Porcu'"]... la FloraGlo si Sera Plant Color (tuburi de speciale pentru plante) e dat un CRI de 72. Iar Osram Fluora ([size=9:5c09c1dfcb wrote:pe care il apreciez si eu mult - am 8 buc. la sarcoafag[/size:5c09c1dfcb]) e ochiometric identic cu Sera Plant Color cea ce ma face sa presupun ca au un CRI foarte apropiat daca nu chiar identic.
Nu, aici nu ai dreptate:
Osram Fluora are
CRI 90 si 1400 lumeni pentru 36 W in timp ce FloraGlo si Sera Plant Color au
CRI de 72. Tu ai sustinut ochiometric eu insa am gasit argumente de ordin tehnic. Luam in calcul ca tot ce se discuta de acum incolo este pentru lumina la acvarii plantate, cele la care suntem interesati in primul rand de bunul mers al plantelor.
Toate sunt insa tuburi speciale pentru plante si chiar daca astia de la Osram nu au catadicsit sa-mi raspunda si nu stiu de ce fac asa un mister din tubul asta, tot am aflat, pe cai mai ocolite cam ce ii poate pielea tubului de
8500 K
Din aceasta familie de tuburi de 8500K cu varfuri pe rosu si albastru (unii le numesc horticole/altii nu) mai face parte si Sylvania Grolux. Sylvania a scos tubul inaintea celor de la Osram dar avea un mare cusur CRI-ul de
kakaulu biscuvi...undeva sub 70

...daca crezi se poate si mai rau

au scos Dennerle niste tuburi din aceiasi gasca cu 900 si ceva de lumeni la 36 de W si cu un CRI tot in jurul lui 70
Ca sa inchei istoria romantata a tuburilor dedicate plantelor de acvarii cei de la Sylvania au venit apoi pe piata cu un tub ceva mai puternic in aceleasi caracteristici cu tubul vechi. L-au rebotezat Grolux Brite si l-au dus pana la 1800 de lumeni. In aceasta categorie Philips nu a gasit de cuvinta sa produca niciun tub...de ce ?...habar nu am
Aici daca veneau ei cu un tub cu o putere mare spargeau piata. I
Ei in schimb au scos un tub care nu-i cal nici magar urcat la 10.000 de K undeva, botezat cu mandrie aquarelle si care-i dedicat si plantelor si pestilor un soi de strutzo-camila. La asa spectru nu pupi rosu ci doar albastru dupa cum spuneam si ieri (intre timp am reusit sa verfic :-) ) iar ca sa fie tot tacamul am intalnit articole care atrag atentia ca folosirea
doar a acestui tip de tuburi in acvariu incurajaza cresterea algelor. Inrudit spectral cu el este Sylvania Aquastar...ceva mai slab la flux, tuburi aflate in buza marinelor.
Inovatori pe piata au fost si
JBL-ul care merg pe mai multe peak-uri si pe o lumina care din spectru incearca sa elimine proliferarea algelor ...dar pe ei nu vreau sa ii introduc in ecuatia discutiei noastre de azi, alminteri avand o parere buna despre ce au facut...de fapt nu ei, da` nu mai intru in amanunte
Stiu ca sunt multi care nu imi impartasesc punctele de vedere.
MA este printre ei si aici e frumusetea caci exista si oameni decenti care pun mana pe carte, mai citesc ceva si p`orma exista schimb de idei cu argumente si contra-argumente cum este si cazul lui. In cazul asta eu pot insa sa dovedesc cu grafice si cu ceea ce au scris altii ceea ce afirm si eu aici...si credeti-ma pana am aflat ceva despre fluora ala mi-a luat ceva vreme.
Nu am gasit oameni mai necooperanti ca astia de la Osram dar pe de alta parte daca recunoastem cu totii ca fotosinteza este stimulata de varfurile pe rosu si albastru eu unul inca nu cunosc tub mai bun.
Cusurul lui e fluxul slab care incepe sa iti ridice probleme odata cu cresterea coloanei.
Apoi mai este ceva...este de preferat zic eu avand de aface cu acvarii la care trebuie sa producem "o lumina tropicala" sa folosim un tub cu temperatura intre 5500 si 6500 K. Din cate cunosc in zona ecuatoriala lumina in jurul pranzului se invarte undeva pe la 6000 de k...deci departe de mine sa zic ca Osramul fluora ar fi tubul perfect...doar zic ca-i cel mai bun tub dedicat plantelor de acvariu disponibil pentru moment pe piata din Romania.
Pe de alta parte nu vreau sa se simta nimeni influentat de afirmatiile mele, repet mi-as dorii enorm ca Philips sa simta piata si sa scoata similarul lui fluora cu fluxul ce a consacrat firma lor...dar deocamdata nu scot
Totusi daca fiecare dintre noi are nelamuriri mi-as permite si eu una legata de un tub pe care din poze, date tehnice si ce am mai citit il vizez de ceva vreme.
Banuiesc ca intrebarea e pusa de poamana dar imi fac datoria sperand ca o sa ma lumineze

si pe mine cineva...banuiesc ca poate cineva din vest ca aici nu am reusit sa gasesc pe nimeni care sa gangaveasca ceva la subiect:
Exista un tub scos de Dennerle si vreau sa stiu daca l-a folosit cineva: Amazon Day cu urmatoarele caracteristici CRI 85 si flux de
3250 lumeni la 36 W.
Are exact 6000 K...costa mai mult, nu discut asta, dar deh...ce sa fac... un acvariu are tata :-) si tind catre ce-i mai bun, fara ca macar sa pun intrebari stupide despre folosirea neoanelor de la vitrinele frigorifice ale mezelurilor, doar pentru ca nu am pus mana in viata mea pe o carte ca sa citesc ca exista si neoane dedicate plantelor cu intensitate luminoasa ridicata