koala wrote:Fratii mei "gradinari", cum 'reaku se fac schimburile de apa in conditiile acvariilor plantate?
- CAT (in procente)?
- LA CAT timp?
Pana acu', eu faceam lunar schimburi masive de apa (80-90-100%) si ma durea la bascheti... probabil ca acu' nu mai e asa. Deci?
Pai nu citim si noi articolele din acest forum, nu asa trebuie sa incepem? Ia uite ce apare la coltul incepatorului:
INTRETINEREA ACVARIULUI
Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA. Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei.
De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora. Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se impute iar pestii se imbolnavesc.
Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam. Exista diferite dispozitive care curata geamurile acvariului pentru a vede clar pestii la orice magazin de acvaristica.
Eddy21 wrote:Pai nu citim si noi articolele din acest forum, nu asa trebuie sa incepem? ...
Stii vorba aia, cu "Sa faci ce face popa, si NU ce zice popa!" Mai ales ca "nitratii face bine la plante" si e pacat de Dzeu sa ii arunc la canal.
Eu dozez zilnic cele 3 componente ale solutiei recomandate de Pavelescu (HerbAquatic) si ma gandesc ca schimburile de apa dese nu fac altceva decat sa "dilueze" zemurile alea.
De aia am cerut o parere referitoare la "in ce procent" si "cu ce frecventa" sa fac schimburile de apa. Eu am fost obisnuit cu schimburi de 100%, asa ca sa schimb doar un sfert de acvariu e piece of cake pentru mine.
Deci din experinta personala. Cu cit e lumina mai puternica si procesele chimice din apa sint mai accelerate faci schimburi mai dese ( eu fac de 2 ori pe saptamina cite 40% ). La tine avind in vedere ca e bazinul mare , stabil, lumina nu e data la intensitate foarte mare cred ca un schimb saptaminal de 30% este arhisuficient. Ai si masa mare filtranta asa ca nu are rost mai des zic eu.
Aha, deci 25% pe saptamana ar fi in regula... merci!
- din cauza de pandemie & soacra batrana, o sa fiu iarasi nevoit sa ma mut de-acasa si sa las acvariul de izbeliste.
- cu hranitul pestilor nu e problema, pentru ca soacra e obisnuita sa le dea de mancare (atunci cand noi suntem plecati prin concedii).
- va fi nevoie sa trec la dozaj saptamanal de HerbAquatic, pe care probabil o sa il fac tot in ziua in care ma duc sa schimb si apa.
- o sa golesc un sfert de acvariu, saptamanal... urmand ca dozajul sa il fac dupa ce pun apa "proaspata".
- deja tund Vallisneriile in mod constant, deoarece cresc atat de lungi incat frunzele lor ajung si obtureaza gratarul de la overflow.
Din ce in ce mai frumoasa gradina. Nu sunt cel mai mare fan al pestilor colorati " artificial" dar contrastul nu e rau. As adauga un trunchi mare ca si element dominat. In rest place la mine
raul.tatulescu wrote:Din ce in ce mai frumoasa gradina.
Multumesc! Si mie imi place cum arata bazinul acum... nu imi aduc aminte cand am avut ultima oara un bazin "cu plante".
raul.tatulescu wrote:Nu sunt cel mai mare fan al pestilor colorati " artificial" dar contrastul nu e rau.
Sa stii ca nici eu nu sunt fan al pestilor "injectati" si, atunci cand i-am vazut la Ionut (AquaPlanet), am zis imediat "Bah, eu nu iau pesti d-astia chinuiti cu injectii si pielea arsa de acizi!" Insa Ionut mi-a certificat ca pestii astia sunt nascuti rosii si ca puii lor vor fi la fel... am studiat problema si se pare ca asa este.
Exista o companie care a patentat GloFish, practic vorbim de un procedeu prin care se introduc gene "care dau fluorescenta" in ADN-ul pestilor de acvariu. Descendentii acestor pesti isi pastreaza culoarea.
raul.tatulescu wrote:As adauga un trunchi mare ca si element dominat. In rest place la mine
Am inca toate lemnele alea (de la setup-ul cu Synspilum) afara pe balcon... sper ca la primavara sa incropesc din ele o "buturuga" aratoasa in jurul careia sa aranjez plantele.
Deoacamdata, azi plec de-acasa pentru cel putin 2 luni asa ca slabe sperante sa fac ceva la acvariu in perioada urmatoare.
Voi incerca sa vin acasa saptamanal, pentru schimb de apa si dozaj de HerbAquatic.
Am fost in vizita la acvariu. - plantele cresc frumos de tot, am fost nevoit sa tai cate 10-15 cm din frunzele de Vallisneria care obturau gratarul overflowului.
- pestii sunt in regula, grasi si frumosi... se vede ca socrela le da de mancare. - pisicul sta pe masa si "numara" pestii cat e ziua de lunga. - am dozat zeama pentru o saptamana...