Author |
Message |
plush
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 13:32:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
plush
Junior member
IP:
|
Salut
Am o problema si pana acuma singura solutie ar fi sa renunt la acvaristica ( la cat am investit, parca nu as renunta )
Am un acvariu de ~ 120 litri cu capac home made.
Dimesiuni 80x37x40(lxLxh)
Capac home made din pvc cu autocolant negru
Iiluminare 4x18w 3x osram 865 1x philips 66
Am umiditatea prea ridicata in casa si banui ca e din cauza acvariului.
Ce pot face ca sa nu mai apara umiditate in casa ?
Dupa aproximativ 3 saptamani s-a evaporat cam 20 litri din apa.
Daca stie cineva cum pot scapa de condens, sau sa "inchid" ermetic acvariul ( sa lipesc cumva capacul ? ) ca sa nu se mai evapore?
Atasez si o poza cu acvariul ( facuta acum 1.5 luni )
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 13:34:55
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
In primul rand, renunta la pompa de aer...
Nu ajuta la nimic (scoate CO2-ul din apa, care e necesar plantelor), si daca filtrul il pozitionezi incat sa onduleze un pic suprafata apei, vei avea oxigenare arhisuficienta.
Bolboroseala suplimentara ai nevoie doar daca este FOARTE calda apa (atunci nu mai poate tine oxigenul, vara poate ..) sau daca scapi drojdie in acvariu ?
Din cauza bolboroselii, ai agitatie mare si apa se evapora mult mai repede.
This message was edited 2 times. Last update was at 30/11/2011 13:36:08
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 14:45:15
|
donpisote
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a714ec6796f638ba4d5792f78dccd134.jpg)
IP:
|
Sigur umiditatea nu este din cauza acvariului. Cauta cauza in alta parte. Eu am acvariu de 180 litri cu lampa suspendata si nu e umiditate. La tine cu capac nici atat.
|
ACVARIUL MEU scape by @fanta |
|
 |
goguloiu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 16:12:51
|
goguloiu
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99e4ff886ade110350981edaec84553c.jpg)
IP:
|
La ce temperatura tii apa din acvariu si care este diferenta fata de temperatura din camera?
Daca nu ai diferente mari de temperatura intre apa din acvar si camera nu trebuie sa ai probleme cu evaporatul mai ales ca ai si capac la acvar.
Incearca sa pui prin casa ceva chestii de dezumidificat de la fac astia reclama pe la tv.Eu am fro 3 sau 4 imprastiate prin casa dar nu dau jos din ele 20l apa pe luna
This message was edited 1 time. Last update was at 30/11/2011 16:16:12
|
|
 |
eugen.popp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 17:20:35
|
eugen.popp
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/146997515494cf9ab6ab3b.jpg)
IP:
|
Salut!
Si eu am umiditate mare in casa, dar nu e o mare problema, pentru ca aveam si de dinainte sa imi iau acvariul. Primul pas este o aerisire mai temeinica sau mai frecventa. Pe urma mi-am cumparat din Auchan pastile de dezumidificare. Acum au unele noi la doar 8 lei sub forma unui saculet cam de 800g (seamana cu o punga de zahar). Ei vand si recipientul de colectare a apei care e 20 de lei. Mi-am luat 5 astfel de saculeti ultima data, unul te tine cam o luna. Eu le folosesc doar pe perioada iernii, ca vara stau toata ziua cu geamul deschis.
|
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. |
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/11/2011 17:23:41
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
IP:
|
plush wrote:Salut
Am o problema si pana acuma singura solutie ar fi sa renunt la acvaristica ( la cat am investit, parca nu as renunta )
Ce pot face ca sa nu mai apara umiditate in casa ?
Poti pune niste panouri de sticla intre luciul apei si capac, obturand astfel evaporarea.
|
|
 |
plush
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 15:00:20
|
plush
Junior member
IP:
|
In camera tin 19-20 grade
In acvariu undeva la 24 grade.
Valuri la suprafata nu sunt ... ca am filtru intern care nu "bate" la suprafata.
Si dezumidificator , alea la 40 RON nu fac nimic ... am avut Ceresit si inca unu ....
Mentionez ca acvariul il am in hol si e spatiu deschis inpreuna cu sufrageria . Suprafata totala ~ 30-35 metri patrati cele 2 camere.
Apartamentul l-am cumparat anul trecut in vara. m-am mutat anul asta in mai .
De anul trecut din mai pana anul asta in mai nu am vazut nici o urma de mucegai, umezeala in acel apartament.
Recent ( maxim 1 luna ) am facut izolatia prin exterior la apartament.
Concluzia e ca , de cand m-am mutat ( luna mai 2011 ) si de cand a aparut acvariul ( sf lunii mai 2011 ) a aparut si mucegaiul ( poate mai tarziu ... )
Cam prin iulie-august am remarcat mucegai in dulapul in care sta acvariul ( e un dulap cu corp sub si deasupra = partea de jos are cam 50 cm si cea de sus cam tot in jur de 50cm ) .
Mucegaiul era si jos si sus . Plus inca un dulap in hol care are cam 2metri inaltime, si in ala era mucegai ( nu extrem )
Acuma am mutat dressingul mare si m-am speriat ce e in spatele lui.
Concluzie:
1. timp de 1 an si mai bine ( cat am vizitat apartamentul, mai apoi cand am avut chiriasi ) nu am vazut nici o urma de mucegai ... deci nu e de la pereti, scara blocului sau subsol ...
P.S.: si va spun ca aveam niste chiriasi pe care nu ii interesa apartamentul sa il intretina, au stat pana si-au gasit altceva .
2. de cand am acvariul a aparut mucegaiul.
Si culmea ca a aparut pe perioada verii cand deschideam geamul ca era cam cald in casa - de asta spun, pica varianta cu "diferenta de temperatura intre apa din acvariu si mediul inconjurator ca principal vinovat" .
Acuma iarna am umblat in spatele dressingului, si asta pentru ca acel mucegai a intrat in dressing si a fost vazut.
Cu cea mai mare parere de rau, astazi voi face o lista cu ce detin in acvariu si voi scoate tot la vanzare.
Multumesc tuturor pentru ajutor, dar sanatatea e mai importanta
@ Radu.U - pai daca pun geam, si neoanele deasupra , intrebarea vine daca mai trece tot spectrul luminii prin sticla ( nu m-am documentat, doar am auzit o "barfa" ) .
M-am gandit si eu la varianta asta, doar ca ma complic mai tare,ca in momentul cand vreau sa dau mancare la pesti am mai mult de lucru zilnic.
Si apoi cand mai schimb apa, nici nu vreau sa ma gandesc cat de greu o sa imi fie ....
Votat in familie - divortam de acvariu .
|
|
 |
ursulets23
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 15:47:08
|
ursulets23
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/07d5938693cc3903b261e1a3844590ed.jpg)
IP:
|
salut ce pesti ai donezi din ei ?sau ceva plante?
|
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 16:06:01
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
IP:
|
plush wrote:
@ Radu.U - pai daca pun geam, si neoanele deasupra , intrebarea vine daca mai trece tot spectrul luminii prin sticla ( nu m-am documentat, doar am auzit o "barfa" ) .
M-am gandit si eu la varianta asta, doar ca ma complic mai tare,ca in momentul cand vreau sa dau mancare la pesti am mai mult de lucru zilnic.
Si apoi cand mai schimb apa, nici nu vreau sa ma gandesc cat de greu o sa imi fie ....
Votat in familie - divortam de acvariu .
Nu renunta atat de repede.
Sa zicem ca ai un acvariu de 60 cm lungime. Iti faci 2 bucati de sticla de 20 cm si alte 2 de 10 care le poti accesa usor. eventual chiar poti lasa o placa mai pe cant. Chiar daca va iesi umiditatea , va fi la o cantitate mult mai redusa.
Sigur ca trece lumina prin sticla, fara nicio problema.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 16:52:59
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Pun pariu ca dupa ce scapi de acvariu o sa ai aceeasi problema in continuare?
Stii de ce zic, ca si eu am ceva acvarii in casa, acolo sa fie, plus o gramada de ghivece cu plante, cutii cu apa si plante acvatice in ele, chiar si doi banani care trebuie udati in nestire si aia au o rata de evaporare prin frunze foarte mare. Iar umiditatea masurata este intre 40 si 45%. Si aerisesc fara exces de zel.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
nicu mic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 19:38:48
|
nicu mic
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/bfd2308e9e75263970f8079115edebbd.jpg)
IP:
|
spui ca ai facut izolatia prin exterior cu o luna in urma ......ce material sa folosit, sa facut izolatia de o firma autorizata, adica de cineva cu experienta.
Daca acea izolatie e facuta de mantuiala,sa stii ca primul suspect nu e acvariul care-l detii ce izolatia de calitate proasta care sa efectuat.
Lucrez de ani buni in acest domeniu si sa stii ca am intilnit probleme de felul acesta .....(mucegai ,,,,,umezeala) din cauza condensului ce se formeaza intre placile izolante si peretii cladirii.....
This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2011 19:42:00
|
|
 |
goguloiu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 19:54:35
|
goguloiu
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99e4ff886ade110350981edaec84553c.jpg)
IP:
|
Daca si in vara ai avut probleme cu mucegaiul atunci nu e de la acvariu.Cel putin nu cauza principala si daca desfintezi acvariul nu cred ca scapi de umezeala.
Cauza principala e alta.
|
|
 |
dino66
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 20:18:45
|
dino66
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a084f26f690dbc23a52e67027693f2b2.jpg)
IP:
|
Problema cu mucegaiul si eu zic ca nu este cauzata de acvariu (o mica parte doar pentru faptul ca folosesti o piatra de aerare, care ajuta la evaporarea apei). Cum a zis si @nicu mic, este mai mult de cat posibil sa fie de la izolatie, si nu numai. Aerisirea nu isi face circuitul cum trebuie la tine in casa. (pe unde intra si iese), dressingul sa aiba 7-10cm distanta de perete, la fel ca si celalalte corpuri de mobila mari. Incearca sa gasesti o alta solutie.. Daca vinzi acvariul si nu scapi de mucegai nici iarna viitoare, iti vei lua altul ?
Succes
|
"..." |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/12/2011 21:29:46
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
nicu mic wrote:
Daca acea izolatie e facuta de mantuiala,sa stii ca primul suspect nu e acvariul care-l detii ce izolatia de calitate proasta care sa efectuat.
Irelevant. O spune unul care lucreaza si el de ani buni in constructii, plus "santier" de la varsta frageda, deh, ca sa nu stau acasa singur eram poftit pe santierele patriei, in excursie.
Un polistiren prost pus lasa caldura sa circule ( dezavantaj ) si odata cu ea si umezeala ( avantaj ) dar nu se urmareste acest aspect.
Sa nu uitam ca la noi in tara se construieste in draci cu caramida si beton, materiale care lucreaza mana in mana cu umezeala. Ceea ce la constructiile din lemn sau prefabricate gen panouri bentonit, rigips, vata e cu totul alta poveste.
Sisteme de izolat sunt si de 30 cm grosime, in straturi alternante iar lipirea se face cu spume astfel incat se creaza o anvelopa super etansa pe casa dar, dar odata cu un sistem de incalzire si ventilatie corespunzator nu vor exista aceste probleme.
PS. Ca sa nu poluam in plus pe aici, da-mi un PM in cateva cuvinte la cum crezi tu ca ar fi o izolatie executata normal incat sa nu existe problema colegului nostru.
LE2. Draga @plush, problema e alta la tine. Blocul respectiv a stat cu funduletul gol la cheremul vremii destul de mult timp. Fii sigur ca umezeala exista in pereti dar ea circuland in toate directiile se crea un echilibru. Dupa ce s-a montat izolatia, doamna umezeala mai are la dispozitie sa joace doar in partea adversa de teren, adica inspre apartamentul tau. Odata cu scaderea temperaturii, umezeala din aer condenseaza, pe ceva mai rece decat temperatura aerului, aceia fiind chiar peretii. Si ei la randul lor incarcati de umezeala nu au avut cum sa mai absoarba excesul primit si astfel au facut buba = igrasie. Fenomenul este foarte simplu, banal chiar. Rezolvarea este in a usca efectiv peretii iar asta o vei face pe tot parcusul iernii cand vei plati mai mult la intretinere. Adica dai un pic de pedala la caldurica sa iasa umezeala din pereti si aerisesti cat mai des. De preferat in timpul zilei cand e nitel soare sau cel putin aerul din exterior nu e incarcat de umzeala.
Foarte multi se plang de aceasta problema odata cu izolatia pe exterior si/sau montarea termopanelor.
LE3. Un termopan montat corect = izolatie buna, un polistiren montat corect = izolatie buna. Izolatie buna inseamna nema circulatie umezeala existenta in pereti si evident probleme la nouile valuri de condens. Si cum romanu aeriseste mai rarut ca giga caloria e la pret de lamborgini e pacat sa o arunci inutil pe geam sa contribui si tu la incalzirea globala. Logic?
This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2011 21:43:29
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
|