[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Piatra de aer, pompa de aer si perdeaua de bule la africani - despre utilitatea ei  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

beez wrote:,poate principiul de aici iti este de ajutor http://2.bp.blogspot.com/_18rH2_NcGOo/SxHucAEyHrI/AAAAAAAAANU/t44bWh5H_hA/s1600/GVC.png

Principiul de acolo (aer lift) este cunoscut de orce acvarist care si-a confectionat singur macar un "burete bolborositor".
[Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

In caz de urgenta nu poate fi folosit decat pe post de filtrare macanica ca nu este ciclat cu bacterii si nu are cine sa faca filtrarea biologica.
[Yahoo!]
beez
Member
[Avatar]

IP:

in caz de urgenta iti trebuie zic eu in primul rand O2 si caldurica,nu iti mor pestii imediat daca nu ai filtrare..
cat despre "buretele bolborositor" cu totul alta chestie..
te rog sa stai pe topic.toate bune
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

IP:

Descriu patania, poate-i dau un imbold si lui Cristian sa ne povesteasca dezastrul lui ca vad ca s-a retras in "copca" lui la modul nefericit.

bine v am regasit!
imi cer scuze pentru faptul ca am "disparut" de pe acest forum si ca scriu cu asa mare intarziere..motivul a fost, asa cum bine spunea si Calin, "dezastrul"petrecut in acvariul cel nou care m a intors pe dos cu totul..nu am sa va povestesc aici despre ce s a intamplat deoarece ar insemna sa poluez topicul si sa vorbim pe langa subiectul principal al acestuia respectiv "utilitatea aeratiei suplimentare la africani".
In situatia mea este vorba tot de o pierdere similara cu a lui Calin, poate la o scara mult mai mare deoarece \ toata populatia acelui bazin s a dus, insa,chiar daca nici pana acum nu am identificat intrutotul cauzele acelui eveniment nefericit, in niciun caz nu a fost vorba de hipoxie. Promit ca voi incerca sa relatez cele intamplate cu proxima ocazie in topicul destinat proiectului meu, in speranta ca vom invata impreuna din acea patanie.

Totusi as vrea sa va relatez o alta intamplare care are legatura cu subiectul.

In urma cu cativa ani, aveam sa pierd, din cauza hipoxiei, un grup de puiuti de aulonocare , printre primii mei pui, si 3 altolamprologus calvus (achizitionati cu o mica avere la acel moment). Fiind plecat pentru 3 zile afara din Bucuresti, in august(deci foarte cald), am lasat pestii in grija unui prieten..Problema e ca, infara de a le da de mancare si de a le aprinde lumina, altceva nu a stiut sau nu a putut sa faca. Acvariul cu pricina,de 80 L, avea un Power head Resun cu burete , care isi facea treaba cu succes (si in prezent acvariul are acelasi tip de filtrare si aeratie)..Ghinionul a facut ca acel stutz, prin care intra aerul in pompa, sa se infunde..Mortalitatea a fost de 100% ..iar prietenul mi i a si lasat acolo morti ca sa i vad..Nu va spun cum mirosea casa cand m am intors de la acea "ciorba"..ma rog..
Ideea este ca, inca de la inceputurile mele "africane" , am folosit invariabil acel jet de aer, fara a tine cont de parerile contrare ale multora..Nu stiu daca a fost bine sau i am invatat "prost", adica cu prea multa aeratie la dispozitie, cert este ca in momentul in care o pompa nu mai baga aer, in cel mult 2 ore, este vizibil cum starea pestanilor se deterioreaza, respira greu si, in ultima faza, urca la suprafata..Atunci cand mai cade curentul, dar slava Domnului ca nu s a mai intamplat asa frecvent, sunt constient ca pot pierde o mare parte din ei,in special, exemplarele mari.
Africanii sunt pesti foarte activi , de dimensiuni considerabile majoritatea, care,pe langa o filtrare biologica si mecanica supradimensionata, au nevoie de un aport ridicat de oxigen.
Sunt pentru folosirea power head ului in acvariile cu africani..nici pietrele sau perdelele cu bule nu sunt de neglijat dar consider ca nu sunt atat de eficiente..pe langa acel jet de aer, forta curentului produs antreneaza pestii si ii obliga sa faca "muschi" , atat adulti cat si puii devin mai vigurosi, se dezvolta mai repede..
Reactiile strainilor mai ales, la vederea pozelor sau a clipurilor mele, au fost de genul:" WoW, ce furtuna ai in acvarii! " deoarece nu sunt familiarizati cu aceasta aerare suplimentara.

Singurele inconveniente pe care le am gasit , sunt atunci cand vrei sa realizezi o poza a acvariului, apa fiind saturata de mici bule de aer, iti da senzatia ca este mai putin clara , precum si faptul ca mascarea unui power head de genul iti pune ceva probleme..Dar beneficiile,in opinia mea, sunt mult mai mari..

Vreau sa va prezint un clip "cald" cu cele 3 acvarii ale mele in care am insistat asupra aeratiei ..Chiar daca in acvariul de 700L nu am un power head care sa bage aer direct in acvariu, cele 2 pompe Eheim recirculante din spatele decorului creeaza o miscare foarte mare a apei iar out let ul canistrei Eheim 2180 este pozitionat in asa fel incat sa produca un jet cu bule de aer, nemaifiind necesar alt echipament..in celelalte 2 acvarii vechi, power head urile sunt la ele acasa..si vreau sa va spun ca apa este, parca, mult mai clara decat in acvariul cel nou..

http://www.youtube.com/watch?v=ULU97d2O_P0

In concluzie, nu este obligatoriu sa folositi neaparat in acvarii aceste pompe care va agita apa, dar cred ca este necesar si util sa o faceti pentru binele africanilor vostri.

Numai bine!

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Eu prefer sa adaug un filtru intern de debit mare (mai ales pentru filtrare mecanica) pe care-l spal des si care baga bule de aer. Evident, pe linga canistra al carei jet iese la suprafata apei.

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Cichlidae
Go to: