[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
sa renunt la piatra de aer si vibrator?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
manex
Member

IP:

intrebarea mea e chiar titlul topicului. am mai citit si pe aici si pe alte situri cum ca nu ar fi indicat sa tii piatra de aer, pentru ca ar dispersa si bruma de co2(asta in cazul in care nu ai instalatie). asa ca am scos vibratorul din priza si am mutat mai sus filtrul pentru ca jetul de apa sa "prinda" aerul si sa bage ceva oxigen in apa. e bine?
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

manex wrote:sa renunt la piatra de aer si vibrator?

Da, categoric.

manex wrote:ca nu ar fi indicat sa tii piatra de aer, pentru ca ar dispersa si bruma de co2(asta in cazul in care nu ai instalatie)

Asa e, dar tocmai de-aia se monteaza instalatii de CO2: ca sa poti sa aerezi cat vrei, fara sa iti pui problema ca ramai fara CO2.

manex wrote:am mutat mai sus filtrul pentru ca jetul de apa sa "prinda" aerul si sa bage ceva oxigen in apa. e bine?

Nu trebuie sa "prinda" aer. Trebuie sa agite suprafata apei. Deci indreapta jetul filtrului oblic in sus, astfel incat sa se formeze valuri mici.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
manex
Member

IP:

ok. mersi pentru raspunsul atit de rapid. sper ca nu ai inteles ca as fi avut instalatie de co2. nu am, deci pot sa renunt la vibrator
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Am inteles foarte bine. Ideea e ca e mai indicat sa ai O2 in acvariu decat CO2.
Plantele se descurca si cu putin CO2 la dispozitie, dar pestii nu prea rezista cu putin O2.

~~~~~

Later edit: am adaugat la galerie o poza cu "valurile" pentru aerare.

image

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
manex
Member

IP:

misto poza. exact asa l-am pus.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Stiu ca este topic vechi, dar se potriveste.

Vad ca peste tot concluzia este ca a lasa doar filtrul sa 'valureasca' suprafata apei este o modalitate suficienta de a aera. Booon.
In urma unei discutii de pe alt topic, am hotarat sa 'tai aerul' filtrului meu interior, si sa-l las doar sa faca valuri (Este vorba de un Eheim Pick-up 2006, acvariu de 54L).

Insa ce am observat (pe langa disparitia a unei infinitati de bule mici mici de oxigen din apa care pluteau in toate partile), ca imediat melcii Physa au iesit 'la plimbare' la suprafata si s-au dus sus la luciul apei.

Intr-un alt topic insa, si apoi tot citind pe net, Physa sunt considerati indicatori buni pentru prezenta oxigenului in apa [cat si pentru calitatea apei in general]. Nu stiu ce particularitate au fata de Pomacea, atunci cand Pomacea inca mai rezista sub apa, physa, cand nu mai e oxigen, tre sa se suie sus. Toti ai mei (vreo 5) s-au catarat in acelasi timp aproape (si abia daca vedeam cate 1, 2 odata, inainte);
Dwarf gourami care alearga pe acolo in disperare, la 3-4 'ture de bazin' dau si o fuga pana sus sa respire. Cand mananca, respira sus si mai des.

Concluzia mea este ca taind aerarea cu bule facuta de filtru, si lansand doar valurile, apa totusi s-a dezoxigenat. [Oricum, pentru siguranta, am taiat aerarea filtrului caci nu stiu, face niste bule infernal de mici care se invart in acvariu si sunt dese rau si ma enerveaza] si am luat un vibrator cu burete si l-am pus intr-un colt (din acela, banal, cum au toate petshopurile, care sufla in sus si cumva magic, ce e in suspensie in apa incepe sa adere la burete).

Plantele nu ma intereseaza deocamdata, ci as vrea ca pestii sa fie OK. Cu plantele n-am ce face atata timp cat n-am CO2, si am luat din astea rezistente.

Revenind, parerea mea e ca oricate valuri ar face, daca nu e agitata foarte bine suprafata apei, viguros as putea spune, nu prea se oxigeneaza totusi.
(dar sunt si la inceput, si e posibil sa fi omis din interpretare unele detalii).

E intemeiata ce zic ?
[WWW]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu. Daca apa e valurita, se oxigeneaza suficient. Nimic altceva nu mai e nevoie. Doar daca nu cumva ai suprapopulatie, atunci e alta mancare de peste. Insa in cazul ala ai si alte probleme, nu doar "lipsa" oxigenului.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: