Salutare, valorile apei se impart in cele variabile dar okay si cele care trebuie musai sa fie in parametri.
Valori de "MUSAI in parametrii"
Amoniacul (NH3/NH4) si Nitritii (NO2) trebuie sa fie ZERO, sau foarte aproape de zero. Nitratii (
NO3) este indicat sa fie si ei cat mai mici, dar valori de 10-20 ar fi ok. La valori mai mari de 20-30 spre 50 dau nastere la alge (doar daca nu ai o tona de plante inauntru flamande, lucru care automat i-ar scadea pe acestia). Valorile peste 30-50 afecteaza si pestii in timp, si din ce am citit valorile mari de la 70-100 in sus ii intoxica rapid.
PH-ul (care in general este indicat sa fie apropiat de 7 considerat neutru, dar depinde de pesti). Aici ar mai fi si altele,
Clorul,
Cuprul etc Dar primele 2 listate sunt esentiale.
Valori variabile, care insa ar trebui tinute in functie de specificul acvariului - cu plante, fara plante, ciclide africane care vor apa dura sau poate vreun discus care vrea apa moale, etc.
Aici ar fi Duritatea totala (
GH) , Duritatea carbonului (
KH) care ar fi dragut sa nu fie mai scazut de 3-4 intrucat influenteaza PH-ul in sensul ca apa poate avea fluctuatii ale PH-ului foarte usor si dauneaza pestilor.
Fierul foarte util la plante, Potasiul
PO4 etc
Am incercat sa listez valorile care au si teste asociate si care sunt la indemana acvaristului obisnuit. Desigur ca exista si alti parametrii, apa in sine avand "chimia" sa.
Eu mi-as lua NO2, NH3, PH, NO3, KH, GH. Cam in ordinea asta. Toate testele sa fie la picatura. Testul de amoniac, odata ce s-a stabilizat acvariul este cam degeaba, dar e bine sa-l ai, poate mai faci vreun bazin sau vrei sa te asiguri ca totusi nu ai reluat ciclarea de la zero.
NO2-ul insa este foarte important, iti spune daca ai curatat prea mult filtrul, sau daca ai bagat brusc prea multi pesti, sau daca pur si simplu ai destabilizat filtrarea biologica din acvariu.
Ar fi multe de spus, lururi care fie imi scapa sau chiar nu le stiu. Asa ca studiaza, lectureaza si mult succes!