Nici eu nu sunt expert, dar cred ca ai omis cativa pasi.
Detalii acvariu:
1. Ai nevoie de un acvariu separat, fara substrat/pietris pentru a limita pierderile de icre.
2. Apa sa fie evident cat mai curata. E nevoie si de un incalzitor pentru a avea o temperatura care sa favorizeze dezvoltarea viitorilor betani, adica undeva in jur de 29-30 grade celsius.
3. Nivelul apei sa nu fie mai mare de 10-15 cm pentru a nu il obosi prea tare pe viitorul tatic.
4. Cateva plante de suprafata pentru a il ajuta pe betta sa ancoreze cuibul
5. 2-3 refugii, gen nuca de cocos, ornamente de acvariu de lut sau stiu eu ce mai gasesti prin magazine sau de ce nu home made. Am vazut chiar recomandari de genul: cutie de medicamente taiata la ambele parti.
Detalii legate de pesti:
1. Atat masculul cat si femela sa fie izolati de alti pesti minim cu o saptamana inainte.
2. In aceasta perioada trebuie hraniti bine, hrana sa fie cat mai variata, de preferabil vie, daca nu congelata sau orice altceva de calitate.
3. Masculul trebuie introdus in acvariu cu 1 zi inaintea femelei pentru a isi lua in stapanire noul teritoriu.
4. Femela daca se poate, tinuta intr-un acvariu de preferinta langa cel al masculului pentru a face cunostinta.
5. De preferat ar fi ca cei doi sa fie de dimensiuni apropiate
6. Daca ai posibilitatea de la nr.4 e foarte bine deoarece masculul va grabi contruirea cuibului pt a impresiona femela.
7. Daca femela e disponibila va afisa niste dungi orizontale pe corp, daca nu, sa nu o pui in acvariu alaturi de mascul pt ca se va lasa cu o cearta in toata regula, cu posibile victime.
8. Dupa ce ii pui impreuna si daca sunt compatibili, vor "dansa" in sensul ca masculul o va imbratisa pe femela care ma elibera icrele, masculul fecundandu-le in acest timp. Procesul "imbratisarii" s-ar putea repeta de mai multe ori in functie de cate icre are femela. Masculul le va aduna pe toate(de asta e important ce am scris la detalii acvariu, nr.1) si le va pune in cuib. Sunt femele care participa si ajuta masculul, dar majoritatea sunt alungate de acesta, posibil mai violent decat alte dati, moment in care e recomandat sa scoti femela cu grija pentru a nu strica cuibul.
9. De aici incolo se va ocupa masculul de ingrijirea lor. Puii ies de regula dupa 24-30 de ore in functie de temperatura din acvariu.
10. Cand puii vor incepe sa inoate orizontal, trebuie scos si masculul, pentru a nu deveni hrana vie pt acesta.
11. Dupa scoaterea mascului puii vor trebuie hraniti, recomandate fiind ouale de artemia sau daca nu miez de ou fiert bine, desi varianta din urma nu e prea recomandata deoarece poti avea probleme cu calitatea apei.
Detalii despre cum sa ingrijesti puii mai poti citi pe aici, sunt multe topicuri legate de inmultire la betta. Bafta.
This message was edited 3 times. Last update was at 12/10/2010 20:26:12
|