Am sustinut un diagnostic de ocluzie intestinala bazat pe faptul ca pe langa mancare congelata le dau si mancare uscata, care din cate am inteles ar putea cauza ocluzie. Manca f bine si nu era deloc apatic. Vazand ca persista cu abdomenul marit de volum aprox 1-2 zile am cautat sa vad un tratament. din cate am citit sunt 2 variante: 1 - o picatura de ulei de masline. 2 - sulfat de magneziu in apa. am recurs la prima din lipsa celeilalte. dupa aprox 2 zile, fara semne de imbunatatire. timp in care a devenit apatic. Ei, problema este ca a coincis si cu introducerea in acvariu a unui nou discus, care nu trecuse prin acvariul de carantina din lipsa acestuia. la scurt timp ... atat noul venit cat si Blue diamond intr-un timp ff scurt au prezentat degenerare/macerarea inotatoarelor, ( foarte de rapida evolutia – vorbesc de ore ) apoi pelicula albicioasa pe un ochi, care pana la urma a ulcerat.
Ok ... am inceput tratament. Initial cu unul eSHa 2000, primul antibacterian gasit. fara prea mare randament. A 2-a zi bai de 30 min in tratament cu Furanol si 2ori pe zi. Aici evolutia pare incetinita. dar nici un semn de regres al bolii. intre timp noul venit a murit. Blue diamon desi a fost intr-un stadiu critic... inotatoarele total macerate, un ochi cu o ulceratie de aprox 2mm... greu de imaginat ca se poate recupera. am initiat hranirea vía sonda pt a nu-si pierde total imunitatea. 4 zile tratament cu furanol in acvariu parea ca ceva se imbunatateste dar ... ochiul la fel. Am continuat cu schimburi de apa, apoi am initiat tratamient cu Baktopur lichid timp de 4 zile + aplicare unei creme oftalmica (de la farmacie) epitelizante + antibiotic ( 2 ori pe zi). In tot acet timp l-am hranit prin sonda la fiecare 2 zile aprox 0,5 ml\masa ( 5 ml galbenus de ou + 2 comprimate de spirulina + 2-3 picaturi de vitamine + 1/8 dintr-o pastila de Tinidazol 500mg – sonda veterinara -folosita la pisica). Vazand deja recuperare semnificativa... ulceratia la ochi s-a vindecat, desi persita o pelicula alba discreta, inotatoarele au inceput sa se regenereze ... am considerat momentul de al introduce in acvariul comun. Am continuat apro 2-3 zile hranirea prin sonda dupa care a inceput sa manance cate putin. si asa de cateva zile vine la ora mesei, nu manaca mult, dar mananca. nu e recuperat 100% dar in fiecare zi face progrese. Inca persista o zona discreta albicioasa pe ochi care se pare ca dispare dar f lent. iar inotatoarele aproape in totalitate recuperate. Nu-mi imaginam ca ar mai fi posibila recuperarea, acesta fiind si motivul pt care am incercat orice.
A fost incredibila experienta!! Acest peste chiar nu renunta usor la viata!
|