[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ajutor butelie co2  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

Dupa cum spune si titlu am probleme cu co2 sau sant eu foarte ghinionist.
Am inceput cu clasica bomba dar vrand sa evoluez am cumparat cu stingator cu co2 din ala cu robinetul cu parghie.A fost un fiasco total pentru ca daca apasam un pic pe parghie robinetul nu era etans si scapa pe la parghie .La reclamatia mea vanzatorul raspunde pe drept ca robinetul este facut sa lucreze inchis sau deschis la maxim si ca eventualele scapari nu conteaxa pentru ca odata actionat levierul in 30-50 de secunde stingatorul se goleste si nu conteaza daca scapa in timpul actionarii.Am inghitit galusca si am ramas cu bani dati si cu stingator de co2 la masina.
Plin de avant trec la butelie de unica folosinta de 500g si regulator de la Ferplast.Toata treaba merge perfect si vazind ca am nevoie de masura presiuni ma hotarasc si cumpar si setul de manometre .
Acum aveam instalatia de co2 completa dar butelia se golea cam repede si este destul de scumpa.Strang bani si cumpar de pe forum o butelie de 2 litri de co2 cu revizia pana in 2018.
Butelia este trimisa plina,cumpar adaptor de la butelie de unica folosinta la rencarcabila montrez reductorul si vad ca are 60 bari exact cu trebuie si reductorul functioneaza corect.
Pana aici sant fericit,dar la a 2 sau a 3 incarcare cand montez reductorul vad ca arata 90 bari desi eu specificam destul de clar la incarcare ca butelia are 2 kg de co2 lucru stantat si pe butelie.
Speriat de o asa presiune scot butelia afara si cu regulatorul montat pe ea dau drumul la surubul de reglaj fin la maxim cu gandul de a mai scoate din gaz pana ce manometrul va indica in jur de 50-60 bari .
Surpriza dupa un minut o bubuitura puternica si manometrul de pe joasa presiune crapa efectiv(atasez si o poza).Plin de suparare scot manometru si blindez gaura cu dopul original si astfel raman fara masura pe joasa presiune.Dupa o perioada incep sa simt nevoia de o electrovalva si atunci comand pe forum un regulator JBL cu valva de 12v.Vine regulatoru pe care il montez si treaba este ok.
La incarcarile ulterioare desi eu specificam de fiecare data ca butelia are 2 kg de co2 cand ajungeam acasa si montam regulatorul observam ca in butelie aveam tot in jur de 80-90 bari.
Ca tot patitul acum demontam regulatoru si scoteam din co2 pana ajung la 60 bari.
Astazi ma duc cu butelia la incarcat la acelasi centru si specific clar: 2 kg de co2,platesc 10 lei si pun butelia in masina DAR IN FATA PE SCAUN CA SA NU O ZDRUNCIN-MARE GRESEALA.
In drum spre casa cam la 30 minute de la incarcare cand eram exact intr-o intersectie si stateam la semafor BUM a sarit supapa de siguranta de pe butelie..va dati seama ce a fost in masina si cum am reusit sa deschid usa si sa ies din masina plina de o ceata de ca in filmele de groaza .Experienta este de nedescris su nu o doresc nici dusmanilor mei .
Acum am o mare antrebare si o mare rugamine la colegi forumisti :
-credeti ca se mai poate face ceva cu butelia ca dupa cum am vazul robinetul are filetul de fixare in corpul butevii mai mic ca la alte butelii, eventual se poate inlocui numai membrana de la supapa?
-colegi care va duceti cu buteliile la incarcat mare atentie butelia sa stea numai in PORBAGAJ.

PS scuzati lunga prezentare dar va rog sa intelegeti cat de suparat sant si sa stiti ca ma gandesc serios sa trec iar la bomba.
[Thumb - 15112010241.jpg]

[Thumb - 15112010243.jpg]

[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

Iti inteleg supararea, dar opreste caii putin.
1. Butelia aia de co2 ? e cumva din Germania ?
imi pare cunoscut modelul, caci si eu am una asemanatoare.
2. Si mie imi incarca blegul ala de la co2 mult peste limita admisa, tocmai pentru a-mi crapa siguranta. Desi nu s-a intamplat am tinut-o si cu 160 BAR ! deci ceva se intampla cu a ta, de a crapat la 80.

Nici nu vreau sa ma gandesc ce experienta ai avut si bine ca nu s-a intamplat un accident, dar ce vreau sa zic este ca tot timpul caram butelia in spate si, drum fara denivelari nu avea , dar nu am patit nimic.
Din cate imi aduc aminte cand am cumparat sistemul de co2, parca scria ca siguranta de presiunea sare la 200 BARI.
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

Cand a sarit supapa eram pe drum catre casa asa ca nu stiu ce presiune era in butelie pentru ca verificarea cu reductoru o faceam cand ajungeam.
Cea ce am vrut sa subliniez este ca de fiecare data tipu baga mai mult co 2 altfel nu se explica cei 80-90 bari din butelie.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/11/2010 21:18:53

[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

din cate stiu eu, buteliile de co2 se incarca pe 3 sferturi. deci daca pe ea scrie ca are 2kg, inseamna ca trebuie sa bagi in ea maxim 1.5 Kg CO2.
acum, cantitatea fiind atat de mica, aia de la centru nu pot controla la cateva sute de grame, deci ti-o incarca la maxim sau cat cred ei. din cauza asta zic eu ca ai avut problemele pe care le-ai descris.
imi pare rau pt ce ti s-a intamplat, bine ca nu a fost mai rau.

solutia dupa parerea mea este sa folosesti butelii de minim 4 Kg, la alea incepi sa ai o marja de siguranta, gen o incarca cu 3 kg si esti safe.

pe de alta parte, supapa aia de siguranta trebuia sa tina mai mult, macar 150 de bari. eu unul am tinut butelia (4kg) in masina de fiecare data cand am incarcat si nu au fost probleme, nu am avut niciodata alta presiune decat fix 60 de bari.

This message was edited 2 times. Last update was at 16/11/2010 11:09:51




bitanu
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/09/2010 17:47:52
Messages: 629
Location: Navodari CT
IP:
Offline

Ce-ai mancat cand ai fost mic? Ai avut la ghinioane, ca, in timp ce citeam topicul tau nu stiam ce sa fac, sa rad sau sa plang? Off, numai ghinioane...

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mihai_ghe wrote:In drum spre casa cam la 30 minute de la incarcare cand eram exact intr-o intersectie si stateam la semafor BUM a sarit supapa de siguranta de pe butelie..va dati seama ce a fost in masina si cum am reusit sa deschid usa si sa ies din masina plina de o ceata de ca in filmele de groaza .Experienta este de nedescris su nu o doresc nici dusmanilor mei .


Am patit-o si eu. Rad acum, da' atunci nu mi-a fost bine deloc. Eram in aceeasi situatie, in masina, cu butelia dupa mine, numai ca nu conduceam eu. Eu stateam in dreapta, cu butelia intre picioare. A facut poc si in mai putin de-o secunda, nu mai vedeam nimic in masina, era ceata. Asta se intampla in Bucuresti, in dreptul Garii de Nord. Noroc ca tocmai plecam de pe loc, de la semafor si ca nu s-a intamplat la viteza mai mare...

Imi pare rau pentru cele intamplate. La mine problema era de la presiunea mult prea mare. Avea peste 150. I-a sarit supapa de siguranta, m-am dus la un centru de reincarcare si mi-a schimbat robinetul cu totul si butelia merge si acum fara probleme.

In ceea ce priveste presiunea mare, am mai patit-o si dupa aceea, a pus prea mult in ea. Si am facut la fel ca tine, am dat drumul din robinetul de reglaj fin al reductorului. Dar nu l-am dat la maxim si nici nu mi-a facut nicio bucurie. Doar ca am uitat de el, s-a dus pe jumatate si-a si inghetat tot reductorul - era acoperit de un strat de zapada / gheata cand mi-am amintit de el.

Poti sa faci si altfel: cand te mai duci sa umpli butelia, sa iei reductorul cu tine si sa-l pui acolo pe butelie sa verifici presiunea. Daca e mai mult, il iei pe ala la intrebari. Desi... imediat dupa ce ti-o umple, e cam rece si gazul nu are aceeasi presiune. Totusi, ai putea incerca sa faci si asta, sa verifici presiunea acolo, de fata cu el.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
BogdanHojbota
Member
[Avatar]

Joined: 03/11/2009 21:41:00
Messages: 126
Location: Bacau
IP:
Offline

nasol , ce sa zic.
Oricum dupa incarcare presiunea nu e cea normala, fiind rece butelca. Insa cand ajunge la o temp de ~20-25 de grade ar trebuis a indice presiunea normala.
Mult de tot 80-90 de bari. Esti sigur ca butelia ta e de 2 kg, poate e de 2 litrii = 1 litru = 0.750 kg co2.
Cand aveam butelie de 2litrii, idiotul imi punea 2 kg!! si era stingator , la care am folosit manerul din dotare multa vreme, fara sa scape gaz.
Supapa de siguranta , trebuie sa sara la 120 de bari.
Cand am luat prima data stingator cu co2, l-am tinur jumatate de zi (vara in portbagajul masinii) cand am ajuns acasa si am pus reductorul pe el avea 100 de bari,- si a stat la frigider o ora pentru a se raci .
Mai bine mai putin decat scrie pe butelie!

old Consigliere
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Asta da "noroc"!!!
Eu folosesc un stingator cu parghie G3 si nu am avut probleme pana acum.
Atentie la centrul de incarcare cat gaz iti baga!
[Email] [Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

Humbert wrote:din cate stiu eu, buteliile de co2 se incarca pe 3 sferturi. deci daca pe ea scrie ca are 2kg, inseamna ca trebuie sa bagi in ea maxim 1.5 Kg CO2.
.

Nu cantitatea de co2 este de 2 kg asa scrie pe butelie :2 kg co2 numa ca scrie in germana
[Yahoo!]
Radek
Member
[Avatar]

Joined: 13/09/2009 12:19:03
Messages: 237
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Si eu am patit-o odata, cu un but, ca nu-i pot zice altfel, a bagat cu nemiluita.

Am avut 160 barr si nu a puscat supapa , am fugit cu el afara, nici nu stiu cum am dat jos reductorul de pe el si l-am lasat pana a atins gramajul corect!

Sa va zic cu cat a bagat in plus?

0.4 KG!

De cele mai multe ori gresesc la adunare.

1. Se citeste TARA de pe butelie.
2. Se citeste capacitatea CO2 . Atentie: Scrie in KG si L.
3. Se aduna TARA+CAPACITATEA in KG si se regleaza pe cantar.
4. Se goleste restul de gaz inapoi in instalatie. Pun pariu ca nu va face asta, nici mie, deci o golesc eu acasa, sper sa nu auda astia cu ECO
5. Dupa ce l-a umplut nu-i o problema, pentru ca presiunea va fi mica oricum, pe masura ce se incalzeste se agraveaza.

Eu de obicei masar acasa butelia dupa fiecare incarcare pe un cantar DIGITAL!

Ca si masura de precautie, mereu las afara din gaz cam 30 SEC inainte de pornire!

This message was edited 2 times. Last update was at 16/11/2010 20:48:45


"A great mind becomes a great fortune ..." Senneca
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

Dupa cum am explicat si eu montam reductorul ca sa masor presiunea si daca era cazu mai dadeam drumul la gaz numa ca de data asta nu am apucat sa ajung acasa.
Crede-ti ca am vreo sansa sa gasesc alt robinet nou pentru butelia de 2 kg co2?
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, gasesti robinet la orice centru de reincarcare. Ti-l monteaza cei de-acolo. Cel putin, pe mine m-au rezolvat oamenii.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
cheloo
Junior member

Joined: 26/09/2010 19:22:40
Messages: 77
Location: Constanta
IP:
Offline

Daca doar ti-a sarit supapa la butelie nu trebuie sa schimbi robinetul. Doar spune-le ca a sarit supapa ca au incarcat prea mult butelia si sa ti-o schimbe.
Acum 3 sapt un coleg de aici de pe forum a patit ceva asemanator .. i-au incarcat o butelie de 3kg ca si cum ar fi fost de 4 desi el clar le-a zis ca este de 3kg.

toate bune frumoase .. a ajuns omu acasa si pentru ca "fugise de la munca" a montat repede butelia .. a dat drumu la CO2 pe instalatie si a plecat. Era pentru prima oara cand si-o incarca deci nu stia el ce prostii pot sa faca astia de la centrele de reincarcare.
La 30 min dupa asta a avut FOARTE mult noroc ca fratele lui a intrat in casa si a vazut ca butelia scapa CO2 si facea mare bahau sub bazin in dulapul ei.

Dupa ce s-a dus cu butelia cu supapa sarita la centru aia i-au schimbat supapa gratuit! si i-au reincarcat butelia fara sa comenteze nimic.

fostul user Trippin
[Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

Neputand sa merg personal astazi am trimis butelia la centrul de unde a fost incarcata sa vada de ce a sarit supapa.
Raspunsul a venit clar ca sant de vina ca am agitat-o la transport si ca pot sa repare supapa .
Am dat unda verde la reparatie si am platit 10 lei pe reparatie si incarcare.
Pentru clarificare atasez o poza cu supapa defecta si una cu cea schimbata care pare cam deformata prin strangere cu cheia,pare demontate de la o alta butelie si montata la mine.
Am montat regulatorul de la Ferplast pe butelie cam la 15 minute de la incarcare si acesta indica 50 bari.
Momentan butelia este cu regulatorul montat si sta intr-o magazie la serviciu de teama unei noi explozii.
Maine cand consider ca s-a linistit am sa o montez la acvariu sa vad despre ce e vorba.
Atasez si o poza sa vedeti ca butelia e intradevar de 2 kg co2.
[Thumb - 15112010242.jpg]

[Thumb - 17112010248.jpg]

[Thumb - 17112010246.jpg]

[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din cate stiu eu, supapa aia, odata sarita, nu mai poate fi "reparata". Mie mi-au schimbat tot robinetul, nu numai supapa. Totusi poate nu am dreptate.

Nu prea inteleg din poze ce au facut oamenii acolo.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 424
Location: Bacau
IP:
Offline

gengiskhan wrote:Din cate stiu eu, supapa aia, odata sarita, nu mai poate fi "reparata". Mie mi-au schimbat tot robinetul, nu numai supapa. Totusi poate nu am dreptate.

Nu prea inteleg din poze ce au facut oamenii acolo.

Au desurubat surubul care tinea presata membrana de siguranta (defapt cea care s-a spart la suprapresiune) si l-a inlocuit cu ala din poza care are capul de strangere cam deformat.Banuiesc ca au montat alta membrana de protectie sub surub si nu au pus doar surubul ca sa astupe pur si simplu gaura (surubul are pe exterior 2 gauri de evacuare a presiuni in cazul cand se sparge membrana).
Astazi am verificat din nou presiunea din butelie si manometru indica 50 bari,banuesc ca sete OK si ma voi risca sa duc butelia acasa si sa o montez la acvariu.
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

gengiskhan wrote:Din cate stiu eu, supapa aia, odata sarita, nu mai poate fi "reparata". Mie mi-au schimbat tot robinetul, nu numai supapa. Totusi poate nu am dreptate.

Nu prea inteleg din poze ce au facut oamenii acolo.


tot din aceasta frica, ca va sari supapa, am intrebat si eu la statia de umplere daca sare supapa se poate repara? si mi-a raspuns ca da. Odata ce am intrebat asta, tot timpul muncitorul incerca sa bage mai mult. maxima a fost de 2 kg... tot in butelia de 2 kg, in aceeasi butelie care o ai si tu si probabil ca acelasi reductor. Repet am avut butelia cu 160 bari si nu s-a intamplat nimic.
Oricum bine ca ai rezolvat cu 10 lei. Eu zic sa te risti ce-a fost mai rau a trecut
niqn10
Junior member

Joined: 21/01/2019 10:32:53
Messages: 77
Location: Bucuresti
IP:
Offline

intrebare, de ce nu cereti la centrul de incarcare sa fie incarcata butelia la.... 75% sa zicem? In felul asta nu scad riscurile astea?
Pandy
Member

Joined: 19/02/2018 10:25:22
Messages: 154
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Au trecut 9 ani...
niqn10
Junior member

Joined: 21/01/2019 10:32:53
Messages: 77
Location: Bucuresti
IP:
Offline

asa este, nu am fost atent la data mesajelor din topic, imi cer scuze
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com