@smileyface: Uite ce ziceam acu' un an, imediat dupa ce am luat puii de la tine.
koala wrote:Am pornit operatiunea "Ratusca cea urata".
- am luat ~ 20 de pui de Vieja Synspilum (de la colegul nostru smileyface: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40316.page)... multumesc frumos! - ca marime, sa zic ashea, au intre 1-1.5 cm... mici de tot, mi-e teama ca intra prin overflow.
- la culoare, ce sa zic? ... sunt niste alea argintii, ca niste pui de stavrid. Culoarea apare pe ei mai incolo... cat de incolo, o sa vedem.
Bazinul e ciclat, am lampa UV in functiune de o saptamana... melcii sunt in regula, ancistrusii la fel. Sa vedem ce-o fi!
Acum, dupa un an de zile, am o pereche superba!...
- masculul are 25 cm si inca mai creste!
- femela este cuminte si "dedicata puilor"!
- pestii au niste culori superbe iar eu sunt absolut incantat de ei.
Inca o data, aici si public, vreau sa iti multumesc ca mi-ai oferit ocazia sa "aleg" aceasta pereche absolut minunata!
- Am o noua depunere... piatra e plina, femela pazeste.
- Masculu' pare a fi complet indiferent... nu am vazut "momentul", asa ca nu stiu CINE, CE si CUM.
Nu ma mai mira absolut deloc ) O sa trebuiasca sa te gandesti ce vrei sa faci pe viitor, ori sa tii puii si sa le gasesti o casa...ori desparti familia...ori nu stiu...)
Eu nu am mai luat nici o decizie atunci cand a fost cazul pentru ca femela, dupa o bataie primita de la mascul, a fost ciugulita de sutele de pui pana a murit...nu am mai apucat sa o salvez, am ajuns prea tarziu la ea.
Mi s-a parut un comportament foarte ciudat din partea puilor, la propriu alergau cu sutele dupa ea, nu avea unde sa se ascunda de ei, erau mult mai mici si incapeau oriunde.
Deocamdata nu fac nimic, pentru ca "paratraznetul" (femela de Labiatum) are grija si haleste puii... unul cate unul, incet-incet, fara sa para ca este interesata de ei.
De la o depunere la alta (un interval de cam 1 luna de zile) nu mai ramane niciun pui din generatia anterioara...
- la ultima curatenie am vazut un pui maricel (din prima generatie) ratacit prin sump... a "cazut" prin tevile de BA si acum patrula prin cele 2 compartimente ale sumpului.
- undeva in acvariu, pe langa peretele de piatra, exista 2 pui din ultima generatie (luna trecuta)... cat or rezista ei, Dumnezeu stie!
- daca scot femela de Labiatum din bazin si las acolo doar perechea de Vieja, atunci e clar ca o sa ma umplu de sute si mii de pui. Pe care nimeni nu-i vrea si cu care nu am ce sa fac!
Weekendul asta am avut chef de plimbare, pentru ca vremea a fost superba si pentru ca "toamna a coborat pe dealuri".
Ca atare, sambata am luat drumu' Buzaului, la o pastrama si niste carnati de Plescoi... satul Magura - pensiunea Cetatuia, ascunsa-n munte, chiar langa Schitul cu acelasi nume.
Ca de obicei, am evitat autostrazile... satele sunt linistite si traficul este aproape inexistent. Copacii au "imbracat" deja paleta de culori a toamnei, asa ca peisajul este superb.
Drumul spre Magura (Cetatuia):
- Otopeni - DN1 - la Potigrafu se face dreapta spre Balta Doamnei - se traverseaza autostrada A2 pe deasupra - Draganesti - Baraitaru - Fulga - Mizil - Gura Vadului - Tisau - Hales - se face stanga spre Magura.
- Se poate merge si pe A2, pan' la Ploiesti - apoi se apuca pe Drumu' Vinului (prin Bucov - Valea Claugareasca - Albesti Paleologu), da' e un traseu aglomerat.
- Am stat pe terasa pensiunii cateva ceasuri bune... era soare si cald, am lenevit ca o soparla... carnati de Plescoi, ciorba de cocos, pastrama de oaie.
- La intoarcere am luat-o prin Lapos, Sangeru, Urlati, Soimesti, Ceptura... m-am oprit la cafele si desert la Crama Vinalia, in Ceptura...
M-am intors acasa pe la ora 21.00.
Duminica m-am indreptat in directia cealalta, spre Campulung de Muscel, pentru ca am avut pofta de pastrav cu mamaliga si usturoi... Pastravaria Bratioara, in satul Albestii de Musel.
Am ajuns pe la ora pranzului si ne-am pus direct la masa: platou de racituri (pastrav afumat, cas, ceapa rosie si icre, sorici, cascaval)... apoi, ciorba de burta si pastrav "la crusta" cu mamaliga si usturoi.
Am lenevit iarasi la soare si ne-am bucurat de priveliste... pastravaria este undeva intr-o caldare, intre munti... cat vezi cu ochii e "padure" si "salbaticie".
Am cumparat niste pastrav proaspat (pentru "acasa") si-am plecat inapoi spre Bucuresti.
Traseul a fost prin Campulung - Valea Mare-Pravat - Stoenesti - Malu cu Flori - Voinesti (am oprit si-am cumparat mere de pe marginea drumului) - Targoviste - Tartasesti - Buftea - Bucuresti.
La un moment dat, stirile "de la radio" spuneau ca A1 (sensul spre Bucuresti) e blocata la km45... ceva accident... m-am felicitat pentru decizia de a ocoli autostrada.
Un alt traseu alternativ, pentru ruta spre Campulung, este drumul "vechi" (Drumu' Magiunului)... prin Titu - Gaesti - Topoloveni.
On topic , va anunt ca am inca vreo suta de pui, de la ultima depunere (septembrie)... si, mare descoperire , in acvariu exista si un pui de la depunerea din august (penultima). Are deja 3 cm si e foarte "smecher".
koala wrote:On topic , va anunt ca am inca vreo suta de pui, de la ultima depunere (septembrie)... si, mare descoperire , in acvariu exista si un pui de la depunerea din august (penultima). Are deja 3 cm si e foarte "smecher".
Mda, se intampla si de-astea... masina aia e un SUV, asa ca nu "flexeaza" rotile in masura in care sa "preia" bine diferentele de nivel.
Din ce vad eu acolo (am intors poza si-am studiat cazu'), ala a vrut sa coboare panta in diagonala si s-a rasturnat pur si simplu. E o greseala "clasica", ca sa zic asa.
In mod normal, orice rampa / panta ( urcare / coborare) cu grad mare de inclinatie se abordeaza "frontal"... adica, pui masina "cu fata la deal" si incerci sa urci.
Sau, invers, daca ai de coborat un deal abrupt, atunci o pui frumusel cu botu' la vale exact pe directia de coborare. NU se merge in diagonala, niciodata!
Masinile de teren au suspensia gandita de asa natura incat sa permita ca rotile "sa urce" / "sa coboare" destul de mult... fara sa afecteze prea tare "pozitia" caroseriei.
In felul asta, rotile "preiau" denivelarile din teren si masina are stabilitate (centrul ei de greutate ramane oarecum in "interior").
SUV-urile nu flexeaza mai deloc, asa ca orice groapa face ca "toata masina" sa se duca dupa roata "care coboara".
Plm, nu stiu cat de clar am fost... uite o poza "random", ca sa intelegi ce inseamna "flexarea puntilor".
Stiu ca esti tatic in domeniu Faci parte din cei putini care si-au luat 4x4 (adevarat) pentru scopul lui normal, nu cum fac majoritatea (prefer sa nu intru in detalii).
Mi s-a parut foare amuzanta faza, mai ales ca parea asa idilica poza neintoarsa
This message was edited 1 time. Last update was at 12/10/2018 21:55:51
Uitandu-ma eu afara, imi dau seama ca si in weekendu' asta o sa plec de-acasa!
- maine am de gand sa testez un han din apropierea Bucurestiului: Laguna Verde... e undeva in satu' Caciulati, intre Balotesti si Moara Vlasiei.
- mi-a spus cineva despre el si mi-a lasat gura apa dupa o saramura si niste scoici... o sa ma duc devreme, ca sa stau la soare cat mai mult timp.
- duminica, parc-as testa Ferma Dacilor din Tohani... am trecut de multe ori "pe langa", si niciodata nu mi-am facut timp sa ma opresc.
- am niste prieteni care-au fost incantati de mancarea de-acolo... da' am si alti amici care-au zis ca "plm, e o teapa". Tre' sa verific personal... o sa va tin la curent!
- icre, peste afumat, chiftele de peste, zacusca de peste, ceapa rosie si tuica,
- saramura, plachie, muschiulet de porc, bors de peste si ciorba de burta,
- papanasi si inghetata "de coliva" (mda, buna "foc"!),
- Pelin frizante si beri...
Plm, nu mi-a fost deloc usor! ... deseara-s la o degustare de pastrama si vin "de buturuga". Vai, ficatu' meu!
This message was edited 1 time. Last update was at 13/10/2018 17:45:38