donpisote wrote:Acvariul este setat in formatul actual in jurul datei de 1 martie anul curent.
Din ce spui inteleg ca-i plantat din prima cu plantele din lista. Cred ca asta-i prima greseala, singurele plante care te-au ajutat sint Micranthemum micranthemoides si Rotala rotundifolia. Ar fi fost bine sa-l plantezi masiv din prima cu plante rapide, pe linga astea doua te-ar fi ajutat mult niste Limnophila sessiliflora, micranthemum umbrosum, Cabomba ....... si-s mai multe de felu' asta.
Plantele pe care le-ai folosit tu, fie cresc foarte incet si nu-s bune pentru inceput, fie se hranesc mai mult prin radacini iar la inceput solu' nu "lucreaza". La inceput e nevoie de plante care se hranesc intens din masa apei.
Daca ai pornit de la inceput toata lumina de care spui (vreo 100 W) ai gresit, e prea multa pentru inceput. Ar fi fost suficiente cele doua tuburi de 30 W

.
Nu stiu cit de intens ai fertilizat cu micro DIY, n-am folosit si nici n-am de gind sa incerc. Presupun c-ai folosit mai mult decit trebuia. Cred ca nu trebuia sa folosesti macro la inceput.
Nu spui nimic despre pesti. Imi permit sa fac o paranteza despre pesti, paranteza fara prea mare legatura cu acvariu' tau. Voi contrazice putin moda actuala, multi imi vor sari in cap. Probabil cei mai suparati vor fi cei care s-au chinuit sa impuna macro ca ceva obligatoriu pentru ca apoi sa vinda

. Creezi nevoia apoi o satisfaci

.
Am constatat la foarte multi incepatori ca folosesc macro indiferent daca au nevoie sau nu. Pentru ca asa au citit, asa a spus unu' cu multe posturi pe forum. Eu am observat de-a lungu' anilor ca un acvariu plantat masiv in care sint pesti intr-un numar decent nu are nevoie de fertilizare cu macro. Nu vorbesc de un singur acvariu, am avut in timp zeci de acvarii, am fertilizat in toate felurile posibile si pot spune ca niciodata n-am avut probleme cu macro in acvarii in care aveam pesti. As putea initia un concept nou: fertilizarea cu pesti

.
Va rog sa nu intelegeti ca sustin ca plantele nu au nevoie de macro, ar fi absurd. Spun doar ca un numar corect de pesti va poate scuti de fertilizare cu macro. Nu exagerati cu pestii ca poate va fac acvariu plantat varza

.
In rezumat: greselile tale ar fi:
1. n-ai folosit destule plante rapide
2. ai dat prea multa lumina la inceput
3. ai fertilizat prea mult
As mai avea ceva de comentat la lumina: eu prefer tuburile roz, alea pentru plante. Am incredere in marile firme producatoare de tuburi. Daca specialistii recomanda un anume tub pentru plante, inseamna ca acel tub e cel mai bun

. Cind folosesc cuvintul "specialisti" ma refer la oameni cu studii, oameni care studiaza profesionist fenomenul, nu la amatori pasionati ca noi care emit pareri pe forumuri

. Daca Osram imi recomanda pentru plante tubul Fluora, nu 865, prefer sa-i cred. Nu sustin ca daca ai fi folosit Fluora n-ai fi avut alge, da' cred c-ai fi avut sanse de reusita un pic mai mari. Nu zic ca 865 nu-i bun, am vazut plante frumoase crescute la el, da' parca lumina roz e un pic peste.
donpisote wrote:Am citit articolul colegului alber de pe acvariu.ro despre fertilizarea cu linia JBL si mi a placut foarte mult cum arata acel acvariu desi unii spun ca fertilizarea JBL nu este stralucita.
Am mai auzit eu opinia ca JBL nu-i stralucita si nu inteleg de unde provine. E o opinie absolut falsa, pozele vorbesc.
donpisote wrote:Acum apare o mare problema si anume ca toata lumea vorbeste despre fertilizare dar nicaieri ( cel putin unde am cautat eu ) nu sunt lasate niste date pentru incepatori sa spunem .
Eu cred ca tu ai vrea ceva exact, precis, ceva care sa-ti spuna bagi x ml din y solutie la z zile si toate merg bine. Nu se poate, iar teste pentru toate elementele n-o sa ai niciodata. Testele serioase costa prea mult. In timp vei ajunge sa te bazezi pe propriul tau ochi, pe experienta ta.
bobiciupe wrote:testarea se poate in orice moment al zilei, cu conditia sa repeti procedeul a 2-a zi aproximativ la aceeasi ora, pentru a afla cit a cosumat acvariul tau si a sti cit trebuie sa adaugi.
Ar fi prea simplu sa fie asa

, din pacate astfel vei afla doar cit a consumat acvariu' tau in ziua respectiva. Insist: vei afla doar cit a consumat acvariu', nu plantele. Nu stii cit din fertilizantul pe care-l folosesti ramine la dispozitia plantelor in conditiile din acvariu. Multe chestii sint instabile si se "deterioreaza" in acvariu, fenomenu' incepe imediat dupa ce le pui. Stabilitatea depinde de calitatea fertilizantului, calitate care depinde de cit a investit producatorul ....... iar toate se regasesc in pret. Cit dai atita face.
Pe de alta parte, dupa ce-ai facut cele doua masuratori si-ai aflat consumul acvariului ce se intimpla? Plantele cresc si-n 3-4 zile isi pot dubla consumul daca d-alea rapide. Consumul acvariului nu-i deloc constant.
bobiciupe wrote:ce te face sa crezi ca acea solutie macro DIY este cu ceva inferioara celor de firma
Faptul ca azotul de le Seachem e intr-o forma mai usor asimilabila de catre plante

. Nu-i doar obisnuitul nostru KNO3.
La sfirsit uite cum a pornit fara alge ultimul acvariu de vreo 130 litri:
- Florapol + nisip 1-3 mm
- 2 x 18 W Osram Fluora
- CO2
- plante rapide: Limnophila sessiliflora, Micrantemum umbrosum, Rotala rotundifolia, Heteranthera zosterifolia, Hemianthus micranthemoides, unele in cantitati mai mari, alte mai putine, dupa cum am avut
- pesti in numar decent
- Ferropol cite putin la inceput, apoi din ce in ce mai mult
- fara macro
Plantele au pornit frumos, au crescut bine, fara alge, Heteranthera n-a plins dupa macro, pestii i-au oferit cit avea nevoie, a crescut exploziv. Dupa ce-au crescut plantele am mai adaugat un Philips Aquarelle. Toate merg bine, in prezent am inlocuit lumina cu 2x39 W T5.