Asa, cum ziceam la mine in topic "un nou setup...", am un gourami pitic/cobalt/curcubeu apatic. Deschid si aici un topic, poate e vazut de mai multa lume. Deci, am patru gourami pitici, doi mai mari, doi mai mici. Cei mari sunt mereu impreuna bine mersi, impreuna cu ceilalti pesti (2 gourami galbeni 3-4 cm, 6 barbus tetrazona mici si niste ancistrusi). Nu sunt probleme de fugareala intre tetrazone si gourami, grupurile nu au probleme. Unul dintre cei doi gourami mai mici e foarte apatic, sta numai sub filtru. Nu are semne de boli, solzi lipsa, ochi umflati, gris. Culoarea este mai pal, nu se misca din coltul lui decat 2-3 cm, nu urca la mancare-sau cel putin nu il vad io. De la o vreme, si celalalt gourami mic a devenit oleaca apatic.
Pe amandoi de 2 zile i-am mutat intr-un acvariu de 25 de litri, cu neon de 11W, incalzitor setat la 30 de grade, filtru Aquael fan mini hang-on. Am pus solutie General Tonic de la tetramedica 6mililitri, am pus o lingurita de sare dizolvata, le-am dat drumul si la o pompa de aer, sa fie circulatie in apa...
Mari schimbari de comportament nu sunt, stau amandoi pe fund, linistiti, urca la mancare cand le dau, dar nu ca hamesitii. Cel apatic rau a ramas apatic, celalalt parca il mai vad miscandu-se, din cand in cand mai da "o raita" pe la celalalt sa il "activeze". Schimb de apa ieri 10 litri, azi 10 litri, adica in jur de 50%.
Ce mai e de facut? Sa ii tin in continuare izolati, sa mai fac vreun tratament? Sa il las doar pe cel apatic rau si pe cel mai "vioi" sa il mut inapoi in comunitar? In speranta ca am dat cam toate amanuntele si datele problemei pe care le detin, astept ceva sfaturi, idei... Multumesc si craciun fericit.
P.S. Sper ca nu am scris toata poliloghia degeaba. Stiu ca un gourami pitic pui e 2-3 ron, dar am ambitia sa ii salvez, nu sa ii eutanasiez