Stiu ca este topic vechi, dar se potriveste.
Vad ca peste tot concluzia este ca a lasa doar filtrul sa 'valureasca' suprafata apei este o modalitate suficienta de a aera. Booon.
In urma unei discutii de pe alt topic, am hotarat sa 'tai aerul' filtrului meu interior, si sa-l las doar sa faca valuri (Este vorba de un Eheim Pick-up 2006, acvariu de 54L).
Insa ce am observat (pe langa disparitia a unei infinitati de bule mici mici de oxigen din apa care pluteau in toate partile), ca imediat melcii Physa au iesit 'la plimbare' la suprafata si s-au dus sus la luciul apei.
Intr-un alt topic insa, si apoi tot citind pe net, Physa sunt considerati indicatori buni pentru prezenta oxigenului in apa [cat si pentru calitatea apei in general]. Nu stiu ce particularitate au fata de Pomacea, atunci cand Pomacea inca mai rezista sub apa, physa, cand nu mai e oxigen, tre sa se suie sus. Toti ai mei (vreo 5) s-au catarat in acelasi timp aproape (si abia daca vedeam cate 1, 2 odata, inainte);
Dwarf gourami care alearga pe acolo in disperare, la 3-4 'ture de bazin' dau si o fuga pana sus sa respire. Cand mananca, respira sus si mai des.
Concluzia mea este ca taind aerarea cu bule facuta de filtru, si lansand doar valurile, apa totusi s-a dezoxigenat. [Oricum, pentru siguranta, am taiat aerarea filtrului caci nu stiu, face niste bule infernal de mici care se invart in acvariu si sunt dese rau si ma enerveaza] si am luat un vibrator cu burete si l-am pus intr-un colt (din acela, banal, cum au toate petshopurile, care sufla in sus si cumva magic, ce e in suspensie in apa incepe sa adere la burete).
Plantele nu ma intereseaza deocamdata, ci as vrea ca pestii sa fie OK. Cu plantele n-am ce face atata timp cat n-am CO2, si am luat din astea rezistente.
Revenind, parerea mea e ca oricate valuri ar face, daca nu e agitata foarte bine suprafata apei, viguros as putea spune, nu prea se oxigeneaza totusi.
(dar sunt si la inceput, si e posibil sa fi omis din interpretare unele detalii).
E intemeiata ce zic ?
|