Author |
Message |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2005 22:20:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
luci09
Junior member
IP:
|
am un acvariu de 240 L , l-am ciclat doua saptamani dupa care am inceput sa-l populez dupa cum urmeaza: in prima zi am luat 2 scalari, 2 terneti si un sanitar mai mare(adult). Toate bune si frumoase timp de doua zile , dupa care am mai luat 2 xipho, 2 guppy si 7 neoni. Am observat ca un scalar sta mai retras si nu prea mananca.Dupa inca o zi am mai luat 2 beta, 2molly, 1 sanitar de talie mica si 2 melci galbeni. Doua zile nu au fost alte probleme in afara de faptul ca scalarul tot asa era.Surpriza a aparut acum 3zile cand am gasit un guppy(mascul) mort intre filtru si geam. Am zis ca s-a intepenit! Dar mai problematic este ca astazi de dimineata nu am mai gasit femela beta, iar in cursul zilei a murit scalarul care era mai retras si 2 neoni. Mentionez ca am complectat cu apa de la robinet la o zi dupa ce a murit masculul de guppy cu 20L si am pus in apa 5 ml de aqutan vbc-stress protection (produs de sera). Am observat ca femela de guppy este agresiva si ciupea aripioarele neonilor. Acum pesti stau retrasi spre colturile acvariului uni la suprafata si altii pe fund ca si cum le-ar fi frica de ceva.Masculul de beta sta mai mult lipit de filtru in locul unde am gasit masculul guppy mort,(era mancat din el).
Ce ma sfatuiti sa fac?
|
|
 |
jumbo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2005 22:26:32
|
jumbo
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1394002571426ba2c3d1524.jpg)
IP:
|
in primul rand l-ai lasat cam putin la ciclat, apoi ai bagat o gramada de specii de pesti fara sa te interesezi daca sunt compatibile sau nu.
mai da si tu detalii filtru, substrat, temperatura etc
|
ride free |
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2005 22:37:58
|
luci09
Junior member
IP:
|
jumbo wrote:in primul rand l-ai lasat cam putin la ciclat, apoi ai bagat o gramada de specii de pesti fara sa te interesezi daca sunt compatibile sau nu.
filtru aquael fan2 450 l/h:substrat de pietris:temp 25 grade
|
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2005 22:41:19
|
luci09
Junior member
IP:
|
luci09 wrote:
jumbo wrote:in primul rand l-ai lasat cam putin la ciclat, apoi ai bagat o gramada de specii de pesti fara sa te interesezi daca sunt compatibile sau nu.
filtru aquael fan2 450 l/h:substrat de pietris:temp 25 grade
plante artificiale deocamdata (trebuie sa-i fac un sistem pentru mai multa lumina, ca nu are capac si este intre doua camere)doua buturugi
|
|
 |
Madalin Dorobantu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 07:15:56
|
Madalin Dorobantu
Member
IP:
|
1. Filtrul este mul prea mic pt. bazinul tau de 240L de aici eu trag concluzia ca atunci cand ai adus pestii acvariul nu era ciclat.(Schimba filtrul cat mai repede)
2. Prea multe specii care nu sunt compatibile.
Scalari cu Betta  specii teritoriale si luptatoare
Scalari cu Gupy  Scalarii vor ciupi mereu cozile gupylor
Scalari cu Vivipari  Viviparii datorita agitatie lor vor stresa incontinu Scalarii.
Scalarii cu Neonii merg doar daca pui in bazin mai intai neonii (minim 15) si dupa vreo saptamana aduci scalarii si acestia sa fie pui sa creasca in acelasi bazin cu neonii. Si inca o recomandare bazinul sa fie bine plantat ca neonii sa se poata refugia si ascunde de eventualele atacuri ale scalarilor.
|
Nu fi trist vor veni si vremuri mai bune!
|
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 09:14:06
|
luci09
Junior member
IP:
|
Madalin Dorobantu wrote:1. Filtrul este mul prea mic pentru. bazinul tau de 240L de aici eu trag concluzia ca atunci cand ai adus pestii acvariul nu era ciclat.(Schimba filtrul cat mai repede)
Scalari cu Vivipari  Viviparii datorita agitatie lor vor stresa incontinu Scalarii.
Scalarii cu Neonii merg doar daca pui in bazin mai intai neonii (minim 15) si dupa vreo saptamana aduci scalarii si acestia sa fie pui sa creasca in acelasi bazin cu neonii. Si inca o recomandare bazinul sa fie bine plantat ca neonii sa se poata refugia si ascunde de eventualele atacuri ale scalarilor.
Din cate am observat cred ca de vina este femela guppy,ptr. ca ea tot alerga neonii,iar de dimineata i-am gasit pe toti morti (5 mai ramasesera), si s-a apucat de ceilalti mai mari. Am scoso din acvariu (e drept cam tarziu)
|
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 09:15:55
|
luci09
Junior member
IP:
|
luci09 wrote:
Madalin Dorobantu wrote:1. Filtrul este mul prea mic pentru. bazinul tau de 240L de aici eu trag concluzia ca atunci cand ai adus pestii acvariul nu era ciclat.(Schimba filtrul cat mai repede)
Din cate am observat cred ca de vina este femela guppy,ptr. ca ea tot alerga neonii,iar de dimineata i-am gasit pe toti morti (5 mai ramasesera), si s-a apucat de ceilalti mai mari. Am scoso din acvariu (e drept cam tarziu)
Apa este limpede
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 09:20:24
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
luci09 wrote:Din cate am observat cred ca de vina este femela guppy,ptr. ca ea tot alerga neonii,iar de dimineata i-am gasit pe toti morti (5 mai ramasesera), si s-a apucat de ceilalti mai mari. Am scoso din acvariu (e drept cam tarziu)
Cum poate oare o femela de guppy sa creeze tot genocidul din acvariu tau, nu pot sa-mi imaginez.
Pestii mor din cauza conditiilor pe care le ai acolo, pentru ca nu sunt compatibili intre ei si nu in ultimul rind pentru ca sunt prea multi.
|
|
 |
arathemis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 09:34:02
|
arathemis
Member
IP:
|
Ce ma sfatuiti sa fac?
Pai in primul rand hotaraste-te care pesti vrei sa-i tii din cei pe care ii ai pentru ca is prea multi si cicleaza-ti acvariul (macar) o luna. Schimba filtrul cu unu mai mare (sau de capacitate mai mare - nu trebuie neaparat sa fie mai mare ca asta in dimensiuni :-) ) si lasa-l in functiune pe timpul ciclarii.
Ca si pesti ti-as recomanda ca variante:
1. vivipari (xifo, guppy - sa fie sigur guppy nu ceva piranha care sa-i alerge pe ceilalti, molly) in numar total de maxim 20, si asa o sa se inmulteasca in timp. eventual si doi sanitari
2. 2 scalari si un card de neoni (sa fie macar 15-20 neoni in card), iar scalarii sa fie pui.
Betta nu-ti recomand sa tii cu nici un alt peste, pentru ca o sa-i faca ferfenita mai devreme sau mai tarziu. Nici numai betta nu iti recomand sa tii pentru ca ori tii numai o pereche si atunci o sa fie cam gol acvariul, iar daca tii mai multe perechi or sa se bata intre ei (masculii).
Editat de Dolly
Mai multa atentie cind postezi, ca nu se mai intelege nimic.
|
Plants should populate aquariums. Algae are not plants. |
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 09:40:51
|
luci09
Junior member
IP:
|
Dolly wrote:
luci09 wrote:Din cate am observat cred ca de vina este femela guppy,ptr. ca ea tot alerga neonii,iar de dimineata i-am gasit pe toti morti (5 mai ramasesera), si s-a apucat de ceilalti mai mari. Am scoso din acvariu (e drept cam tarziu)
Cum poate oare o femela de guppy sa creeze tot genocidul din acvariu tau, nu pot sa-mi imaginez.
Pestii mor din cauza conditiilor pe care le ai acolo, pentru ca nu sunt compatibili intre ei si nu in ultimul rind pentru ca sunt prea multi.
Am avut 21 de pesti si tot parea ca este gol acvariu, 1500L,400l,400h
Eu pe guppy am vazuto ca alearga pestii.(este foarte agitata)
|
|
 |
arathemis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 10:05:01
|
arathemis
Member
IP:
|
Nu trebuie sa te gandesti cum arata acum acvariul. Poate ca acum pestisorii sunt mici. Trebuie sa gandesti din perspectiva cand pestii vor fii adulti, la necesitatile lor de atunci, ca sa ti se dezvolte si sa creasca bine.
De asemenea trebuie sa tii cont si de nevoile lor (Scalarii si Betta teritoriali, Xifo daca is 2 masculi sau mai multi risti sa se bata).
Daca vrei sa ai un acvariu cu multi pesti tine vivipari, si in 2-3 luni o sa-ti misune o multime de pestisori prin acvariu.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 10:17:45
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luci09 wrote:
Eu pe guppy am vazuto ca alearga pestii.(este foarte agitata)
Hai sa o luam altfel. Ai un acvariu care nu a fost ciclat cum trebuie. Ai bagat din toate speciile care ti-au facut cu ochiul. Nu ai tinut cont de faptul ca nu se inteleg intre ei - cu alte cuvinte nu te-ai documentat inainte. Nu ai un fltru pe masura acvariului. Nu ai lumina. Nu ai plante naturale.
Practic ceea ce ai acolo nu se poate numi acvariu. Sunt doar niste pesti bagati la gramada, care nu vor supravietui mult timp in asemenea conditii.
Era mult mai bine daca plantai bazinul si puneai citiva guppy pentru inceput. Pe urma te puteai orienta si la alte specii mai pretentioase, cum sunt scalarii de exemplu.
Femela de guppy probabil ca este foarte stresata. Si probabil ca nu e singurul peste stresat din tot bazinul. Dovada este faptul ca unii sunt apatici, unii agitati si ca se duc pe rind intr-o lume mai buna.
Si inca ceva - un acvariu frumos nu este unul plin de pesti, ci unul in care pestii sunt mai putini dar sanatosi.
|
|
 |
Romi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 10:56:35
|
Romi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/841281130442d235680049.jpg)
IP:
|
 .
Prima greseala ... ca n-ai citit nimic inainte despre pestii pe care i-ai cumparat :icoolt: .
A 2-a greseala ... observi ca ceva nu e in regula (scalaru') si nu faci nimic, ba dimpotriva " Dupa inca o zi am mai luat 2 beta, 2molly, 1 sanitar de talie mica si 2 melci galbeni." ... :icoolt: .
A 3-a greseala ... acum 3 zile iti mai moare un peste (guppy) .... tot nu faci mare lucru. A, ba nu ... observi ca femela de guppy e agresiva :o :icoolt: .
Primul lucru bun ... intrebi pe forum  din pacate mult prea tarziu pentru pestii morti :icoolt: .
Sau ... e foarte posibil sa ma insel eu, adica sa fi facut totul corect, da' in acvariul tau sa fie o zona crepusculara, ceva, unde dispar si mor pesti din senin iar femele de guppy turbeaza si devin agresive
Acuma ... legat de compatibilitati ... vezi Madalin Dorobantu, Dolly mai sus  .
Legat de sfaturi .... hotaraste-te urgent ce pesti opresti si scapa de restul. Schimba 1/3 din apa, (daca nu ai mai veche ... fierbe-o si raceste-o) ca o prima masura. Oxigenarea sa fie sanatoasa. Si revino cu amanunte legate de ciclare, ca nu pricep cum s-a ciclat acvariul ala de capu' lui in 2 saptamani. Fara un peste, o planta acolo. Ori poate ai procedat ca in articolul de pe site, atunci ar fi  .
Ideea este ca nu stiu daca poate cineva sa-ti spuna de ce mor, cat timp nu dai detalii despre cum se comporta, daca au ceva pe corp, etc. E posibil sa-i fi luat deja bolnavi, e posibil ca apa din acvariu sa fie de vina, e posibil ca mancarea sa fie de vina ... sunt foarte multe posibilitati. Deci ... amanunte, daca " stau retrasi spre colturile acvariului uni la suprafata si altii pe fund", nu o fac fiindca le e frica de ceva, stau fiindca au probleme si daca nu faci ceva cat mai repede, au sa stea definitiv, tot cam asa ... unii la suprafata, altii pe fund ...
|
|
 |
arathemis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 11:29:29
|
arathemis
Member
IP:
|
Cu ghilimelele am gresit eu, cu acvariul a gresit luci 09 :-)
|
|
 |
jumbo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 11:29:54
|
jumbo
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1394002571426ba2c3d1524.jpg)
IP:
|
pentru acvariul ala ai nevoie de un filtru canistra extern de 1100l/h cel putin
|
ride free |
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 13:33:45
|
luci09
Junior member
IP:
|
Dolly wrote:
Hai sa o luam altfel. Ai un acvariu care nu a fost ciclat cum trebuie. Ai bagat din toate speciile care ti-au facut cu ochiul. Nu ai tinut cont de faptul ca nu se inteleg intre ei - cu alte cuvinte nu te-ai documentat inainte. Nu ai un fltru pe masura acvariului. Nu ai lumina. Nu ai plante naturale.
Practic ceea ce ai acolo nu se poate numi acvariu. Sunt doar niste pesti bagati la gramada, care nu vor supravietui mult timp in asemenea conditii.
Era mult mai bine daca plantai bazinul si puneai citiva guppy pentru inceput. Pe urma te puteai orienta si la alte specii mai pretentioase, cum sunt scalarii de exemplu.
Femela de guppy probabil ca este foarte stresata. Si probabil ca nu e singurul peste stresat din tot bazinul. Dovada este faptul ca unii sunt apatici, unii agitati si ca se duc pe rind intr-o lume mai buna.
Si inca ceva - un acvariu frumos nu este unul plin de pesti, ci unul in care pestii sunt mai putini dar sanatosi.
Nu vreau sa ma scuz dar :
- pentru ciclare mi s-a recomandat sa las apa in acvariu o saptamana dupa ce adaug in ea (aqutan si nitrivec - produse de sera "made in germania" "avem pretentii de seriozitate din partea producatorilor"),pe prospect se dadea termen 24 ore,dar eu am tinut-o doua saptamani.(pe forum am vazut termenul de o luna fara sa se puna nimic in apa)
-acvariul este pozitionat intr-o nisa (mai explicit am spart o gaura stil bar in peretele dintre sufragerie si bucatarie care este perpendicular pe peretii exteriori unde am doua ferestre destul de mari;fereastra din bucatarie si cea din sufragerie;)iar deasupra pe cele doua colturi de sus am pus spoturi cu becuri economice (lumina calda) de 45w fiecare.In proiect mai este de montat inca un neon pe mijlocul acvariului, si din acest motiv nu am luat inca plante naturale .
- filtrul mi la recomandat de la pet shop (el lucrand cu astfel de filtre si la acvarii mai mari ca al meu pe care le are in magazin),si din cite am inteles daca un filtru nu este suficient atunci apa din acvariu se tulbura ceea ce la mine nu este cazul apa este clara.
-in ce priveste pestii i-am cumparat tot de la pet shop si tot timpul am intrebat daca sunt compatibili (nu am luat decat perechi din aceeasi specie exceptand neonii),iar pentru inceput nu am avut de gand sa fac crescatorie(nu ma interesa puii)
DECI IN AFARA DE CRITICI SA INTELEG CA NU POTI SA-MI DAI NICI UN SFAT PRACTIC.
Nu vreau sa supar pe nimeni dar intre timp a murit si scalarul si eu tot nu stiu ce pot sa fac ca sa-i salvez pe cei care au mai ramas
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 13:45:22
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
luci09 wrote:
DECI IN AFARA DE CRITICI SA INTELEG CA NU POTI SA-MI DAI NICI UN SFAT PRACTIC.
Nu vreau sa supar pe nimeni dar intre timp a murit si scalarul si eu tot nu stiu ce pot sa fac ca sa-i salvez pe cei care au mai ramas
Schimburi dese cu apa lasata citeva zile sa iasa clorul din ea, mincare putina si sa te hotarasti ce pesti vrei sa pastrezi. Pentru ca toti impreuna nu se poate. Acesta e singurul sfat practic valabil in momentul de fata.
Nu stiu ce ti-a spus vinzatorul respectiv, dar de bine nu te-a invatat.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 13:46:46
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
luci09 wrote:in ce priveste pestii i-am cumparat tot de la pet shop si tot timpul am intrebat daca sunt compatibili
Te-a mintit cu nerusinare  . Altceva despre :icooltura:    vinzatorului nu mai spun.
luci09 wrote:DECI IN AFARA DE CRITICI SA INTELEG CA NU POTI SA-MI DAI NICI UN SFAT PRACTIC.
Apa aia e toxica  . Ce-i otraveste pe pesti nu stim. D-aia ti s-a spus sa schimbi 1/3. Sa reduci concentratia toxinei. Apa statuta sau fiarta sa iasa cloru'.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
luci09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 13:57:30
|
luci09
Junior member
IP:
|
Romi wrote: .
Prima greseala ... ca n-ai citit nimic inainte despre pestii pe care i-ai cumparat :icoolt: .
A 2-a greseala ... observi ca ceva nu e in regula (scalaru') si nu faci nimic, ba dimpotriva " Dupa inca o zi am mai luat 2 beta, 2molly, 1 sanitar de talie mica si 2 melci galbeni." ... :icoolt: .
A 3-a greseala ... acum 3 zile iti mai moare un peste (guppy) .... tot nu faci mare lucru. A, ba nu ... observi ca femela de guppy e agresiva :o :icoolt: .
Primul lucru bun ... intrebi pe forum  din pacate mult prea tarziu pentru pestii morti :icoolt: .
Sau ... e foarte posibil sa ma insel eu, adica sa fi facut totul corect, da' in acvariul tau sa fie o zona crepusculara, ceva, unde dispar si mor pesti din senin iar femele de guppy turbeaza si devin agresive
Acuma ... legat de compatibilitati ... vezi Madalin Dorobantu, Dolly mai sus  .
Legat de sfaturi .... hotaraste-te urgent ce pesti opresti si scapa de restul. Schimba 1/3 din apa, (daca nu ai mai veche ... fierbe-o si raceste-o) ca o prima masura. Oxigenarea sa fie sanatoasa. Si revino cu amanunte legate de ciclare, ca nu pricep cum s-a ciclat acvariul ala de capu' lui in 2 saptamani. Fara un peste, o planta acolo. Ori poate ai procedat ca in articolul de pe site, atunci ar fi  .
Ideea este ca nu stiu daca poate cineva sa-ti spuna de ce mor, cat timp nu dai detalii despre cum se comporta, daca au ceva pe corp, etc. E posibil sa-i fi luat deja bolnavi, e posibil ca apa din acvariu sa fie de vina, e posibil ca mancarea sa fie de vina ... sunt foarte multe posibilitati. Deci ... amanunte, daca " stau retrasi spre colturile acvariului uni la suprafata si altii pe fund", nu o fac fiindca le e frica de ceva, stau fiindca au probleme si daca nu faci ceva cat mai repede, au sa stea definitiv, tot cam asa ... unii la suprafata, altii pe fund ...
Am explicat cum am ciclat acvariul.Pe forum eu sunt novice si datorita unor probleme tehnice nu am putut sa intru mai din timp,dar asta nu m-a inpiedicat sa fac peste 10 drumuri la pet shopul de unde am luat pestii si acvariul(cand investesti cateva milioane parca nu este joaca)
Acum ternetii sunt undeva pe la mijlocul acvariului linistiti,xipho si molly sunt agitati,sanitarii sunt linistiti pe fundul acvariului si beta sta pitit intr-o tufa (din 21 doar 9 au mai ramas). Pe un ternet am observat ca are niste puncte albe pe coada.
oxigenarea apei o fac cu un sistem perdea de 120cm cu o pompa de cap. 3,5 l/min AIR- PUMP CRESUN AC9602.
Mancare le dau de trei ori pe zi cate putin -fulgi vipan si vipagran granule produse tot de sera (am inteles ca este hrana vitaminizata)
|
|
 |
Romi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2005 16:48:49
|
Romi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/841281130442d235680049.jpg)
IP:
|
luci09 wrote:dar asta nu m-a inpiedicat sa fac peste 10 drumuri la pet shopul de unde am luat pestii si acvariul(cand investesti cateva milioane parca nu este joaca)
Daca e vorba de acelasi pet shop unde ti s-a spus ca pestii de mai sus sunt compatibili, apai ... nu e de mirare ca ti-au murit pestii in continuare  . Si cand "investesti" niste milioane, de preferat ar fi sa studiezi putin inainte, nu abia dupa ce ti-ai dat seama ca deja le-ai pierdut  .
luci09 wrote:Pe un ternet am observat ca are niste puncte albe pe coada.
Citeste putin aici despre Ichthyophthirius multifiliis (sau gris - punctul 3 de la Protozoare) si vezi daca diagnosticul este acelasi.
|
|
 |
|