[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viermi???  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Da, pesti. Partea interesanta e ca nu pestii papa planariile ci resturile de mancare care "alimenteaza" colonia de planarii. Reteta cea mai buna este in controlul hranirii. Eficienta 98%, garantat.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Partial scificuss are dreptate. Dar zic partial pentru ca e foarte greu, aproape imposibil sa controlezi si sa elimini planariile dintr-un bazin controland alimentatia pestilor / crevetilor / melcilor sau orice alte vietuitoare or mai fi existand in bazin. Poate ca experienta lui personala il indreptateste sa afirma ceea ce a spus mai sus, dar doar in conditiile realizarii unui "black-out" alimentar aproape total. SI-o sa ma explic de ce zic asta...
Planariile sunt heterotrofe zoofage detritivore...deci, papa cam tot ce este in acvariu nevertebrat. Aceste nevertebrate, la randul lor consuma substanta de orice natura ar fi ea, descompusa de bacterii, fungi sau alti descompunatori...prin lanturile trofice existente in bazin, de la mic la mare, de la ierbivor la zoofag, intr-un final, o planarie isi va gasi o sursa de hrana. Da, nehranind deloc crevetii o perioada de timp, sunt mari sanse ca planariile sa dispara...crevetii, la randul lor, descurcandu-se doar cu posibilele alge existente in bazin.
Regland si controland hrana, planariile nu se vor inmulti...singurul lucru deranjant la aceste monogene este aspectul viermiform pe geamul acvariului.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

10+


Cu eficienta de 98% ma refeream la mentinerea lor intr-un numar mic, aparent nederanjant, pentru unii acvaristi. Eradicarea lor totala impune masuri mai radicale. Si pestii sau alte fiinte, dorite in acvariu, sunt hranite mai din abundenta implicit vor elimina dejectii care contin o cantitate mare de hrana nedigerata. Cel putin imi este logica treaba asta. Cu un regim alimentar mai de "dieta" si organismul fiintelor va procesa mai bine hrana implicit aceste dejectii vor oferi mai putina sursa de "proteina" pentru planarii sau alte goange/ciuperci/bacterii. Mecanismele sunt simple, numai ca trebuie intelese.


Un alt exemplu, ca tot suntem la acest capitol, intr-unul din acvariile personale tin cateva zeci de pui de endleri/killie/platy/ancistrusi, selectia de red cherry ( rosii de rosii ) o mana de planorbis si 2 asasini. Pana acum in aproape 5 luni de zile nu am vazut picior de planarie si datorita regimului de hranire des, inspectez bazinul de fiecare data pentru eventualele probleme. La ultima curatare a filtrului am gasit in micul pad de perlon cateva rame. Impropriu rame dar seama izbitor, se apropie de tubifex dar au acel inel de grasime specific ramelor. Cea mai mare avand aproape 3 cm intinsa aproape la maxim. Asaaaaa. In acest bazin hranesc numai cu mancare tip fulgi sau granule de la JBL/Sera/Tetra si microviermi. Singurele purtatoare de oua sau larve ale acestor rame ar fi unele plante aduse aici din celelalte bazine, dar, nici in acelea nu am hranit cu tubifex sau hrana din alte surse mai dubioase.

In general cand introduc plante noi, inainte le fac o dezinfectare , destul de dura si o carantinare intr-un vas separat timp de cateva zile. Concluzie, singura metoda de a aduce oua sau pui ale acestor lighioane ar fi in mare parte odata cu pestii, posibil sa supraviatuiasca oua in intestinul acestora sau posibilitatea mai mica, cu plantele noi sau chiar cu apa de la robinet. Asa ca oricat am incerca sa eliminam acesti "paraziti" sigur la un moment dat, cu cea mai mica greseala, o luam iar de la capat cu lupta eterna.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com