[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
inmultire excesiva melci mici maro  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

M-am trezit in acvariu cu niste melcisori mici maronii, nu am reusit sa gasesc un site cu descrierea tipurilor de melci, dar din ce am mai citit, presupun ca e planorbis. Oricum ideea e ca la inceput am vazut vreo 2 dar acum fiecare frunza de planta are cate un mini melc, care cred ca sunt abia depusi. Si unde ma uit ii vad. Nu stiu daca fac bine sau rau acvariului dar as vrea sa tin invazia sub control. Mentionez ca am RCS in acvariu deci nu pot baga nimic chimic. Frunza de salata functioneaza? O sa incerc diseara sa pun o poza edificatoare....poate ma ajutati cu denumirea speciei si cu metoda de control a inmultirii.
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Nici daca nu ai avea creveti nu ar fi cea mai fericita solutie sa folosesti chimicalele. Poti incerca sa ii ademenesti cu frunza de salata sau bucatica de dovlecel/castravete. In general dupa ce stingi lumina devin mai activi si ai sanse mai mari sa obtii o "recolta" babana pe frunza. Mai mult ca sigur melcii au ajuns in acvariul tau o data cu plantele. Poti incerca sa ii tii sub control evitand hranirea excesiva si pastrand curatenia in bazin. Atunci cand nu sunt in numar extrem de mare ii poti ignora, nu vor face rele prin acvariu.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am in acvariu cam 20 de neoni obisnuiti, 6 red nose tetra. 2 ancistrusi, 1 cory panda si 1 ramirez, deci in total 30 de pesti. Hrana este de la JBL si are dozator, le dau cate doua click-uri dimineata si 2 seara si cam la 3 zile le dau doar dimineata un cubulet de larve de libelula (fara sa le mai dau si granule). Se poate considera hranire in exces?

O sa incerc cu salata, mi se pare ca vor fi cam multi avand in vedere ca pe 90% din frunze am vazut un mini melc. Si nu sunt sigura dar parca cineva pe aici spunea ca inmultirea in exces a melcilor semnifica o problema cu parametrii apei?

care e rolul melcilor in acvariu?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

melcii consuma resturi de plante si de mancare, deci sunt parte din echipa de curatenie. cam asta e rolul lor intr-un acvariu, asta daca nu ii tii pentru ca sunt frumosi, adica acelasi motiv pt care tii si pestii.
melcii in general nu strica in acvariu, ba chiar ajuta, insa daca sunt foarte multi pot fi deranjanti dpdv estetic.
cea mai buna metoda de a scapa de ei este sa pui in acvariu niste melci asasini, care vaneaza si mananca alti melci. in functie de nr de melci de care vrei sa scapi si de nr de melci asasini pe care ii aduci, poti scapa complet de melci intr-un interval de la cateva saptamani la cateva luni.

alta metoda eficienta de a scapa de invazia de melci nu exista dupa parerea mea, pt ca nu-i poti prinde pe toti. bine, mai exista si posibilitatea sa-i otravesti cu un compus pe baza de cupru, dar iti iei adio de la creveti si, in functie de concentratie, posibil si de la pesti sau plante.

Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ah nu nu, fara asasini sau chimicale. Nu cred ca as putea sa vad cum sunt mancati de vii...cand am adus crevetii, un ramirez a reusit sa prinda unul dintre ei si l-a omorat in fata mea si am zis ca nu mai vreau sa repet chestia asta vreodata. Si asa am procese de constiinta cand ii scot din acvariu si ii arunc la gunoi.

oricum am inteles ideea, multumesc pt raspunsuri. O sa pun o poza diseara poate ma ajutati cu numele speciei si in rest sper sa ma descurc cu salata.
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

in seara asta, ca un facut, numai cei mici erau in fata la vedere, cei mari erau pe spate sau pe plantele din spate asa ca nu prea i-am prins in poze. Pun totusi ceva poze, poate stie cineva ce fel de melci sunt:
image

image

image

in ultima poza sunt melcisori micuti care stau la suprafata, parca sunt lipiti de biofilm. sunt foarte multi care stau asa.
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

sunt melci ``maidanezi``,nu le mai stiu denumirea,dar stiu ca multa lume ii are.
metoda cu salata a dat intodeauna roade celor care le-am recomandato,deci e foarte ok sa o pui in practica.ai grija sa speli salata bine ca sa nu aiba pic de pamant pe ea in cazul in care e luata din piata.
cat despre melcii care stau la suprafata:scoatei cand ii vezi
inmultirea in exces nu are treaba cu parametrii apei,ba din contra,acesti melci sunt sensibili si incep sa moara cand apa nu este ok.
faptul ca ai o invazie se datoreaza plantelor,care au avut oua pe ele.
in concluzie,scapa de melci undeva in proportie de 95%,restul oprestei ca sunt ``senzori``.bineinteles,daca vrei si nu te incomodeaza aspectul lor..

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 00:17:02

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

flyer01 wrote:inmultirea in exces nu are treaba cu parametrii apei,ba din contra,acesti melci sunt sensibili si incep sa moara cand apa nu este ok.

Nu neaparat. Sunt niste melci destul de rezistenti, iar daca vor fi probleme in apa, pana se ridica melcii la suprafata se vor ridica pestii. Pe de alta parte este adevarat ca se dezvolta excesiv atunci cand conditiile din apa sunt propice lor. Pentru tinerea sub control a acestor melci, hranirea pestilor trebuie facuta cu zgarcenie (sa nu ramana nici un fel de hrana neconsumata), frunze moarte in acvariu sa nu existe, iar Ph-ul apei cat mai mic. De fapt un Ph mic poate fi cu certitudine o solutie, deoarece se elimina calciul din apa, iar melcii o vor duce cam rau

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
danco
Junior member

IP:

Andreea, melcii tai sunt Phisa. Eu am introdus intentionat 5 buc. in acvariu si dupa o saptamana-10 zile aveam puzderie (sute, fara gluma!)
Cum nu ii poti aduna eficient manual, iar melci ucigasi nu am reusit sa procur, am cumparat 3 botia pakistany (peste yoyo) de vreo 5-6 cm fiecare si foarte subtirei. In 2 zile nu mai aveam nici un melc vizibil in acvariu, dar erau o puzderie de cochilii goale. Botiile s-au ingrasat intr-o saptamana ca porcii (efectiv au niste burti umflate...) si de atunci nu au mai aparut melcii.
Periodic, la curatarea filtrului (filtru canistra, extern) scot cativa melci mai mari si ii reintroduc in acvariu, dar nu rezista mai mult de 20 minute, botiile ii gasesc imediat. In filtru inca se inmultesc printre mediile de filtrare, dar nu asa de mult ca in bazin, asa ca i-am lasat acolo de samanta, nu au devenit inca o pacoste.
Daca esti din Bucuresti ma ofer sa-ti imprumut/donez 1-2 botii sa-ti faca curat.
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

am cautat pe google physa si in pozele rezultate cochilia pare sa fie conica pe cand la ai mei nu e conica, e ca un covrig. Nu ma bag deocamdata la nici un peste sau melc ucigas, mi-e mila sa ii vad cum mor de vii....O sa scot manual cat pot de multi, multumesc de oferta, daca ajung in criza si ma coplesesc, o sa ma gandesc si la o varianta ucigasa.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Ce ai tu acolo pot fi Planorbis (Columbian ramshorn snail) sunt cam mici in poza pentru a ne putea pronunta cu exactitate. Dar in poza doi, ar putea fi marmorata

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 17:51:09

[Email] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

coana_andreea wrote:Nu ma bag deocamdata la nici un peste sau melc ucigas, mi-e mila sa ii vad cum mor de vii.....

ma termini cu "mor de vii".

stii, cam toate fiintele sunt vii inainte sa moara, deci toate "mor de vii". rar se intampla sa moara cate una dupa ce e moarta.

bine ca daca ii arunci tu la gunoi e ok, atat timp cat nu ii vezi omorati.

problema de care tu nu-ti dai seama, preocupata fiind doar de naturelul tau simtitor, e ca daca ii arunci la gunoi mor in cateva ore (pana cand se usuca) in timp ce daca ii omoara un peste sau un alt melc mor probabil in cateva secunde.

dar pe tine, nu-i asa, te intereseaza doar sa nu vezi tu cum mor, in rest pot sa se chinuie cat vor ei.

This message was edited 2 times. Last update was at 18/01/2011 17:55:55

flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

humbert cred ca intreci masura...
unele persoane chiar nu suporta sa priveasca asa ceva,ce nu intelegi?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

mai degraba ce nu intelegi tu e ca persoana de mai sus a spus ca ii este mila de ei, de asta ii arunca la gunoi, nu ca i se face rau daca vede sange de melc

in primul rand mila adevarata inseamna sa te gandesti cum pot fi omorati cu minimum de suferinta, nu sa la ascunzi suferinta.

in al doilea rand daca intr-adevar nu poti sa vezi sange de melc, atunci nu ar trebui sa omori melci.
sau, daca te hotarasti sa-i omori, sa-ti asumi chestia asta. oamenii omoara milioane de animale in fiecare zi. e un fapt, nu e loc de smiorcaieli de mironosita aici.

forumul are si un scop educativ in legatura cu tratamentul pe care il aplicam animalelor, nu e doar ca sa ne plangem noi ca "mi-a murit toti pestii din borcan"

Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu sunt sigura ca raspunsul meu ar fi foarte apreciat de moderatori asa ca o sa ma abtin si o sa iti spun inca o data doar atat: Multumesc pentru oferta dar nu ma intereseaza!
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@Humbert
cred ca tu nu intelegi ce am spus...
forumul are si rolul de loc unde se vorbeste civilizat si egal,nu cum te-am exprimat tu.modul tau de adresare reprezita stare de nervozitate,deci te sfatuiesc sa nu iti mai descarci nervii pe un topic pentru ca te crezi tu mai cu sange rece.
nu cred ca o persoana care este deschisa la suflet nu are dreptul sa isi verse gandurile ce ii apasa inima aici,deci nu mai spune chestii de genul ca nu e loc de smiorcaieli de mironosita aici.
pentru chestia asta ai merita un ban frumos,pentru ca ai facut atac la persoana,dar nu sunt eu in masura sa decid acest lucru.
dansa are bunul simt sa admita ca ii este mila de ei in cazul in care ii vede cand sufera,ceea ce este foarte normal,chiar nu inteleg de ce nu iti dai seama ca este ok si asta.
una este sa vezi tortura si alta este sa stii ca sa dus si gata.
si mai o admir pentru ca isi da silinta pentru tot ce face in bazin.rar persoane de genul asta...

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 19:00:14

Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

alber wrote:Ce ai tu acolo pot fi Planorbis (Columbian ramshorn snail) sunt cam mici in poza pentru a ne putea pronunta cu exactitate. Dar in poza doi, ar putea fi marmorata

da arata ca si planorbis dar sunt complet maro, fara nici un model si putin transparenti. Poate intr-una din seri ii prind mai in fata....Nu am reusit sa gasesc informatii despre cam cat se fac de mari. Cel din poza e cred cel mai mare deocamdata.

Flyer01 - multumesc pentru ajutor, ai cam spus ce as fi vrut si eu sa spun, probabil ca pe tema asta s-ar putea filosofa ani intregi.....poti sa ma tutuiesti, am doar 31 de ani )) Sau poate ar trebui eu sa ma adresez cu dvs Glumesc, tutuitul mi se pare o forma de apropiere si cum suntem colegi de "pasiune" si de forum presupun ca ne putem tutui indiferent de varsta. Ma simt batrana daca ma iei cu dvs

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 19:06:07

flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

;) nu face nimic,eu imi fac datoria de a fii om,
in posturile recente nu am folosit dvs,ci am ``tutit``
`

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 19:12:07

danco
Junior member

IP:

Andreea, oferta mea ramane in picioare, cred ca peste o saptamana-doua o vei aprecia mai mult
Cu toate ca nu sunt complet de acord cu modul de exprimare a lui Humbert, eu cred ca are pe undeva dreptate. Gandeste-te ca in natura vietuitoarele se descurca singure si o moarte naturala e de preferat uneia lente si chinuitoare (daca vrem sa fim umani). Cat despre sange nu e cazul (chiar, melcii au asa ceva?).
Eu inca mai cred ca melcii tai sunt Physa marmorata. Ia uita-te la poza:
[Thumb - physa-marmorata.jpg]

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Sper ca v-ati calmat bunii mei colegi si putem reveni la...oile (sau melcii nostri). Intr-adevar, Humbert are ceva dreptate, dar tonul si cuvintele folosite au fost cam aspre. @flyer01, nici cu tine nu mi-e rusine...cand te-ai luat de Humbert. Acuma hai, dati-va mana si reveniti la sentimente mai bune. Nu mai vreau discutii cu ton de harta si pe deasupra Coana Andreea (aoleu, mor de nick-ul asta ) trebuie ajutata. Consider oftopicul inchis

Andreea, asa cum am mai spus. Mancare, curatenie Ph si nici nu vei stii ca ai melci in acvariu. Si scapi si de WC, Botia, Pufferi, melci asasini si altii. Metoda propusa de mine tot la omorarea melcilor duce sa stii, dar ajuta si la mentinerea in conditii ideale a acvariului

LE @danco, ai auzit? Adica, ai citit?

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2011 21:23:47

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to: