[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inca o intrebare despre substrat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut,

Am si eu o problema in alegerea substratului si sper sa obtin niste pareri care sa ajute in alegerea mea.

Ca si prefata la intrebarea propriu-zisa precizez ca am inteles conceptul de:

- Substrat inert (pietris din cuart ce nu modifica proprietatile apei)
- Fertilizant de substrat (dennerle deponitmix, jbl florapol, jbl aquabasis, tropica plant substrate, etc)
- Substrat fertil (Seachem Flourite)
- Substrat poros (JBL Manado, ADA Aqua Soil, Aqua Medic Volcanit)

Intrebarea este legata de un nou proiect de acvariu plantat. Vreau sa stiu ce substrat pot sa amestec si sa folosesc cu succes.

Un inceput este metoda:

"Volcanit-ul a fost pus în partea de jos primul rând,dup? care am venit cu substratul de la Tropica peste el iar peste substratul de la tropica am acoperit cu Manado 25 litri"

Am vazut ca este popular amestecul JBL Aqua Basis + Manado. Dar vad ca exista pareri pro si contra. Una e ca substratul isi pierde proprietatile nutritive dupa 6 luni alta ca manado e usor si trebuie sa-l aranjezi la loc des.

Alte pareri zic ca ADA Aqua Soil se topeste si devine pasta.

As dori sa-mi fac o idee un pic mai precisa despre o combinatie care a mers la voi si ce experiente aveti cu diferite marci.

P.S.: Nu vreau mura-n gura. M-am documentat pana la nivelul in care aceasta intrebare nu-si gaseste un raspuns clar. Ma intereseaza sa-mi fac o colectie de pareri pro sau contra substratului cu care ati avut de-a face pana acum.

Va multumesc!

This message was edited 1 time. Last update was at 08/02/2012 15:48:54

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

daniel12 wrote:- Substrat poros (JBL Manado, ADA Aqua Soil, Aqua Medic Volcanit)

Astea-s diferite, Manado e intr-adevar poros, e inert (adica nu e fertil) e asemanator cu Dupla Ground. Se foloseste cu ceva fertil sub el.
ADA e ca niste bilute de pamint si e fertil.

daniel12 wrote:Am vazut ca este popular amestecul JBL Aqua Basis + Manado. Dar vad ca exista pareri pro si contra. Una e ca substratul isi pierde proprietatile nutritive dupa 6 luni alta ca manado e usor si trebuie sa-l aranjezi la loc des.

E un amestec foarte bun, nu-i adevarat ca isi pierde prorietatile dupa 6 luni.
Manado e usor si e mai greu de plantat in el da' te obisnuiesti, se poate .

daniel12 wrote:Alte pareri zic ca ADA Aqua Soil se topeste si devine pasta.

E adevarat doar daca-l mutilezi, daca umbli cu grija, cu penseta n-ai probleme mari. Se mai sfarma cite putin da' nu-i ceva de speriat. Eu in mai sifonez periodic si mai gasesc in galeata farmituri fine, repet, nu-i ceva de speriat. Citeste articolu' lu' Sandu despre ADA si te vei lamuri complet .

Poze: smilie ... Poze cu plante
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns, acum ma bag in articolul scris de Sandu!

ADA Aqua Soil nu contine nutrienti. Doar regleaza pH-ul sau macar ajuta la mentinerea lui.

Nu vreau sa folosesc substrat usor, partea cu obisnuinta la Manado nu e preferata
In plus de asta culoarea e prea deschisa. As vrea sa folosesc ceva de culoarea Volcanitului cu o granulatie de Manado, daca gasesc.

Pana acum m-am decis la un amestec de Aqua-Medic Volcanit cu Terralit ca si strat de baza.

Deasupra pus Aquatic Nature Fertiplant sau JBL Aquabasis iar stratul de suprafata completat cu Aquatic Nature Ferti Soil Black Medium 3-5 mm si Ferti Soil Black Small 1-2 mm pentru plantele tip gazon.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: