[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Setup 180l - plantat  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Salutari!

In ultimul timp nu s-a prea intamplat mare lucru. Inca nu am scapat de staghorn, dar nu e atat de multa cat sa ma puna la masuri drastice - mai gasesc cate un smoc in zone mai putin aerisite si bineinteles ca e instalata in moss, pentru ca mossul ala atrage toate belele. O mai tratez cu "co2 lichid" ocazional, pe unde am atins-o s-a inrosit.

Alta e problema. Am facut azi un set de teste si la kh-ul meu obisnuit de 9, ph-ul a iesit cel mai mare din cate l-am masurat vreodata, respectiv 7.8. Asta practic inseamna ca nu am co2, desi instalatia merge. L-am oprit noaptea in ultimul timp, dar acum are deja 6 ore de cand e pornita, deci nu ar trebui sa fie asta. Nu stiu ce sa zic de acel reactor. Am repetat testul de ph cu apa luata direct de pe teava de out, si am avut acelasi rezultat. Din cate imi dau eu seama, asta inseamna ca practic nu am co2? Nu am avut ph-ul niciodata atat de mare.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12936
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Am avut si eu reactor diy, facut din filtru casnic. Varianta cu gaurirea capacului si lipirea unui stut pentru intrarea co2-ului n-a prea tinut, aveam pierderi de co2, indiferent de lipitura.
Am rezolvat-o cu un filtru, din pacate nu mai stiu marca, dar l-am luat din Brico. Filtrul are dop de aerisire, cu filet interior de 1/8. La Pepika am gasit un adaptor AquaMedic, cu filet exterior de 1/8 si stut de 4/6.
http://pepika.ro/21-Acvaristica/385-Echipamente-pentru-acvaristica/224~Accesorii-pentru-acvariu/7916-AquaMedic-Fitting-straight-4-6-x-1-8-.html

Asa arata borcanul: http://img.plici.ro/image/lkt (se observa si fitingul in poza).
Mai apoi l-am dezvoltat, i-am facut si bypass (nu mai am poza, dar e la fel ca la filtrul asta pentru purigen).
In reactorul co2 am indesat pana la refuz bioballs (pentru a ajuta la spargerea si dizolvarea bulelor) si asta a fost tot. E cel mai eficient reactor de pe "piata" (pe cele comerciale le-am incercat, fara rezultate multumitoare).

P.S. am ras singur, ca prostul, cand am citit asta:

Eu nu mai cred ca guppy-i sunt vivipari, cred ca sunt mai mult ca euglenele, se inmultesc prin diviziune cand nu te uiti la ei..





[Thumb - download.jpg]


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

din pacate la Pepika nu mai sunt adaptoare din alea. Am vorbit si eu cu Dan si a zis ca nu stie cand mai aduce

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/06/2010 23:37:52
Messages: 826
Location: Gherla-Cluj
IP:
Offline

eu am cumparat dde la un coleg forumist din Buzau parca era, un T redus care l-am inserat pe furtunul de retur 16/22 al filtrului inainte de reactorul DIY. T-ul are o ramura redusa pina la 4 mm (dimensiunea ) furtunului de co2

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

tot pe la furnizorii de filtre si instalatii de osmoza se gasesc si stuturi cu filet de 1/8 si mufa pentru furtun 1/4


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Nu stiu cum as putea sa-mi dau seama daca problema este ca scapa gaz sau pur si simplu filtrul este prea mic la 700l/h, care, dupa cum stim toti, nu e atat in realitate. Nu am bule de gaz pe outul filtrului. A trebuit sa scot buretele din reactor dupa ce debitul de la filtru a fost afectat masiv (nu a fost singura modificare). Deocamdata am marit debitul de co2, dar ma gandesc ca tot din cauza asta nu prea scap eu de staghorn. Ciudat este ca plantele nu par sa sufere, cresterea e in continuare destul de rapida, desi, ca sa fiu sincera, nici n-am eu plante teribil de pretentioase. Oricum, daca ma apuc de alt reactor, macar acum sunt mai in cunostinta de cauza la niste chestiuni. Data viitoare iau poza lu Pavelescu la magazin, ca sa identific toate tevile alea. Intrebare: bypass-ul pentru ce e bun? Adica, bun, inteleg, ca sa "sari" instalatia de co2 ocazional, dar care ar fi motivele pentru care ai vrea sa faci asta?

Saptamana viitoare voi avea un upgrade la filtrare (am gasit la un coleg un eheim proffesional 3 350 la vanzare si il agat miercuri pe parcursul unei delegatii). Am sa inlocuiesc Eheim-ul 2213. Ar fi o idee mai buna probabil sa montez reactorul pe filtrul nou, dat fiind debitul mai mare? Voi lasa si JBL-ul, impreuna ar avea 1050+700. Am ezitat intre eheimul 350 si un filtru mare gen e1500 sau e1900, dar din experienta mea pana acum, debitul la JBL nu ramane chiar cat scrie pe cutie. De curiozitate am sa masor debitul la JBL saptamana viitoare.

Din moment ce umblu la acvariu saptamana viitoare, ma gandesc sa fac un pic de ordine in plante. Au fost adaugate in timp si initial nu mi-am dat seama de dimensiunile lor cand vor creste, asa ca acum chestiunea e un pic haotica. Unele, precum rotalele, au avut si o perioada mai ciudata (un inceput sa-si revina) si partea de jos nu arata grozav. Este uzual sa scoti din cand in cand partea de jos a plantelor? E mai fara frunze, cu multe radacini, etc. Heteranthera era micuta cand am luat-o, plus ca o aveam de la cineva la care nu a mers, si era cam sifonata, asa ca am pus-o in fata, sa aiba lumina, si a crescut imens, trebuie mutata in spate. Ma cam gandesc sa scot una din buturugi, jumatate de acvariu e ocupat cu ele si nu se intampla cine stie ce printre ramuri. Teoretic ar trebui sa scap de cateva plante care sunt prea mari, cum sunt lotusii si echinodorusul, dar echinodorusul tocmai infloreste, si trebuie sa recunosc ca nu ma lasa inima sa dau o planta care face flori. Lotusi am doi, unul a fost un puisor mic acum 3 luni, acum nu mai e mic deloc. Unul din ei o sa-si gaseasca o casa noua. Ma cam gandesc cu groaza la mutari, substratul ala Tropica se imprastie peste tot.
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Uite ce au mai scris si altii care au avut probleme cu alga asta ( poate ai citit deja):

http://acvariu.ro/forum/posts/list/19817.page
Legat de rotale, si la mine am vazut ca dupa ce cresc baza cred din lipsa de lumina ramine cu frunze mici , chircite . Fie tai si replantezi , fie tai la 6 cm de sol si vor creste fain iarasi .
Legat de pompe eu nu am folosit decit eheim si mi plac foarte mult , am un prieten care are acel eheim care vrei s al iei si e foarte multumit de el . Acum tu decizi .
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu inteleg de ce vrei tu a iasa gaze pe out-ul filtrului smilie Poate se dizolva tot... Eu vad in reactor CO2-ul in partea superioara, agitat fiind de apa dar nimic nu coboara sa treaca prin teava centrala spre iesire (si nu am nimic pus in reactor (nici bile, nici burete)...

Scaparile poti sa le detectezi ca la gaze naturale prin testul cu apa cu sapun. Dizolvi niste sapun in apa (sau iei o cutiuta de baloane pentru copii ) si cu o pensula dai pe la imbinari. Daca nu apar bule nu ai scapari...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Gabi C wrote:Uite ce au mai scris si altii care au avut probleme cu alga asta ( poate ai citit deja):

http://acvariu.ro/forum/posts/list/19817.page
Legat de rotale, si la mine am vazut ca dupa ce cresc baza cred din lipsa de lumina ramine cu frunze mici , chircite . Fie tai si replantezi , fie tai la 6 cm de sol si vor creste fain iarasi .
Legat de pompe eu nu am folosit decit eheim si mi plac foarte mult , am un prieten care are acel eheim care vrei s al iei si e foarte multumit de el . Acum tu decizi .


Exact topicul ala nu il citisem, dar am citit temeinic despre ea. Se pare ca solutia cea mai des sugerata este aditia de co2. N-as spune ca am probleme majore cu ea, a crescut pe o parte din moss, si o mai prind pe cate o frunza mai batrana si gaurita. E destul de "ascunzareata", trebuie sa rasfoiesc prin frunze sa o gasesc. Ceea ce regret este ca obisnuiam sa donez plantele de la tunsoare, iar acum nu imi mai vine sa o fac. Nu vreau sa-i potcovesc si pe altii. Asa ca tunsorile o sa ajunga la gunoi, si nu-mi place sa arunc plante. La cum arata acvariul meu acum, e dificil sa vezi peste tot. De exemplu am o masa de hydrocotyla leucocephala crescuta pe o buturuga, si am gasit smocuri sanatoase de staghorn pe unele radacini, bine ascunse. La vedere e doar pe moss si pare sa prefere si hydrocotyla. In rest am vazut smoculete foarte izolate doar pe frunze batrane. E cam un motiv in plus sa ma gandesc la o igienizare a partii de jos a plantelor. Ma gandesc sa le scot, sa le fac o baie de apa oxigenata cate 3 minute, tai partea de jos mai cheala si curat frunzele imbatranite si plantez restul curat.

Cu rotalele, am eu senzatia ca sunt mai mult plante de mijloc, ca inaltime la care sa si arate calumea. Acum la mine sunt mai mult pe spate.

De hotarat, m-am hotarat deja la acel eheim. Modelul respectiv este recomandat pentru 180 de litri cat am eu. Nu am intentii de upgrade, 180 mi se pare o dimensiune optima. Bineinteles ca am momente cand as vrea mai mult spatiu pentru mai multe plante, dar cred ca va trebui pur si simplu sa invat sa renunt la unele pentru a incerca specii noi. Am renuntat acum un timp la najas guadalupensis, care provenea din vechiul meu acvariu de pe vremea cand nici nu stiam ce e aia filtru ). Era o chestie de nostalgie. De asemeni am renuntat la cabomba si limnophila sessiflora - nu reusea sa aiba destula lumina in jungla mea si crestea "leggy".

Nu inteleg de ce vrei tu a iasa gaze pe out-ul filtrului Poate se dizolva tot... Eu vad in reactor CO2-ul in partea superioara, agitat fiind de apa dar nimic nu coboara sa treaca prin teava centrala spre iesire (si nu am nimic pus in reactor (nici bile, nici burete)...

Scaparile poti sa le detectezi ca la gaze naturale prin testul cu apa cu sapun. Dizolvi niste sapun in apa (sau iei o cutiuta de baloane pentru copii ) si cu o pensula dai pe la imbinari. Daca nu apar bule nu ai scapari...


Cred ca exprimarea mea dimineata are carente ). Nu vreau sa iasa bule, doar mentionam chestiunea legat de faptul ca am scos buretele, si una din problemele care m-am gandit ca ar fi putut apare ar fi fost nedizolvarea completa si iesirea gazului sub forma de bule. De vazut in partea superioara e mai dificil, capacul filtrului e destul de adanc: vad bulele pe care le mentionezi doar daca dau debitul la co2 destul de mare, sa fie impinse de apa ceva mai tare. Pe teava care coboara in filtru nu se vede nici la mine nimic. Cam cate bule pe secunda ai tu? Poate ar trebui pur si simplu sa dau drumul la el mai tare, il tineam la cam 3 bule pe secunda? Acum e mai mult, nu prea le mai put numara.

Uitasi in postul precendent sa mentionez ultimele teste:
- nh4 e 0 si asa a fost de la inceput, dar no2 inca e pe undeva intre 0.05-0.1. A scazut de cand am rezolvat debitul la jbl, la fiecare set de teste e mai putin, dar tot cred ca filtrarea mea ar avea loc de mai bine.
- no3 a crescut fata de data trecuta, e undeva intre 20 si 40, probabil 25.
- fierul am reusit sa il mai scad de la peste 1.00 ppm cat il aveam la inceput, ieri era 0.6 (a fost 0.8 la testele precedente, acum vreo 3 saptamani).
- fosfatii sunt in continuare foarte mari, peste 1.8 ppm, cat e scala maxima pe teste.

Am cumparat niste Kallium de la Easy Life ca sa mai suplimentez potasiul din cand in cand, pentru ca niste rotale de la un coleg se gaurisera specific. Respectivele par sa o duca mai bine un pic, am dozat doar de vreo 2 ori in ultima saptamana.
Merci de sugestia cu sapunul, incerc .
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Am mai facut un test de ph, azi a iesit 7. Mi-e sa nu fi folosit din greseala testul de 3-10 ieri >.<. Oricum, totul ok, la kh de 8.5-9 si ph de 7, apa are 25-27 ppm co2, ceea ce e ok.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

poti sa mai scazi la 6.8
Iar debitul meu de CO2 - nu pot sa numar bulele - este o bolboroseala continua. Mi-a crescut KH-ul, fac si schimb la picatura si am controller deci e treaba lui sa porneasca si sa se opreasca cand ajunge la nivelul dat. Il mai aud noaptea ca se mai odihneste din cand in cand


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Am sa-l las mai viguros.

Intre timp, am mai gasit niste staghorn pitita prin rotala. Pare sa atace varfurile mai debile, si rotala mai are inca din alea pe dedesubt. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am dat cu 60 ml de apa oxigenata in acvariu, sub forma de injectii pe unde am gasit afurisita. Am lasat filtrele oprite vreo jumate de ora si am facut schimbul de apa de vreo 30%. N-am reusit niciodata sa stabilesc clar care e dozajul corect, am citit chestii de genul "am pus 180 de ml la 240 de litri, dar mi-au murit 30% din pesti", chestie care nu imi convine. Nu urasc staghornul atat de tare incat sa-mi omor pestii.
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com