[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme cu pirania  XML
Forum Index » Characidae
Author Message
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Acum 2 zile am facut curat in acvariu (100lcu 6 pui de pirania intre 7-9 cm), adica am schimbat 25% din apa si in plus am pus in interiorul filtrului (resun, intern) un saculet de carbune activ, pe care-l mai folosisem tot asa, cate 2-3 zile dupa care il scoteam. Problema grava este ca in timpul noptii din cauza saculetului de carbune si a impuritatilor care s-au adunat in filtru, acesta s-a infundat si nu a mai facut si bule de aer pt oxigenerea apei. Dimineata cand s-a aprins lumina la acvariu am vazut 4 pesti erau aproape cu burta in sus iar 2 dintre ei erau morti. Am remediat repede problema la filtru, si cei patru au inceput sa-si revina odata cu inceperea oxigenarii apei. Faza e ca acum dupa 2 zile pestii par sanatosi dar nu mai au deloc pofta de mancare, stau toata ziua ascunsi printre plante (unul din ei care a fost mai grav, a stat azi toata ziua in acelasi loc) am incercat sa le dau sa manance dar nu se ating de mancare. Aveti idee ce ar putea fi? sau daca exista vreun medicament? (am uitat sa zic, ca nu am instalatie de co2) (a, mi sa mai intamplat sa se opreasca aerisirea cu bule de la filtru, dar nu s-a intamplat nimic, pestii erau ok)
[Yahoo!]
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Pestii in continuare nu au pofta de mancare si nu mai sunt asa vioi ca de obicei, am incercat sa-i "ademenesc" cu tot felul de "bunatati" dar nimic, nici macar nu se uita la mancare. Chiar nu stie nimeni care ar putea fi cauza sau sa imi dea vreun sfat? Au aproape 4 zile de cand nu mananca nimic si asta ma cam sperie mai ales pt ca au avut problema de care v-am spus mai sus. Va rog mult daca stie cineva ceva sau daca a mai patit cineva asa ceva cu pestii lui sa imi zica ce trebuie sa fac! :bla:
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Hai sa incerc eu sa sparg gheata.

Inca din capul locului trebuie sa-ti spun ca bulele alea sunt un "Vax Albina Crema Flora", adica n-au nici o importanta in aerisire. Daca pompa a continuat sa merga si sa faca un cat de mic curent in acvariu, pestii nu avut nici o problema de oxigenare. De fapt, chiar tu recunosti la finalul postului ca ti s-au mai oprit bulele si alta data dar pestii au fost OK.
Banuiesc ca ai provocat niste modificari chimice in acvariu cu ocazia curateniei. Ca sa avansez si o ipoteza: probabil ai deranjat prea multa murdarie din substrat, care a trecut de la descompunerea anaeroba la cea aeroba si apa a luat-o razna.
Ar trebui sa faci niste teste chimice.

~~~

Observatie generala (Pirania, n-o lua personal): vad ca testele de apa periodice s-au "demodat" de tot. Anii trecuti, pe vechiul forum, cand cineva cerea o explicatie, mai dadea niste valori de pH, kH, GH, ... ceva minimal, acolo. Aici, pe forumul nou... tamaie!!!

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Ph-ul apei este 7, restul nu le stiu . Am facut tratamentul acela pe care l-am gasit la 'boli/tratamente' cu metronidazol, si vad ca astazi au inceput sa mai manance cate un tubi din cand in cand, dar sunt f nehotarati, de multe ori se indreapta sa muste apoi se opresc brusc lasand viermisoru sa le treaca prin fara botului, dar oricum vad ca la tubi nu se pot abtine si mai prind cate unul dar f rar, dar totusi pana acum se pare ca asta e sungura mancare la care au 'reactionat'. Ce mi se pare mie curios este faptul ca multe din plante sunt muscate de ei, chiar de cateva ori i-am surprins si eu muscand din frunze, cu toate ca aveau destula ''carne'' de unde sa se serveasca. Ce sa fac? Sa-i las asa? mai e nevoie sa mai schimb din apa? Sa le mai dau pastile? Pestii sunt vizibil superstresati si extrem de speriosi fata de cum erau.
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Hmmm... te-ai cam grabit cu metronidazolul. Stiu ca medicamentul asta se da impotriva viermilor intestinali. Esti sigur ca pestii tai au asa ceva?
Si inca un aspect: la tratamentul cu metronidazol e obligatoriu sa schimbi apa o data la doua zile, pana se incheie cele doua saptamani de administrare.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc ca mi-ai zis, ca faceam iar vreo prostie, nu stiam ca trebuie schimbata apa la 2 zile cand se face tratamentul ala, dar asa voi face.
[Yahoo!]
aditzu'
Member

IP:

Sper ca nu schimbi toata apa

Reiau intrebarea lui Dalles. Esti sigur ca au viermi intestinali ca sa aiba rost sa faci tratamentul asta?

Ca sa te scutesc de "efortu" de a cauta pe forum despre tratament ...
Binenteles ca e luat tot de pe forum. Din cate tin minte, autor e M.A.

"O tableta de 250mg Metronidazol strivita si dizolvata in putina apa calda pentru
fiecare 40-70l de apa timp de 3-5 zile. Se poate folosi Metronidazol B perfuzab
il in cantitate echivalenta. Se recomanda schimbarea apei in proportie de 50% mai ales in cazul in care se folosesc tablete sau solutie Metronidazol A deoarece
acestea contin glucoza/zaharuri iar bacteriile pot prolifera! Mai mult, aspirare
a/curatarea substratului duce la limitarea posibilitatii de reproducere a flagel
atelor deoarece acestea nu au posibilitatea de supravietuire indelungata inafara
gazdei, in special in medii cu incarcatura organica redusa si, in acelasi timp
riscul de reintroducere scade deoarece Hexamita se transmite prin fecale.

Metronidazul este oxidat in cateva ore si de aceea este necesara dozarea pentru
intregul volum al bazinului, nu doar pentru cantitatea de apa schimbata.

Ridicarea temperaturii in bazinul de tratament este indicata raportandu-se vinde
cari prin cresterea temperaturii la 33-37C. In plus, Metronidazolul fiind un produs destinat medicinii umane, acesta are efect maxim la temperatura corpului. Es
te posibil ca administrarea de Metronidazol la 15-18C sa nu aiba nici un efect.
Deoarece solubilitatea oxigenului scade cu temperatura este necesara si aerarea
mai puternica a apei (in plus Hexamita este clasificata ca fiind microaeroba/ana
eroba) reducandu-se astfel si stresul la care sunt supuse exemplarele bolnave.

Metronidazolul este absorbit prin branhii si are efect sistemic.

In cazul in care pestii bolnavi se mai hranesc inca, este indicata amestecarea/inmuierea hranei in Metronidazol 1g la 100g de hrana. In acest caz tratamentul dureaza cel putin o saptamana, timp in care pestii se hranesc numai
cu hrana astfel tratata.

Aceasta boala este foarte comuna si in cazul in tratati pestii bolnavi aplicati tratamentul in intregime, fara a-l intrerupe. Hexamita pare ca poate dezvolta rezistenta la tratament si uneori doze mai ridicate sunt necesare pentru vindecare. Din nefericire, in doze mari Metronidazolul este toxic"
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... am citit si tot nu inteleg de unde si pana unde ai ajuns la tratamentul cu Metronidazol ... ai vazut la ei fecale albe, subtiri si filamentoase ? ...
... daca nu mananca si sunt speriati atunci e semn sigur ca apa lor e "in neregula" ... cred ca apa pe care ai folosit-o ultima data avea ceva "nasol" in ea [ clor, sulfat de Al, sau 'reaku stie ce mai pun astia de la ApaNova ] ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Da e adevarat ca m-am grabit cu tratamentul ala, dar intrasem un pic in panica.Acum l-am intrerupt pt ca lucrurile au revenit la normal, azi au mancat de m-am uimit si eu. Cred ca ai dreptate, a fost din cauza apei, dar inca nu am descoperit 'buba' si tot ce pot sa fac este sa fiu foarte atent cand mai fac schimbul saptamanal de 25%.
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Pirania wrote:... Cred ca ai dreptate, a fost din cauza apei, dar inca nu am descoperit 'buba' si tot ce pot sa fac este sa fiu foarte atent cand mai fac schimbul saptamanal de 25%.

... pune-ti un filtru [ mecanic + carbune, gen Aquator ] pe coloana de apa rece [ de unde iei apa pentru schimburile saptamanale ] si n-o sa mai ai probleme de genul acesta ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Pirania
Member
[Avatar]

IP:

Azi am cumparat un alt test pt PH de la Tetra si cand am facut testul ... a dat ph=6 (testul vechi imi arata 7). Faza e ca acum pesti si-au mai revenit cu toate ca ph e 6, asta inseamna ca atunci cand se simteau rau ph era de speriat. Cred ca am avut noroc sa fac tratamentul cu metronidazol pt ca asa am facut schimburi dese de apa, dar se pare ca mai am un pic de treaba ca sa stabilizez ph-ul.
[Yahoo!]

Forum Index » Characidae
Go to: