[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu ingust in forma de "L"  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Mario2003
Unripe member

IP:

Salut,

Voi fi cat se poate de scurt.

Vreau sa-mi fac un acvariu in forma de "L", foarte ingust, avand o grosime de doar 9cm, inaltime de 55cm, iar pe latime, privit din fata, latura din stanga are 109cm si latura din dreapta 50cm.
Toate masuratorile sunt valorile finale ale acvariului, deci cu tot cu grosimea sticlei.

Citind inainte pe forum, am inteles ca nu respecta dimensiunile unui acvariu standard si, daca nu va fi posibil, voi renunta din pacate la ideea de a fi populat cu pesti sau plante, urmand sa aiba o functie doar de decor.

Acvariul urmeaza sa fie incastrat intro nisa a unui perete de 12cm grosime, de aceeasi forma de "L".
Nisa are inaltimea de 75cm, deci am lasat 20cm de la acvariu pana la grinda de sus sa pot avea acces inauntru.

Volumul de apa e mic, dupa calcule:
(109+41)*55*9 -> 74litri

Ce imi recomandati sa verific inainte de a ma apuca de asamblat?

Peretele, desi subtire, sustine fara probleme greutatea.
Fata din stanga de 109cm imi poate crea probleme?
As vrea sa asamblez acvariul fara alte intaritoare care sa faca si mai gros acvariul, pentru ca toata grosimea acestuia nu poate depasi 9cm.

Astept parerile voastre si idei. Acum sunt la stadiul de finisat perete care va "gazdui" acvariul.
[Thumb - dimensiuni1.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 02/06/2011 12:17:24

Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

eu cred ca poate fii realizat de cineva cu multa experienta, poti tine in el doar creveti si niste moss, de umblat in el va fii imposibil, ca filtru neaparat unul extern.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/06/2011 12:23:58

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

functie doar de decor
este unica functie pe care o poate indeplini acel bazin. La forma si dimensiunile tale ai avea nevoie de sticla de 10 mm....asta inseamna inca 1+1 cm minus de ambele parti, deci latimea finala ar fi de 7 cm. In asa ceva nu poti introduce mana. O solutie ar fi insa ca, la baza acelei nise se pui ceva gros, un dulat de lemn gros de 30-40 mm astfel incat sa largesti un picut, macar la 30 de cm baza bazinului. Dupa aia se poate sta de vorba despre un acvariu.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Va fi o adevarata provocare pentru cal care-l lipeste.
Mario2003 wrote:Ce imi recomandati sa verific inainte de a ma apuca de asamblat?

Verifica planeitatea peretelui, nu cumva sa fie mai jos una din laturile "L"-ului ....... 1-2 mm sint suficienti sa provoace "dezastrul".
Mai verifica si geamurile, sa fie taiate PERFECT (dimensiunile si unghiurile), altfel va fi aproape imposibil de inchis.

Mario2003 wrote:As vrea sa asamblez acvariul fara alte intaritoare care sa faca si mai gros acvariul, pentru ca toata grosimea acestuia nu poate depasi 9cm.

Daca-l vrei fara intarituri (pretentie justificata de ingustimea lui) ai nevoie de geam de 12 m pentru bucatile de 109 cm.
Fundul trebuie sa fie dublu, folosind 4 bucati de geam, cam asa:

............................................................................_________________
............................................................................|................................|
............................................................................|................................|
. _____________________________________|________________|
|..........................................................................|................................|
|..........................................................................|................................|
|_____________________________________|________________|

Cred ca se intelege, mi-e greu sa desenez aici .

This message was edited 1 time. Last update was at 02/06/2011 12:57:58

Poze: smilie ... Poze cu plante
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

o problema este sticla de pe fund, care nu prea poate fi dintr-o singura bucata, solutia este aceea pe care ti-o recomanda maestrul Faraon, din care am inteles si eu, vi cu 4 bucati, care se suprapun in coltul L-ului, adica o baza mai lunga si o latura mai scurta, iar peste ele o baza mai scurta si o latura mai lunga,
adica ceva de genul asta:
intarituri cred ca poti sa folosesti, decat sticla de 12 mm (daca socotesti, in interior iti mai ramane 90 - 2 x 12 = 66 mm), n-o sa mai poti baga mana deloc acolo, trebuie sa angajezi o balerina :18:
intariturile le pui doar pe margine si jos, nu-ti ia din grosime dacat in margini

cred ca poti sa pui si pesti - guppy si neoni, plante si melci
[Thumb - a.JPG]

This message was edited 4 times. Last update was at 02/06/2011 14:32:10

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Mario2003
Unripe member

IP:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

- calin_gherman - din pacate spatiul este limitat la grosimea peretelui, si cum acesta este amplasat in mijlocul camerei, nu-mi permit extinderea in afara acestuia.
- Porcu si Bogdan_Musat - buna idee cu fundul dublu cu imbinarile suprapuse invers, asa-l voi face.

Am facut cateva modificari esentiale si-i voi reduce inaltimea la doar 42cm, deci 40 fara baza, astfel am loc oarecum sa umblu inauntru.
Doar cele doua fete mai mici, cea de 100 si de 41cm le voi face din sticla de 10mm, toate celelalte componente din 12mm.

Pentru siguranta am adaugat o bagheta de sticla pentru ramforsare compusa din 3 foi de geam lipite intre ele, deci ca si dimensiuni, undeva la 3 cm latime, (9-1-1,2)=6,8cm lungime, iar inaltimea m-am gandit la 6cm. Aceasta bagheta va fi lipita la imbinarile dintre cele 2 laturi ale "L"-ului, pe latura de 109cm, aliniata la marginea de sus a acvariului.

Avand in vedere modificarile, avand un volum de (109+41)*42*9 ->56litri , as mai avea nevoie de alte ramforsari decat acea bagheta?

In partea dreapta a acvariului, in continuarea acestuia, voi amenaja un loc unde voi pune tot ce tine de acvariu; dimensiuni: lungime 20cm, latime 9cm, inaltime 75cm.

Apa potabila trecuta printrun filtru de impuritati este ok pentru neoni de ex sa fie folosita direct, fara "decantare"?
Ar mai fi varianta trecerii printrun filtru anticalcar, cum este cel pentru masina de spalat.
Vreau sa trag 2 tevi inguste in spatiul tehnic al acvariului, una pentru admisie direct de la robinet, prin acel filtru, iar cea de-a doua pentru evacuare.
[Thumb - dimensiuni2.JPG]

This message was edited 3 times. Last update was at 03/06/2011 10:32:54

takawachinchila
Member
[Avatar]

IP:

Auzi, da' nu mai bine mai adaugi ceva la peretele ala astfel incat sa poti face un acvariu mai lat? Ca posibilitati ar fi ... si in felul asta nu mai dai banii pe balerina. Inca ceva, tie ti-ar placea sa locuiesti intre doi pereti apropiati cam la 2.5m unul de altul?

cand vrei plantele pe care le doneaza cineva, tu esti cel ce trebuie sa isi miste c***'!
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

takawachinchila wrote:... tie ti-ar placea sa locuiesti intre doi pereti apropiati cam la 2.5m unul de altul?

off topic: o sa razi, dar sa stii ca am vazut apartamente in blocuri nou contruite - cu preturi de 200-300.000 euro, cu sufragerii de 5m x 6m si dormitoare de 2,5m x 4 m, deci se poate si la oameni

ideea este ca intradevar, este un acvariu prea ingust, dar pentru niste pesti mici de tip guppy sau neoni poate merge, daca stie sa-l aranjeze cu niste plante care se potrivesc si cu un iluminat adecvat, cel mai bine pe leduri, poate arata bine
iar volumul de apa, la ce a calculat colegul nostru, 50 l nu este chiar putin

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu personal cred ca efortul si dimensiunile mici in grosime ale acvariului pe care vrei sa il faci nu merita.
Parerea mea este ca daca vrei acvariu frumos si mai micut iti iei un nano DENNERLE pe care il pui pe o polita suspendata undeva mai sus iar efectul va fi maxim. Acum fiecare cu gusturile lui dar eu asa as face.

ACVARIUL MEU scape by @fanta

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: