Din ce am citit si eu, trebuie aprox. 10% material filtrant, din volumul bazinului. Iar debitul undeva intre 200-500 l/h, pentru o filtrare biologica eficienta. Daca , cauti pe aici vei gasi un topic despre asta, cred ca scris de @kirucd.
Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.
Da , ok , calcule , chestii , interesant , dar hai sa va dau un exemplu , filtru eheim experience 150 (debit 500 Lph , 2,3 litri spatiu ptr material filtrant ), Eheim il recomanda ptr acvarii intre 80 -150 litri . Ok , inteleg ca nu au de unde sa stie cati pesti ai tu in acvariu , cat le dai sa manance ...etc .Debitul este ok ptr un acvariu sa zicem de 60 de litri , dar in filtru incap 2.3 litri de material filtrant (bine si aici depinde ce material folosesti .....etc) . Dar la 60 de litri , 2,3 litri cat are canistra loc ptr material filtrant inseamna 3.8 % volum in raport cu acvariul , ceea ce este putin din cat "se zice ca e bine " adica 5-6 % . Asta inseamna ca trebuiesc 2 filtre experience 150 la un acvariu de 60 litri ? , mi se pare absurd , o sa fie un curent de apa in el de o sa intoarca totul in acvariu .
Si ca sa inteleaga toata lumea (sper) despre ce vorbim , ce filtru ar trebui sa folosim la un acvariu de 60 litri plantat si cu pesti foarte putini in el , de exemplu 5 rasbora harlequin si 3 otto ? Intreb asta ptr ca sa avem un reper .
Salut ,
uite eu am un acvariu de 60 de litri , bine hai 54 litri brut in care am 11 Ember tetra si 3 Otocinclus si folosesc ca si filtrare un filtru Dennerle Nano External SkimFilter a carui canistra are capacitate 2 litri daca nu ma insel. Ca material filtrant in el am lasat buretele cu care vine filtrul si in rest am pus Seachem denitrate aproximativ 1 litru ca mai mult nu incape.
Eu pot sa zic ca am o filtrare buna pentru acvariul meu! apa este cristal , nu am particule in suspensie si nici biofilm.
This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2015 12:21:37
Eu vad cam asa treaba. Singura recomandare la care te poti raporta atunci cand alegi un fltru extern in raport cu bazinul este cea a producatorului. Din studiile lor reiese ca apa din bazin trebuie circule prin filtru de 3X cat este volumul bazinului, pentru o filtrare optima. Eu cred ca datele tehnice ale canistrei sunt raportate la o incarcatura biologica medie. Banuiesc ca nimeni dintr-un volum de 60 litri va face o conserva de peste incat filtrarea sa fie 0. Mai trebuie avut grija sa nu pici in latura cealalta, in care umpli de material biologic. Multi vor spune ca , cu cat mai mult cu atat mai bine. Dar in raport cu volumul de material biologic trebuie sa ai si incarcatura biologica pe masura, ca altfel materialul biologic nu va fi populat cu bacterii ,"apartamentele" din material vor ramane goale, bacteriile nu se vor inmultii daca nu au ce "papa", restul mterialului comportanduse ca filtrare mecanica. Nu trebuie sa-ti faci griji de curentii de apa, aia se pot reduce. Tu incearca sa gasesti un echilibru intre filtrul tau si bazin. Renunti la pesti, reduci mancarea, pana la urma iti dai tu singur seama ce trebuie sa faci. Eu am 5 litri de Siporax, 24 litri roca vulcanica si 3 litri de zeolit. Daca las pe nevasta-mea sa dea de mancare la pesti, apa devine piftie, cu toate materialele din canistra.
This message was edited 2 times. Last update was at 26/01/2015 13:07:52
Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.
skija wrote:mi se pare absurd , o sa fie un curent de apa in el de o sa intoarca totul in acvariu .
Daca asta e singurul motiv, atunci nu cred ca e unul bun.
Din simplul motiv ca poti restrictiona debitul din clapete.
qwerty wrote:
Dar in raport cu volumul de material biologic trebuie sa ai si incarcatura biologica pe masura, ca altfel materialul biologic nu va fi populat cu bacterii ,"apartamentele" din material vor ramane goale, bacteriile nu se vor inmultii daca nu au ce "papa"
Just.
Dar in schimb ai un loc liber ce poate fi colonizat in cazul unui "accident" ca sa zic asa.
Gen, scapa cineva mancare asa "din suflet" , un peste mort ascuns printre plante si pe care nu il gasesti. Momente in care niste bacterii in plus care sa haleasca amoniacul ar fi foarte utile, dar n-au unde sa creasca.
Si cu toate astea, chiar si asa, eu cred ca nu prea poate fi vorba de spatiu necolonizat...atat timp cat am detritus in acvariu, ala e o sursa de amoniac, deci mancare pentru bacterii.
Salut , de cand am pus al doilea filtru (merci Stefan ptr pont , deja se vad diferente ) curentii de aer au crescut in acvariu si imi bat spre difuzorul de CO2 . Adica bulele de aer nu merg direct in sus ce sunt luate de curenti .
Credeti ca este ok sau nu acest lucru ? Ma refer la dizolvarea CO2 in acvariu .
Am postat un video in care se vede cum ies bulele din difuzor .
"Turn your CO2 OFF 2 hours before the lights go out. There will be enough remaining CO2 in your aquarium for your plants during the last two hours of your photo period. This will prevent gassing your fish a night with any remaining CO2. "
Cu pornirea CO2 inainte de pornirea luminii inteleg logica .
Nu vreau sa fac reclama la site-ul de mai sus , rog a se sterge daca nu este ok .
skija wrote:Salutare , la ce inaltime de luciul apei recomandati sa se puna lampa ?
Am observat ca se face GSA si ceva firicele mici si subtiri albe doar in zona unde "bate" lumina pe sticla , adica foarte aproape de lampa .
Acvariul are 80x35x45 si am 3 tuburi T5 de 24 W
Merci
10-15 cm e distanta lampilor cu care am lucrat eu pana acum.
Depinde si de latimea acvariului, ca daca e mai lat, atunci trebuie sa pui lampa mai sus ca sa acoperi tot (dar mai pierzi din intensitatea luminii pana jos), daca e mai scund, poti sa o apropii mai tare.
Oricum, nu ai foarte multa lumina pentru volumul bazinului.
Din experienta mea, GSA-ul apare la fosfati prea mici (in raport cu nitratii).
Eu intotdeauna cand am avut GSA, am marit fosfatii. Si absolut de fiecare data au dat inapoi, sau dupa curatare nu au mai aparut.
Firicelele alea albe nu stiu ce ar putea fi...(poti pune o poza?)
Eu am avut asa ceva cand am pornit bazinul cel mic anul asta, cand am avut o "invazie" de mucus din ala alb, inclusiv pe geamuri. Dar bazinul tau nu e proaspat pornit...si nici ceva cioate noi nu cred ca ai adaugat.
skija wrote:
Este corect ce scrie aici in legatura cu CO2 ? Adica sa opresti difuzarea CO2 cu 2 ore inainte sa opresti lumina ?
Nu mai retin, ai ph-controller?
Daca da, atunci nu-ti fa griji, isi vede el singur de treaba.
Chiar si fara insa, eu n-as opri CO2-ul cu doua ore inainte de a stinge lumina.
Si asta pentru ca, dupa gandirea mea, ar creste prea mult pH-ul si as avea variatii prea mari in bazin. La mine creste pH-ul in timpul iluminarii (la modul 0.04, maximum 0.05 unitati), cu aditie de CO2 pornita. Imi inchipui ca daca opresc si aditia, va creste si mai mult.
Asa ca eu as lasa CO2-ul pornit pana la finalul programului de iluminare (sau aproape de final; am observat ca plantele isi fac un bioritm si inspre finalul programului de iluminare, desi e aceeasi intensitate, incep sa se inchida singurele...ma gandesc ca incep sa si consume mai putin), dupa care as inchide. Si as pastra un pH mai constant (oricum va creste in timpul noptii, insa ar ajunge la o valoare mai mica decat in primul caz).
Bun, ce zic eu acum, e doar dupa capul meu, nu am ceva demonstratii stiintifice
LE: Nu-ti fa griji cu link-ul, nu suntem asa chitrosi
This message was edited 3 times. Last update was at 17/03/2015 23:22:07
Poi din cate am observat eu lumina este suficienta la ce plante au eu , microsorum , anubias , staurogyne repens , cryptocoryne , hygrophila pinnatifida , si moss . Eu zic ca este suficient 3 X 24 W , daca gresesc corectati-ma (am aprox 100 L net , inaltime 45 cm a acvariului ) , am ridicat lampile la 10 cm deasupra luciului apei . Mai am posibilitatea sa pornesc si al 4 lea tub de 24 w dar inca mai astept , vad ca la hygrophila pinnatifida se fac frunzele maro ceea ce e semn bun ca creste ok , aceasta planta fiind cea mai pretentioasa din acvariul meu .
Ptr GSA dozez Easy Life Fosto , de firicelele albe am scapat de cand am bagat in functiune al doilea filtru , probabil au fost niste bacterii (mersi ptr pot Stefan) la fel si de biofilm tot asa am scapat .
Nu am Ph controler , si CO2 porneste 1 ora inainte sa pornesc lumina si mai merge inca 1 ora dupa ce se opreste lumina .
Vream doar sa aud si alte pareri cu opritul si pornitul CO2 -ului inainte si dupa iluminat
Merci
This message was edited 1 time. Last update was at 18/03/2015 13:00:22
Am mai facut niste modificari , incerc un "covor" de staurogyne in fata si am bagat hygrophila pinnatifida care creste ca nebuna .
Cryptocoryne parva in stanga si dreapta tot greu merge dar merge incet , am schimbat un pic si fertilizarea , am renuntat la JBL Feropol si folosesc Pro Fito + Kalium-potasium + Fosfo . Folosesc in continuare Feropol 24 si Easy Carbo .
CO2 - 2.5 bps
Am facut un filmulet cu telefonul , scuzati echipamentele dar mi-a fost lene sa le scot ptr filmulet , mai stiu cativa pe aici pe forum cu aceasi problema )))
This message was edited 2 times. Last update was at 02/04/2015 19:17:30