ului mare nu ai cum sa vezi bule , ele se dizolva instant . Interesant legat totusi de flow , eu am staurogyne si in stg si in dreapta acavriului. Cele din dreapta sint cumva sub flow si nu merg chiar asa bine ca cele din stinga .
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Dimi wrote:Eu ma refeream la Kalium- potasiu cu simbolul chimic K si nu la fosfor cu simbolul chimic P. Din cate am observat eu la staurogyne fiind plante cu crestere mai lenta efectele nu se vad imediat. Eu am vazut o imbunatire abia dupa 2 saptamani.

Corect , scuze gresisem eu , oricum pe langa PO4 dozez di NPK )

Eu schimbasem flow-ul in acvariu de la dreapta la stanga (adica sa bata pe MC) in detrimentul ca un "curent" mai bun va ajuta la dizolvarea mai buna a CO2-ului si plantele vor fi mai ok bine , dar vad ca nici un curent prea mare nu le prieste ,

In legatura cu "din cauza flow ului mare nu ai cum sa vezi bule , ele se dizolva instant" nu stiu ce sa zic am stat mult langa acvariu dar nu am vazut nici macar o bula de oxigen

This message was edited 1 time. Last update was at 21/10/2015 10:19:25

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pai asta zic si eu ca ele nu apuca sa se formeze pe suprafata frunzei la dimenziunea la care sa le vezi cu ochiul liber .
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Poi si atunci acesta ar fi motivul ptr care se topesc ?

De 3 zile tot caut articole si citesc si in 90 % din cazuri CO2-ul este de vina ptr topirea plantelor
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu stiu daca asta e motivul , na eu am raspuns doar de ce cred ca nu vezi pearling . Tu ai dorit sa vezi pearling , ai crescut la 3b/s si tot nu l vezi din cauza flow ului prea mare care misca puternic apa in jurul plantelor. PH cit e acum ?

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: